scalarian Posted June 1, 2016 Report Share Posted June 1, 2016 (edited) Witam, w tym wątku przedstawię moja skromna produkcje. Postaram sie dodawać coś regularnie jako że wcześniej nigdy nie robiłem zdjeć. Za wszelkie wskazówki i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Krytykę biorę na klatę i idę do domu. No to zaczynamy: Na Pierwszy rzut moja pierwsza szynka zrobiona ze 3 lata temu i wędzona w beczce: Wiem, wiem troszkę kiepsko osuszone ale jak na debiut to nie było źle. Wędzone na drewnie z wiśni. I kilka kolejnych wędzeń głównie szynek ale trafiła się też makrelka: Edited June 1, 2016 by scalarian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted June 1, 2016 Report Share Posted June 1, 2016 Miny makrelek wyrażają duże zaskoczenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted June 1, 2016 Author Report Share Posted June 1, 2016 (edited) Miny makrelek wyrażają duże zaskoczenie A Ty wiesz że uwagi nie zwróciłem?? ale faktycznie... coś na rzeczy było. I kolejne już tym razem "Kiełbaskowanie" wraz z niedużą ilością "Szynkowania" Edited June 1, 2016 by scalarian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Miny makrelek wyrażają duże zaskoczenie ... '' Yębły karpia ''... że mogą być złote... Szyneczki ładnie zapeklowane Pierwsze wędzenie ''po Zbóju'' ale jak ładnie osznurowana polędwica... Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted June 2, 2016 Author Report Share Posted June 2, 2016 (edited) Pomalutku pomalutku, sprawa i hobby się rozwija. Troszkę kiełbaski teraz. Jak wspomniałem sporo zdjęć mi brakuje z pierwszego etapu "nauki" ale nic tam, teraz będzie pewnie większa regularność. Wracając do pierwszego wędzenia, mało brakło żebym tam odklepał w matę i wszystko wywalił do kosza. Wyobraźcie sobie zacząłęm wędzić a tu jak nie walnie deszcz to tragedia. I co teraz robić z beczką?? Jak wy sobie radzicie z opadami w przypadku braku zadaszeń w wędzarni?? P.S. - Talent do sznurowania po Babci i od Mr. Bagno z filmiku instruktażowego Troszkę więcej szynki i kiełbaski nadziewanej zelmerkiem (proszę nie komentować rozdrobnienia A własnie pytanko, Przy wędzeniu kulki zawsze mam tak ze nie do końca chce się scalić i ta błonka widoczna na ostatnim zdjęciu powoduje rozpad wędliny przy krojeniu na granicy ścięgien. Wiek ktoś jak to należy poprawnie zrobić? Dodam że staram się wycinać błony przed siatkowaniem. Edited June 2, 2016 by scalarian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted June 6, 2016 Author Report Share Posted June 6, 2016 No Nic, odpowiedzi odnośnie mojego zapytania z wcześniejszego postu jak na lekarstwo. Prezentuje więc dzieło ostatniego weekendu czyli parówki i kabanosy. Kabanosy nadal się suszą więc na gotowy produkt będe musiał jeszcze kilka dni poczekać. Dzięki dla wszystkich za pomoc w zorganizowaniu przepisu. Parówki ekstra klasa - jedyny problem to osłonki - tutaj kolagenowe 19mm wyszły trochę twardawe zarówno w kabanosach jak i parówkach. No i nadziewanie... mój lejek jest chyba za długi bo nieomalże pękła mi żyłka pierdząca podczas nadziewania kiełbasy i parówek. Problem w tym że kolagenowa 19mm nie wchodzi na lejek 16mm i jeśli skruce lejek to będę nadziewał po 1.5metra na raz... Macie jakieś gotowe pomysły bądź rozwiązania? A, i oczywiście, będę wdzięczny jak znajdzie się jakaś dobra dusza która zorganizuje mi te osłonki i podeśle do Anglii - oczywiście zapłacę (paypalem). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted September 16, 2016 Author Report Share Posted September 16, 2016 Ze względu na spory popyt i zapotrzebowanie na Polskie Wędliny w w moim rejonie, postanowiłem zaadaptować część garażu na maleńki pokój masarnią dalej zwany - nie ukrywam również że moja piękniejsza połówka też się do tego przyczyniła, mając wrażenie że ma już dość moich kuchennych "okupacji". Może to i nie fotorelacja ale kilka fotek - pokój jeszcze nie skończony - całość "przeróbki" wykonana systemem gospodarczym. Inspirowany tym co się dzieję w temacie MLO i PIS'em, chciałem Was prosić o "zabawę" w wymyślenie nazwy tejże masarenki tak by nazwa chwytała zarówno po Polsku jak i po Angielsku. Za wszelkie sugestie będę niezmiernie wdzięczny, zresztą jak zwykle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 No i pięknie!Nazwa ..... skoro ma być nawiązanie do polski......to chyba niezbędne będzie Polish ....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Traditional Polish Product. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Polish Ham, jedni i drudzy zrozumieją Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted September 16, 2016 Author Report Share Posted September 16, 2016 haha szaja dobre to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 (edited) Ze względu na spory popyt i zapotrzebowanie na Polskie Wędliny w w moim rejonie, postanowiłem zaadaptować część garażu na maleńki pokój masarnią dalej zwany - nie ukrywam również że moja piękniejsza połówka też się do tego przyczyniła, mając wrażenie że ma już dość moich kuchennych "okupacji". Może to i nie fotorelacja ale kilka fotek - pokój jeszcze nie skończony - całość "przeróbki" wykonana systemem gospodarczym. No to widzę Scalarian że wpadliśmy na taki sam pomysł!!!! tylko że ja adaptację części piwnicy zacząłem od tego..... ale powolutku powstaje moje małe "królestwo"... Tak więc się dzieje... ale fotorealizacja będzie w innym temacie i później.... Ale z wielką ciekawością będę śledził Twoje poczynania a i przy okazji może coś podpatrzę A co do nazwy..... hmmmm.... może "Polish Butcher" w skrócie PB Edited September 16, 2016 by ArkoGdynia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted September 16, 2016 Author Report Share Posted September 16, 2016 (edited) Arko, jesooo jak ja bym chciał mieć do dyspozycji taką przestrzeń... mój grajdołek to tylko 1.5m x 3.5 czyli nieco ponad 5m kwadratowych. Cały garaż ma 21 metrów tylko więc możliwe że cały padnie łupem "szaleństwa" w niedługim czasie. Nie wiem tylko co sąsiedzi powiedza na ciągły dymek z wędzarni Alternatywą są Stawiany w sklepie do którego dostarczam. Masz w planie budowe chłodni? Jaki sprzęt wstawiasz?? Nazwa Polish Butcher to taka oklepana bardzo by była. Każdy rzeźnik w tym kraju nazywa swój zakład coś tam i dodaje "Butcher" Edited September 16, 2016 by scalarian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Masz w planie budowe chłodni? Nie niestety nie planuję... nie ten "zakres działania" Jaki sprzęt wstawiasz?? Hendi 7l już jest - dorobiony będzie silnik by TusiakGar "Lidlowy" do parzenia 27lpakowarka Profi podwieszane miejsce do ociekania i dojrzewania wyrobówW planach:-druga lodówka (duża witrynka - do peklowania) - już w trakcie "negocjacji" -Mieszałka taka na 20 kg wsadu z silnikiem by Tusiak-krajalnica 250-tka-stół z nierdzewki z głębokim zlewem -regał na "graty" To tak w skrócie.... zobaczymy co z tego wyjdzie i w jakim czasie na razie na pierwszym planie jest wykończenie obok łazienki "spa" A Ty jakie masz plany? Z nazwą.. fakt... a może "Scal-Buch" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted September 16, 2016 Author Report Share Posted September 16, 2016 U mnie 10L nadziewarka napędzana 3 fazowym silnikiem 0.22kw (przez falownik) to samo z mieszarką 27L przekładniowa z wychylną dzierżą. Krajalnicy, lid gara i wagę muszę jeszcze kupić. Dwie lodówki mam w tym jedna 50/50 z zamrażalnikiem ale tylko jedna zmiesci się w pomieszczeniu. Do tego w standardzie zlew z ociekaczem. produkja zakładana - około 60/70 kg kiełbas jednorazowo - taka moc przerobowa bo na razie na zelmerku 8'ce kręce a przydało by się coś w rozmiarze przynajmniej 22. Dwie lodówki sa potrzebne przynajmniej w UK jedna na mięso surowe a druga na gotowe celem uniknięcia "cross-contamination" - bez tego ponoć ciężko odbiór dostać. Przydała by się jeszcze lampa owadobójcza i już tak z westchnieniem, chłodnica pomieszczenia. To co zaiwestowałem do tego czasu to jakieś 10 tyś złotych resztę już będę musiał zarobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 To co zaiwestowałem do tego czasu to jakieś 10 tyś złotych resztę już będę musiał zarobić to już na prawdę porządna inwestycja... Szykuje się kolejna super masarnia Z przyjemnością popatrzę na Twoje dalsze zmagania.... Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Scalarian ja mam taką maszynkęhttp://www.weschenfelder.co.uk/butchers-equipment/mincers/electric/tc22-elegant-plus-no-22-mincer.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted September 17, 2016 Author Report Share Posted September 17, 2016 Sobol, a jak specyfikacja jeśli chodzi o sitka?? Bo większość tych przemysłowek to z jednym maks dwoma sitkami. Poniżej zdjęcia z dzisiaj: http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160917/0bf3f4775d52b969f040f7cfbe61e63e.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160917/3c3dd9d965fedaf7906e153fe0fcf99d.jpg Czas pomału montować napędy. Czas troszkę trzyma bo żona ma termin porodu na 22 września i póki co nie mogę nic robić a powiem szczerze ze już bym coś ukręcił bo w zamrażarce wieje biegunowy wiatr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 Super pomieszczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted September 18, 2016 Author Report Share Posted September 18, 2016 Podłogi sie proszę nie czepiać. Taką farbę miałem w garażu to takiej użyłem. Bez plotkowania bo to w końcu garaz a farba jest akrylowo-silikonowa tak z przeznaczeniem do podłóg. Sent from my iPhone using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 Podłogi sie proszę nie czepiać. Taką farbę miałem w garażu to takiej użyłem. Bez plotkowania bo to w końcu garaz a farba jest akrylowo-silikonowa tak z przeznaczeniem do podłóg. podloga wcale nie taka zla ..moj SP tesc swego czasu pomalowal lamperie w lazience na ciemny braz bo tez akurat taka mial tylko... tesciowa szoku dostala i mial kolejnego dnia przemalowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 już bym coś ukręcił bo w zamrażarce wieje biegunowy wiatr Scalarian a jak w UK dymienie ? Czy sąsiedzi nie marudzą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted September 18, 2016 Author Report Share Posted September 18, 2016 (edited) Powiem Ci ze nie. Staram sie im nie naprzykrzać i dymie po zmroku plus lokalizacja sprzyja bo nie wali dymem bezpośrednio na sąsiadów tylko na ulice. W planie i tak mam jakiś filtr wodny do dymu stworzyć ale jeszcze nie wiem jak sie do tego zabrać. Edited September 18, 2016 by scalarian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 Scalarian - ja sitka u nich zakupiłem to pasują I faktycznie tylko dwa były. Pomierze poźniej jedno to może ktoś porówna do polskich i zobaczymy czy sa kompatybilne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 W planie i tak mam jakiś filtr wodny do dymu stworzyć ale jeszcze nie wiem jak sie do tego zabrać. Albo coś pokombinować na wzór okapu. Tam zdaje się są jakieś filtry umieszczone ale jak one są skuteczne i co one wyłapują, to chyba mało kto wie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts