Jump to content

Kiełbasa piwna z gęsiną parzona podsuszana produkcji Pawła


paweljack

Recommended Posts

Nadszedł czas na próby wykonania nowych kiełbas, oto pierwsza z nich, wybrana przez Magdę, wykonanie wspólne.

 

Receptura na 5 kg na podstawie PW 21

 

Wołowina IV kl. - za radą DZIADKA użyłem wołowiny II kl. - 1,75 kg

Gęsina bez kości i tłuszczu zewnętrzenego oraz skóry - 3,25 kg

(na kości trzeba liczyć około 30%)

 

Przyprawy:

 

Peklosól:

Wołowina 20 g/kg

Gęsina 18 g/kg

 

czosnek 1,5 g/kg

pieprz czarny - 1,5 g/kg

cukier - 1 g/kg

mąka ziemniaczana - 10 g/kg

 

Rozdrabnianie:

 

Wołowina sitko 5

Gęsina sitko 3

 

Materiały pomocnicze:

Pęcherze wieprzowe szyte lub pęcherze cielęce.

 

Postać gotowego produktu:

Kiełbasa o kształcie jajowatym z jednego końca związana i zaopatrzona w pętelkę.

 

Część włożyłem w jelito wieprzowe grube.

 

Z powodu braku dymu zimnego, powtórne wędzenie dymem ciepłym.

 

post-55133-0-80870800-1459928816_thumb.jpg

 

Reszta na Stronie Głównej:

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/348-kielbasa-piwna-z-gesina-parzona-podsuszana

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...