Franek 1981 Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Witam wszystkich serdecznie !! Tak jak w temacie planuję budowę wędzarni na balkonie, widziałem tutaj kilka fajnych projektów i mam zamiar zaczerpnąć z nich wiedzy. Wędzeniem zajmuję się od niedawna mam 2 wędzenia za sobą, raz mojego wyrobu kiełbaska, a w tą sobotę udka kuraka, które wyszły b.dobre( w porównaniu do śmiecia ze sklepu) Masarstwem zajmuję się dłuższy czas bo swoje kiełbaski robię od 2 lat. Ale mniejsza o to. Chciałbym zbudować wędzarnię u siebie na balkonie, aby nie wykorzystywać zbytnio kolegi gościnności ( kończy się ona bólem wątroby ) Niestety mieszkam w bloku na 7 pietrze i cały czas zastanawia mnie co z tym dymem? Zimą ok wieczorowa pora okna pozamykane i jakoś to pójdzie, ale co teraz gdy robi się coraz cieplej ? Zastanawiałem się czy filtry węglowe na końcu rury odprowadzającej coś dadzą ? I czy da radę odprowadzać takie "przefiltrowane " dymki do komina wentylacyjnego? Niestety nie ma w bloku ogrzewania gazowego to i nie ma oddzielnego komina na spaliny Do budowy chciałbym użyć grilla elektrycznego jako grzałkę i wytwornicy dymu ( sam coś sklecę bo i pompka do akwa się znajdzie) jak i reszta materiałów. Widzę tutaj że często gęsto ktoś buduję wędzarnie z desek iglastych jak i z płyty meblowej ? A czasami nie powinno się stosować drzewa liściastego? Jestem tutaj nowy i mam jeszcze problemy w poruszaniu się po forum jeżeli istnieją już linki do moich pytań prosiłbym o wklejanie ich tutaj. Z góry dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Przeczytaj uważnie TEN POST kolega Skalar opisał swoje perypetie z wędzarnią. Jak pomogłem to zerknij co mam w podpisie (stopce) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Kolego Franek 1981 mam pytanie czy nie masz rynny gdzies w poblizu?Bo mozna by za pomoca rury "spiro"odprowadzic dym i nikomu by nie przeszkadzal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 (edited) I czy da radę odprowadzać takie "przefiltrowane " dymki do komina wentylacyjnego?Absolutnie nie wolno takich rzeczy robić pierwsza kontrola kominiarska czy spółdzielni i masz duży problem ... to nie jest kanał tylko Twojego mieszkania, przeważnie do jednego kanału podłączone jest co drugie w pionie. chciałbym użyć grilla elektrycznego jako grzałkę i wytwornicy dymu ( sam coś sklecę bo i pompka do akwa się znajdzie) Tu Cię rozczaruję do takiego zastosowania nic sam nie "sklecisz" bo wydajność dymowa będzie za duża żebyś nie wiem co tam kombinował ... Jedyne wyjście na balkon to DG Borniaka albo Bradley ... a jeszcze lepiej kup całego małego Borniaka i wetknij do gniazdka ... ta ilość dymu nikomu nie powinna przeszkadzać porównałbym ją do dwóch osób palących na balkonie papierosy i to tak w szczycie dymienia Edited April 6, 2016 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 ta ilość dymu nikomu nie powinna przeszkadzać porównałbym ją do dwóch osób palących na balkonie papierosy i to tak w szczycie dymienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Czy 7 pietro to ostatnie pietro?ja tez mieszkam w bloku ale nigdy nie myslalam zeby wedzic na balkonie , ok jesli jest to ostatnie pietro ale jesli nie to spytaj siebie samego czy chcialbys zeby sasiad mieszkajacy pod toba wedziil gdy ty siedzisz sobie i jesz obiad lub pijesz kawe w sloneczny dzien ? Znam smrod dymu papierosowego ,napewno z wedzarni jest "bardziej pachnacy "ale nie oznacza ze kazdemu ma to pasowac ,mieszkajac w bloku musimy sie liczyc z innymi tez. Ja wedze na podworku na trawniku z dala od bloku..zeby nikomunie przeszkadzac - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franek 1981 Posted April 6, 2016 Author Report Share Posted April 6, 2016 Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Niestety 7 piętro nie jest ostatnim Nie mam rynny, nie mogę podłączyć się pod wentylację i szlak właśnie mnie trafia. A co gdybym wędził gdzieś przy garażu wędzarnią na prąd ? Co by do tego miała straż wiejska ? Mandacik ? :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
odyn06 Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Używanie wędzarni (obojętnie jakiej) na balkonie to nie jest dobry pomysł.Konflikt z sąsiadami masz jak w banku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 A macie jakies miejsca gdzie mozna grylowac na podworku?..u nas nie ma z tym problemu cale lato stoja prywatne gryle i takie wspolne ..wiec nikt sie nie przyczepia..a wrecz przeciwnie ,przychodza pytaja smakuja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 (edited) A macie jakies miejsca gdzie mozna grylowac na podworku?..u nas nie ma z tym problemu cale lato stoja prywatne gryle i takie wspolne ..wiec nikt sie nie przyczepia..a wrecz przeciwnie ,przychodza pytaja smakuja Ale Ty mieszkasz w kraju z normalnymi ludźmi. Edited April 6, 2016 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 hehe oj nie nie ...u mnie jak mowie ze prosiaczek to co niektorzy juz nie podchodza ...ale ogolnie to oni tez sobie gryluja , zreszta tam gdzie mieszkam raczej jest dosc dobra integracja..jak by bylo inaczej nie mieszkalabym na tym osiedlu 24 lata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franek 1981 Posted April 6, 2016 Author Report Share Posted April 6, 2016 No i du...a zostaje mi tylko co jakiś czas przeboleć wątrobę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 A co gdybym wędził gdzieś przy garażu wędzarnią na prąd ? Co by do tego miała straż wiejska ? Mandacik ? :P Miałem podobny problem do Twojego, też mieszkam w bloku i nie posiadam działki. Zbudowałem zadymiarke i wędzę przed garażem , z policją i ze strażą miejską nie mam problemów. Czasem podjadą po garaże wykonując swoje czynności, ale nikomu to nie przeszkadza. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7632-wedzarnia-emeryta/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 No to zdecydowanie macie lepiej odemnie ,ja nie posiadam garazu ,wiec elektryka odpada chyba ze 200 m kabla el Ale i tak sobie radze z nienajgorszym skutkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Myślę, że kolega powinien być prekursorem na swoim osiedlu i zaopatrzyć się w wędzarkę typu jak ma electra i ja i przestać się przejmować. Ci co wychodzą ze srają... psami się nie przejmują, to dlaczego miałby facet przygotowujący zdrowe jedzenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franek 1981 Posted April 6, 2016 Author Report Share Posted April 6, 2016 No to została kwestia załatwienia dostępu do garażu Któryś z sąsiadów pewnie się zgodzi za wędzonki Dzięki wszystkim za podpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 (edited) o ja zbieram po moim psie i ucze tych co tego nie czynia ! juz nie jedna osobie w PL pouczylam ze jak ma sie psa to ma sie odpowiedzialnosc nie tylko za niego ale i za to co zostawia po sobie Edited April 6, 2016 by electra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts