Jump to content

Konserwy Dziadka pełne sterylizowane

DZIADEK

Recommended Posts

Moje zmagania z konserwami pełnymi (sterylizowane w temp. 120-121,5 st C) przynoszą różne efekty. To są próby . Część konserw  jest dobra,  z kilku wyparowała całkowicie woda, są dobrze zamknięte trzeba użyć siły by otworzyć. Wieczka nie były dokręcane na siłę.  Jestem bardzo zadowolony z szybkowara wchodzi w niego 14 słoi . Prawdę mówiąc troszkę pomogłem by uzyskać te osiągi temperatury .post-39869-0-49257500-1458321132_thumb.jpgpost-39869-0-44735400-1458321148_thumb.jpgpost-39869-0-92785600-1458321174_thumb.jpgpost-39869-0-38879700-1458321193_thumb.jpg

Pełny opis przy następnych próbach

• Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

. Część konserw  jest dobra,  z kilku wyparowała całkowicie woda,

Dziadku tak mnie ciekawi, czy woda wyparowała z tych kilku konserw ustawionych i na dole, i na górze. Czy może tylko na górze, albo tylko na dole ? 

Te duże słoje były sterylizowane w jednej warstwie zanurzone całkowicie w wodzie. Próba była robiona  tak jak pisałem na wieczkach dokręconych na 4/5 . Nie dokręcałem na siłę,  po ostatnich pęknięciach słoi. Słoje do konserw powinny wytrzymywać ciśnienie wewnętrzne do 4 atn. Następne próby dokręcam wieczka na siłę, które pękną to są z wadami .

Dziadku, przy powolnym i równomiernym chłodzeniu nie ma dużej różnicy ciśnień pomiędzy konserwą, a szybkowarem. Owszem, jest wtedy nadciśnienie w słoiku, ale dużo niższe niż 1 atmosfera.

Jestem wręcz pewien, że zawartość wypłynęła podczas chłodzenia i winiłbym za to słabo dokręcone słoiki.

Aby chłodzenie było jak najbardziej równomierne i wolniejsze sugeruję całkowite zalanie słoików wodą.

Jednak ja tylko teoretyzuję, a ty jesteś praktykiem i co do końcowych wniosków to zdaję się na ciebie.

Edited by ZLeP

Według moich pomiarów gdy już nie działa ciśnienie zewnętrzne na słoje w szybkowarze i można otworzyć przykrywę to w słoju panuje temperatura 106- 108 st C co odpowiada ciśnieniu w słoju ok. 35 kPa = ok.  0,345 atm. Przy tych danych  słoik powinien to wytrzymać .Myślę ze zastosuję szybsze schładzanie .

1. Schładzanie przez polewanie wodą szybkowara  do momentu rozszczelnienia .

2. Po otwarciu przykrywy dolanie gotującej wody do pełna a następnie chłodzenie zimną wodą.

Po  zakończeniu sterylizacji - zakończeniu podgrzewania  i osiągnięciu temperatury 121 st C  w konserwie, zaczyna się powolne schładzanie . Zawartość konserwy cały czas pracuje - gotuje się, ciśnienie w słoju  jest większe niż w szybciej schładzającej się wodzie i parze w szybkowarze. Gdy woda w szybkowarze  ma temperaturę ok 100 st C  to w konserwie jest temp. ok . 108 st C I słychać jak zawartość się gotuje,  a jak się gotuje to i wygotowuje się i czym dłużej się utrzymuje taki stan to przy wieczkach słabiej dokręconych lub zbyt elastycznych  wyparowanie jest większe.

Zgadza się. Jest jednak i druga strona. Przy szybszym schładzaniu będą się gotowały intensywniej i przy większym ciśnieniu. Zastanawiam się co przyniesie lepszy efekt.

Ruscy to neutralizują pompowaniem swoich autoklawów.

Ruskiej metody -wytworzenia przeciw ciśnienia,  nie da rady zastosować w moim szybkowarze, ponieważ nie posiada 100 % szczelności. Muszę bazować na tym co mam i opracować metodę w jak największym stopniu niwelującą uboczne skutki . 

• 1 month later...

Dziadku, a co z żelatyną? Próbowałeś dodawać? Z galaretką z samego mięsa też zawsze miałem problemy i trzeba ją było mocno schłodzić żeby wyglądała na ściętą - w rzeczywistości tylko delikatnie. Wczoraj zacząłem pasteryzację 10 słoiczków z dodatkiem właśnie łyżeczki żelatyny (150ml wody na 3kg mięsa) i zobaczymy co wyjdzie. Pasteryzuje w piekarniku bo nie mam takiego gara/szybkowara :( 

Tak to wychodzi w szybkowarze bez przeciwciśnienia.

Moje z szybkowaru. Farsz zapakowany po sam wierzch + do rantu solanka 2%. Siedziały w szybkowarze od momentu zagotowania 40 minut.Temperatury nie mam na razie czym sprawdzić więc dla pewności drugiego dnia powtórzyłem - szybkowar 30 min.

post-40273-0-62012400-1464786330_thumb.jpg

Dziadku, następny raz przy robieniu konserw zalej ten szybkowar do pełna i otwórz jak ostygnie poniżej 100C. Ciekawy jestem czy to nie zastąpi nadciśnienia.

Edited by ZLeP

Z wodą nie będę kombinował bo to nic nie da . Pełna kontrola temperatur i uzyskanie pełnej sterylizacji nie jest problemem .Problem jest z jakością spowodowany brakiem nadciśnienia w szybkowarze . Analizując cały proces to problemem jest to że w słojach wytwarza się wyższe  ciśnienie niż panuje w szybkowarze. Tak obrazowo opiszę przedstawiając przybliżone orientacyjne dane.  Temperaturę uzyskujemy poprzez podgrzewanie wody i wytworzenie pary która pod ciśnieniem 100 Kpa uzyskuje temperaturę ok 120 st C. w słojach zaś wytwarza się ciśnienie o  14-30 Kpa wyższe. Dążenie do równowagi ciśnień wysysa ze słoi soki - wodę . By temu zapobiec już przed procesem  sterylizacji  trzeba mieć  o tyle wyższe ciśnienie w szybkowarze. Jedynym sposobem na to jest wtłoczenie powietrza do szybkowara a to są już przeróbki i dodatkowo trzeba mieć sprężarkę .Myślę że zbiornik do malowania po maleńkich dopasowaniach  by się  nadał , zwłaszcza ze posiada wszystkie przyłącza i zawór bezpieczeństwa.Wejdzie w niego 12 -14 słoipost-39869-0-88239600-1464853545_thumb.jpgpost-39869-0-74815500-1464853650_thumb.jpgpost-39869-0-29216200-1464853659_thumb.jpgpost-39869-0-88251900-1464853670_thumb.jpgpost-39869-0-62152500-1464853683_thumb.jpg

post-39869-0-79832900-1464853569_thumb.jpg

post-39869-0-09594200-1464853618_thumb.jpg

Edited by DZIADEK

Problem jest z jakością spowodowany brakiem nadciśnienia w szybkowarze . Analizując cały proces to problemem jest to że w słojach wytwarza się wyższe ciśnienie niż panuje w szybkowarze.

Tak dziadku, wszystko się zgadza (odpisuję na szybko, więc od razu przyznaję, że nie czytałem tych artykułów).

Ten problem występuje tylko podczas chłodzenia, kiedy w szybkowarze jest niższa temperatura niż w konserwie.

Im szybciej chłodzimy, tym większa jest różnica temperatur pomiędzy zawartością szybkowara, a zawartością konserwy.

W konserwie jest cieplej, więc panuje w niej większe ciśnienie. Pokrywka wytrzymuje to do pewnego stopnia, ale jak różnica temperatur będzie za duża, to nie wytrzyma i wypuści naszą galaretkę.

Dlatego sugeruję pełen szybkowar wody, aby zawartość słoika nadążała ze schładzaniem się.