fabi22 Posted May 26, 2016 Report Share Posted May 26, 2016 Witam, nazywam się Fabian i jestem z okolic Strzelina. Zaczełem własnie budowę mojej pierwszej grillo-wędzarni. Wędzarnie muruje z granitu 12x12cm, rura z paleniska do komory ma średnicę 200 i długośc 130cm.Palenisko ma 50x60cm a komora 60x55x80. Ścianki komory chce obłoźyć blachą z kwasówki 1.5mm, ale nienjestem pewien czy to dobry pomyśl.Narazie jestem na takim etapie i był bym bardzo wdzięczny za wasze opinię. Pozdrawiam Fabian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 Po co Ci rura pomiędzy paleniskiem a wędzarnią ?Ścianki komory wędzarni wyłóż drewnem a nie blachąJak zrobisz wylot dymu ? [i po co komin na środku - bo pewnie tak planujesz ??]Szybry będą czy nie co z deflektorem ??To są pytania na początek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 ....granit.... no w końcu to Strzelin......aleś chopie wziął energochłonny materiał....lasów w okolicy braknie.... Może poczytaj sobie na forum porady andyandego. Jeśli chodzi o resztę , to Artur już zaczął, ale będzie jeszcze wielu innych.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabi22 Posted May 27, 2016 Author Report Share Posted May 27, 2016 Dzięki za tyle uwag. Rura wstawiona, dno paleniska zaczełem wykladać szamotką. Miedzy paleniskem a komorą bedzie ułożone drzewo. Rure ocieple watą mineralną. Kurde kwasówke juz kupiłem, zapomniałem dodać iź komora ma być do wedzenia i grilowania a jak wyłoże komorę drewnem nie spali sie podczas grilowania? Acha deflektor bedzie z kwasówki 40x40. Jak nie będę wedził a grilował to wsunę popielnik z kwasiaka wielkości komory na spód. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 (edited) Miedzy paleniskem a komorą bedzie ułożone drzewo. A ja bym zlikwidował tą rurę, zrobił palenisko pod komorą, zrobił strop z otworem między paleniskiem a komora, komorę wyłożył z dylatacją drewnem, obił w wysokości 1/3 komorę blachą dla bezpieczeństwa a grilla dałbym tam gdzie masz teraz palenisko. Edited May 27, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 dno paleniska zaczełem wykladać szamotką. Tego nie rób. Szamot nie jest najlepszym materiałem na palenisko wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 A ja bym zlikwidował tą rurę, zrobił palenisko pod komorą, zrobił strop z otworem między paleniskiem a komora, komorę wyłożył z dylatacją drewnem, obił w wysokości 1/3 komorę blachą dla bezpieczeństwa a grilla dałbym tam gdzie masz teraz palenisko. Tak jak radzi Kolega, ale rury nie likwiduj Przyda Ci się jako komin nad grilla, albo na deszczówkę czy coś Z tą blachą, to możesz obić dla bezpieczeństwa, choć ja nie obijałem i wędzę spokojnie. W końcu w tego typu wędzarni nie potrzeba palić niczym diabeł w piekle, coś jak w tym co chcesz zbudować Jeszcze masz szansę nie popełnić błędu, tylko przeczytaj wątek Andyandy'ego dotyczący budowy wędzarni zamieszczony w tym dziale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 Wędzarnie muruje z granituTo wręcz "symboliczny" pomnik "początku końca"! Tak właśnie modelowo przyspiesza się "drogę do granitu". . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 Tak od tyłu to:misiu Grizzly dobitnie i prawdziwie to napisał Arkadiusz podpowiada bardzo dobrze a i Mira posłuchaj z tym szamotem bo to szczera prawda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 Widzę, iż twórca wędzarni granitowej już podjął wszelkie decyzje i oczekuje jedynie zachwytów nad pomysłem więc i tak wszelkie porady będą słabo akceptowane. fabi22 - zrób wędzarnię po swojemu, kup parę kubików drewna bo w lecie to może jeszcze uda Ci się coś w niej uwędzić natomiast chętnie obejrzę film z wędzenia w zimie przy choćby -10 na zewnątrz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabi22 Posted May 27, 2016 Author Report Share Posted May 27, 2016 Dzięki za nakierowanie. Wywale rure i zrobie palenisko pod wędzarnią ale chce zostawić gril po prawej. Mam rure fi200 o długosci 25cm więc starczy na grubość stropu.Może wyłoże pierwsze 30-40cm blachą z kwasówki a reszte deskami. Może tak być? Rura na sprzedaż jak ktoś potrzebuje ma 200mm srednicy 150cm długości+kolanko 90 stopni. W poniedziałek zaczne rozbiórkę, trochę szkoda ale ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabi22 Posted May 27, 2016 Author Report Share Posted May 27, 2016 Kurde pierwotne palenisko jest mniejsze od komory wędzarni, zamówiłem ruszt i popielnik z kwasówki nie bylo to tanie. Blacha 4mm z otworkami cięta laserowo pod wymiary komory a nie paleniska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 (edited) .Może wyłoże pierwsze 30-40cm blachą z kwasówki a reszte deskami. Może tak być?Bez sensu.Obicie drewnianej komory blachą w wędzarni o pośrednim ( taką jaką Ci doradzam) i bezpośrednim palenisku ma za zadanie chronić drewnianą komorę przed