Holas Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Witam.Wybudowałem grillo-wędzarnie o wymiarach 200x 120 wymiary komory wędzarniczej 100x40x60cm palenisko pośrednie 40x60 odstęp od komory 200cm pochył kanału 3st.Tutaj mój dylemat,po przeczytaniu postu okazuje się że granit nie jest najlepszym materiałem na komorę wędzarniczą,chodzi głownie o nie uzyskanie odpowiednie temperatury!! Jak najlepiej wybrnąć z tego problemu?Czy wyłożenie deskami wnętrza coś pomorze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Wykładaj środek deskami lub..... naucz się wędzić w tej komorze.... na początku będzie ciężko, ale dasz radę, tak jak wielu mających takie wędzarnie podołało temu wyzwaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Jeśli kolego jesteś z Kepy k/ Opola to trzeba było pytac i prosić o poradę przed budową , teraz to już " musztarda po obiedzie",Możesz ocieplić od wewnątrz płytami wełny i oszalowac deskami z drzewa liściastego, "najbardziej mi się podoba ten " komin z kostki " , musi mieć spory otwór , ciekaw jestem co zrobisz , gdy w czasie wedzenia zacznie padać mocny deszcz? .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Wojtek, odnośnie komina to miałem podobny dylemat, poradziłem sobie z nim w bardzo prosty sposób, nakryłem go dużym płaskim kamieniem opartym na słupkach z kostki, a komin mam naprawdę duży... zresztą widać to na zdjęciach mojej wędzarni które gdzieś zamieściłem, tyle że nie pamiętam w którym temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Holas Posted May 29, 2016 Author Report Share Posted May 29, 2016 Jeśli kolego jesteś z Kepy k/ Opola to trzeba było pytac i prosić o poradę przed budową , teraz to już " musztarda po obiedzie",Możesz ocieplić od wewnątrz płytami wełny i oszalowac deskami z drzewa liściastego, "najbardziej mi się podoba ten " komin z kostki " , musi mieć spory otwór , ciekaw jestem co zrobisz , gdy w czasie wedzenia zacznie padać mocny deszcz? .PozdrawiamBudowa jeszcze nie zakończona jak widać na zdjeciach!spokojnie będzie daszek!Budowa jeszcze nie zakończona jak widać na zdjeciach!spokojnie będzie daszek! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Holas , ja mam spokój bo wędzarnie robiłem w odwrotnej kolejności , czyli przestudiowałem forum , wpisy w internecie , a potem porównałem z własna wiedzą na temat materiałów , zbudowałem to co mi odpowiadało . Moja wędzarnia się sprawdza , na dzisiejsze potrzeby jest co prawda dla mnie za duża , więc trzeba będzie sobie sprawić coś mniejszego.Zdjęcia "leżą " będziesz musiał założyć raczej " drzwiczki " ale te tez spełnią swoją rolę. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 Moim zdaniem da się ten "pomniczek" jeszcze uratować.... po pierwsze to wyłożenie komory deskami.... wełna niekoniecznie bo jeszcze bardziej zmniejszysz wymiary komory... deska ok 2 cm będzie spoko..... Po drugie drzwiczki.... porządne i dwuwarstwowe żeby ciepło nie uciekało. Po trzecie w prześwicie komina musi się pojawić szyber żeby regulować przepływ dymu przez komorę. Później pozostaje jedynie nauka opalania i utrzymywania żądanej temperatury bez palenia ogniem w palenisku i będzie OK! Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 na dzisiejsze potrzeby jest co prawda dla mnie za duża ale czasem się trafi większy wkład podobno z dużego nie ucieknie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Holas Posted May 30, 2016 Author Report Share Posted May 30, 2016 Moim zdaniem da się ten "pomniczek" jeszcze uratować.... po pierwsze to wyłożenie komory deskami.... wełna niekoniecznie bo jeszcze bardziej zmniejszysz wymiary komory... deska ok 2 cm będzie spoko..... Po drugie drzwiczki.... porządne i dwuwarstwowe żeby ciepło nie uciekało. Po trzecie w prześwicie komina musi się pojawić szyber żeby regulować przepływ dymu przez komorę. Później pozostaje jedynie nauka opalania i utrzymywania żądanej temperatury bez palenia ogniem w palenisku i będzie OK! Z Dymnym pozdrowieniem...Szyberdach jest przygotowany a co do dźwięk 2cm dąb czy jeszcze grubsze?Moim zdaniem da się ten "pomniczek" jeszcze uratować.... po pierwsze to wyłożenie komory deskami.... wełna niekoniecznie bo jeszcze bardziej zmniejszysz wymiary komory... deska ok 2 cm będzie spoko..... Po drugie drzwiczki.... porządne i dwuwarstwowe żeby ciepło nie uciekało. Po trzecie w prześwicie komina musi się pojawić szyber żeby regulować przepływ dymu przez komorę. Później pozostaje jedynie nauka opalania i utrzymywania żądanej temperatury bez palenia ogniem w palenisku i będzie OK! Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 jeżeli będziesz mieć liściaste to świetnie..... 2 cm w zupełności starczy!Ja u siebie mam 1 świerka ( podbitka) i też zdaje świetnie swoje zadanie, ale mój pomniczek jest dodatkowo osłonięty w altanie to też zawsze inaczej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Holas Posted May 30, 2016 Author Report Share Posted May 30, 2016 Ja mam za to 20cm ściany????bomba nieruszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 Ja mam za to 20cm ściany No i to podstawowy problem ... dlatego teraz musisz kombinować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 Holas murowałeś ten pomniczek zaprawą cementową , obserwuj , spoiny keidy zaczną pekac , myśle ze do dwoch zim się zacznie .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 Wojtek, nie przesadzaj.... rozumiem Twoja niechęć do pomników ale nie oznacza to że każdemu kto postawił mauzoleum na każdym kroku musisz dołożyć do pieca źle to wygląda Wiesz, to tak jakby znalazł się ktoś, kto idąc Twoim tokiem myślenia dosrywałby ciągle osobom które postawiły drewnianą wędzarnię że.... korniki, że grzyb, że pleśń, że butwienie, że inne g...no po roku lub dwóch się zalęgło Nie podoba się to napisz jedno zdanie na ten temat i basta, a tu za każdym razem jak ktoś postawi coś innego niż kibelek tworzy się sąd kapturowy i prawie lincz na takim budowniczym, każdy stawia to co mu się podoba, co pasuje do już domowej infrastruktury, i na co go stać, a ciężko mi sobie wyobrazić kibelek stojący wśród pięknego kamiennego otoczenia estetyka to też ważna część naszych budowli... i czasami warto o tym pamiętać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Holas Posted May 31, 2016 Author Report Share Posted May 31, 2016 Hh Przemyślem ten problem przed budową i zaczerpnołem wiedzy. Do zaprawy dodawałem uplastyczniacza i klej do płytek zewnętrzny.Plot mam na tej samej zasadzie wymurowany I przez 10lat nic się nie dzieje!!! Jakoś trzeba sobie poradzić w domy warunkach!!! Albo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted May 31, 2016 Report Share Posted May 31, 2016 Rozbierz ten sarkofag zwany "komorą" postaw coś ciepłego bez komina, bo ten będzie tylko skropliny wytwarzał. Palenisko będziesz mógł zrobić pod spodem. Zachowasz w granicie podstawę i palenisko. Przynajmniej będziesz wędził. Jak wolisz pomnik, to nie inwestuj już w wędzarnie dokończ projekt, a wędliny kup w Biedronce. Bardzo głupi pomysł dając porady jak ratować coś, co jest nie właściwie wybudowane. Holas tylko wyda kasę na wasze teoretyczne wsparcie. Ma jeszcze czas na przebudowę i uzyska konkretny efekt. Musi wybrać. Utopić kasę w " całym granicie " z waszą pomocą i nic nie osiągnie, lub zbuduje na tym co jest wędzarnię.Na początek musi jednak poczytać forum żeby zrozumiał temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Holas Posted May 31, 2016 Author Report Share Posted May 31, 2016 Rozebrać zawsze można!najpierw czeba wypróbować innych pomysłów!a może jednak będzie dobrze! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grisza159 Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Można próbować ocieplić komorę wędzarniczą welną i wyłożyć drewnem, ale przez taki zabieg na pewno zmniejszy sie ilość możliwego wkładu, a tak na chłopski rozum, najlepiej by było rozebrać ten granit( bo zanim to się nagrzeje do odp temperatury to łoo panie) i postawić pełną budkę drewnianą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts