Jump to content

Recommended Posts

Witam

20 sierpnia zmieniam stan cywilny i chciałbym uświetnić to wydarzenie serwując na wiejskim stole poza tradycyjnym bimbrem również inne napoje alkoholowe, które dadzą pretekst do integracji gości nie tylko wokół przydzielonych im miejsc.

Późno o tym pomyślałem stąd wyzwanie... szukam przepisów na przyrządzenie napitków ok 20-40% poza mocą oferujących ciekawe doznania smakowe. Podejrzewam że 1 miesiąc to za mało na przyrządzenie dobrej nalewki ale może ktoś mógłby podpowiedzieć coś ciekawego?

Edited by Johny_Morfina

Witaj.

Jeżeli w dniu tak wyjątkowy, jak własny ślub, chcesz z jakichś powodów obdarzyć gości bimbrem i innymi naprędce wymyślonymi napitkami to ja bym nie ryzykował zepsucia uroczystości. Może niech goście zapamiętają to wydarzenie pozytywnie. Wiem z doświadczenia, że na ostatnią chwilę , to duże ryzyko. Raczej polecałbym różne dobre chłodne "zapitki". Najlepsza jest dobrze schłodzona wódka, no i ciepłe jedzenie ;)

hehe, dobrze mówisz. nie chcę ryzykować i oczywiście stawiam na schłodzoną wódkę i ciepłe jedzenie!

Miesiąc to krótko ale też nie jutro.

Jeśli da się coś sensownego przygotować w takim czasie to szkoda byłoby nie skorzystać.

Pytam o przepisy/inspiracje do zrealizowania w takim czasie...

Jeśli da się coś sensownego przygotować w takim czasie to szkoda byłoby nie skorzystać. Pytam o przepisy/inspiracje do zrealizowania w takim czasie...

Nalewki nie zrobisz ale sokówkę, "pięciominutówkę" to i owszem :)  Zalej wódką wydrylowane wiśnie, maliny + trochę liści mięty to wszystko bez cukru. Przed ślubem parę dni zlej i będziesz miał smakówkę/ sokówkę. Zaręczam, że niektórzy ten trunek wolą bardziej od byle jakiej nalewki.Tylko nie dawaj cukru bo będzie ciężkie w spożyciu .Owoce same w sobie maja cukier. Możesz również jak chcesz rozszerzyć asortyment kupic w sklepie jakiś sok i zmieszać z nim spirt żeby wyszło ok. 40%. Tez będzie pijalne :). I o zepsuciu uroczystości nie będzie mowy :)  

P.S. Wisnie oddzielnie, maliny + listek miety oddzielnie ;)

No jeszcze sokówkę z czarnej porzeczki - wyrazista (  przyzwoite nalewki zaczynają się od 3 miesięcy  do...... 20 lat Tarnina) chociaż , znam takich co degustują zaraz po zlewie

Ta, ale czasu nie ma :) "Głupi" nie pozna a mądry nic nie powie  ;)  

1 l spirytusu,

0.8 kg cytryn (gładka skórka, nie za twarde),

Cytryny przelać wrzątkiem, przekroić na pół i zalać spirytusem na 24 h (nie więcej!).

Odlać spir, wycisnąć cytryny (przelać przez drobne sitko) i do soku z nich dodać 1 l wody, niepełną szklankę cukru i 3 łyżki jasnego miodu. Zagotować i ostudzić.

Do ostudzonego wlać wcześniej zlany z cytryn spir.

Gotowe.

W ostateczności dzień przed weselem jak zrobisz to będzie ok.

Najlepszego na tej, jak jej tam, nowej drodze ;)

Możesz dla Pań zrobić likierki, one nie potrzebują dużo czasu . U mnie znajdziesz kilka przepisów :) .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12197-nalewki-likiery-i-inne-przetwory-na-d%C5%82ugie-wieczory-i-letnie-popo%C5%82udnia/page-5

Myślę, że szczególnie Panie , które nie piją wódeczki będą szczęśliwe :D

zaproponowana porzez kolegę TATA59 cytrynówka czyli limonczello to idealne rozwiązanie szybka pyszna oryginalna.

Ostatnio zrobilismy na ślub znajomych 30 l i poszło.

druga szybla nalewka to nalewka z truskawek trzydniowa.

1 zalwamy truskawki  spirytusem czystym na 24h,

2 zlewamy spirutus i zasypujemy cukrem na 24h

3 zlewamy i zalewamy waodą do poziomu owoców na 24h

łaczxymy wszystkie płyny i gotowe smakuje jak słabiutki soczek a procenty swojw ma i idzie do głowy