Jump to content

Zarzucajka z kapustą (Parzybroda?)

Aniaandy'ego

Recommended Posts

Witam!

Podam Wam przepis na "Zarzucajkę z kapustą". Przepis jest od babci mojego andy'ego, bo on sobie ostatnio smaki dzieciństwa przypomina. :grin:

On to tak gotuje:

2,5 l wody,

0,5 kg ziemniaków,

0,5 kg kapusty słodkiej,

0,5 l żurku (swojskiego),

0,3 kg cebuli,

0,15 kg boczku,

4 listki laurowe,

4 ziarna ziela angielskiego,

0,25 l śmietany,

sól i pieprz do smaku.

"Wodę z zielem i liśćmi zagotowuję dodając w trakcie ziemniaki pokrojone w kostkę i kapustę pokrojoną niezbyt drobno. Dosalam do smaku i gotuję do miękkości. W tym czasie boczek smażę na patelni dodaję cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Gdy warzywa są już miękkie temperaturę na patelni podkręcam na max, aby prawie się dymiło! Do zupy w tym czasie dodaję żurek, zagotowuję, wyłączam grzanie, dodaję śmietanę, pieprz, mieszam, i do tego wlewam bardzo gorące skwarki z cebulą. Im większe "psssyt" zrobi tym zupa jest lepsza!"

Pychota! Ja osobiście mogę ją jeść codziennie! :grin:

sokoz, tam skąd pochodzą moi rodzice ta zupa tak się nazywa. Daj przepis na Twoją zarzucajkę!

Raulo, to jest dość gęsta zupa. Można dać więcej kapusty i ziemniaków. A ja muszę pokombinować z żurkiem-dać do kiszenia więcej mąki, wtedy chyba będzie taka gęsta iak moja Babcia gotowała!

A tą zupę szybko sie robi..jest super smaczna!

Zupa jabłkowa :) czyli fałszywy żurek

Składniki:

2 kg ziemniaków

5 kwaśnych jabłek (najlepsza szara reneta)

3 kostki rosołowe

słoik chrzanu

70 dag kiełbasy

2 cebule

śmietana

majeranek (2 -3 łyżki)

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostę. Ugotować w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w wodzie z kostkami rosołowymi. W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę a cebulę w półplasterki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały połączyć z rozgotowanymi jabłkami. Dodać do garnka kiełbasę z cebulą. Doprawić chrzanem, majerankiem i śmietaną. Pyszna

Melduję zarzucajka wykonana smakowita i mniamnuśna , wykonałam zmianę skawreczki ze słoninki a nie brzuszek bo nie miałam :cry: ale i tak boski aromat był i mam na jutro jeszcze pół gara znaczy jutro wolne od gotowania hura

:grin: :tongue: :grin:

Zarzucajka, zarzutka, - wersja 2

Na 3 l wzupy:

Gotujemy tzw smak na żeberkach /lub kostce/wieprzowych i koniecznie wędzonce.

Dodajemy 2 ziarnka ziela ang. 5-6 ziarenek pieprzu i 1 listek laurowy, sól. /można dodać płaską łyżeczkę Vegety, lub podobnej /Gotujemy, by mięso było prawie miękkie po czym...

Dodajemy włoszczyznę; 1 marchewka, 1 pietuszka, 1/2 małgo selera /bez pora/.

Gdy to zmięknie, możemy gotowaną marchew zetrzeć na grubej tarce.

Teraz dodajemy 4-5 sporych ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę i jedna dużą cabulę /teraz, nie wcześniej, bo się rozleci/

Gdy ziemniaki dojdą , na wrzącą zupę wrzucamy pokrojoną, surową kiszoną kapustę ok. 0,25 - 0,3 kg /może być taka z marchwią/ doprowadzamy szybko do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż minutę.

Rozlać na talerze i dodać mięsko z żeberek i pokrojona wędzonkę.

Smacznego!

Bardzo prosta zupa pt Chałajda

Potrzeba

-1 duża golonka

ok 1 kg kapusty świeżej

-3 średnie marchewki

-1 śr.pietruszka

-ćwiartka selera

-ze 3 litry wody

wszystko gotujemy,a gdy golonka będzie ugotowana,wyjmujemyi w jej miejsce wrzucamy pokrojone w kostkę ok.kilograma ziemniaków.Z golonki wyjmujemy kości a mięso kroimy w kostkę i do gara.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jak ziemniaki są już ugotowane nalewamy na talerz i rozkoszujemy się nowym smakiem.

Aha, w czasie gotowania dajemy łyżkę stołową nasion kopru lub łyżeczkę kminku.

smacznego,pozdrawiam

• 1 month later...
Guest pedro
Nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad. Będzie z tydzień jak konsumowałem zarzucajke u zaprzyjaźnionej rodziny w okolicach Częstochowy :wink: . Bardzo mi smakowała i dlatego dziś u mnie zarzucajka. Dam duuuuuuużo skwareczek ponieważ to będzie obiad jednodaniowy, więc trzeba uzyskać odpowiednią kaloryczność. :grin:

Witam

Podaję wielkopolski przepis na parzybrodę

0,75kg kapusty włoskiej

0,5 kg ziemniaków

300g wołowiny lub wieprzowiny

1 pęczek włoszczyzny

Sól, pieprz, gorczyca, ziele angielskie ,kminek ,5-8szt suszonych grzybów

Mięso umyć i pokroić w kostkę ,zalać zimną wodą , po czym gotować z grzybami i przyprawami do miękkości .Oczyszczoną i pokrojoną kapustę oraz obrane i rozdrobnione warzywa zalać przecedzonym wywarem mięsnym i gotować około 40 min . Dodać mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem . podawać z razowym chlebem

Pozdrawiam

• 4 years later...

Dziś padł rozkaz: ugotuj zupę na obiad :grin:

Aniuandy'ego dziękuję zaprzepis na zarzucajkę, starałem trzymać się przepisu,

(P.S. AndrzejK - wyciągając wagę i ważąc składniki pamiętałem o Tobie :wink: )

boczek dałem wędzony-parzony (taki miałem) i połowę śmietany (tylko tyle miałem).

Zupa cudo, ehhh coś czuję że będzie jej za mało :grin:

Pozdrawiam

Zarzucajka , kwaśnica , parzybroda ile nazw ma ta zupa To moja najlepsza zupa W górach zawsze jem kwaśnice i do tego grzane wino Babcia moja robiła zarzucajkę ze skwarkami i śmietaną ja wolę bez śmietany koleżanka moja jada parzybrodę bo kapusta parzy w brodę tak mi kiedyś wytłumaczyła nazwę zupy A u mnie jest to kapuśniak z kwaśnej kapusty z wędzonym żeberkiem i dziś to na obiad ugotuję

Odpowiem na pytanie : czy wyszła? - Nigdy takiej nie jadłem!!!

Smaczna i syta. Zjedliśmy po miseczce i najedzeni a chciało się jeszcze.

Żona się śmiała :grin: że składniki na zupę ważyłem, lecz po wykładzie AndrzejaK (za który oficjalnie tu i teraz dziękuję) wiem, że mogę zrobić taką samą bądź popróbować zmieniać.

Pozdrawiam