Jump to content

Kanał dymny


Recommended Posts

Witam,

 

Pewnie ten temat był już poruszany ale niestety nie mogę nic znaleźć.

 

Buduje swoją pierwszą grilo wędzarnie i mam takie pytanie na temat kanału domowego. Na złomie znalazłem rurę fi 200 żeliwna (tak bynajmniej mówi gość, który tam pracuje). Mi wydaje się że jest to stara rynna o grubości ścianki około 4-5 mm. Czy taką rurę mogę wykorzystać i czy oba się nada.

 

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Czesc buduje wedzarnie i takie mam okolicznosci ze moj kanal dymny ma dlugosc 4.5 metra?

Przerabiałem ten temat  bo wtedy myślałem że im kanał dłuższy to dym chłodniejszy , bo była taka moda .

 

Najlepsze wędzarnie są bez kanałów , tylko bezpośrednie . Tu masz skarbnicę wiedzy jak taką zbudować . 

[Dodano: 17 wrz 2019 - 08:23]

 

 

1,5 m i to już jest dość. Rura fi 180-200 mm.

 

Mirosławie -zaczynasz mnie wqrwiać :facepalm:  a wiesz że złość piękności szkodzi , a ja nie mam czym szastać .

Edited by Henio
Link to comment
Share on other sites

Panowie spokojnie i rączki na stół ;)  Sami wiecie że jak ktoś ma swoją wizję to ciężko mu co kolwiek przetłumaczyć. Jak sie uprze to i tak zrobi swoje. Ale naprowadzać trzeba ;) Nie sztuką jest walić z cekaemu gdzie popadnie ;) Mi tez często już brak argumentów.   A najgorzej pisać w biegu i tłumaczyć. Masz ręce całe z głową w robocie a tu jakiś kwiatek ;)  Tłumaczysz a potem siedzisz i płaczesz jak bober z bezsilności ;) Ale ja też dobrze pamiętam swoje pierwsze zjumy od Was ;) Ale uparcie( choć zajęło to kilka lat) drążyłem tematy i przekładałem na swoje ;)     :devil:  :angel:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Witam . Jestem nowy w temacie . Dzis zaczynam murować ścianki . Pytanie czy kanał dymny powinien zakrecać czu moze to być prosty kawałek. Chodzi mi o to ze palenisko planuje zrobić na bocznej ścianie tak ze na wprost drzwiczek bedzie rura prosto do komory
Link to comment
Share on other sites

Ma lekturę na wiele godzin, poczyta, pomyśli, wyciągnie wnioski korzystne dla siebie i  zrobi tak jak będzie mu pasowało.

Powędzi, nabierze wprawy i doświadczenia i podejmie dalsze decyzje - ja też zaczynałem z kanałem a obecnie wolę bez kanału - ale to moja trzecia wersja i jak znam życie nie ostatnia  :facepalm:  :D .

Link to comment
Share on other sites

Ma lekturę na wiele godzin, poczyta, pomyśli, wyciągnie wnioski korzystne dla siebie i zrobi tak jak będzie mu pasowało.

Powędzi, nabierze wprawy i doświadczenia i podejmie dalsze decyzje - ja też zaczynałem z kanałem a obecnie wolę bez kanału - ale to moja trzecia wersja i jak znam życie nie ostatnia :facepalm::D .

To po co od razu go wprowadzać w ten kanał.. [emoji16] Lepiej by nie popełniał błędów. Szkoda czasu i pieniędzy...

 

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Widzialem kilka konstrukcji z kanałem i szczerze nie wiedziałem że można bez????jestem amatorem ale nudzi mi sie i mam za duzo miejsca na ogrodzie . ( kasy nie????).

Wylalem juz fundament z płytą. Chce zrobic piec na pizze i wedzarnie . Plyta ma wymiary 250/150 cm. Mkze podeslecie jakies fotki waszych projektow. I nie mam kasy na poprawki .????

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanke czy ta konstrukcja bardzo dymi. Chodzi mi o to czy nie zaklpce sasiadow . Nie chciałbym wydac kasy i sie napracowac a potem Nie moc nic robic bo mnie sasiad zje. Moja konstrukcja ma byc w prawym rogu przy samych tujach

post-101683-0-98293800-1585992481_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...