zico26 Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 WitamOto moja wędzarnia według projektu beiota.Proszę o informację czy do paleniska lepiej drzwiczki czy szuflada ?Wędzarnia beiota.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Z innej paki.... Izolacja będzie nie osłonięta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico26 Posted June 5, 2016 Author Report Share Posted June 5, 2016 Będzie osłonięta nierdzewką albo czarna blacha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Będzie osłonięta nierdzewką albo czarna blachaok ...rozumiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Proszę o informację czy do paleniska lepiej drzwiczki czy szuflada ? Podczas wędzenia drzwiczki i tak nie będą Ci potrzebne. Możesz ewentualnie je wstawić, by nie zadomowiło się w palenisku jakieś zwierzątko Jeśli postawisz na szufladę, to trudniej będzie o takie specjały jak ziemniaczki z paleniska, lub kiełbaska pieczona w ogniu podczas dopiekania wyrobów w wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 czy do paleniska lepiej drzwiczki czy szuflada ? Jedno nie wyklucza drugiego - może być "dwa w jednym" .Pamiętaj, że te termometry to raczej "do ozdoby" - najlepiej sprawdza się taki z sondą.No i oczywiście gratulacje - wędzarnia godna pozazdroszczenia - teraz tylko "CZUJ DYM" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico26 Posted June 5, 2016 Author Report Share Posted June 5, 2016 szczerze mówiąc myślałem o szufladzie, tylko jaka gruba blacha i jak zrobić dopływ powietrza ? czy do paleniska lepiej drzwiczki czy szuflada ? Jedno nie wyklucza drugiego - może być "dwa w jednym" .Pamiętaj, że te termometry to raczej "do ozdoby" - najlepiej sprawdza się taki z sondą.No i oczywiście gratulacje - wędzarnia godna pozazdroszczenia - teraz tylko "CZUJ DYM" . dzięki że się podoba, budka drewniana z akacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Bardzo fajna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico26 Posted June 5, 2016 Author Report Share Posted June 5, 2016 ma ktoś projekt dobrej szuflady do mojej wędzarni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Zico26 - może zostały Ci pieńki z tej akacji chętnie odkupię... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 (edited) ma ktoś projekt dobrej szuflady do mojej wędzarni ? Ja bym do tej pięknej i praktycznej wędzarni zainstalował tylko drzwiczki przesuwane. Edited June 5, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 (edited) Izolacja nie jest na jakieś kleje taśmy?, w ścianach mogłeś dać zastrzały po skosie a nie poprzeczki, otwór do paleniska zrobiłbym symetrycznie, czy komora wedzarnicza jest przykrecona do paleniska. A po za tym bardzo ładna estetyczna robota. jeżeli jewsteś praworeczny to lepiej mieć odwrotnie zawiasy (to moje zdanie) Edited June 5, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Deflektor o 10 cm za nisko umieszczony. Reszta ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico26 Posted June 6, 2016 Author Report Share Posted June 6, 2016 jakieś 9 cm od stropu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamyk Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Proszę o informację czy do paleniska lepiej drzwiczki czy szuflada ? Podczas wędzenia drzwiczki i tak nie będą Ci potrzebne. Możesz ewentualnie je wstawić, by nie zadomowiło się w palenisku jakieś zwierzątko Jeśli postawisz na szufladę, to trudniej będzie o takie specjały jak ziemniaczki z paleniska, lub kiełbaska pieczona w ogniu podczas dopiekania wyrobów w wędzarni. A dlaczego drzwiczki w czasie wędzenia są nie potrzebne? U mnie jakby ich nie było to miałbym ciągły żywy ogień a tak drzwiczkami i otworami reguluje dym i temperaturę. Chyba że coś źle robię?Dajcie znać bo może zamiast wędzić to kisze mięcho. A szuflada ?- rewelacja czystość w palenisku, swoboda dokładania drewna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Hej kamyk.Po zapoznaniu się z informacjami na temat wędzenia, doszedłem do sposobu opalania przedstawionego >>>TUTAJ<<< Nikogo nie zmuszam do naśladowania, ale warto spróbować panować nad warunkami w wędzarni manewrując kawałkami drewna w palenisku, zamiast przyduszać ogień za pomocą szybrów.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Kamyk ..... jak opanujesz swoją wędzarnię i wędzenie w niej to zobaczysz że większy cug będziesz miał przy przymkniętych drzwiczkach paleniska niż przy otwartych na maksa....... Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 ja mam problem w uzyskaniu dymu.poprostu prawie go nie ma.a jak zaczyna sie robic to temperatura mi opada . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 Paszeko! wstaw fotkę wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 zdjecia robione telefonem emeryta zdjecia robione telefonem emeryta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 Kochani,wszystkie paleniska są na samym dole.Za parę lat jak będziecie starzy(starsi) to zobaczycie jaki będzie kłopot z rozpalaniem ognia.Cierpieć będą Wasze kolana i kręgosłup. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Kochani,wszystkie paleniska są na samym dole To że palenisko na dole to takie założenie , ale drzwiczki powinny być wstawiane na maksa wysokie , to pomoże w tym , że nie będzie się klękało . Wiem co piszę i cieszę się że jeszcze mogę się naginać i czasami uklęknąć . :D Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Przymknij otwory dymowe do połowy. Zrób troszkę żartu i dokladaj jedną max dwie szczupaki oddalone od siebie. Zwracaj uwagę żeby się tlily. Temperatura w komorze do 57 stopni. Po prostu musisz się nauczyć opalać. Szyber nad paleniskiem otwarty. Reguluj tylko otworami dymnymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Kochani,wszystkie paleniska są na samym dole.Za parę lat jak będziecie starzy(starsi) to zobaczycie jaki będzie kłopot z rozpalaniem ognia.Cierpieć będą Wasze kolana i kręgosłup.Dlatego wysuwana, duża szuflada jest nie do przecenienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 Do szuflady też trzeba będzie się schylić. ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.