Jump to content

Przyprawy - Lubczyk

Guest pedro

Recommended Posts

...kto nie używa Maggi do zup?

Polecam zamiast Maggi dodawać liści lubczyku, który jest bardzo aromatyczną przyprawą potocznie nazywaną właśnie maggi. Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie :rolleyes: :grin: :grin: :grin:

Witam

pedro napisał/a:

Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku

który zresztą jest bardzo łatwy w uprawie i w zasadzie rośnie sam na "potęgę!

Mam w związku z tym pytanie ? Czy to jest ta roślina co może rosnąć w naszych ogrodach na zimę się jej nie wykopuje a w smaku i zapachu przypomina właśnie maggi.

Pozdrawiam

Mam w związku z tym pytanie ? Czy to jest ta roślina co może rosnąć w naszych ogrodach na zimę się jej nie wykopuje a w smaku i zapachu przypomina właśnie maggi.

To jest właśnie ta roślina. Jest bardzo aromatyczna i należy uważać przy dawkowaniu do potraw, żeby nie przedobrzyć gdyż może zdominować smak potrawy.

Witam

Moi koledzy dzięki za rozjaśnienie umysłu ,teraz wiem co to za roślina mogę nawet powiedzieć że jest mi znana . Rosła kiedyś w ogrodzie moich rodziców no niestety w chwili obecnej zapomniana . Będzie wskazane ją odtworzyć .

Serdeczne dzięki i pozdrawiam

Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku, który jest bardzo aromatyczną przyprawą potocznie nazywaną właśnie maggi. Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie :rolleyes: :grin: :grin: :grin:

Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy

Sam smak i zapach lubczyku już znam

dodany do rosołku - pychotka

Sam smak i zapach lubczyku już znam

dodany do rosołku - pychotka

Pewnie że tak, jeszcze lepiej zamrozić i zawsze gotowy jest do zupy, ale czy lubczyk nadaje się do kiełbasy to nie wiem

Skoro do kiełbasy dodajemy różne zioła liściaste (majeranek, bazylia) to nie widzę przeszkód aby dodać również lubczyku. Jednak uważać trzeba bo ma on bardzo silny aromat co może zDominować :grin: smak kiełbasy.