Jump to content

Przyprawy - Lubczyk


Guest pedro

Recommended Posts

...kto nie używa Maggi do zup?

Polecam zamiast Maggi dodawać liści lubczyku, który jest bardzo aromatyczną przyprawą potocznie nazywaną właśnie maggi. Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie :rolleyes: :grin: :grin: :grin:
Link to comment
Share on other sites

Witam

pedro napisał/a:

Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku

 

 

który zresztą jest bardzo łatwy w uprawie i w zasadzie rośnie sam na "potęgę!

Mam w związku z tym pytanie ? Czy to jest ta roślina co może rosnąć w naszych ogrodach na zimę się jej nie wykopuje a w smaku i zapachu przypomina właśnie maggi.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Mam w związku z tym pytanie ? Czy to jest ta roślina co może rosnąć w naszych ogrodach na zimę się jej nie wykopuje a w smaku i zapachu przypomina właśnie maggi.

 

To jest właśnie ta roślina. Jest bardzo aromatyczna i należy uważać przy dawkowaniu do potraw, żeby nie przedobrzyć gdyż może zdominować smak potrawy.

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Moi koledzy dzięki za rozjaśnienie umysłu ,teraz wiem co to za roślina mogę nawet powiedzieć że jest mi znana . Rosła kiedyś w ogrodzie moich rodziców no niestety w chwili obecnej zapomniana . Będzie wskazane ją odtworzyć .

 

Serdeczne dzięki i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku, który jest bardzo aromatyczną przyprawą potocznie nazywaną właśnie maggi. Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie :rolleyes: :grin: :grin: :grin:

Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy

 

Sam smak i zapach lubczyku już znam

dodany do rosołku - pychotka

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy

 

Sam smak i zapach lubczyku już znam

dodany do rosołku - pychotka

Pewnie że tak, jeszcze lepiej zamrozić i zawsze gotowy jest do zupy, ale czy lubczyk nadaje się do kiełbasy to nie wiem

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy

 

Skoro do kiełbasy dodajemy różne zioła liściaste (majeranek, bazylia) to nie widzę przeszkód aby dodać również lubczyku. Jednak uważać trzeba bo ma on bardzo silny aromat co może zDominować :grin: smak kiełbasy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...