Jump to content

"Stare" kompoty, soki, syropy i przeciery owocowe..

Gregtom

Recommended Posts

Wiec tak.. Znajomi (wlasciciele duzego ogrodu) robia przeprowadzke do innej czesci Dortmundu..

Pytali, czy chce ich piwniczne zapasy przetworow owocowych (kilka dziesiat sloikow) z sadu..

"Stare" oznacza ze sloiki sa od 2 do 4 lat..

Nie ma w nich ani plesni, napecznienia wieczek itp. 

Repertuar to: truskawki, wisnie, jerzyny, maliny, porzeczki, sliwki, jablka, agrest itd. itd. i to w kazdej postaci jak w temacie..

Posiadam.: Fermentator 33 L. butle na winko 25 i 50 L, destylator garnkowy 15 L, wielkie i male sloje/sloiki, duzo butelek zakrecanych.. (Wszystko nie uzywane/nowe)..

Mam to brac a jesli tak, to co z tego robic..?

(Znajoma podala ze wszystkie przetwory sa ich swojskie i mocno cukrowane)

Najpierw "winko".Do juz pracujących drożdży dodawaj kompoty + pozywka jak trzeba i wody ja dodaje partiami aby zbalansował się bukiet ).Dalej winko będzie dobre na grzane, do bezpośredniego spożycia też ujdzie lub do dalszej przeróbki.To niech inni podpowiedzą bo tego etapu nie praktykowałem.Jak lubisz kompoty to tak jak radzą koledzy, ja swoje przerobiłem bo w domu przestali lubieć Edited by Maciekzbrzegu

Repertuar to: truskawki, wisnie, jerzyny, maliny, porzeczki, sliwki, jablka, agrest

Ja mam jeszcze kompoty i przetwory z 2008-9 roku . Jak nie mają pleśni to są do spożycia - tak jak piszą przedmówcy .

Grzesiu smacznego !!!  to wcale nie znaczy , że nie możesz kombinować z winem . :D 

Pozdrawiam

Bierz i pytaj czy tylko tyle maja :)  ja wczoraj otworzylam konfiture truskawkawa z 2009 roku byla pyszna bo caly sloik znikl w jednej chwili . Data waznosci to na tych sklepowych sie liczy bo one juz przed  ta data  sa do niczego ;) KOmpoty wypijesz za miast slodkich babelkowcow albo dolejesz do mineralnej ...slodkiego zajadania :)

To ja się podepnę pod temat - ma ktoś pomysł na zagospodarowanie owoców z nalewek? Ostatnio zlewałem ratafię (truskawka, porzeczka, wiśnie, maliny, jeżyny, śliwki, morele, jabłka, gruszki, agrest) i nie za bardzo wiem co z tym zrobić.

Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało, a potem to przegonić - ale nie wiem czy to dobry pomysł bo owoce mają %.

Chciałem je oddać do lodziarni, ale Oni do lodów i deserów wolą świeże owoce.

Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało, a potem to przegonić - ale nie wiem czy to dobry pomysł bo owoce mają %.

:thumbsup:  ale wcześniej wycisną w prasie (uzyskany płyn do nalewek)  to co zastanie dodać do pracującego wina + woda (ile tutaj trzeba wyczuć) + pożywka , po dwóch trzech tygodniach zlać , to co zostanie wycisnąć , wytłoki na kompost , i niech sobie spokojnie pracuje , po fermentacji burzliwej zlać,szlamik na kompost poczekać i  będzie Pan zadowolony  :devil:  nawet bez drugiego etapu  :facepalm: lub uskutecznić drugi etap.Oczywiście mamy świadomość ze nie jest to wina z apelacji .... :D , czy nie oczekujemy 30 letniej brendy :D

Edited by Maciekzbrzegu

Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało

Ale co tam ma "zapracować" ?

Tak to możesz wykorzystać stare kompoty czy dżemy gdzie owoce są nieprzerobione i jest dużo cukru i smaku ...

Jeśli to owoce wyjęte bezpośrednio z klasycznej ratafii to maja jeszcze sporo alkoholu w sobie możesz to zasypać cukrem i wyciągnąć praktycznie do zera  ... albo zasypać cukrem w słoiki i pasteryzować będzie na przekładkę do ciast czy tortów .... ;) 

ma ktoś pomysł na zagospodarowanie owoców z nalewek?

Mam pomysla.. hahaha :D

Foremka do kostek lodu.. W kazda komore nalac troche czekolady rozpuszczonej (cieplej) na to kilka owocow po nalewkach i znowu wypelnic do konca plynna czekolada..

Po stezeniu masz wlasne Mon Cheri czy jak to zwa..   :D

Ciekawe czy cos by wyszlo z tego.?!

Edited by Gregtom