Jump to content

Przyszła pora na pierwsze wędzenie mięsa


pioran

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Dziś zrobiłem pierwszą w swoim życiu akcje wędzenia mięsa. Mam już za sobą wędzone ryby i jakoś poszło, ale wydaje mi się że z mięsem tak super nie wyszło. Proszę o jakieś sugestie. Mięso nie jest słone( pewnie za krótko i za słabo peklowane). Suszone 1h ,wędzone 4h temp do 50-60 °C.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160619/6485d660b117354e77c3f980a7b108ea.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160619/a8680814acec949410394ef1a407fe5a.jpg

post-81034-1466363726,2763_thumb.jpgpost-81034-1466363730,8217_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Edited by pioran
Link to comment
Share on other sites

 

 

ale wydaje mi się że z mięsem tak super nie wyszło.

 

Jak na pierwszy raz to nie jest zle a nawet bardzo dobrze. I jak nie odparzałeś po wędzeniu, to temperatura była na pewno wyższa niż 60*C. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ale nie wyglądają na zbyt mocno uwędzone?

 

To nie chodzi o wygląd zewnętrzny, tylko wewnętrzny.A ten mi wygląda na ok. 65-70*C w środku. A żeby taką temperaturę osiągnąć, to to w wędzarce musi być ok. 80*C przez dłuższy czas.

Link to comment
Share on other sites

W sobotę też będę miał pierwsze większe mięsne wędzenie - szynki i schaby peklują się od soboty. Dotychczas wędziłem ryby i polędwiczki i wychodziły całkiem całkiem, poza ostatnim razem - kwaśne z wierzchu. Chyba za gęsty dym i za mały przewiew. Kolejny eksperyment przede mną. :cool:

Jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że wyjdą mi takie piękne jak Twoje. A termometr mam nie oszukujący :D.

Link to comment
Share on other sites

Krzysiu ma rację jak nie parzyłeś to termometr Ci mocno przekłamuje ;)

Z tym termometrem to jest tak.

Kupiłem termometr wędzarniczy bioterm po zamontowaniu jak się obraca tarczą to można sobie ustawić temp jaką się chce i ja ustawiłem na 0°C i zawsze od zera startuje. Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem?

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

 

Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem?

 

Tak.I najlepiej żeby przy naszym hobby termometr zawsze pokazywał temperaturę rzeczywistą. Nawet przekłamanie o kilka stopni może dać niepożądany efekt np. przy odparzaniu, produkcji serów.

Link to comment
Share on other sites

 

Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem?

Tak.I najlepiej żeby przy naszym hobby termometr zawsze pokazywał temperaturę rzeczywistą. Nawet przekłamanie o kilka stopni może dać niepożądany efekt np. przy odparzaniu, produkcji serów.

O widzisz to jestem oświecony.

Czyli ryby i mięso wędziłem w temp.wyższej o co najmniej 20 stopni.

A czy żeby na koniec wędzenia nie parzyć mięsa to wyższa temp wędzenia wystarczy?

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

 

poza ostatnim razem - kwaśne z wierzchu

Kwasowość daje wilgoć , może być od drewna (mokre ) albo nie wygrzanie wędzarni , najczęściej to nie osuszenie wędlin przed zadaniem dymu i brak przewiewu w wędzarni. Dym ma przepływać a nie być tłumiony , nic nie daje jego gęstość tylko może zaszkodzić . 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...