marula3 Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 (edited) WitamJestem początkującym producentem kiełbas na swoje potrzeby. Ledwo zacząłem robić kiełbasy, a po około 1 roku uszkodziłem swoją nabijarkę, przekręcił się gwint na deklu. Postanowiłem wykonać swoją nabijarkę. Użyłem do tego starą maszynkę do mięs nr 22, tubę wraz z nakrętką z nabijarki Hoffner, od starej maszyny do szycia zdemontowałem silnik razem ze stopką napędową, na Allegro kupiłem koło pasowe o średnicy 28cm, oraz dokupiłem oring zamiast paska napędowego, w starym sitku do mielenia powycinałem duże otwory. Wszystko to zmontowałem jak na fotkach, jeszcze nie użyłem tej nabijarki, będę to robił po świętach. Ciekawy jestem czy może ktoś zrobił podobną nabijarkę.Pozdrawiam, marula3 Edited March 24, 2016 by marula3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Dobre, maszynka z większym gardzielem pytanie tylko po co? i co to zmieni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 (edited) ...cuda wianki.... Opisz jak to działa , bo jakoś mniem to przerasta Czy z tuby jest podawany nacisk ....? Edited March 24, 2016 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted March 24, 2016 Author Report Share Posted March 24, 2016 . Czy z tuby jest podawany nacisk ....?Tubę mam zamiar wypełnić farszem mięsnym, około 2 kg, następnie włożyć okrągły krążek do środka tuby, na krążek postawić butelkę plastikową 2 litrową. Pod wpływem nacisku farsz będzie przesuwał się do dołu. Prędkość nabijania będę regulował pedałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Ten napęd szybko ci wykończy tego chinczyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted March 24, 2016 Author Report Share Posted March 24, 2016 Dobre, maszynka z większym gardzielem pytanie tylko po co? i co to zmieni? Przy nabijaniu kiełbas mogę to robić sam, nie muszę kręcić korbą, podawanie farszu reguluje sobie naciskiem na pedał.Ten napęd szybko ci wykończy tego chinczyka.Obroty na maszynce nie są duże, ja wędzeniem zajmuje się wyłącznie jako hobby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 (edited) Tubę mam zamiar wypełnić farszem mięsnym, około 2 kg, następnie włożyć okrągły krążek do środka tuby, na krążek postawić butelkę plastikową 2 litrową. Pod wpływem nacisku farsz będzie przesuwał się do dołu Szczęścia , zdrowia, powodzenia Edited March 24, 2016 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 (edited) Ja bym nie zakładał tego wycinka sitka. Wiotkie to wszystko + 2 litrów butelka, może być awarią. Ale jak coś to ten z awataru będzie miał radoche. Dobrze kojarzę masz dwa takie. Co to za odmiana teriera Edited March 24, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 (edited) Przy nabijaniu kiełbas mogę to robić sam, Zwykłą nadziewarką typu 'hendowata" też sam nadziewasz, poza tym zwróć uwagę jak jest zrobiona Twoja maszynka i czym pokryta... bo domyślam się że jest to tani chińczyk. Edited March 24, 2016 by tier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Taki napęd ściąga ślimaka na jedną stronę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted March 24, 2016 Author Report Share Posted March 24, 2016 Ja bym nie zakładał tego wycinka sitkaSitko to wyciąłem aby opory farszu nie były zbyt duże, potrzebne jest do utrzymywania ślimacznicy maszynki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Z tym ściąganiem to fakt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted March 24, 2016 Author Report Share Posted March 24, 2016 Taki napęd ściąga ślimaka na jedną stronę .Ja jeszcze tego urządzenia nie używałem, będę to robił po świętachZ tym ściąganiem to faktCzy masz doświadczenie w tym temacie, jeśli możesz coś podpowiedzieć będę wdzięczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 (edited) Nie, ale to wynikało z rozkładu sił w układzie,możesz spróbować bez i zobaczyć czy tylne łożysko (podparcie) ślimaka przeniesie zniweluje "ciągnięcie" przez pasek-oring w bok ślimak,jak nie ma luzu powinno dać radę (tz.ślimak nie będzie ocieral o sciankę) Edited March 24, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted March 24, 2016 Author Report Share Posted March 24, 2016 możesz spróbować bez i zobaczyć czy tylne łożysko (podparcie) ślimaka przeniesie zniweluje "ciągnięcie" przez pasek-oringPróby robiłem na rozdrobnionym chlebie, nie zauważyłem specjalnie dużych oporów. Mam nadzieję że mięso wraz z tłuszczem będzie niwelować tarcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Silnik z przekładnią powinien być w osi maszynki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted March 24, 2016 Author Report Share Posted March 24, 2016 Silnik z przekładnią powinien być w osi maszynki.Faktycznie byłaby to najlepsza opcja, jednak najpierw wypróbuje to co zmajstrowałem, później zobaczymy jak to działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Silnik z przekładnią powinien być w osi maszynki. Faktycznie byłaby to najlepsza opcja, jednak najpierw wypróbuje to co zmajstrowałem, później zobaczymy jak to działa.I TO JEST SEDNO SPRAWY! Najważniejsze fakty jakie wychwyciłem :Kolega robi wyroby w małych ilościach i dla siebie.Wykorzystał elementy dostępne z minimalnym nakładem.Nie idzie w zaparte że to jest naj... A na marginesie, to witam ziomka niewielu tu Nas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 @Maciekzbrzegu, jak na moje oko to Welsh Terrier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 możesz spróbować bez i zobaczyć czy tylne łożysko (podparcie) ślimaka przeniesie zniweluje "ciągnięcie" przez pasek-oringPróby robiłem na rozdrobnionym chlebie, nie zauważyłem specjalnie dużych oporów. Mam nadzieję że mięso wraz z tłuszczem będzie niwelować tarcie ...wałek ślimaka wyrobi ci otwór w obudowie w którym wałek pracuje w kierunku napięcia paska - lepiej ułożyskować lub najlepiej silnik dać w osi...Z tym wycinkiem sitka też daj se luz - ślimak nie wypadnie bo akcja jest równa reakcji . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 (edited) Electra chyba tak. Kolega mam nadzieje nam potwierdzi . Gdzieś mi świta w pamięci , że pokazał ich zdjęcia Edited March 24, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted March 24, 2016 Author Report Share Posted March 24, 2016 Silnik z przekładnią powinien być w osi maszynki.Faktycznie byłaby to najlepsza opcja, jednak najpierw wypróbuje to co zmajstrowałem, później zobaczymy jak to działa. A na marginesie, to witam ziomka niewielu tu Nas Przyjemnie przeczytać dobre słowo, lubię majsterkować, mam większą satysfakcję z rzeczy wymyślonych i zrobionych własnoręcznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 JA rowniez robie male ilosci, . Ale tutaj, chyba ze cos zle zrozumialam z tej konstrukcji , nadal mieso juz do nadziewania w oslonki przechodzi przez walek, jak w maszynce. Czyli jest ponownie jakby gnieciony. Ten efekt nie wystepuje w nadziewarce, dlatego np.kabanosy sa wspaniale nadziewne nadziewarka a nie maszynka do mielenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted March 24, 2016 Author Report Share Posted March 24, 2016 mieso juz do nadziewania w oslonki przechodzi przez walek, jak w maszynce.Tak masz rację, mięso jest przez wałek tylko przepychane, sądzę że proces mielenia już nie następuje. Wcześniej musiałem kręcić korbą, a teraz mam nadzieję że będę miał komfort w pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 W nadziewarce tlok popycha farsz i nie zmienia jego konsystencji.A chicalabym zobaczyc np. nadziana szynkowa tutaj.Mieso bedzie zmiazdzone, a te sitko z przodu rowniez bedzie zmniejszac kawalki.Co do kabanosow, bedziesz mial cale mieso jakby bardziej wypracowane, i tluszcz bedzie sie rozsmarowywal, i to wlasnie bedzie robic walek. Kiedys tez chcialam nadziac w oslonki mieso na kabanosy. Skonczylo sie , ze robilam to recznie ( nie mowiac ,ze znalazlam w moim slowniku pare ciekawych slow o ktorych istnieniu nie wiedzialam ). Ale wlasnie, aby kabanosy byly kabanosami tak zrobilam. Dlatego zmien ten walek na cos innego, tak mi sie wydaje, moze inni cos podpowiedza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.