jjacek25 Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Witam.Mam następujące pytanie. Zapeklowałem kilka szynek które niałem dziś uwędzić. Niestety zaczeło tak bardzo padać że zalało mi całą wędzarkę i o wedzeniu dziś nie ma mowy. Mięso mam już wyjęte z zalewy a sama zalewa wylana. Jak mam teraz przechować je przez3 dni do soboty? Mam znowu przygotowac nowa zalewę? jeśli tak to jaką?PS. Zamrozić nie mam jak bo zamrażarka pełna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Taką samą, jaka była.Soli (peklosoli) możesz dać o 1-3% mniej w stosunku do ilości użytej do pierwszej zalewy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjacek25 Posted May 3, 2016 Author Report Share Posted May 3, 2016 Czyli zrobić jeszcze raz taką samą zalewę i w niej trzymać? A czy mięso porzez trzymanie w nowej zalewie przez kilka dni nie wchłonie więcej soli i nie będzie za słone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Zrób solankę biorąc 0,75-0,80 kg soli na 10 l wody. Na każdy kilogram mięsa - 0,4-0,5 l solanki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjacek25 Posted May 3, 2016 Author Report Share Posted May 3, 2016 Ok, tak zrobię. Dziękuje za pomoc bo trochę szkoda by było tego mięska. Wysłane z mojego Coolpad 7320 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts