Gregtom Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Wiec tak.. Znajomi (wlasciciele duzego ogrodu) robia przeprowadzke do innej czesci Dortmundu..Pytali, czy chce ich piwniczne zapasy przetworow owocowych (kilka dziesiat sloikow) z sadu.."Stare" oznacza ze sloiki sa od 2 do 4 lat..Nie ma w nich ani plesni, napecznienia wieczek itp. Repertuar to: truskawki, wisnie, jerzyny, maliny, porzeczki, sliwki, jablka, agrest itd. itd. i to w kazdej postaci jak w temacie.. Posiadam.: Fermentator 33 L. butle na winko 25 i 50 L, destylator garnkowy 15 L, wielkie i male sloje/sloiki, duzo butelek zakrecanych.. (Wszystko nie uzywane/nowe).. Mam to brac a jesli tak, to co z tego robic..?(Znajoma podala ze wszystkie przetwory sa ich swojskie i mocno cukrowane) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Ja bym brał i spożywał.... szkoda "przerabiać" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Brać i jeść ze smakiem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 (edited) Najpierw "winko".Do juz pracujących drożdży dodawaj kompoty + pozywka jak trzeba i wody ja dodaje partiami aby zbalansował się bukiet ).Dalej winko będzie dobre na grzane, do bezpośredniego spożycia też ujdzie lub do dalszej przeróbki.To niech inni podpowiedzą bo tego etapu nie praktykowałem.Jak lubisz kompoty to tak jak radzą koledzy, ja swoje przerobiłem bo w domu przestali lubieć Edited April 6, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 Repertuar to: truskawki, wisnie, jerzyny, maliny, porzeczki, sliwki, jablka, agrest Ja mam jeszcze kompoty i przetwory z 2008-9 roku . Jak nie mają pleśni to są do spożycia - tak jak piszą przedmówcy . Grzesiu smacznego !!! to wcale nie znaczy , że nie możesz kombinować z winem . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 Bierz i pytaj czy tylko tyle maja ja wczoraj otworzylam konfiture truskawkawa z 2009 roku byla pyszna bo caly sloik znikl w jednej chwili . Data waznosci to na tych sklepowych sie liczy bo one juz przed ta data sa do niczego KOmpoty wypijesz za miast slodkich babelkowcow albo dolejesz do mineralnej ...slodkiego zajadania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KURP Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 To ja się podepnę pod temat - ma ktoś pomysł na zagospodarowanie owoców z nalewek? Ostatnio zlewałem ratafię (truskawka, porzeczka, wiśnie, maliny, jeżyny, śliwki, morele, jabłka, gruszki, agrest) i nie za bardzo wiem co z tym zrobić.Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało, a potem to przegonić - ale nie wiem czy to dobry pomysł bo owoce mają %. Chciałem je oddać do lodziarni, ale Oni do lodów i deserów wolą świeże owoce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 (edited) Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało, a potem to przegonić - ale nie wiem czy to dobry pomysł bo owoce mają %. ale wcześniej wycisną w prasie (uzyskany płyn do nalewek) to co zastanie dodać do pracującego wina + woda (ile tutaj trzeba wyczuć) + pożywka , po dwóch trzech tygodniach zlać , to co zostanie wycisnąć , wytłoki na kompost , i niech sobie spokojnie pracuje , po fermentacji burzliwej zlać,szlamik na kompost poczekać i będzie Pan zadowolony nawet bez drugiego etapu lub uskutecznić drugi etap.Oczywiście mamy świadomość ze nie jest to wina z apelacji .... , czy nie oczekujemy 30 letniej brendy Edited April 7, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało Ale co tam ma "zapracować" ?Tak to możesz wykorzystać stare kompoty czy dżemy gdzie owoce są nieprzerobione i jest dużo cukru i smaku ...Jeśli to owoce wyjęte bezpośrednio z klasycznej ratafii to maja jeszcze sporo alkoholu w sobie możesz to zasypać cukrem i wyciągnąć praktycznie do zera ... albo zasypać cukrem w słoiki i pasteryzować będzie na przekładkę do ciast czy tortów .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 (edited) Ale co tam ma "zapracować" ?A grappa oczywiście inna bajka ale produkowana z produkty poprodukcyjnego wina .Nie wiem jak sprawny musiał by mieć proces aby nic tam nie zostało cukru, alkoholu, kwasów, barwników itd. Edited April 7, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted April 7, 2016 Author Report Share Posted April 7, 2016 (edited) ma ktoś pomysł na zagospodarowanie owoców z nalewek?Mam pomysla.. hahaha Foremka do kostek lodu.. W kazda komore nalac troche czekolady rozpuszczonej (cieplej) na to kilka owocow po nalewkach i znowu wypelnic do konca plynna czekolada..Po stezeniu masz wlasne Mon Cheri czy jak to zwa.. Ciekawe czy cos by wyszlo z tego.?! Edited April 7, 2016 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 Ciekawe czy cos by wyszlo z tego.?! https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko/page-3?do=findComment&comment=472362 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted April 7, 2016 Author Report Share Posted April 7, 2016 O o o.. Wlasnie cos takiego.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 TAkie owoce sa bardzo smaczne w zimne wieczory do herbaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts