Jump to content

Moja wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim według projektu beiota

Recommended Posts

Proszę o informację czy do paleniska lepiej drzwiczki czy szuflada ?

Podczas wędzenia drzwiczki i tak nie będą Ci potrzebne. Możesz ewentualnie je wstawić, by nie zadomowiło się w palenisku jakieś zwierzątko :) Jeśli postawisz na szufladę, to trudniej będzie o takie specjały jak ziemniaczki z paleniska, lub kiełbaska pieczona w ogniu podczas dopiekania wyrobów w wędzarni.

czy do paleniska lepiej drzwiczki czy szuflada ?

Jedno  nie  wyklucza  drugiego - może być   :rolleyes: "dwa w jednym" .

Pamiętaj, że te  termometry  to  raczej   :cool:   "do ozdoby" - najlepiej  sprawdza się  taki  z  sondą.

No  i  oczywiście  gratulacje   :clap:  - wędzarnia godna  pozazdroszczenia  :thumbsup:   - teraz  tylko   :D   "CZUJ DYM" .

szczerze mówiąc myślałem o szufladzie, tylko jaka gruba blacha i jak zrobić dopływ powietrza ?

czy do paleniska lepiej drzwiczki czy szuflada ?

Jedno  nie  wyklucza  drugiego - może być   :rolleyes: "dwa w jednym" .

Pamiętaj, że te  termometry  to  raczej   :cool:   "do ozdoby" - najlepiej  sprawdza się  taki  z  sondą.

No  i  oczywiście  gratulacje   :clap:  - wędzarnia godna  pozazdroszczenia  :thumbsup:   - teraz  tylko   :D   "CZUJ DYM" .

dzięki że się podoba, budka drewniana z akacji

Izolacja nie jest na jakieś kleje taśmy?, w ścianach mogłeś dać zastrzały po skosie a nie poprzeczki, otwór do paleniska zrobiłbym symetrycznie, czy komora wedzarnicza jest przykrecona do paleniska. A po za tym bardzo ładna estetyczna robota. jeżeli jewsteś praworeczny to lepiej mieć odwrotnie zawiasy (to moje zdanie) Edited by Maciekzbrzegu

• 2 weeks later...

Proszę o informację czy do paleniska lepiej drzwiczki czy szuflada ?

Podczas wędzenia drzwiczki i tak nie będą Ci potrzebne. Możesz ewentualnie je wstawić, by nie zadomowiło się w palenisku jakieś zwierzątko :) Jeśli postawisz na szufladę, to trudniej będzie o takie specjały jak ziemniaczki z paleniska, lub kiełbaska pieczona w ogniu podczas dopiekania wyrobów w wędzarni.

A dlaczego drzwiczki w czasie wędzenia są nie potrzebne? U mnie jakby ich nie było to miałbym ciągły żywy ogień a tak drzwiczkami i otworami reguluje dym i temperaturę. Chyba że coś źle robię?Dajcie znać bo może zamiast wędzić to kisze mięcho. A szuflada ?- rewelacja czystość w palenisku, swoboda dokładania drewna. 

Hej kamyk.

Po zapoznaniu się z informacjami na temat wędzenia, doszedłem do sposobu opalania przedstawionego >>>TUTAJ<<< Nikogo nie zmuszam do naśladowania, ale warto spróbować panować nad warunkami w wędzarni manewrując kawałkami drewna w palenisku, zamiast przyduszać ogień za pomocą szybrów.

Pozdrawiam.

Kochani,wszystkie paleniska są na samym dole

To że palenisko na dole to takie założenie , ale drzwiczki powinny być wstawiane na maksa wysokie , to pomoże w tym , że  nie będzie się klękało . :D   Wiem co piszę i cieszę się że jeszcze mogę się naginać i czasami  uklęknąć . :D :D

Pozdrawiam

Przymknij otwory dymowe do połowy. Zrób troszkę żartu i dokladaj jedną max dwie szczupaki oddalone od siebie. Zwracaj uwagę żeby się tlily. Temperatura w komorze do 57 stopni. Po prostu musisz się nauczyć opalać. Szyber nad paleniskiem otwarty. Reguluj tylko otworami dymnymi.

Kochani,wszystkie paleniska są na samym dole.Za parę lat jak będziecie starzy(starsi) to zobaczycie jaki będzie kłopot z rozpalaniem ognia.Cierpieć będą Wasze kolana i kręgosłup.

Dlatego wysuwana, duża szuflada jest nie do przecenienia.