Jump to content

Grillo-wędzarnia valdiego

Recommended Posts

Witam kolegów. Na początku miał być sam grill ale po przejrzeniu waszych projektów wędzarni weszła i ona w skład projektu. Poniżej zdjęcia z dwóch wolnych popołudniowych dni. post-58435-0-10318600-1465712075_thumb.jpg I pierwsza warstwa poszła. post-58435-0-88462100-1465712139_thumb.jpg A to koniec podstawy pod wędzarnie post-58435-0-40863600-1465712186_thumb.jpg

W miarę posuwających się prac będę wrzucał kolejne zdjęcia.  

Cegła szybciej pęka w warunkach zamarzania i rozmarzania wody "w niej" niż takich wahnięć temp jak przy wędzeniu.

Palenisko dość spore. :thumbsup:

Nie rozbierałbym, rozebrać zdążysz jak pęknie- czyli zakiedyyyyś- narobiłeś się :)

Zarzuć jakiś tynk/wyprawę cementową od wewnątrz i lusseirosss :)

Skup się na tym, by woda/śnieg nie dostawała się do cegły- daszek, spadki....

Wędzarynka i tak chyba w altanie ????

pozdymiam :)

witam oto efekt kolejnych paru popołudni pracy zostało mi na grillu kupić parę cegieł pełnych i będzie skończony, natomiast co do wedzarni to teraz zacznie sie praca z drewnem. Do fug się za bardzo nie przykładałem bo będą one wypełnione zaprawą .

post-58435-0-22273800-1466338715_thumb.jpg

post-58435-0-16502200-1466338807_thumb.jpg

Edited by valdi-77

Guest ArkoGdynia

Moim zdaniem mogą być.... i tak zakonserwują się od dymu... trzeba jednak kilka razy przepalić wędzarnię na pusto bez wkładu. Jakiej grubości deska podłogowa? i czy pióro-wpust? 

Wiadomo że najlepsze były by z drzewa liściastego... ale z "braku laku to i kit dobry"..... blacha na całości nie potrzebna... wystarczy na jakieś 30 cm od dołu komory 

czy z racji tego muszę dać blachę od środka

Ja blachy nie mam w mojej wędzarni,  jednak zamierzam założyć . Koszt nie duży a zabezpieczenie przed pożarem większe . Myślę że 50-60 cm blachy nie zaszkodzi

Pozdrawiam

witajcie jestem już prawie na końcu budowy grilo wędzarni, zostało mi ją tylko wyłożyć w środku tak na 40 cm blachą, zamontować deflektor  i przepalić ją w środku. Wędzarnia jet wysoka na 120 cm doradźcie na jakiej wysokości zamontować kije. No i jeszcze zawiasy na daszek.

post-58435-0-91087700-1466926229_thumb.jpg

post-58435-0-59015700-1466926271_thumb.jpg

witajcie a mam takie pytanie jeszcze czy między blachą a ścianką z desek zrobić jakąś powiedzmy od 0,5 do 1,0 cm przerwy czy dać blachę  bezpośrednio do desek. Mam już blachę pociętą, muszę ją odtłuścić - macie jakieś propozycje czym to zrobić.

witajcie kolejne zdjęcia z budowy post-58435-0-69539100-1467183458_thumb.jpg przygotowanie uchwytów na kije pozostało je przeciąć i przykręcić, a tutaj wędzarnia po pierwszym przepaleniu post-58435-0-28543700-1467183581_thumb.jpg, blacha wkoło aby nie było pożaru i deflektror wym 30 cmx30cm i wysokość 20 cm, otwór w kibelku 20 cm. Myślę ze jeszcze ze dwa razy ją przepale i będzie ok , będzie można zacząć  wędzić.

Edited by valdi-77

witajcie kolejne zdjęcia z budowy attachicon.gifZdjęcie0388.jpg przygotowanie uchwytów na kije pozostało je przeciąć i przykręcić, a tutaj wędzarnia po pierwszym przepaleniu attachicon.gifZdjęcie0391.jpg, blacha wkoło aby nie było pożaru i deflektror wym 30 cmx30cm i wysokość 20 cm, otwór w kibelku 20 cm. Myślę ze jeszcze ze dwa razy ją przepale i będzie ok , będzie można zacząć  wędzić.

Powiem szczerze, wędzarnia jak wędzarnia, ale to ta krajzega skradła show :D

Już pare razy pisałem ze rowki na listwach to zły pomysł niepotrzebna strata miejsca, siatki są w paru rozmiarach bo wedzonki są też różnych rozmiarów może okazać sie że musisz przesunąć kij o parę milimetrów i co, d..a, tracisz miejsce o kolejny rowek