Jump to content

Wędzarnia Stycha

Recommended Posts

Dwie sprawy tytułem tego, co kolega ppublikował:

1) czytam, że cegła dziurawka się nie sprawdza na paleniska że się rozwarstwia na blaszki i rozpada.

2) opis całego przedsięwzięcia jest tak dokładny i napisany językiem tak kwiecistym, że z ogromną przyjemnością przeczytałem go od początku do końca trzy razy [emoji6]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by Funkiusz Budi

1) czytam, że cegła dziurawka się nie sprawdza na paleniska że się rozwarstwia na blaszki i rozpada.

Jak dla mnie to cegła szczelinowa licowa (tak ze zdjęcia ) więc może nie będzie tak źle.  Co nie zmienia że lepiej stosować pełną dobrej jakości. Z ogólnych uwag  to jak dla mnie trochę mała ta wędzarnia  ( palenisko wewnątrz 50x62)  mogłeś dołożyć jeszcze jedną warstwę cegły nad drzwiczkami aby dym Ci nie uciekał przy otwartych górnych drzwiczkach . Drzwiczki trochę trudne w obsłudze. I jak odlewałeś strop jako płytę oddzielnie to mogłeś  dołożyć kotwy do zamocowania komory . Zresztą sam najlepiej ocenisz w eksploatacji czy to jest ta wielkość i czy drzwiczki są szczęśliwe czy nie

Ale ogólnie ładnie i estetycznie a i wyroby ładnie zadymione  :thumbsup:

Edited by Maciekzbrzegu

Ogólnie ładna wędzarnia - zastanawia mnie tylko ten próg przy drzwiczkach, gdyż ciężko będzie usuwać popiół po wędzeniu.

ps. ja to wędzę takimi klockami, że przez te drzwiczki by nie weszły  :D

Edited by gluszec

Opis dla Kolegi,palenisko tak jak widać na fotkach cegła klinkierowa , drzwiczki odzysk z rozebraneego pieca zamontowane na odwrót dla lepszego dostępu do paleniska,strop zbrojony otwór 19mm średnicy ,deflektor podwójny z blachy 1mm ,komora deska sosna 20mm pióro wypust środek obity podbitką świerkową 12 mm bez ocieplenia

Progu nie ma ale fakt drzwiczki dałbym teraz inne

post-79877-0-98268300-1466448238_thumb.jpg

• 6 months later...