pioran Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 (edited) Cześć wszystkim.Dziś zrobiłem pierwszą w swoim życiu akcje wędzenia mięsa. Mam już za sobą wędzone ryby i jakoś poszło, ale wydaje mi się że z mięsem tak super nie wyszło. Proszę o jakieś sugestie. Mięso nie jest słone( pewnie za krótko i za słabo peklowane). Suszone 1h ,wędzone 4h temp do 50-60 °C.http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160619/6485d660b117354e77c3f980a7b108ea.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160619/a8680814acec949410394ef1a407fe5a.jpg Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Edited June 19, 2016 by pioran Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 ale wydaje mi się że z mięsem tak super nie wyszło. Jak na pierwszy raz to nie jest zle a nawet bardzo dobrze. I jak nie odparzałeś po wędzeniu, to temperatura była na pewno wyższa niż 60*C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioran Posted June 19, 2016 Author Report Share Posted June 19, 2016 Nie nie odparzalem. Dałem tylko pod koniec trochę wyższą. Może termometr mnie przełamuje trochę. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 Może termometr mnie przełamuje trochę. Przekłamuje i to chyba znacznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioran Posted June 19, 2016 Author Report Share Posted June 19, 2016 Może termometr mnie przełamuje trochę.Przekłamuje i to chyba znacznie Ale nie wyglądają na zbyt mocno uwędzone? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 Ale nie wyglądają na zbyt mocno uwędzone? To nie chodzi o wygląd zewnętrzny, tylko wewnętrzny.A ten mi wygląda na ok. 65-70*C w środku. A żeby taką temperaturę osiągnąć, to to w wędzarce musi być ok. 80*C przez dłuższy czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Krzysiu ma rację jak nie parzyłeś to termometr Ci mocno przekłamuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Księgarz3 Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 W sobotę też będę miał pierwsze większe mięsne wędzenie - szynki i schaby peklują się od soboty. Dotychczas wędziłem ryby i polędwiczki i wychodziły całkiem całkiem, poza ostatnim razem - kwaśne z wierzchu. Chyba za gęsty dym i za mały przewiew. Kolejny eksperyment przede mną. Jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że wyjdą mi takie piękne jak Twoje. A termometr mam nie oszukujący . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioran Posted June 20, 2016 Author Report Share Posted June 20, 2016 Krzysiu ma rację jak nie parzyłeś to termometr Ci mocno przekłamuje Z tym termometrem to jest tak.Kupiłem termometr wędzarniczy bioterm po zamontowaniu jak się obraca tarczą to można sobie ustawić temp jaką się chce i ja ustawiłem na 0°C i zawsze od zera startuje. Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem? Tak.I najlepiej żeby przy naszym hobby termometr zawsze pokazywał temperaturę rzeczywistą. Nawet przekłamanie o kilka stopni może dać niepożądany efekt np. przy odparzaniu, produkcji serów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioran Posted June 20, 2016 Author Report Share Posted June 20, 2016 Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem?Tak.I najlepiej żeby przy naszym hobby termometr zawsze pokazywał temperaturę rzeczywistą. Nawet przekłamanie o kilka stopni może dać niepożądany efekt np. przy odparzaniu, produkcji serów.O widzisz to jestem oświecony.Czyli ryby i mięso wędziłem w temp.wyższej o co najmniej 20 stopni.A czy żeby na koniec wędzenia nie parzyć mięsa to wyższa temp wędzenia wystarczy? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 A czy żeby na koniec wędzenia nie parzyć mięsa to wyższa temp wędzenia wystarczy? Tak, stosujesz podpiekanie/dopiekanie w wędzarce. Niektórzy ten sposób obróbki cieplnej preferują bardziej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-wedzarni/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted June 28, 2016 Report Share Posted June 28, 2016 poza ostatnim razem - kwaśne z wierzchu Kwasowość daje wilgoć , może być od drewna (mokre ) albo nie wygrzanie wędzarni , najczęściej to nie osuszenie wędlin przed zadaniem dymu i brak przewiewu w wędzarni. Dym ma przepływać a nie być tłumiony , nic nie daje jego gęstość tylko może zaszkodzić . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baster321 Posted December 3, 2016 Report Share Posted December 3, 2016 Witam. Wędzonki pierwsza klasa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts