Jump to content

POLĘDWICA Z KUCHNI RADZIWIŁOW


SZCZEPAN

Recommended Posts

POLĘDWICA Z KUCHNI RADZIWIŁÓW

 

-1 kg schabu bez kości

-sól kuchenna 0.060Kg

-1 litr przegotowanej wody (wystudzonej do 10stC)

-1/2 szklanki wina

-1/3 szklanki miodu

-1g ziela angielskiego

-1,5 g pieprzu (ziarenka)

-1,5 g jałowca

-1 g rozmaryn

Sposób przyrządzania solanki

Do wystudzonej wody dodajemy wszystkie przyprawy sol a także wino i miód dokładnie mieszamy aż sól się rozpuści po tej czynności wkładamy schab do naczynia (Gliniaka) i zalewamy wcześniej przygotowaną solanką.

Po upływie 12h wyjmujemy schab i dokładnie nakówamy ponownie wkładamy do solanki na okres 14 dni w trakcie peklowania obracamy schab, co 12h

Polędwica ta podawana była na 3 sposoby

Sp1. wędzona

Po upływie czasu peklowania schab płukamy w zimnej wodzie

-osuszanie 2h

-wędzenie 5-7 dni w zimnym dymie

Sp2. osuszona na surowo

Zapeklowana polędwice płukamy w zimnej wodzie

-ociekanie 1h

Polędwice nacierano różnymi przyprawami tj.czosnek,majeranek,przyprawy korzenne.

Sp3.

Polędwica zapiekana

-po wypłukaniu i ociekaniu smarowanie polędwicy miodem i zapiekano 30mn w piecu chlebowym.

Polędwica ta była robiona w okresie jesiennym i zimowym

Przepis pochodzi z 1893r Antonin

Link to comment
Share on other sites

Podejrzewam, że ok 2-3 godzin dziennie. W przerwach między wedzeniami powinno się ją przechowywać w pomieszczeniu o temp. 5-10 stopni i wilgotności 80-90%. Przy dłuższym wędzeniu zrobi się czarna a przy innym przechowywaniu zbytnio wyschnie.
Link to comment
Share on other sites

Z mojego punktu widzenia czas wędzenia powinien trwać 2 dni po 5h w zimnym dymie.

OK dzięki.

 

Przepis podaje dokładnie tak jak jest podane 5-7 dni.

Jasne, tyle to wyczytałem :grin: ,tylko czy to czy to znaczy 7 * 24h, czy 7 * 5h czy jeszcze inaczej :question:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

dokładnie nakówamy ponownie wkładamy do solanki

To nakowanie to chyba dzisiejsze nastrzykiwanie ? Mam racje ?

 

Jesli tak , to po co nastrzykujemy oraz jaki to ma wplyw na struktore wyrobu ? (Jakies dziorki albo zabarwienia ?)

 

dzieki za odp. :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...