marula3 Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 Witam !Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%. Planuję zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku, tłuste części golonki mielić na drobnym sitku, natomiast skóry rozbić na miazgę w termomiksie. Chcę spróbować zrobić białą kiełbasę o dużej zawartości kalogenu który występuje w tłustych częściach golonki oraz w skórze golonki.Czy ktoś robił podobną białą kiełbasę. Co o tym myślicie ?Pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50% Wyjdzie Ci "pała policyjna" Chcę spróbować zrobić białą kiełbasę o dużej zawartości kalogenu Lepiej kup spacerówki i zrób sobie "trzęsidoopę" (galaretę) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 Czy ktoś robił podobną białą kiełbasę. Co o tym myślicie ? Białą to się robiło, ale szynka i golonka = "twarda guma" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 .....proszę cię.... A występowanie kol(al)genu trochę jest inne.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted April 27, 2016 Author Report Share Posted April 27, 2016 Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50% Wyjdzie Ci "pała policyjna" Gonzo, ta kiełbasa będzie jedzona na ciepło, więc może to będzie pała miękka. Czy masz doświadczenie w tym temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 Gonzo, ta kiełbasa będzie jedzona na ciepło, więc może to będzie pała miękka. Czy masz doświadczenie w tym temacie Na ciepło, też będzie "pała" .Jest tyle przepisów na białą, wybierz coś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted April 27, 2016 Author Report Share Posted April 27, 2016 Gonzo, ta kiełbasa będzie jedzona na ciepło, więc może to będzie pała miękka. Czy masz doświadczenie w tym temacie Na ciepło, też będzie "pała" .Jest tyle przepisów na białą, wybierz coś Gonzo, zależy mi na białku kolagenowym, ponieważ trochę mi go brakuje w organizmie, dlatego chciałem spróbować zrobić białą kiełbasę z dodatkiem golonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 (edited) dlatego chciałem spróbować zrobić białą kiełbasę z dodatkiem golonki. Z dodatkiem golonki to i owszem możesz zrobić białą ale nie 50/50 z szynką. Jak chcesz kolagenu, to tak jak pisałem, zrób sobie galaretę z nóżek wieprzowych.Ja sobie robię raz na tydzień z 3 nóżek, bo lubię Jak okroisz golonkę do białej to pozostałości (skórę i kość) też możesz dodać do galarety. Edited April 27, 2016 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 To może ja zaproponuję z tego składu zrobić tzw 2w1 , czyli mielonkę w otoczce z galaretki w osłonce barierowej... Pozdrawiam Ps. Ale tłustego bym trochę jednakowoż dodała... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 Jak brakuje Ci kolagenu to możesz zrobić zupkę http://zlapbalans.pl/2015/07/03/zupa-kolagenowa-zupa-mlodosci/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted April 27, 2016 Author Report Share Posted April 27, 2016 Jak brakuje Ci kolagenu to możesz zrobić zupkę http://zlapbalans.pl/2015/07/03/zupa-kolagenowa-zupa-mlodosci/Gonzo, dzięki za przepis na pewno skorzystam z niego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 (edited) zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku, kiełbasa będzie jedzona na ciepło,To będzie pała z twardymi kawałkami chudej golonki.Mięso golonkowe to tzw. III wp. i nadaje się w kiełbasach wyłącznie na klej.Ale musi być drobno zmielona. Jest to mięso chude, ścięgniste.Do grubszego mielenia nadaje się wyłącznie "I" - to też chude ale nieścięgniste, z innych elementów. Ale skoro jesteś przywiązany do myśli o takiej kiełbasie to ją zrób na próbę.Sam ocenisz i inaczej spojrzysz na sugestie kolegów. Edited April 27, 2016 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 (edited) Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%. Z tego surowca to można zrobić szynkową i to w innych proporcjach.(80/20) a nie białą. Edited April 27, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted April 27, 2016 Author Report Share Posted April 27, 2016 zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku, kiełbasa będzie jedzona na ciepło,Ale skoro jesteś przywiązany do myśli o takiej kiełbasie to ją zrób na próbę. EAnna, jutro będę robił tą kiełbasę, nie mogę się doczekać. Jeśli wyjdzie PAŁA to wyląduje wszystko w bigosie Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%. Z tego surowca to można zrobić szynkową i to w innych proporcjach.(80/20) a nie białą. arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę, co wyjdzie nie wiem, mam nadzieję że będzie zdrowe. To będzie mój eksperyment Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 No i fajnie... Próba nie strzelba , a jak to się mówi ... nic się nie może zmarnować To czekamy na relacje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę, A co wg, Ciebie oznacza b.zdrową bo to jest pojęcie względne.? co wyjdzie nie wiem, Ale My wiemy. To będzie mój eksperyment Eksperyment darmo.No może nie całkowicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted April 27, 2016 Author Report Share Posted April 27, 2016 arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę, co wyjdzie nie wiem, Ale My wiemy. arkadiusz, Białko kolagenowe jest potrzebne człowiekowi do regeneracji stawów, skóry, wpływa na odbudowę wielu narządów ruchu - dlatego nazwałem tą kiełbasę zdrową.Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 Zacytuję klasyka ."Róbta co chceta ".Szkoda mi czasu na jałową dyskusję.EOT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 marula3 nie spinaj się, liczy się smak. Ja na ostatnia Wielkanoc zrobiłem leniwą kiełbase białą. W sumie wyszło 10 kg. Łopatka zmielona na szarpaku, ok 1,5 kg golonki zmielonej tak drobno jak mozliwe (najpierw 6mm, potem 3 mm, dopóki sie nie zapchało). Kiełbasa byla chuda , nierówna (miała w środku puste przestrzenie, bo za mało było wypełniacza - tłuszczu , skóry). Tak czy owak jedzący byli zachwyceni - liczy się doprawienie i świeżość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat. Nie ma najmniejszego znaczenia nazwa kiełbasy. Ważne są jej składniki, głównie mięsne, i o tym Ci Koledzy piszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted April 27, 2016 Author Report Share Posted April 27, 2016 marula3 nie spinaj się, liczy się smak. Kiełbasa byla chuda , nierówna (miała w środku puste przestrzenie, bo za mało było wypełniacza - tłuszczu , skóry). Tak czy owak jedzący byli zachwyceni - liczy się doprawienie i świeżość.jacinto,To jest konkretna podpowiedź, na moje wątpliwości. Ja też myślę że będzie smaczna. Dziękuję Tobie że podzieliłeś się swoim doświadczeniem.Pozdrawiam Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat.Nie ma najmniejszego znaczenia nazwa kiełbasy. Ważne są jej składniki, głównie mięsne, i o tym Ci Koledzy piszą. MaxellZ szynki i słoniny robiłem białą kiełbasę, była pyszna. Teraz będę miał nowe doświadczenie.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 27, 2016 Report Share Posted April 27, 2016 (edited) Białko kolagenowe jest potrzebne człowiekowi do regeneracji stawów, skóry, wpływa na odbudowę wielu narządów ruchu - to prawdaale druga prawda Jak chcesz kolagenu, to tak jak pisałem, zrób sobie galaretę z nóżek wieprzowych.Ja sobie robię raz na tydzień z 3 nóżek, bo lubię JBo wizyta u dentysty to ból a ból na koncie :facepalm:. Maksymalizujesz użyteczność zalety verus koszty Edited April 27, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 28, 2016 Report Share Posted April 28, 2016 Bo wizyta u dentysty to ból a ból na koncie . Maksymalizujesz użyteczność zalety verus koszty Bla, bla, bla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dob12 Posted April 28, 2016 Report Share Posted April 28, 2016 Ja też golonki zawsze używam jako wp III i składnika kleju i w kiełbasach po rozdrobnieniu jej na sicie 2.7 przepuszczając dwa razy.Przeważnie kupuje tylną nogę całą,wiec golonka zawsze jest w składzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted April 28, 2016 Report Share Posted April 28, 2016 Marula "umyślił " sobie przepis jakiego nikt nie zna i domaga się odpowiedzi- więc dostał ,że z takich surowców białej się nie robi ale On uważa, że nikt nie chce się przyznać. Znaczy się On wie lepiej, wiec musi to "cudo" zrobić by się przekonać. Moim zdanie jest to akademicki przykład oportunizmu dla którego szkoda próbować oporu. Jak zrobi bedzie wiedział i mam nadzieję, że się z nami podzieli swoimi wrażeniami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.