valdi-77 Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 Witam kolegów. Na początku miał być sam grill ale po przejrzeniu waszych projektów wędzarni weszła i ona w skład projektu. Poniżej zdjęcia z dwóch wolnych popołudniowych dni. I pierwsza warstwa poszła. A to koniec podstawy pod wędzarnie . W miarę posuwających się prac będę wrzucał kolejne zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 dziurawka na palenisku Ci popęka i zblaszkuje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 12, 2016 Author Report Share Posted June 12, 2016 witaj kurde nie pomyślałem o tym, miałem cegłę została mi ze słupków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 Więc radzę na tym etapie dokupić pełną a te palenisko rozebrać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 12, 2016 Author Report Share Posted June 12, 2016 i tak zrobię dz za poradę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drogba Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 Ja np. Mam dziurawke i nic mi nie popękalo a wedze dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 Cegła szybciej pęka w warunkach zamarzania i rozmarzania wody "w niej" niż takich wahnięć temp jak przy wędzeniu.Palenisko dość spore. Nie rozbierałbym, rozebrać zdążysz jak pęknie- czyli zakiedyyyyś- narobiłeś się Zarzuć jakiś tynk/wyprawę cementową od wewnątrz i lusseirosss Skup się na tym, by woda/śnieg nie dostawała się do cegły- daszek, spadki....Wędzarynka i tak chyba w altanie ????pozdymiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 12, 2016 Author Report Share Posted June 12, 2016 witam dokładnie wędzarnia jest w altanie to taka wygoda dla mnie bo zaczynam dopiero naukę z wędzeniem, wyrobami pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 19, 2016 Author Report Share Posted June 19, 2016 (edited) witam oto efekt kolejnych paru popołudni pracy zostało mi na grillu kupić parę cegieł pełnych i będzie skończony, natomiast co do wedzarni to teraz zacznie sie praca z drewnem. Do fug się za bardzo nie przykładałem bo będą one wypełnione zaprawą . Edited June 19, 2016 by valdi-77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 23, 2016 Author Report Share Posted June 23, 2016 witam kolegów mam pytanie czy deski sosnowe mogą być do zbicia kibelka, mam podłogówki i czy z racji tego muszę dać blachę od środka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted June 23, 2016 Report Share Posted June 23, 2016 Moim zdaniem mogą być.... i tak zakonserwują się od dymu... trzeba jednak kilka razy przepalić wędzarnię na pusto bez wkładu. Jakiej grubości deska podłogowa? i czy pióro-wpust? Wiadomo że najlepsze były by z drzewa liściastego... ale z "braku laku to i kit dobry"..... blacha na całości nie potrzebna... wystarczy na jakieś 30 cm od dołu komory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 23, 2016 Author Report Share Posted June 23, 2016 witaj ArkoGdynia deski mają 3,2 grubości po obróbce na grubościówce będą miały 3,0 cm , pióro wpust zrobię u znajomego w zakładzie stolarskim bo ma taką maszynę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted June 23, 2016 Report Share Posted June 23, 2016 to "będzie Pan zadowolony" ... nie trzeba nic więcej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 23, 2016 Author Report Share Posted June 23, 2016 dzięki arko za pomoc pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 23, 2016 Report Share Posted June 23, 2016 czy z racji tego muszę dać blachę od środka Ja blachy nie mam w mojej wędzarni, jednak zamierzam założyć . Koszt nie duży a zabezpieczenie przed pożarem większe . Myślę że 50-60 cm blachy nie zaszkodzi Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 26, 2016 Author Report Share Posted June 26, 2016 witajcie jestem już prawie na końcu budowy grilo wędzarni, zostało mi ją tylko wyłożyć w środku tak na 40 cm blachą, zamontować deflektor i przepalić ją w środku. Wędzarnia jet wysoka na 120 cm doradźcie na jakiej wysokości zamontować kije. No i jeszcze zawiasy na daszek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 26, 2016 Report Share Posted June 26, 2016 (edited) Maksymalnie u góry listwy na kije, a druga 50 cm niżej. Najlepiej kilka listw żeby można było ustawić dowolny wariat pod rozmiary wedzonek. Edited June 26, 2016 by Andyandy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 27, 2016 Author Report Share Posted June 27, 2016 witajcie a mam takie pytanie jeszcze czy między blachą a ścianką z desek zrobić jakąś powiedzmy od 0,5 do 1,0 cm przerwy czy dać blachę bezpośrednio do desek. Mam już blachę pociętą, muszę ją odtłuścić - macie jakieś propozycje czym to zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 Rozpuszczalnik albo aktywna chemia i Karcher Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 Ja użyłbym benzyny ekstrakcyjnej Co do blachy... Wg mnie nie ma większego znaczenia jak ją przymocujesz ale... jak zrobisz przerwę to stworzysz dodatkową przestrzeń termoizolacyjną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 27, 2016 Author Report Share Posted June 27, 2016 czyli ta przestrzeń termoizolacyjna to źle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 czyli ta przestrzeń termoizolacyjna to źle Czyli dobrze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdi-77 Posted June 29, 2016 Author Report Share Posted June 29, 2016 (edited) witajcie kolejne zdjęcia z budowy przygotowanie uchwytów na kije pozostało je przeciąć i przykręcić, a tutaj wędzarnia po pierwszym przepaleniu , blacha wkoło aby nie było pożaru i deflektror wym 30 cmx30cm i wysokość 20 cm, otwór w kibelku 20 cm. Myślę ze jeszcze ze dwa razy ją przepale i będzie ok , będzie można zacząć wędzić. Edited June 29, 2016 by valdi-77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 witajcie kolejne zdjęcia z budowy Zdjęcie0388.jpg przygotowanie uchwytów na kije pozostało je przeciąć i przykręcić, a tutaj wędzarnia po pierwszym przepaleniu Zdjęcie0391.jpg, blacha wkoło aby nie było pożaru i deflektror wym 30 cmx30cm i wysokość 20 cm, otwór w kibelku 20 cm. Myślę ze jeszcze ze dwa razy ją przepale i będzie ok , będzie można zacząć wędzić.Powiem szczerze, wędzarnia jak wędzarnia, ale to ta krajzega skradła show Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Już pare razy pisałem ze rowki na listwach to zły pomysł niepotrzebna strata miejsca, siatki są w paru rozmiarach bo wedzonki są też różnych rozmiarów może okazać sie że musisz przesunąć kij o parę milimetrów i co, d..a, tracisz miejsce o kolejny rowek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts