madziareta Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 WitajciePo przeczytaniu Waszych odpowiedzi na temat zakupu wędzarni gotowej na Allegro, postanowiłam wziąć się w garść i stworzyłam projekt wędzarni, która mogłaby stanąć w moim ogrodzie. Kto wie, może stworze pierwsza wędzarnie wybudowaną kobiecymi rękami:) Ze wszystkich przeczytanych postów widziałam, że najwięcej problemów sprawiły wymiary. Czy ktoś z forumowiczów, mógłby zerknąć na rysunek który zrobiłam i ogarnąć temat wymiarów paleniska, i samej komory. Czy ten komin dymny który łączy palenisko z komorą mógłby być zrobiony pod katem z cegieł, czy musi być w środku rura metalowa? Jak długi ten komin?Czy w takiej postaci komora do wędzenia musi być wyłożona blachą, czy jeśli nie jest to palenisko bezpośrednie to może być tylko drewno.Czym wypełnić tą "dziurę" pomiędzy podstawą a komorą drewnianą?Na co jeszcze zwrócić uwagę? http://iv.pl/images/34416082243281355469.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 Dlaczego palenisko obok wędzarni, nie pod? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 (edited) Kto wie, może stworze pierwsza wędzarnie wybudowaną kobiecymi rękami:) niestety nie ... Ela była przed Tobą Baaa budowała ją dwa razy raz źle drugi raz dobrze Edited March 22, 2016 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madziareta Posted March 22, 2016 Author Report Share Posted March 22, 2016 (edited) Dlaczego palenisko obok wędzarni, nie pod?Akurat mam tak miejcie wolne. Przyszłościowo być może nad paleniskiem dałoby się dorobić np grill. No i nie wiem, czy jeśli palenisko będzie bezpośrednio pod wędzarnią, to nie będzie się za bardzo grzała góra. Kto wie, może stworze pierwsza wędzarnie wybudowaną kobiecymi rękami:) niestety nie ... Ela była przed Tobą Baaa budowała ją dwa razy raz źle drugi raz dobrze Ahaaaa, no widzisz. Czyli można:) No dobra, to będę druga:) :)no chciałabym zbudować za pierwszym razem i od razu dobrze:):) Edited March 22, 2016 by madziareta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 To w tej "dziurze" zrób palensko Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walka Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 No i Roger mnie wyprzedzilAle drugie miejsce na podium to nie takie zlePozdrawiam - Waldek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 (edited) Madziareta, zerknij np. tu http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiota Na forum jest cała masa "kibelków" i ich użytkownicy bardzo sobie je chwalą No i nie wiem, czy jeśli palenisko będzie bezpośrednio pod wędzarnią, to nie będzie się za bardzo grzała góra. Z wędzarni z paleniskiem bezpośrednim "Będzie Pani zadowolona"... Edited March 22, 2016 by Kamil_1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 Tak, ten projekt zdaje egzamin. Nie tylko u Beiota. Zbuduj taką wędzarnię, a jeśli chcesz jeszcze grilla, to go wybuduj osobno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 Witam koleżankę.Może zabiorę głos w temacie, bowiem mam dość świeże wspomnienia z budowy mojego kibelka. Dlaczego kibelka? Po przeanalizowaniu wszystkich przeczytanych postów w temacie budowy wędzarni, stwierdziłem, że właśnie ta konstrukcja będzie najodpowiedniejsza. Nie będę tutaj rozpisywał się dlaczego, ani przekonywał do swoich racji, bo każdy ma swoją Piszesz o wymiarach. Faktycznie, budując wędzarnię lepiej zrobić z zapasem, by później nie kisić wyrobów w ciasnej komorze. Apetyt rośnie w miarę wędzenia i po jakimś czasie, jak nabierzesz wprawy, zaczną się ustawiać do Ciebie kolejki po dobre jedzonko Fundament. Nie pchaj się w głębokie wykopy, jak pod wieżowiec. Dla tak lekkiej konstrukcji wystarczy wylać zazbrojoną płytę. Jak ją zrobić pisali tu mniej lub bardziej doświadczeni. Jeśli masz pojęcie, to zrób tak jak uważasz Palenisko. Najpowszechniejszym materiałem jest cegła. Możesz zrobić też z bloczków betonowych, lub innego, odpornego na ogień materiału (tu też logika powinna podpowiedzieć). U mnie ma ono wymiary 100x100 cm i wysokie jest na około 55-60 cm. Co do drzwiczek, to zrób takie żeby nie złamać sobie kręgosłupa podczas doglądania żaru i móc swobodnie manewrować tlącym się drewnem. Najbezpieczniej jest wylać zazbrojoną płytę stropową (jak taką wykonać też było wałkowane), z odpowiedniej wielkości otworem dymowym (ok. 25-35 cm w zupełności wystarczy). Przed wybetonowaniem warto do zbrojenia przymocować kotwy do mocowania komory wędzarniczej (płaskownik, pręt gwintowany... wybór należy do Ciebie).Komora wędzarnicza. Tu znowu wymiary Wysokość komory nie powinna być mniejsza niż 120 cm. Pamiętaj o tym, by nie ograniczać sobie możliwości manewrowania kijkami w jej wnętrzu, w Twoim projekcie są zbyt wąskie drzwiczki. Zrób je na całą szerokość wnętrza komory. Postaw na naturę i skleć komorę drewnianą. Możesz ją docieplić, by była jeszcze bardziej ekonomiczna pod względem zużycia opału, choć podwójna ścianka z desek w zupełności wystarczy. Jeśli boisz się czerwonego kura, możesz dołem dać najzwyklejszą, czarną blachę (ok. 30-50 cm wzwyż), choć u mnie i w wielu innych wędzarniach jej nie ma i nic złego się nie dzieje. Zadbaj o właściwą cyrkulację powietrza, poprzez zastosowanie regulowanych otworów dla ujścia dymu (powinny mieć łączną powierzchnię prześwitu zbliżoną, lub większą od otworu dymowego w stropie paleniska). Pomyśl też o unoszonym dachu, lub jak w moim przypadku stropu (przydatne podczas osuszania wyrobów przed zadymianiem). Dach to już wolna amerykanka Wspomniałaś o grillu. Możesz wybetonować szerszą płytę i postawić grill obok wędzarenki, tak jak zrobiłem u siebie, link masz >>>TUTAJ<<<Mam nadzieję, że moje uwagi pomogą Ci w realizacji zamierzonego celu i niebawem będziesz mogła podzielić się z nami fotkami własnoręcznie wykonanych wędzonek Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 Ahaaaa, no widzisz. Czyli można:) No dobra, to będę druga:) :) no chciałabym zbudować za pierwszym razem i od razu dobrze:) :) Niestety druga też nie bo wędzarnie budowała jeszcze mucho i EAnna Niemniej jednak gratuluję przedsięwzięcia i poczytaj dokładnie co radzą bardziej doświadczeni w konstrukcji wędzarni by potem nie trzeba było przerabiać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madziareta Posted March 23, 2016 Author Report Share Posted March 23, 2016 Witam koleżankę.Może zabiorę głos w temacie, bowiem mam dość świeże wspomnienia z budowy mojego kibelka. Dlaczego kibelka? Po przeanalizowaniu wszystkich przeczytanych postów w temacie budowy wędzarni, stwierdziłem, że właśnie ta konstrukcja będzie najodpowiedniejsza. Nie będę tutaj rozpisywał się dlaczego, ani przekonywał do swoich racji, bo każdy ma swoją Piszesz o wymiarach. Faktycznie, budując wędzarnię lepiej zrobić z zapasem, by później nie kisić wyrobów w ciasnej komorze. Apetyt rośnie w miarę wędzenia i po jakimś czasie, jak nabierzesz wprawy, zaczną się ustawiać do Ciebie kolejki po dobre jedzonko Fundament. Nie pchaj się w głębokie wykopy, jak pod wieżowiec. Dla tak lekkiej konstrukcji wystarczy wylać zazbrojoną płytę. Jak ją zrobić pisali tu mniej lub bardziej doświadczeni. Jeśli masz pojęcie, to zrób tak jak uważasz Palenisko. Najpowszechniejszym materiałem jest cegła. Możesz zrobić też z bloczków betonowych, lub innego, odpornego na ogień materiału (tu też logika powinna podpowiedzieć). U mnie ma ono wymiary 100x100 cm i wysokie jest na około 55-60 cm. Co do drzwiczek, to zrób takie żeby nie złamać sobie kręgosłupa podczas doglądania żaru i móc swobodnie manewrować tlącym się drewnem. Najbezpieczniej jest wylać zazbrojoną płytę stropową (jak taką wykonać też było wałkowane), z odpowiedniej wielkości otworem dymowym (ok. 25-35 cm w zupełności wystarczy). Przed wybetonowaniem warto do zbrojenia przymocować kotwy do mocowania komory wędzarniczej (płaskownik, pręt gwintowany... wybór należy do Ciebie).Komora wędzarnicza. Tu znowu wymiary Wysokość komory nie powinna być mniejsza niż 120 cm. Pamiętaj o tym, by nie ograniczać sobie możliwości manewrowania kijkami w jej wnętrzu, w Twoim projekcie są zbyt wąskie drzwiczki. Zrób je na całą szerokość wnętrza komory. Postaw na naturę i skleć komorę drewnianą. Możesz ją docieplić, by była jeszcze bardziej ekonomiczna pod względem zużycia opału, choć podwójna ścianka z desek w zupełności wystarczy. Jeśli boisz się czerwonego kura, możesz dołem dać najzwyklejszą, czarną blachę (ok. 30-50 cm wzwyż), choć u mnie i w wielu innych wędzarniach jej nie ma i nic złego się nie dzieje. Zadbaj o właściwą cyrkulację powietrza, poprzez zastosowanie regulowanych otworów dla ujścia dymu (powinny mieć łączną powierzchnię prześwitu zbliżoną, lub większą od otworu dymowego w stropie paleniska). Pomyśl też o unoszonym dachu, lub jak w moim przypadku stropu (przydatne podczas osuszania wyrobów przed zadymianiem). Dach to już wolna amerykanka Wspomniałaś o grillu. Możesz wybetonować szerszą płytę i postawić grill obok wędzarenki, tak jak zrobiłem u siebie, link masz >>>TUTAJ<<<Mam nadzieję, że moje uwagi pomogą Ci w realizacji zamierzonego celu i niebawem będziesz mogła podzielić się z nami fotkami własnoręcznie wykonanych wędzonek Pozdrawiam.qba-69 dzięki serdeczne za konkretne rady. Przeglądnęłam Twój post i baaardzo podoba mi się Twoja wędzarnia. Zaraz po Świętach zabieram się za kopanie i wylewkę:):) Dalej mam dylemat czy kibelek czy jednak te palenisko obok.Wczoraj jeszcze patrzyłam na miejsce gdzie ma stanąć wędzarnia i najbardziej pasuje mi jednak tam coś co nie będzie "kibelkiem" i nie zaburzy całości w ogrodzie. Pomyślę jeszcze gdzie można by ewentualnie umieścić coś na wzór "kibelka". Ewentualnie wykorzystam Twój pomysł z wędzarnia i gilem obok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Wczoraj jeszcze patrzyłam na miejsce gdzie ma stanąć wędzarnia i najbardziej pasuje mi jednak tam coś co nie będzie "kibelkiem" i nie zaburzy całości w ogrodzie. Ja proponuję popatrzyć w posty na forum. Poczytać zdobyć troszkę wiedzy, żeby nabrać odpowiedniego doświadczenia. Koło jak nazwa wskazuje z założenia jest okrągłe i musi się dobrze toczyć, a czy samochód nie piękniej by wyglądał na "trójkątnych kołach" Spróbuj takim pojeździć - to samo dotyczy wędzarni i wyrobów. Przede wszystkim wędzarnia ma spełniać określoną rolę pod względem właściwości fizyko chemicznych. I właśnie tą wiedzę musisz nabyć zanim postawisz wędzarnię. Jak do tej pory każde poprawki i przebudowy bez wiedzy w tym kierunku skutkują negatywnym działaniem ze szkodą dla użytkownika.Zacznij przygodę z dymem od zdobycia wiedzy. Czytaj forum i wyciągaj wnioski. Edited March 23, 2016 by Andyandy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.