Aniaandy'ego Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 Witam!Podam Wam przepis na "Zarzucajkę z kapustą". Przepis jest od babci mojego andy'ego, bo on sobie ostatnio smaki dzieciństwa przypomina. :grin: On to tak gotuje:2,5 l wody,0,5 kg ziemniaków,0,5 kg kapusty słodkiej,0,5 l żurku (swojskiego),0,3 kg cebuli,0,15 kg boczku,4 listki laurowe,4 ziarna ziela angielskiego,0,25 l śmietany,sól i pieprz do smaku. "Wodę z zielem i liśćmi zagotowuję dodając w trakcie ziemniaki pokrojone w kostkę i kapustę pokrojoną niezbyt drobno. Dosalam do smaku i gotuję do miękkości. W tym czasie boczek smażę na patelni dodaję cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Gdy warzywa są już miękkie temperaturę na patelni podkręcam na max, aby prawie się dymiło! Do zupy w tym czasie dodaję żurek, zagotowuję, wyłączam grzanie, dodaję śmietanę, pieprz, mieszam, i do tego wlewam bardzo gorące skwarki z cebulą. Im większe "psssyt" zrobi tym zupa jest lepsza!" Pychota! Ja osobiście mogę ją jeść codziennie! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 Dzięki Aniu ma już tym sposobem pomysł na jutrzejszy obiad żurek jest trzeba tylko jakąś kapustkę słodką zakupić :grin: pozdrawiam Anetka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Ta zupa, to parzybroda!Zarzucajka jest w ostatniej chwili zarzucona kiszoną kapustą, która pozostaje lekko sparzona ale nie ugotowana!No i bez żurku! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Bez względu na to jak się nazywa musze spróbować ją zrobić. Chociaż ja lubię zupy gdzie jak włożymy do garnka łyżkę to łyżka stoi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 sokoz, tam skąd pochodzą moi rodzice ta zupa tak się nazywa. Daj przepis na Twoją zarzucajkę! Raulo, to jest dość gęsta zupa. Można dać więcej kapusty i ziemniaków. A ja muszę pokombinować z żurkiem-dać do kiszenia więcej mąki, wtedy chyba będzie taka gęsta iak moja Babcia gotowała! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 A tą zupę szybko sie robi..jest super smaczna!Zupa jabłkowa czyli fałszywy żurekSkładniki:2 kg ziemniaków 5 kwaśnych jabłek (najlepsza szara reneta) 3 kostki rosołowe słoik chrzanu 70 dag kiełbasy 2 cebule śmietanamajeranek (2 -3 łyżki)Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostę. Ugotować w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w wodzie z kostkami rosołowymi. W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę a cebulę w półplasterki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały połączyć z rozgotowanymi jabłkami. Dodać do garnka kiełbasę z cebulą. Doprawić chrzanem, majerankiem i śmietaną. Pyszna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 No to już wiem coś dziś gotuję :-)A miałem takiego zgryza rano, co dziś na obiad. PS. Czy to jest ta zupa coś moją żonę zaszczepiła? ;-) PozdrawiamPapla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Melduję zarzucajka wykonana smakowita i mniamnuśna , wykonałam zmianę skawreczki ze słoninki a nie brzuszek bo nie miałam ale i tak boski aromat był i mam na jutro jeszcze pół gara znaczy jutro wolne od gotowania hura :grin: :tongue: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 0,15 kg boczku Ania - boczek surowy, czy wędzony ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 właśnie było pssssyyyytttt (boczuś, podgardle i słoninka plus cebulka) mała modyfikacja nastąpiła, początkowy wywar na skórkach odkrojonych od wędzonek :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 BonAir, jaki chcesz! może być nawet słonina ze skórą! (lepsze skwarki!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Andy chcesz trochę :-) pyszna, naprawdę. Wanda mlaska i mówi, że dobra. Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Dziękujemy! Spróbowaliśmy! wyszła Ci nawet lepsza jak moja! :grin: Pozdrawiamy Was czworo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Zarzucajka, zarzutka, - wersja 2Na 3 l wzupy:Gotujemy tzw smak na żeberkach /lub kostce/wieprzowych i koniecznie wędzonce.Dodajemy 2 ziarnka ziela ang. 5-6 ziarenek pieprzu i 1 listek laurowy, sól. /można dodać płaską łyżeczkę Vegety, lub podobnej /Gotujemy, by mięso było prawie miękkie po czym...Dodajemy włoszczyznę; 1 marchewka, 1 pietuszka, 1/2 małgo selera /bez pora/.Gdy to zmięknie, możemy gotowaną marchew zetrzeć na grubej tarce.Teraz dodajemy 4-5 sporych ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę i jedna dużą cabulę /teraz, nie wcześniej, bo się rozleci/Gdy ziemniaki dojdą , na wrzącą zupę wrzucamy pokrojoną, surową kiszoną kapustę ok. 0,25 - 0,3 kg /może być taka z marchwią/ doprowadzamy szybko do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż minutę.Rozlać na talerze i dodać mięsko z żeberek i pokrojona wędzonkę.Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Bardzo prosta zupa pt ChałajdaPotrzeba-1 duża golonkaok 1 kg kapusty świeżej-3 średnie marchewki-1 śr.pietruszka-ćwiartka selera-ze 3 litry wody wszystko gotujemy,a gdy golonka będzie ugotowana,wyjmujemyi w jej miejsce wrzucamy pokrojone w kostkę ok.kilograma ziemniaków.Z golonki wyjmujemy kości a mięso kroimy w kostkę i do gara.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jak ziemniaki są już ugotowane nalewamy na talerz i rozkoszujemy się nowym smakiem.Aha, w czasie gotowania dajemy łyżkę stołową nasion kopru lub łyżeczkę kminku. smacznego,pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Dawajcie nazwy zup w tytułach postów, a bedzie je łatwiej odszukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad. Będzie z tydzień jak konsumowałem zarzucajke u zaprzyjaźnionej rodziny w okolicach Częstochowy :wink: . Bardzo mi smakowała i dlatego dziś u mnie zarzucajka. Dam duuuuuuużo skwareczek ponieważ to będzie obiad jednodaniowy, więc trzeba uzyskać odpowiednią kaloryczność. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 16, 2008 Report Share Posted March 16, 2008 Witam Podaję wielkopolski przepis na parzybrodę 0,75kg kapusty włoskiej 0,5 kg ziemniaków 300g wołowiny lub wieprzowiny1 pęczek włoszczyzny Sól, pieprz, gorczyca, ziele angielskie ,kminek ,5-8szt suszonych grzybów Mięso umyć i pokroić w kostkę ,zalać zimną wodą , po czym gotować z grzybami i przyprawami do miękkości .Oczyszczoną i pokrojoną kapustę oraz obrane i rozdrobnione warzywa zalać przecedzonym wywarem mięsnym i gotować około 40 min . Dodać mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem . podawać z razowym chlebem Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Julian Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Dziś padł rozkaz: ugotuj zupę na obiad :grin: Aniuandy'ego dziękuję zaprzepis na zarzucajkę, starałem trzymać się przepisu, (P.S. AndrzejK - wyciągając wagę i ważąc składniki pamiętałem o Tobie :wink: ) boczek dałem wędzony-parzony (taki miałem) i połowę śmietany (tylko tyle miałem). Zupa cudo, ehhh coś czuję że będzie jej za mało :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Julian, powiedz jeszcze, czy wyszło Ci:do tego wlewam bardzo gorące skwarki z cebulą. Im większe "psssyt" zrobi tym zupa jest lepsza!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 A czy SiB znają zupę "fitka". :thumbsup: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Zarzucajka , kwaśnica , parzybroda ile nazw ma ta zupa To moja najlepsza zupa W górach zawsze jem kwaśnice i do tego grzane wino Babcia moja robiła zarzucajkę ze skwarkami i śmietaną ja wolę bez śmietany koleżanka moja jada parzybrodę bo kapusta parzy w brodę tak mi kiedyś wytłumaczyła nazwę zupy A u mnie jest to kapuśniak z kwaśnej kapusty z wędzonym żeberkiem i dziś to na obiad ugotuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Julian Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Odpowiem na pytanie : czy wyszła? - Nigdy takiej nie jadłem!!!Smaczna i syta. Zjedliśmy po miseczce i najedzeni a chciało się jeszcze.Żona się śmiała :grin: że składniki na zupę ważyłem, lecz po wykładzie AndrzejaK (za który oficjalnie tu i teraz dziękuję) wiem, że mogę zrobić taką samą bądź popróbować zmieniać. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 0,75kg kapusty włoskiej U mnie w domu taką parzybrodę robi się z młodej słodkiej kapusty a nie z włoskiej i to na samej wodzie.Polecam na wiosnę jak będzie młoda kapusta.I zasmażka do niej z dużą ilością skwarek. :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 U mnie w domu taką parzybrodę robi się z młodej słodkiej kapusty a nie z włoskiej arkadiuszu , to jest przepis wielkopolski a nie mój . :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.