Jump to content

Zarzucajka z kapustą (Parzybroda?)


Aniaandy'ego

Recommended Posts

Witam!

Podam Wam przepis na "Zarzucajkę z kapustą". Przepis jest od babci mojego andy'ego, bo on sobie ostatnio smaki dzieciństwa przypomina. :grin:

On to tak gotuje:

2,5 l wody,

0,5 kg ziemniaków,

0,5 kg kapusty słodkiej,

0,5 l żurku (swojskiego),

0,3 kg cebuli,

0,15 kg boczku,

4 listki laurowe,

4 ziarna ziela angielskiego,

0,25 l śmietany,

sól i pieprz do smaku.

 

"Wodę z zielem i liśćmi zagotowuję dodając w trakcie ziemniaki pokrojone w kostkę i kapustę pokrojoną niezbyt drobno. Dosalam do smaku i gotuję do miękkości. W tym czasie boczek smażę na patelni dodaję cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Gdy warzywa są już miękkie temperaturę na patelni podkręcam na max, aby prawie się dymiło! Do zupy w tym czasie dodaję żurek, zagotowuję, wyłączam grzanie, dodaję śmietanę, pieprz, mieszam, i do tego wlewam bardzo gorące skwarki z cebulą. Im większe "psssyt" zrobi tym zupa jest lepsza!"

 

Pychota! Ja osobiście mogę ją jeść codziennie! :grin:

Link to comment
Share on other sites

sokoz, tam skąd pochodzą moi rodzice ta zupa tak się nazywa. Daj przepis na Twoją zarzucajkę!

Raulo, to jest dość gęsta zupa. Można dać więcej kapusty i ziemniaków. A ja muszę pokombinować z żurkiem-dać do kiszenia więcej mąki, wtedy chyba będzie taka gęsta iak moja Babcia gotowała!

Link to comment
Share on other sites

A tą zupę szybko sie robi..jest super smaczna!

Zupa jabłkowa :) czyli fałszywy żurek

Składniki:

2 kg ziemniaków

5 kwaśnych jabłek (najlepsza szara reneta)

3 kostki rosołowe

słoik chrzanu

70 dag kiełbasy

2 cebule

śmietana

majeranek (2 -3 łyżki)

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostę. Ugotować w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w wodzie z kostkami rosołowymi. W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę a cebulę w półplasterki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały połączyć z rozgotowanymi jabłkami. Dodać do garnka kiełbasę z cebulą. Doprawić chrzanem, majerankiem i śmietaną. Pyszna

Link to comment
Share on other sites

Melduję zarzucajka wykonana smakowita i mniamnuśna , wykonałam zmianę skawreczki ze słoninki a nie brzuszek bo nie miałam :cry: ale i tak boski aromat był i mam na jutro jeszcze pół gara znaczy jutro wolne od gotowania hura

:grin: :tongue: :grin:

Link to comment
Share on other sites

Zarzucajka, zarzutka, - wersja 2

Na 3 l wzupy:

Gotujemy tzw smak na żeberkach /lub kostce/wieprzowych i koniecznie wędzonce.

Dodajemy 2 ziarnka ziela ang. 5-6 ziarenek pieprzu i 1 listek laurowy, sól. /można dodać płaską łyżeczkę Vegety, lub podobnej /Gotujemy, by mięso było prawie miękkie po czym...

Dodajemy włoszczyznę; 1 marchewka, 1 pietuszka, 1/2 małgo selera /bez pora/.

Gdy to zmięknie, możemy gotowaną marchew zetrzeć na grubej tarce.

Teraz dodajemy 4-5 sporych ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę i jedna dużą cabulę /teraz, nie wcześniej, bo się rozleci/

Gdy ziemniaki dojdą , na wrzącą zupę wrzucamy pokrojoną, surową kiszoną kapustę ok. 0,25 - 0,3 kg /może być taka z marchwią/ doprowadzamy szybko do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż minutę.

Rozlać na talerze i dodać mięsko z żeberek i pokrojona wędzonkę.

Smacznego!

Link to comment
Share on other sites

Bardzo prosta zupa pt Chałajda

Potrzeba

-1 duża golonka

ok 1 kg kapusty świeżej

-3 średnie marchewki

-1 śr.pietruszka

-ćwiartka selera

-ze 3 litry wody

 

wszystko gotujemy,a gdy golonka będzie ugotowana,wyjmujemyi w jej miejsce wrzucamy pokrojone w kostkę ok.kilograma ziemniaków.Z golonki wyjmujemy kości a mięso kroimy w kostkę i do gara.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jak ziemniaki są już ugotowane nalewamy na talerz i rozkoszujemy się nowym smakiem.

Aha, w czasie gotowania dajemy łyżkę stołową nasion kopru lub łyżeczkę kminku.

 

smacznego,pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest pedro
Nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad. Będzie z tydzień jak konsumowałem zarzucajke u zaprzyjaźnionej rodziny w okolicach Częstochowy :wink: . Bardzo mi smakowała i dlatego dziś u mnie zarzucajka. Dam duuuuuuużo skwareczek ponieważ to będzie obiad jednodaniowy, więc trzeba uzyskać odpowiednią kaloryczność. :grin:
Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Podaję wielkopolski przepis na parzybrodę

 

 

0,75kg kapusty włoskiej

0,5 kg ziemniaków

300g wołowiny lub wieprzowiny

1 pęczek włoszczyzny

Sól, pieprz, gorczyca, ziele angielskie ,kminek ,5-8szt suszonych grzybów

 

 

Mięso umyć i pokroić w kostkę ,zalać zimną wodą , po czym gotować z grzybami i przyprawami do miękkości .Oczyszczoną i pokrojoną kapustę oraz obrane i rozdrobnione warzywa zalać przecedzonym wywarem mięsnym i gotować około 40 min . Dodać mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem . podawać z razowym chlebem

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Dziś padł rozkaz: ugotuj zupę na obiad :grin:

Aniuandy'ego dziękuję zaprzepis na zarzucajkę, starałem trzymać się przepisu,

(P.S. AndrzejK - wyciągając wagę i ważąc składniki pamiętałem o Tobie :wink: )

boczek dałem wędzony-parzony (taki miałem) i połowę śmietany (tylko tyle miałem).

Zupa cudo, ehhh coś czuję że będzie jej za mało :grin:

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Zarzucajka , kwaśnica , parzybroda ile nazw ma ta zupa To moja najlepsza zupa W górach zawsze jem kwaśnice i do tego grzane wino Babcia moja robiła zarzucajkę ze skwarkami i śmietaną ja wolę bez śmietany koleżanka moja jada parzybrodę bo kapusta parzy w brodę tak mi kiedyś wytłumaczyła nazwę zupy A u mnie jest to kapuśniak z kwaśnej kapusty z wędzonym żeberkiem i dziś to na obiad ugotuję
Link to comment
Share on other sites

Odpowiem na pytanie : czy wyszła? - Nigdy takiej nie jadłem!!!

Smaczna i syta. Zjedliśmy po miseczce i najedzeni a chciało się jeszcze.

Żona się śmiała :grin: że składniki na zupę ważyłem, lecz po wykładzie AndrzejaK (za który oficjalnie tu i teraz dziękuję) wiem, że mogę zrobić taką samą bądź popróbować zmieniać.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...