Jump to content

Kanał dymny

Recommended Posts

Witam,

Pewnie ten temat był już poruszany ale niestety nie mogę nic znaleźć.

Buduje swoją pierwszą grilo wędzarnie i mam takie pytanie na temat kanału domowego. Na złomie znalazłem rurę fi 200 żeliwna (tak bynajmniej mówi gość, który tam pracuje). Mi wydaje się że jest to stara rynna o grubości ścianki około 4-5 mm. Czy taką rurę mogę wykorzystać i czy oba się nada.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

• 3 years later...
Czesc buduje wedzarnie i takie mam okolicznosci ze moj kanal dymny ma dlugosc 4.5 metra?

Przerabiałem ten temat  bo wtedy myślałem że im kanał dłuższy to dym chłodniejszy , bo była taka moda .

Najlepsze wędzarnie są bez kanałów , tylko bezpośrednie . Tu masz skarbnicę wiedzy jak taką zbudować . 

[Dodano: 17 wrz 2019 - 08:23]

1,5 m i to już jest dość. Rura fi 180-200 mm.

Mirosławie -zaczynasz mnie wqrwiać :facepalm:  a wiesz że złość piękności szkodzi , a ja nie mam czym szastać .

Edited by Henio

Panowie spokojnie i rączki na stół ;)  Sami wiecie że jak ktoś ma swoją wizję to ciężko mu co kolwiek przetłumaczyć. Jak sie uprze to i tak zrobi swoje. Ale naprowadzać trzeba ;) Nie sztuką jest walić z cekaemu gdzie popadnie ;) Mi tez często już brak argumentów.   A najgorzej pisać w biegu i tłumaczyć. Masz ręce całe z głową w robocie a tu jakiś kwiatek ;)  Tłumaczysz a potem siedzisz i płaczesz jak bober z bezsilności ;) Ale ja też dobrze pamiętam swoje pierwsze zjumy od Was ;) Ale uparcie( choć zajęło to kilka lat) drążyłem tematy i przekładałem na swoje ;)     :devil:  :angel:

• 6 months later...
Witam . Jestem nowy w temacie . Dzis zaczynam murować ścianki . Pytanie czy kanał dymny powinien zakrecać czu moze to być prosty kawałek. Chodzi mi o to ze palenisko planuje zrobić na bocznej ścianie tak ze na wprost drzwiczek bedzie rura prosto do komory

Ma lekturę na wiele godzin, poczyta, pomyśli, wyciągnie wnioski korzystne dla siebie i  zrobi tak jak będzie mu pasowało.

Powędzi, nabierze wprawy i doświadczenia i podejmie dalsze decyzje - ja też zaczynałem z kanałem a obecnie wolę bez kanału - ale to moja trzecia wersja i jak znam życie nie ostatnia  :facepalm:  :D .

Ma lekturę na wiele godzin, poczyta, pomyśli, wyciągnie wnioski korzystne dla siebie i zrobi tak jak będzie mu pasowało.

Powędzi, nabierze wprawy i doświadczenia i podejmie dalsze decyzje - ja też zaczynałem z kanałem a obecnie wolę bez kanału - ale to moja trzecia wersja i jak znam życie nie ostatnia :facepalm::D .

To po co od razu go wprowadzać w ten kanał.. [emoji16] Lepiej by nie popełniał błędów. Szkoda czasu i pieniędzy...

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Widzialem kilka konstrukcji z kanałem i szczerze nie wiedziałem że można bez????jestem amatorem ale nudzi mi sie i mam za duzo miejsca na ogrodzie . ( kasy nie????).

Wylalem juz fundament z płytą. Chce zrobic piec na pizze i wedzarnie . Plyta ma wymiary 250/150 cm. Mkze podeslecie jakies fotki waszych projektow. I nie mam kasy na poprawki .????

Mam pytanke czy ta konstrukcja bardzo dymi. Chodzi mi o to czy nie zaklpce sasiadow . Nie chciałbym wydac kasy i sie napracowac a potem Nie moc nic robic bo mnie sasiad zje. Moja konstrukcja ma byc w prawym rogu przy samych tujach

post-101683-0-98293800-1585992481_thumb.jpeg