Jump to content

Scalar zrobił


scalarian

Recommended Posts

Witam, w tym wątku przedstawię moja skromna produkcje. Postaram sie dodawać coś regularnie jako że wcześniej nigdy nie robiłem zdjeć. Za wszelkie wskazówki i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Krytykę biorę na klatę ;) i idę do domu. No to zaczynamy: 

 

Na Pierwszy rzut moja pierwsza szynka zrobiona ze 3 lata temu i wędzona w beczce:

post-76502-0-50307500-1464774368_thumb.jpg

post-76502-0-27535600-1464774425_thumb.jpg

post-76502-0-56278700-1464774451_thumb.jpg

 

Wiem, wiem troszkę kiepsko osuszone ale jak na debiut to nie było źle. Wędzone na drewnie z wiśni. 


I kilka kolejnych wędzeń głównie szynek ale trafiła się też makrelka: 

post-76502-0-98009000-1464774684_thumb.jpg

post-76502-0-93479800-1464774713_thumb.jpg

post-76502-0-02585800-1464774822_thumb.jpg

post-76502-0-69732300-1464774737_thumb.jpg

post-76502-0-91365800-1464774766_thumb.jpg

post-76502-0-87659900-1464774796_thumb.jpg

 

 

 

post-76502-0-31485700-1464774617_thumb.jpg

Edited by scalarian
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Miny makrelek wyrażają duże zaskoczenie :)

A Ty wiesz że uwagi nie zwróciłem?? ale faktycznie... coś na rzeczy było. 

 

I kolejne już tym razem "Kiełbaskowanie"  wraz z niedużą ilością "Szynkowania"

post-76502-0-55614400-1464788488_thumb.jpg

post-76502-0-86041300-1464788505_thumb.jpg

post-76502-0-00545000-1464788523_thumb.jpg

post-76502-0-64890500-1464788539_thumb.jpg

post-76502-0-48652800-1464788559_thumb.jpg

post-76502-0-46421500-1464788579_thumb.jpg

post-76502-0-98863400-1464788595_thumb.jpg

Edited by scalarian
Link to comment
Share on other sites

Pomalutku pomalutku, sprawa i hobby się rozwija. Troszkę kiełbaski teraz. Jak wspomniałem sporo zdjęć mi brakuje z pierwszego etapu "nauki" ale nic tam, teraz będzie pewnie większa regularność. Wracając do pierwszego wędzenia, mało brakło żebym tam odklepał w matę i wszystko wywalił do kosza. Wyobraźcie sobie zacząłęm wędzić a tu jak nie walnie deszcz to tragedia. I co teraz robić z beczką?? Jak wy sobie radzicie z opadami w przypadku braku zadaszeń w wędzarni?? 

 

P.S. - Talent do sznurowania po Babci i od Mr. Bagno z filmiku instruktażowego :) Troszkę więcej szynki i kiełbaski nadziewanej zelmerkiem (proszę nie komentować rozdrobnienia ;)

 
 
A własnie pytanko, Przy wędzeniu kulki zawsze mam tak ze nie do końca chce się scalić i ta błonka widoczna na ostatnim zdjęciu powoduje rozpad wędliny przy krojeniu na granicy ścięgien. Wiek ktoś jak to należy poprawnie zrobić? Dodam że staram się wycinać błony przed siatkowaniem. 
 
 

post-76502-0-42923900-1464855437_thumb.jpg

post-76502-0-48165900-1464855457_thumb.jpg

post-76502-0-75690400-1464855479_thumb.jpg

post-76502-0-89360700-1464855483_thumb.jpg

post-76502-0-03206700-1464855488_thumb.jpg

post-76502-0-65263300-1464855506_thumb.jpg

post-76502-0-06432800-1464855532_thumb.jpg

post-76502-0-49044500-1464855556_thumb.jpg

Edited by scalarian
Link to comment
Share on other sites

No Nic, odpowiedzi odnośnie mojego zapytania z wcześniejszego postu jak na lekarstwo. Prezentuje więc dzieło ostatniego weekendu czyli parówki i kabanosy. Kabanosy nadal się suszą więc na gotowy produkt będe musiał jeszcze kilka dni poczekać. Dzięki dla wszystkich za pomoc w zorganizowaniu przepisu. Parówki ekstra klasa - jedyny problem to osłonki - tutaj kolagenowe 19mm wyszły trochę twardawe zarówno w kabanosach jak i parówkach. No i nadziewanie... mój lejek jest chyba za długi bo nieomalże pękła mi żyłka pierdząca podczas nadziewania kiełbasy i parówek. Problem w tym że kolagenowa 19mm nie wchodzi na lejek 16mm i jeśli skruce lejek to będę nadziewał po 1.5metra na raz... Macie jakieś gotowe pomysły bądź rozwiązania? A, i oczywiście, będę wdzięczny jak znajdzie się jakaś dobra dusza która zorganizuje mi te osłonki i podeśle do Anglii - oczywiście zapłacę (paypalem). 

 

Pozdrawiam :)

 

 

post-76502-0-70507400-1465212717_thumb.jpg

post-76502-0-74285200-1465212723_thumb.jpg

post-76502-0-47888800-1465212732_thumb.jpg

post-76502-0-97341800-1465212739_thumb.jpg

post-76502-0-95584300-1465212751_thumb.jpg

post-76502-0-84115200-1465212767_thumb.jpg

post-76502-0-76455500-1465212776_thumb.jpg

post-76502-0-66089400-1465212791_thumb.jpg

post-76502-0-19898400-1465212802_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ze względu na spory popyt i zapotrzebowanie na Polskie Wędliny w w moim rejonie, postanowiłem zaadaptować część garażu na maleńki pokój masarnią dalej zwany - nie ukrywam również że moja piękniejsza połówka też się do tego przyczyniła, mając wrażenie że ma już dość moich kuchennych "okupacji". Może to i nie fotorelacja ale kilka fotek - pokój jeszcze nie skończony - całość "przeróbki" wykonana systemem gospodarczym. Inspirowany tym co się dzieję w temacie MLO i PIS'em, chciałem Was prosić o "zabawę" w wymyślenie nazwy tejże masarenki tak by nazwa chwytała zarówno po Polsku jak i po Angielsku. Za wszelkie sugestie będę niezmiernie wdzięczny, zresztą jak zwykle. 

 

 

 

 

 

 

post-76502-0-90186400-1474004610_thumb.jpg

post-76502-0-79554900-1474004618_thumb.jpg

post-76502-0-68892900-1474004624_thumb.jpg

post-76502-0-76871700-1474004637_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Ze względu na spory popyt i zapotrzebowanie na Polskie Wędliny w w moim rejonie, postanowiłem zaadaptować część garażu na maleńki pokój masarnią dalej zwany - nie ukrywam również że moja piękniejsza połówka też się do tego przyczyniła, mając wrażenie że ma już dość moich kuchennych "okupacji". Może to i nie fotorelacja ale kilka fotek - pokój jeszcze nie skończony - całość "przeróbki" wykonana systemem gospodarczym.

 

No to widzę Scalarian że wpadliśmy na taki sam pomysł!!!!  :clap:

 

tylko że ja adaptację części piwnicy zacząłem od tego.....

 

post-65335-0-45925300-1474015911_thumb.jpg

 

:devil:

 

ale powolutku powstaje moje małe "królestwo"...

 

post-65335-0-88033700-1474016930_thumb.jpg

 

post-65335-0-48391600-1474015965_thumb.jpg

 

post-65335-0-54794700-1474016950_thumb.jpg

 

Tak więc się dzieje...  :thumbsup:  ale fotorealizacja będzie w innym temacie i później.... :cool:

Ale z wielką ciekawością będę śledził Twoje poczynania a i przy okazji może coś podpatrzę  ;)  :thumbsup:

 

A co do nazwy..... hmmmm.... może "Polish Butcher" w skrócie PB  ;)

post-65335-0-78717500-1474015951_thumb.jpg

post-65335-0-52252700-1474015983_thumb.jpg

post-65335-0-10649100-1474016841_thumb.jpg

Edited by ArkoGdynia
Link to comment
Share on other sites

Arko, jesooo jak ja bym chciał mieć do dyspozycji taką przestrzeń... mój grajdołek to tylko 1.5m x 3.5 czyli nieco ponad 5m kwadratowych. Cały garaż ma 21 metrów tylko więc możliwe że cały padnie łupem "szaleństwa" w niedługim czasie. Nie wiem tylko co sąsiedzi powiedza na ciągły dymek z wędzarni ;) Alternatywą są Stawiany w sklepie do którego dostarczam. 

 

Masz w planie budowe chłodni? 

 

Jaki sprzęt wstawiasz?? 

 

Nazwa Polish Butcher to taka oklepana bardzo by była. Każdy rzeźnik w tym kraju nazywa swój zakład coś tam i dodaje "Butcher"

Edited by scalarian
Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

 

 

Masz w planie budowe chłodni?

