szanta Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 Witam wszystkich, pierwszy raz piszę na forum , do tej pory tylko przeglądałam wpisy innych osób, teraz jednak proszę o pomoc, bo nareszcie zaczynam sama robić wędlinę. Nabyłam kilka dni temu szynkowar, ale nie było do niego żadnych woreczków i tu jest moje pytanie, a mianowicie co mogę użyć zamiast woreczków. Kupiłam szynkowar o kształcie walca i wysokości ok 20 cm , średnica 15 cm. Wg instrukcji do tego wyrobu to trzeba wyrobioną masę włożyć do środka i parzyć, tylko wydaje mi się, że później kiełbaski z tego nie wyjmę. Czytałam inne wpisy na forum i tam większość użytkowników używała osłonek, ale co zrobić jak ich nie ma a koniecznie chce się już natychmiast zrobić kiełbaskę. Może ktoś wykombinował jakiś inny sposób?Pozdrawiam wszystkich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 Ja pakuję do osłonek barierowych choć tak po prawdzie osłonka barierowa zapewnia kształt wyrobu i można się obyć bez szynkowaru. Niektórzy pakują farsz w rękawa do pieczenia i potem do szynkowaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 Zależy jaki to jest szynkowar, z czego wykonany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szanta Posted March 21, 2016 Author Report Share Posted March 21, 2016 Szynkowar z nierdzewki w środku denko na to sprężyna i wieczko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Mi jak sie skonczyly woreczki to wykozystalam woreczki foliowe takie do zamrazania , wyjac idzie i bez uzycia worka , mozna wstawic na troche do goracaj wody a pozniej wlozyc noz miedzy wklad a szynkowar zeby powietrze weszlo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamdariusz Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Jak z nierdzewki to bez żadnych worków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szanta Posted March 21, 2016 Author Report Share Posted March 21, 2016 dzięki spróbuję bez worków dam znać co wyszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts