Jump to content

Pstrąg wędzony na gorąco czy grillowany?

Muski

Recommended Posts

Witaj Muski . :)  A to jest kwestia ''dyskusyjna'' ... i w dużej mierze zależy jak dużego masz grill'a i czy wszystkie na raz sie zmieszczą... :rolleyes: Ja bym nie chciała żeby np 5-ciu gości jadło , a reszta czeka i się ''ślini'' :tongue: Jak masz opanowane wędzenie to sądzę ,że 20 pstrągów do wędzarni spoko się  zmieści i wszyscy na raz będą zadowoleni :cool:

Pozdrawiam i życzę udanej imprezki :):thumbsup::)

Zrobiłbym z wędzarni, ponieważ z grilla podają prawie wszyscy, a prosto z dymu nieliczni smakosze. Powiem też, że jest to niezła atrakcja spotkania. :)

Jeden konsument - jedna ryba + 20% na nieprzewidziane sytuacje.

Smacznego.

Edited by andym

Chyba nie mam wyboru ;) ...... .....dowędzę troche serka............ na grilla zostaje karkówka......trzeba będzie ukręcić troche białej grillowej..... o kaszance od Arkadiusza chyba będę musiał zapomnieć.....ale jak dojdą różne sałatki warzywa i grillowane owoce..... :)   Nalewki.....

Wyszło na to , że pół na pół - do grilla 10 weszło bez problemu. Reakcja degustatorów mieszana ( każdemu smakowały inne- jak to z gustami smakowymi)- z Grilla bardziej aromatyczne ( wypełnione natką i plasterkami cytryny) < oczywiście nie przepieczone by się nie rozpadały> z wędzarki ( na gorąco)oczywiście aromat z wędzenia . Jedne i drugie rozpłynęły się w ustach ...... no i były podane w jednym czasie :) .

Trochę po niewczasie. Ja robię grilowane pstrągi na modłę tajskich ulicznych mistrzów ryby z grila.

Umyte rybki jeszcze mokre posypuję tylko z wierzchu bardzo grubą solą. W oryginale jest to sól w płatkach, ale u nas takiej nie spotkałem nigdzie. Do naczynia pasującego do dlugości ryb sypię trochę soli na dno, wkładam ryby i zostawiam w lodówce na 15 minut, jeśli sól nie wciągnęła całości płynu to wymieniam sól i po 10 minutach w siatce do grilowania ryb  daje na ruszt (jest to trochę zabezpieczenie na wyrost bo w 80% przypadków ryba się nie rozpada przy przekładaniu). Sól strzela i odpada w czasie grilowania jak się ładnie zarumienią to na stół po oskrobaniu reszty soli ze skóry. Mi w ten sposób rybki smakują jedzone ze skórą, ale ta jest b. słona. Jest to sposób grilowania ryb dość popularny w Azji poł-wsch ale chyba najbardziej w Tajlandii.

Zapomniałem dodać że w zależności od upodobań można dać do środka jeszcze liść kafiru i/lub trawy cytrynowej i/lub pasty z tamaryndu ewentualnie pasty tom youm tylko takiej bez glutaminianu sodu.

Edited by wujko

wujko - pomysł jest dobry do wypraktykowania nie tylko na spotkanie z przyjaciółmi .  W zasadzie wszyscy w rodzinie uwielbiają smaki tajskie ( nie mówiąc już o fantastycznych zupach - krewetkowej lub z kurczaka). Taką rybkę oczywiście też zrobimy :)  liście kafiru mamy suszone i mrożone - trawę w łodygach ( pewnie trzeba ją mocno rozbić ? dla smaczku :)) dzięki za inspirację :)