 

Nie niestety nie planuję... nie ten "zakres działania" :laugh:  

 

 

 

Jaki sprzęt wstawiasz??
 

 

Hendi 7l już jest - dorobiony będzie silnik by Tusiak

Gar "Lidlowy" do parzenia 27l

pakowarka Profi :)

podwieszane miejsce do ociekania i dojrzewania wyrobów

W planach:

-druga lodówka (duża witrynka - do peklowania) - już w trakcie "negocjacji"  :cool:

-Mieszałka taka na 20 kg wsadu z silnikiem by Tusiak

-krajalnica 250-tka

-stół z nierdzewki z głębokim zlewem 

-regał na "graty"

 

 

To tak w skrócie.... zobaczymy co z tego wyjdzie i w jakim czasie  ;) na razie na pierwszym planie jest wykończenie obok łazienki "spa"  :cool:  :tongue:  :)

 

A Ty jakie masz plany? 

 

Z nazwą.. fakt...  :facepalm:  a może "Scal-Buch"  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

U mnie 10L nadziewarka napędzana 3 fazowym silnikiem 0.22kw (przez falownik) to samo z mieszarką 27L przekładniowa z wychylną dzierżą. Krajalnicy, lid gara i wagę muszę jeszcze kupić. Dwie lodówki mam w tym jedna 50/50 z zamrażalnikiem ale tylko jedna zmiesci się w pomieszczeniu. Do tego w standardzie zlew z ociekaczem. produkja zakładana - około 60/70 kg kiełbas jednorazowo - taka moc przerobowa bo na razie na zelmerku 8'ce kręce a przydało by się coś w rozmiarze przynajmniej 22. 

 

Dwie lodówki sa potrzebne przynajmniej w UK jedna na mięso surowe a druga na gotowe celem uniknięcia "cross-contamination" - bez tego ponoć ciężko odbiór dostać. Przydała by się jeszcze lampa owadobójcza i już tak z westchnieniem, chłodnica pomieszczenia. To co zaiwestowałem do tego czasu to jakieś 10 tyś złotych resztę już będę musiał zarobić :) 

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

 

 

To co zaiwestowałem do tego czasu to jakieś 10 tyś złotych resztę już będę musiał zarobić

 

to już na prawdę porządna inwestycja... :clap:  :clap:  :clap: 

Szykuje się kolejna super masarnia :thumbsup: 

 

Z przyjemnością popatrzę na Twoje dalsze zmagania.... :D

 

Z Dymnym pozdrowieniem...  

Link to comment
Share on other sites

Sobol, a jak specyfikacja jeśli chodzi o sitka?? Bo większość tych przemysłowek to z jednym maks dwoma sitkami.

 

Poniżej zdjęcia z dzisiaj:

 

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160917/0bf3f4775d52b969f040f7cfbe61e63e.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160917/3c3dd9d965fedaf7906e153fe0fcf99d.jpg

 

 

Czas pomału montować napędy. Czas troszkę trzyma bo żona ma termin porodu na 22 września i póki co nie mogę nic robić a powiem szczerze ze już bym coś ukręcił bo w zamrażarce wieje biegunowy wiatr ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Podłogi sie proszę nie czepiać. Taką farbę miałem w garażu to takiej użyłem. Bez plotkowania bo to w końcu garaz a farba jest akrylowo-silikonowa tak z przeznaczeniem do podłóg.

podloga wcale nie taka zla ..moj SP tesc  swego czasu pomalowal lamperie w lazience na ciemny  braz :facepalm:  bo tez akurat taka mial tylko... tesciowa szoku dostala i mial kolejnego dnia przemalowanie :D

Link to comment
Share on other sites

Powiem Ci ze nie. Staram sie im nie naprzykrzać i dymie po zmroku plus lokalizacja sprzyja bo nie wali dymem bezpośrednio na sąsiadów tylko na ulice. W planie i tak mam jakiś filtr wodny do dymu stworzyć ale jeszcze nie wiem jak sie do tego zabrać. Edited by scalarian
Link to comment
Share on other sites

 

 

W planie i tak mam jakiś filtr wodny do dymu stworzyć ale jeszcze nie wiem jak sie do tego zabrać.

 

Albo coś pokombinować na wzór okapu. Tam zdaje się są jakieś filtry umieszczone  ale jak one są skuteczne i co one wyłapują, to chyba mało kto wie  ;)  :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...