ewentualnym pożarem a Ty chcesz chronić granit przed zapaleniem. zamówiłem ruszt i popielnik Wędzarnia to nie kuchnia węglowa i rusztu się nie stosuje a wręcz zamontowanie go jest szkodliwe. Edited May 27, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabi22 Posted May 27, 2016 Author Report Share Posted May 27, 2016 Normalne ze nie chce chronić granitu przed temperaturą lecz mam już kupioną blachę kwasówkę 1,5mm z przyspawanymi prętami po bokach aby mieć parę poziomów wysokości rusztu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 Normalne ze nie chce chronić granitu przed temperaturą lecz mam już kupioną blachę kwasówkę 1,5mm z przyspawanymi prętami po bokach aby mieć parę poziomów wysokości rusztu Rób jak chcesz .Ja już Ci wszystko napisałem co sądzę o Twoich pomysłach.Posłuchasz moich rad to dobrze nie to nie.To Twoja wędzarnia i Ty się będziesz z nią męczył. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hajtaler Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 Zrób palenisko pod komorą i stropem wg Andyego. Jeżeli nie chcesz spalić metra drewna do jednego wędzenia to obij całą komorę wewnątrz drewnem zostawiając pustkę a najlepiej w tą pustkę jeszcze wełnę ale niekoniecznie. Jak masz już blachę to deski możesz obić blachą od dołu. Widzę że nastawiłeś się na wędzarnię w wersji full wypas jeśli chodzi o kasę ale jak się nie dostosujesz do rad których Ci tu udzielono to przyjemności raczej z wędzenia nie będzie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 To forum ma jedną zaletę wadę? Forumowicze mówią jak ma być a nie klepia pomysłów czy, przytakuja abyś był szczęśliwy jak budujesz. Wybór należy do Ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabi22 Posted May 29, 2016 Author Report Share Posted May 29, 2016 (edited) Tak jak piszesz trochę kasy już włożyłem i muszę niestety iść na kompromis.Palenisko przełożę pod komorę a samą komorę obije drewnem. Odpływ dumy przez szyber boczny jak opisane na forum i powinno byś ok. Jutro wywalam rurę i leje strop. Wstawie fotki jak coś zrobię. Jakie drewno najlepiej kupić, wiem na wpust i z drzew liściastych. Są takie w jakimś sklepach ala Leroy czy Castorama.Tyle kasy już wywaliłem ze szukam coś taniego i łatwo dostępnego. Edited May 29, 2016 by fabi22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Jakie drewno najlepiej kupić, wiem na wpust i z drzew liściastych Niekoniecznie liściaste choć takie było by najlepsze..Może być iglaste tylko bez żywiczne i najlepiej bez sęków.Jak będziesz obijał komorę drewnem to daj dylatację i możesz dodatkowo ją docieplić.Koszt niewielki a korzyści będą widoczne na ilości spalonego drewna i utrzymania stałej temperatury w komorze. Tyle kasy już wywaliłem Bo popełniłeś błąd nowicjuszy.Najpierw zacząłeś budować a później pytać, ale i tak nie jest tak źle bo posłuchałeś naszych rad i jesteś na wstępnym etapie budowy.Byli tu już tacy co to wywali pomnik jak się patrzy, rad nie słuchali i później dziwili się, że to nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 W tym wątku przynajmniej uczciwie masz opisane jakie są problemy, a konstrukcja wędzarni zbliżona do Twojej - post 11.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13044-nowa-w%C4%99dzarnia-pomoc/Naprawdę lepiej i taniej jest się uczyć na błędach innych, tym bardziej jak się chcą tą wiedzą podzielić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabi22 Posted June 14, 2016 Author Report Share Posted June 14, 2016 (edited) Troche chorowałem ale ostatnie dwa dni trochę przerabialem komore według waszych rad. Rura poprzeczna wywalona, domurowalem troche. Przygotowalem zbiorenie pod wylanie stropu, strop będzie miał 12cm grubości myśle wystarczy. Jak macie jakieś uwagi to czekam bo jutro wylewam strop. Dzięki Edited June 14, 2016 by fabi22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Słuszna decyzja z tą rurą Gdybyś jeszcze postawił na tym drewnianą komorę wędzarniczą, to już by było to Jak walniesz granit, to obij drewnem od środka i też będzie Tylko stropu nie betonuj, a zrób drewniany. Kasy mniej pójdzie i problemów z wędzeniem mniej O szczegóły pytaj zanim coś zrobisz Powodzenia w budowie i czekamy na fotki wędzonek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 16, 2016 Report Share Posted June 16, 2016 Podnieś o 10 cm strop do góry. Odległość od drzwiczek paleniska do stropu musi być około 20 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabi22 Posted June 16, 2016 Author Report Share Posted June 16, 2016 Kurde za późno przeczytałem i już wylałem. Mam około 12cm po miedzi drzwiczkami a stropem. Będzie to duży problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Nauczysz się odpowiednio opalać mało i delikatnie. Możesz z blachy zrobić przyslone na 10 cm jak będzie problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.