Guest pedro Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 ...kto nie używa Maggi do zup?Polecam zamiast Maggi dodawać liści lubczyku, który jest bardzo aromatyczną przyprawą potocznie nazywaną właśnie maggi. Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie :rolleyes: :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku który zresztą jest bardzo łatwy w uprawie i w zasadzie rośnie sam na "potęgę! Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Witam pedro napisał/a: Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku który zresztą jest bardzo łatwy w uprawie i w zasadzie rośnie sam na "potęgę! Mam w związku z tym pytanie ? Czy to jest ta roślina co może rosnąć w naszych ogrodach na zimę się jej nie wykopuje a w smaku i zapachu przypomina właśnie maggi. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 lubczyk jest byliną czyli rośliną wieloletnią rośnie jak głupie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Jak pisał Jasiu lubczyk jest rośliną wieloletnią. Liście ma trochę podobne do selera, pietruszki. Radzę co jakoeś 3-4 lata wykopać karpę i rozbić ją na kilka części i zasadzić ponownie. Lepiej wtedy rośnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Mam w związku z tym pytanie ? Czy to jest ta roślina co może rosnąć w naszych ogrodach na zimę się jej nie wykopuje a w smaku i zapachu przypomina właśnie maggi. To jest właśnie ta roślina. Jest bardzo aromatyczna i należy uważać przy dawkowaniu do potraw, żeby nie przedobrzyć gdyż może zdominować smak potrawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Witam Moi koledzy dzięki za rozjaśnienie umysłu ,teraz wiem co to za roślina mogę nawet powiedzieć że jest mi znana . Rosła kiedyś w ogrodzie moich rodziców no niestety w chwili obecnej zapomniana . Będzie wskazane ją odtworzyć . Serdeczne dzięki i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin12439 Posted January 22, 2008 Report Share Posted January 22, 2008 Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku, który jest bardzo aromatyczną przyprawą potocznie nazywaną właśnie maggi. Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie :rolleyes: :grin: :grin: :grin: Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy Sam smak i zapach lubczyku już znam dodany do rosołku - pychotka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 22, 2008 Report Share Posted January 22, 2008 Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy Sam smak i zapach lubczyku już znam dodany do rosołku - pychotka Pewnie że tak, jeszcze lepiej zamrozić i zawsze gotowy jest do zupy, ale czy lubczyk nadaje się do kiełbasy to nie wiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted January 22, 2008 Report Share Posted January 22, 2008 Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy Skoro do kiełbasy dodajemy różne zioła liściaste (majeranek, bazylia) to nie widzę przeszkód aby dodać również lubczyku. Jednak uważać trzeba bo ma on bardzo silny aromat co może zDominować :grin: smak kiełbasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted January 22, 2008 Report Share Posted January 22, 2008 Spokojnie można dodać do kiełbasy. Ja do farszu zamiast wody dolewam rosołu a ten jest prawie zawsze z lubczykiem.PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted January 22, 2008 Report Share Posted January 22, 2008 Wnuczek,rosól bez lubczyku i łyżeczki cukru to nie rosół a lura.Kapusta i bigos też. :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted January 23, 2008 Report Share Posted January 23, 2008 Z lubczykiem w rosole to trzeba ostrożnie.Dodałem łodygi i zupa była zielonkawa,a smak i zapach lubczyku zabił inne aromaty.Spróbujcie do duszonego lub pieczonego kurczka dodać sproszkowany korzeń lubczyku.Poezja! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts