DonLeo007 Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Witam , czy ktoś dodawał trufli do kiełbasy (wiem ze są drogie ale mam 30g za 5€) chciałbym dodać do kiełbasy zamiast gałki co wy na to ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Jesli chcesz isc na całość to sie wykosztuj.... Ja sie przymierzam do kiełbasy białej z dodatkami m.in. trufle, ale dam oliwę truflową, bo u nas po prostu nie ma swiezych trufli w sprzedazy (detalicznej) i niezbyt mnie stac. Kiełbasa bedzie do spozycia po sparzeniu i z grilla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonLeo007 Posted June 8, 2016 Author Report Share Posted June 8, 2016 ...wiec z braku szybkich opini sie pospieszylem i dodalem trufle i powiem ze bardzo dobra , nie czuje tych trufli ale dam testowac to sie zobaczy, oto fotka: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 DonLeo, jakie proporcje miesa do truffle zastosowales? JAkos na zdjeciu nie widac posladu truffles Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonLeo007 Posted June 9, 2016 Author Report Share Posted June 9, 2016 (edited) to tylko 30g na 15kg farszu, ale kolor trufli jest szarawy w przekroju i nie będzie widac Edited June 9, 2016 by DonLeo007 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 9, 2016 Report Share Posted June 9, 2016 DonLeo, ja sie spotkalam z truffle kielbasa, zeby miec smak w niej to zalecaja 100g fruffle na 1 kg miesa. Jednak nie zalecaja tego wedzic. Dlaczego nie wiem. PRzy najstepnej probie jesli masz dostep do swiezych grzybow, a patrzac gdzie jeste, to tak, zrob w takich iloscich jak napisalam. Oczywiscie napisz jak wyszloPozdrawiam, Anna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 Ja dodalem kiedys trufle do pasztetowej, ale w smaku ich nie bylo czuc, przypuszczam ze kupilem wtedy jakies badziewie bo nie byly specjalnie drogie.Ale jak juz jestesmy przy grzybach to jadlem kiedys przepyszna pasztetowa o smaku grzybowym (kupiona w sklepie), probowalem taka samemu zrobic ale smak nie byl tak intensywny jak tamtej. Najprawdopodobniej dodali tam jakiegos chemicznego wynalazku bo smakowala wyraznie na grzyby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 zalecaja 100g fruffle na 1 kg miesa. https://luxfood.pl/aktualnosci/58/aktualny-cennik-swiezej-trufli-na-ten-tydzien To byłaby dość ... ... ekskluzywna kiełbasa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 To byłaby dość ... ... ekskluzywna kiełbasa Wirusku , ja nie powiedzialam ze bedzie tania, maialo byc smacznie Ja dodalem kiedys trufle do pasztetowej, ale w smaku ich nie bylo czuc, przypuszczam ze kupilem wtedy jakies badziewie bo nie byly specjalnie drogie. Yogi, w Chinach juz zaczynaja produkowac truffle i co sie dziej, czesto firmy sprzedajace,nie podaja ze te sa wlasnie z Chin a obnizaja cene, eventualie sa tacy spryciarze, ze miesaja je. Opinia fachowcow na temat tych nie francuzkich i australijskich ( tylko o tym slyszalam) nie maja tak dobrego smaku. Nie wiem czy dobrze napisalam ,zrozumiale. Jest to inna odmiana truffle. http://www.chinesetruffle.com/chinesetruffle.htmlhttp://eatlovesavor.com/distinguishing-between-perigord-black-truffles-and-chinese-black-truffles/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 jadlem kiedys przepyszna pasztetowa o smaku grzybowym (kupiona w sklepie), probowalem taka samemu zrobic ale smak nie byl tak intensywny jak tamtej Jakiś czas temu zakupiłam pastę truflową.Jest to masło z 3% trufli i aromatami.Produkt jest włoski i ma bardzo silny smak i aromat.Mała łyżeczka dodana do sosu zrobiła go "grzybowym".80g kosztuje 30zł. Myślę, że dodatek do pasztetowej da ten intensywny smak o którym piszesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Wiem, że w przemyśle używają koncentratu grzybowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 DonLeo, ja sie spotkalam z truffle kielbasa, zeby miec smak w niej to zalecaja 100g fruffle na 1 kg miesa.Przy takiej proporcji jest szansa na ujawnienie smaku/zapachu.Jak będzie słaby to może dodać więcej? . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Jak będzie słaby to może dodać więcej? . Przy tej ilosci nie bedzie slaby, tylko najlepiej nie wedzic tej kielbasy, jesli juz to zrobic salami z truffle eventualnie jak kol.Jacinto napisal ,cos w rodzaju bialej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Przy tej ilosci nie bedzie slaby,tylko najlepiej nie wedzic tej kielbasy, jesli juz to zrobic salami z truffleeventualnie jak kol.Jacinto napisal ,cos w rodzaju bialej.Dziękuje Aniu za cenne wskazówki! To będzie niezwyczajny "Corpus delicti" dla moich Znajomych "koszerno-żerców"! . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Jak będzie słaby to może dodać więcej? . Złotymi czcionkami to trza zapisać w kategorii: ZŁOTE MYŚLI MISIA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 jadlem kiedys przepyszna pasztetowa o smaku grzybowym (kupiona w sklepie), probowalem taka samemu zrobic ale smak nie byl tak intensywny jak tamtejJakiś czas temu zakupiłam pastę truflową.Jest to masło z 3% trufli i aromatami.Produkt jest włoski i ma bardzo silny smak i aromat.Mała łyżeczka dodana do sosu zrobiła go "grzybowym".80g kosztuje 30zł. Myślę, że dodatek do pasztetowej da ten intensywny smak o którym piszesz. Dziekuje bardzo za informacje, jakbys jeszcze mogla napisac gdzie ta paste mozna dostac? W przyszlym tygodniu bede na urlopie w Polsce to bym sobie kilka takich past kupil.Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 gdzie ta paste mozna dostac? W przyszlym tygodniu bede na urlopie w Polsce to bym sobie kilka takich past kupil. Kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością.Nazywa się: "Burro all Tartufo bianco" - lub "White Truffle Butter" (to po angielsku) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 Dziekuje za informacje, znalazlem juz u nas to maslo, cena ta sama. Pasztet bede robil dopiero w sierpniu albo wrzesniu, jak nie zapomne to napisze czy uzyskalem ten smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts