Jump to content

Kiełbasa z szynki i golonki ? - eksperyment marula3


marula3

Recommended Posts

Witam !

Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%. Planuję zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku, tłuste części golonki mielić na drobnym sitku, natomiast skóry rozbić na miazgę w termomiksie. Chcę spróbować zrobić białą kiełbasę o dużej zawartości kalogenu który występuje w tłustych częściach golonki oraz w skórze golonki.

Czy ktoś robił podobną białą kiełbasę. Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam,

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

 

Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%

 

Wyjdzie Ci "pała policyjna" ;)  


 

 

Chcę spróbować zrobić białą kiełbasę o dużej zawartości kalogenu

 

Lepiej kup spacerówki i zrób sobie "trzęsidoopę" (galaretę) 

Link to comment
Share on other sites

 

Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%

 

Wyjdzie Ci "pała policyjna" ;)  

 

Gonzo, ta kiełbasa będzie jedzona na ciepło, więc może to będzie pała miękka. Czy masz doświadczenie w tym temacie

Link to comment
Share on other sites

 

Gonzo, ta kiełbasa będzie jedzona na ciepło, więc może to będzie pała miękka. Czy masz doświadczenie w tym temacie

 

Na ciepło, też będzie "pała"  .Jest tyle przepisów na białą, wybierz coś  :)

 

Gonzo, zależy mi na białku kolagenowym, ponieważ trochę mi go brakuje w organizmie, dlatego chciałem spróbować zrobić białą kiełbasę z dodatkiem golonki.

Link to comment
Share on other sites

dlatego chciałem spróbować zrobić białą kiełbasę z dodatkiem golonki.

 

Z dodatkiem golonki to i owszem możesz zrobić białą ale nie 50/50 z szynką. Jak chcesz kolagenu, to tak jak pisałem, zrób sobie galaretę z nóżek wieprzowych.Ja sobie robię raz na tydzień z 3 nóżek, bo lubię  :) Jak okroisz golonkę do białej to pozostałości (skórę i kość) też możesz dodać do galarety.

Edited by Gonzo
Link to comment
Share on other sites

zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku,

 

 

kiełbasa będzie jedzona na ciepło,

To będzie pała z twardymi kawałkami chudej golonki.

Mięso golonkowe  to tzw. III wp. i nadaje się w kiełbasach wyłącznie na klej.

Ale musi być drobno zmielona. Jest to mięso chude, ścięgniste.

Do grubszego mielenia nadaje się wyłącznie "I" - to też chude ale nieścięgniste, z innych elementów. 

Ale skoro jesteś przywiązany do myśli o takiej kiełbasie to ją zrób na próbę.

Sam ocenisz i inaczej spojrzysz na sugestie kolegów.

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

 

zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku,

 

 

kiełbasa będzie jedzona na ciepło,
Ale skoro jesteś przywiązany do myśli o takiej kiełbasie to ją zrób na próbę.

 

 

EAnna, jutro będę robił tą kiełbasę, nie mogę się doczekać. Jeśli wyjdzie PAŁA to wyląduje wszystko w bigosie

 

Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%.

 

Z tego surowca to można zrobić szynkową i to w innych proporcjach.(80/20) a nie białą.

 

arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę, co wyjdzie nie wiem, mam nadzieję że będzie zdrowe. To będzie mój eksperyment

Link to comment
Share on other sites

 

arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę,

 

 

 

 

 

co wyjdzie nie wiem,

 

 

Ale My wiemy. :tongue:

 

 

 

 

 

 

arkadiusz, Białko kolagenowe jest potrzebne człowiekowi do regeneracji stawów, skóry, wpływa na odbudowę wielu narządów ruchu - dlatego nazwałem tą kiełbasę zdrową.

Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat.

Link to comment
Share on other sites

marula3 nie spinaj się, liczy się smak. Ja na ostatnia Wielkanoc zrobiłem leniwą kiełbase białą. W sumie wyszło 10 kg. Łopatka zmielona na szarpaku, ok 1,5 kg golonki zmielonej tak drobno jak mozliwe (najpierw 6mm, potem 3 mm, dopóki sie nie zapchało). Kiełbasa byla chuda , nierówna (miała w środku puste przestrzenie, bo za mało było wypełniacza - tłuszczu , skóry). Tak czy owak jedzący byli zachwyceni - liczy się doprawienie i świeżość.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat.

Nie ma najmniejszego znaczenia nazwa kiełbasy. Ważne są jej składniki, głównie mięsne, i o tym Ci Koledzy piszą.

Link to comment
Share on other sites

marula3 nie spinaj się, liczy się smak.  Kiełbasa byla chuda , nierówna (miała w środku puste przestrzenie, bo za mało było wypełniacza - tłuszczu , skóry). Tak czy owak jedzący byli zachwyceni - liczy się doprawienie i świeżość.

jacinto,

To jest konkretna podpowiedź, na moje wątpliwości. Ja też myślę że będzie smaczna. Dziękuję Tobie że podzieliłeś się swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam

 

Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat.

Nie ma najmniejszego znaczenia nazwa kiełbasy. Ważne są jej składniki, głównie mięsne, i o tym Ci Koledzy piszą.

 

Maxell

Z szynki i słoniny robiłem białą kiełbasę, była pyszna. Teraz będę miał nowe doświadczenie.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Białko kolagenowe jest potrzebne człowiekowi do regeneracji stawów, skóry, wpływa na odbudowę wielu narządów ruchu - to prawda

ale druga prawda 

Jak chcesz kolagenu, to tak jak pisałem, zrób sobie galaretę z nóżek wieprzowych.Ja sobie robię raz na tydzień z 3 nóżek, bo lubię :) J

Bo wizyta u dentysty to ból  :facepalm: a  ból na koncie :facepalm: :facepalm:. Maksymalizujesz  użyteczność zalety verus koszty 

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

Ja też golonki zawsze używam jako wp III i  składnika kleju i  w kiełbasach po  rozdrobnieniu jej na sicie 2.7 przepuszczając dwa razy.

Przeważnie kupuje tylną nogę całą,wiec golonka zawsze jest w składzie 

Link to comment
Share on other sites

Marula "umyślił " sobie przepis jakiego nikt nie zna i domaga się odpowiedzi- więc dostał ,że z takich surowców białej się nie robi ale On uważa, że nikt nie chce się przyznać. Znaczy się On wie lepiej, wiec musi to "cudo" zrobić by się przekonać. Moim zdanie jest to akademicki przykład oportunizmu dla którego szkoda próbować oporu. Jak zrobi bedzie wiedział i mam nadzieję, że się z nami podzieli swoimi wrażeniami :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...