Jump to content

Moja granitowa wędzarnia

Recommended Posts

Witam, nazywam się Fabian i jestem z okolic Strzelina. Zaczełem własnie budowę mojej pierwszej grillo-wędzarni. Wędzarnie muruje z granitu 12x12cm, rura z paleniska do komory ma średnicę 200 i długośc 130cm.

Palenisko ma 50x60cm a komora 60x55x80. Ścianki komory chce obłoźyć blachą z kwasówki 1.5mm, ale nienjestem pewien czy to dobry pomyśl.Narazie jestem na takim etapie i był bym bardzo wdzięczny za wasze opinię. Pozdrawiam Fabianpost-80924-0-44636000-1464295538_thumb.jpgpost-80924-0-11933000-1464295742_thumb.jpg

post-80924-0-37021900-1464295613_thumb.jpg

• Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Po co Ci rura pomiędzy paleniskiem a wędzarnią ?

Ścianki komory wędzarni wyłóż drewnem a nie blachą

Jak zrobisz wylot dymu ? [i po co komin na środku - bo pewnie tak planujesz ??]

Szybry będą czy nie  co z deflektorem ??

To są pytania na początek 

....granit.... no w końcu to Strzelin......aleś chopie wziął energochłonny materiał....lasów w okolicy braknie.... :facepalm:

Może poczytaj sobie na forum porady andyandego. :D

Jeśli chodzi o resztę , to Artur już zaczął, ale będzie jeszcze wielu innych.... :cool:

Dzięki za tyle uwag. Rura wstawiona, dno paleniska zaczełem wykladać szamotką. Miedzy paleniskem a komorą bedzie ułożone drzewo. Rure ocieple watą mineralną. Kurde kwasówke juz kupiłem, zapomniałem dodać iź komora ma być do wedzenia i grilowania a jak wyłoże komorę drewnem nie spali sie podczas grilowania?

Acha deflektor bedzie z kwasówki 40x40. Jak nie będę wedził a grilował to wsunę popielnik z kwasiaka wielkości komory na spód.

post-80924-0-72936300-1464339381_thumb.jpg

post-80924-0-39069900-1464339499_thumb.jpg

post-80924-0-04483100-1464339645_thumb.jpg

Miedzy paleniskem a komorą bedzie ułożone drzewo.

A ja bym zlikwidował tą rurę, zrobił palenisko pod komorą, zrobił strop z otworem między paleniskiem a komora, komorę wyłożył z dylatacją  drewnem, obił w wysokości 1/3 komorę blachą dla bezpieczeństwa a grilla dałbym tam gdzie masz teraz palenisko.

Edited by arkadiusz

A ja bym zlikwidował tą rurę, zrobił palenisko pod komorą, zrobił strop z otworem między paleniskiem a komora, komorę wyłożył z dylatacją  drewnem, obił w wysokości 1/3 komorę blachą dla bezpieczeństwa a grilla dałbym tam gdzie masz teraz palenisko.

Tak jak radzi Kolega, ale rury nie likwiduj ;)  Przyda Ci się jako komin nad grilla, albo na deszczówkę czy coś  :tongue: Z tą blachą, to możesz obić dla bezpieczeństwa, choć ja nie obijałem i wędzę spokojnie. W końcu w tego typu wędzarni nie potrzeba palić niczym diabeł w piekle, coś jak w tym co chcesz zbudować  :laugh: Jeszcze masz szansę nie popełnić błędu, tylko przeczytaj wątek Andyandy'ego dotyczący budowy wędzarni zamieszczony w tym dziale.

Widzę, iż twórca wędzarni granitowej już podjął wszelkie decyzje i oczekuje jedynie zachwytów nad pomysłem więc i tak wszelkie porady będą słabo akceptowane. 

fabi22 - zrób wędzarnię po swojemu, kup parę kubików drewna bo w lecie to może jeszcze uda Ci się coś w niej uwędzić natomiast chętnie obejrzę film z wędzenia w zimie przy choćby -10 na zewnątrz.

Dzięki za nakierowanie. Wywale rure i zrobie palenisko pod wędzarnią ale chce zostawić gril po prawej. Mam rure fi200 o długosci 25cm więc starczy na grubość stropu.Może wyłoże pierwsze 30-40cm blachą z kwasówki a reszte deskami. Może tak być?

Rura na sprzedaż jak ktoś potrzebuje ma 200mm srednicy 150cm długości+kolanko 90 stopni.

W poniedziałek zaczne rozbiórkę, trochę szkoda ale ...

.Może wyłoże pierwsze 30-40cm blachą z kwasówki a reszte deskami. Może tak być?

Bez sensu.Obicie drewnianej komory blachą w wędzarni o pośrednim ( taką jaką Ci doradzam) i bezpośrednim palenisku ma za zadanie chronić drewnianą komorę przed ewentualnym pożarem  a Ty  chcesz chronić granit przed zapaleniem.  :facepalm:  

zamówiłem ruszt i popielnik

Wędzarnia to nie kuchnia węglowa i rusztu się nie stosuje a wręcz zamontowanie go jest szkodliwe.

Edited by arkadiusz

Normalne ze nie chce chronić granitu przed temperaturą lecz mam już kupioną blachę kwasówkę 1,5mm z przyspawanymi prętami po bokach aby mieć parę poziomów wysokości rusztu

Rób jak chcesz .Ja już Ci wszystko napisałem co sądzę o Twoich pomysłach.Posłuchasz moich rad to dobrze nie to nie.To Twoja wędzarnia i Ty się będziesz z nią męczył.

Zrób palenisko pod komorą i stropem wg Andyego. Jeżeli nie chcesz spalić metra drewna do jednego wędzenia to obij całą komorę wewnątrz drewnem zostawiając pustkę a najlepiej w tą pustkę jeszcze wełnę ale niekoniecznie. Jak masz już blachę to deski możesz obić blachą od dołu. Widzę że nastawiłeś się na wędzarnię w wersji full wypas jeśli chodzi o kasę ale jak się nie dostosujesz do rad których Ci tu udzielono to przyjemności raczej z wędzenia nie będzie...

Tak jak piszesz trochę kasy już włożyłem  i muszę niestety iść na kompromis.Palenisko przełożę pod komorę a samą komorę obije drewnem. Odpływ dumy przez szyber boczny jak opisane na forum i powinno byś ok. Jutro wywalam rurę i leje strop. Wstawie fotki jak coś zrobię. Jakie drewno najlepiej kupić, wiem na wpust i z drzew liściastych. Są takie w jakimś sklepach ala Leroy czy Castorama.

Tyle kasy już wywaliłem ze szukam coś taniego i łatwo dostępnego.

Edited by fabi22

Jakie drewno najlepiej kupić, wiem na wpust i z drzew liściastych

Niekoniecznie liściaste choć takie było by najlepsze..Może być iglaste tylko bez żywiczne i najlepiej bez sęków.Jak będziesz obijał komorę drewnem to daj dylatację i możesz dodatkowo ją docieplić.Koszt niewielki a korzyści będą widoczne na ilości spalonego drewna i utrzymania stałej temperatury w komorze.

Tyle kasy już wywaliłem

Bo popełniłeś błąd nowicjuszy.Najpierw zacząłeś budować a później pytać, ale i tak nie jest tak źle bo posłuchałeś naszych rad  :thumbsup:  i jesteś na wstępnym etapie budowy.Byli tu już tacy co to wywali pomnik jak się patrzy, rad nie słuchali i później dziwili się, że to nie działa. 

• 3 weeks later...
Troche chorowałem ale ostatnie dwa dni trochę przerabialem komore według waszych rad. Rura poprzeczna wywalona, domurowalem troche. Przygotowalem zbiorenie pod wylanie stropu, strop będzie miał 12cm grubości myśle wystarczy. Jak macie jakieś uwagi to czekam bo jutro wylewam strop. Dzięki

post-80924-0-80924900-1465927971_thumb.jpg

post-80924-0-78662800-1465928062_thumb.jpg

Edited by fabi22

Słuszna decyzja z tą rurą :) Gdybyś jeszcze postawił na tym drewnianą komorę wędzarniczą, to już by było to :) Jak walniesz granit, to obij drewnem od środka i też będzie :) Tylko stropu nie betonuj, a zrób drewniany. Kasy mniej pójdzie i problemów z wędzeniem mniej :) O szczegóły pytaj zanim coś zrobisz :) Powodzenia w budowie i czekamy na fotki wędzonek :)