Jump to content

Kaszanka


harnas9900

Recommended Posts

Witam

 

Panowie szukam przepisu na kaszanke ale mam tylko do uzycia serca, zoladki i watrobke wszystko z kurczaka. Czy wyjdzie mi z tego ? czytalem ze tam jakies skorki sie daje zeby kaszanka byla kleista czy cos takiego. A i krew mam suszona i jak to sie dawkoje taka krew z woda. Jak macie jakis przepis na kaszanke z podrobow kurczaka to prosze wrzuccie tu.

Dzieki.

Link to comment
Share on other sites

Jak macie jakis przepis na kaszanke z podrobow kurczaka to prosze wrzuccie tu.

 

Nie ma takiego przepisu, przynajmniej ja się nie spotkałem. Ale możesz poeksperymentować jak masz ciągły dostęp do tych podrobów.Musisz chyba dobrze ugotować żołądki kurze i zemleć na drobnym sitku, żeby nie było "twardości" w kasznace. Suchą krew rozmieszaj w zimnej wodzie, o ile dobrze pamiętam to 10dkg suchej jest równoznaczne z 1 l krwi. Ja bym do tego dodał właśnie skórek wieprzowych, podgardla i okrawki mięsa.Można dać jeszcze nóżki wieprzowe lub golonkę przednią. Eksperymentuj :thumbsup:  

 

W googlach masz dużo "wymysłów"

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=kaszanka+drobiowa

Edited by Gonzo
Link to comment
Share on other sites

Panowie szukam przepisu na kaszanke ale mam tylko do uzycia serca, zoladki i watrobke wszystko z kurczaka.

 

Z tego nie wyjdzie.Rozpadnie się jeśli nie dodasz skórek wp.

 

 

 

o ile dobrze pamiętam to 10dkg suchej jest równoznaczne z 1 l krwi.

 

 

Mam suchą krew, czyli hemoglobinę, którą rozpuszcza się w stosunku 1:14.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

 

 

U nas w sklepach nazywają ją "biała kaszanka"

 

 

W moim domu rodzinnym , babcia taką kaszankę robiła na obiad , nie nadziewało się jej w jelita tylko kładło do miseczki i była gotowa na obiadek z gotowaną kiszoną kapustą :D . Po wystygnięciu odsmażało się na kolację na patelni .

 

 

 Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Przypadkowo byłem w sklepie z karmą dla gołębi i po raz pierwszy zobaczyłem nasiona sorga. Kupiłem sorgo czerwone 4 zł/kg i zacząłem eksperymentować. Zrobiłem kaszankę z nasion sorgo i wyszła rewelacja. Sorgo czerwone po namoczeniu i ugotowaniu wygląda jak kasza gryczana dla mnie w smaku dużo lepsze.
Link to comment
Share on other sites

Kaszankę już zjadłem, wcześniej nie jadłem kaszanek bo mnie po nich suszyło zwłaszcza po zrobionej na kaszy gryczanej. Sorgo to zboże bezglutenowe. Zapomniałem dodać, że jak kupimy sorgo dla gołębi to trzeba je kilka razy wypłukać w ciepłej wodzie aż woda będzie czysta. Sorgo czerwone w smaku przypomina pęcak a wyglądem kaszę gryczaną. Kaszanka wygląda jak każda kaszanka. Można kupić kaszę z obłuskanych nasion sorgo, rzadkość, u mnie w okolicy niedostępna.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...