paweljack Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Nadszedł czas na próby wykonania nowych kiełbas, oto pierwsza z nich, wybrana przez Magdę, wykonanie wspólne. Receptura na 5 kg na podstawie PW 21 Wołowina IV kl. - za radą DZIADKA użyłem wołowiny II kl. - 1,75 kgGęsina bez kości i tłuszczu zewnętrzenego oraz skóry - 3,25 kg(na kości trzeba liczyć około 30%) Przyprawy: Peklosól:Wołowina 20 g/kgGęsina 18 g/kg czosnek 1,5 g/kgpieprz czarny - 1,5 g/kgcukier - 1 g/kgmąka ziemniaczana - 10 g/kg Rozdrabnianie: Wołowina sitko 5Gęsina sitko 3 Materiały pomocnicze:Pęcherze wieprzowe szyte lub pęcherze cielęce. Postać gotowego produktu:Kiełbasa o kształcie jajowatym z jednego końca związana i zaopatrzona w pętelkę. Część włożyłem w jelito wieprzowe grube. Z powodu braku dymu zimnego, powtórne wędzenie dymem ciepłym. Reszta na Stronie Głównej: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/348-kielbasa-piwna-z-gesina-parzona-podsuszana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Wszystko bardzo pięknie. Jak zawsze. Mam jednak pytanie. Gdzie piwo w tym przepisie? A może należy popijać w trakcie produkcji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 6, 2016 Author Report Share Posted April 6, 2016 Wszystko bardzo pięknie. Jak zawsze. Mam jednak pytanie. Gdzie piwo w tym przepisie? A może należy popijać w trakcie produkcji? Popijane było więc zaliczone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts