harnas9900 Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Witam Panowie szukam przepisu na kaszanke ale mam tylko do uzycia serca, zoladki i watrobke wszystko z kurczaka. Czy wyjdzie mi z tego ? czytalem ze tam jakies skorki sie daje zeby kaszanka byla kleista czy cos takiego. A i krew mam suszona i jak to sie dawkoje taka krew z woda. Jak macie jakis przepis na kaszanke z podrobow kurczaka to prosze wrzuccie tu.Dzieki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 (edited) Jak macie jakis przepis na kaszanke z podrobow kurczaka to prosze wrzuccie tu. Nie ma takiego przepisu, przynajmniej ja się nie spotkałem. Ale możesz poeksperymentować jak masz ciągły dostęp do tych podrobów.Musisz chyba dobrze ugotować żołądki kurze i zemleć na drobnym sitku, żeby nie było "twardości" w kasznace. Suchą krew rozmieszaj w zimnej wodzie, o ile dobrze pamiętam to 10dkg suchej jest równoznaczne z 1 l krwi. Ja bym do tego dodał właśnie skórek wieprzowych, podgardla i okrawki mięsa.Można dać jeszcze nóżki wieprzowe lub golonkę przednią. Eksperymentuj W googlach masz dużo "wymysłów"https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=kaszanka+drobiowa Edited May 17, 2016 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 (edited) Panowie szukam przepisu na kaszanke ale mam tylko do uzycia serca, zoladki i watrobke wszystko z kurczaka. Z tego nie wyjdzie.Rozpadnie się jeśli nie dodasz skórek wp. o ile dobrze pamiętam to 10dkg suchej jest równoznaczne z 1 l krwi. Mam suchą krew, czyli hemoglobinę, którą rozpuszcza się w stosunku 1:14. Edited May 17, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Mam suchą krew, czyli hemoglobinę, którą rozpuszcza się w stosunku 1:14. Ale rozpuszczasz 1:10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 (edited) Ale rozpuszczasz 1:10 Ostatnio parę lat nie rozpuszczam w ogóle .Używam naturalną, płynną bo kaszanka ma wtedy lepszy smak. Edited May 17, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja32 Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 Zawsze można to czymś zastąpić, ale wskazane są skórki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annuska Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Czym można zastąpić krew? co Ty wypisujesz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Czym można zastąpić krew? co Ty wypisujesz... Można zrobić kaszankę na biało bez krwi.Krew w tym wypadku można zastąpić a nawet trzeba rosołem z gotowania mięsa w tej samej ilości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 U nas w sklepach nazywają ją "biała kaszanka" a tak na marginesie to cieszy się bardzo dużym wzięciem.... zresztą tak samo jak kiszka ziemniaczana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 U nas w sklepach nazywają ją "biała kaszanka" U nas też Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 U nas w sklepach nazywają ją "biała kaszanka" W moim domu rodzinnym , babcia taką kaszankę robiła na obiad , nie nadziewało się jej w jelita tylko kładło do miseczki i była gotowa na obiadek z gotowaną kiszoną kapustą . Po wystygnięciu odsmażało się na kolację na patelni . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smakoszek Posted February 11, 2018 Report Share Posted February 11, 2018 Przypadkowo byłem w sklepie z karmą dla gołębi i po raz pierwszy zobaczyłem nasiona sorga. Kupiłem sorgo czerwone 4 zł/kg i zacząłem eksperymentować. Zrobiłem kaszankę z nasion sorgo i wyszła rewelacja. Sorgo czerwone po namoczeniu i ugotowaniu wygląda jak kasza gryczana dla mnie w smaku dużo lepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted February 11, 2018 Report Share Posted February 11, 2018 Zrób foto i przekrój . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smakoszek Posted February 12, 2018 Report Share Posted February 12, 2018 Kaszankę już zjadłem, wcześniej nie jadłem kaszanek bo mnie po nich suszyło zwłaszcza po zrobionej na kaszy gryczanej. Sorgo to zboże bezglutenowe. Zapomniałem dodać, że jak kupimy sorgo dla gołębi to trzeba je kilka razy wypłukać w ciepłej wodzie aż woda będzie czysta. Sorgo czerwone w smaku przypomina pęcak a wyglądem kaszę gryczaną. Kaszanka wygląda jak każda kaszanka. Można kupić kaszę z obłuskanych nasion sorgo, rzadkość, u mnie w okolicy niedostępna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted February 12, 2018 Report Share Posted February 12, 2018 Ja swego czasu kupiłam sorgo w Auchan . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pupior Posted April 17, 2018 Report Share Posted April 17, 2018 Ile wlać krwi na 1o kg farszu? I czy powinno się łac na gorącą kasze czy schłodzoną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 17, 2018 Report Share Posted April 17, 2018 (edited) Na gorącą żeby ją wstępnie sparzyć.2l na 10 kg.Ja daję 1l krwi i 1l rosołu z gotowania mięsa Edited April 17, 2018 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted April 17, 2018 Report Share Posted April 17, 2018 Ile wlać krwi na 1o kg farszu? I czy powinno się łac na gorącą kasze czy schłodzoną? Tutaj masz to fajnie opisane https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1189-czesc-x-podrobowe-kaszanka-pasztetowa-salceson-i-smarowka-ze-skwarkow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts