Jump to content

Uprawa boczniaka


tier

Recommended Posts

Boczniaka możemy uprawiać praktycznie w każdym miejscu np. piwnice, garaże, działki, itd. Ja do tego celu wykorzystałem zwykłą piwnicę w bloku, żeby zachować minimalną wilgotność balot umieściłem nad kartonem z wodą (karton oczywiście wyłożony folią) Taki balot trzymamy ok 2 tyg. w ciemnym miejscu do momentu pojawienia się pierwszej grzybni/grzybków.

 

post-39848-0-18716100-1468268955_thumb.jpgpost-39848-0-41618800-1468268957_thumb.jpg

post-39848-0-34660600-1468268960_thumb.jpg

 

Po pojawieniu się pierwszych grzybów należy zapewnić dostęp do światła, np. żarówka lub światło naturalne, ale nie można wystawiać balotu na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

 

Po ok 10 godz. przy zapalonej żarówce balot wyglądał tak

 

post-39848-0-63702100-1468269257_thumb.jpg

 

Po przeniesieniu  do piwnicy z dostępem do światła naturalnego po 1 dniu 

 

post-39848-0-03899300-1468269300_thumb.jpg

 

I kolejne dni uprawy

 

post-39848-0-45604600-1468269311_thumb.jpg

post-39848-0-51454200-1468269351_thumb.jpg

 

i dzisiaj przed ścięciem, pierwszy rzut ok 2 kg :) takich rzutów jest kilka, po pierwszym kolejny za ok 3 tyg.

 

post-39848-0-62101600-1468269393_thumb.jpg post-39848-0-01934400-1468269444_thumb.jpg

post-39848-0-09425600-1468269447_thumb.jpg

post-39848-0-44218500-1468269450_thumb.jpg

 

 

Boczniaki powędrowały w słoik, wersja z chilli (płatki z nasionkami od Sla100) jest moc :D

 

post-39848-0-49066600-1468269632_thumb.jpg

 

c.d.n.

Link to comment
Share on other sites

 

 

@halusia@, dnia 11 Lip 2016 - 22:59, napisał: mam swoje ulubione danie z boczniaków :) A jakie ??

Boczniak krojony na paseczki, podsmażony wraz z cebulą i czosnkiem na oliwie  ( odrobina).

Kiedy będzie miękki dodaję łyżkę koncentratu , śmietanę kwaśną 12% ( małe opakowanie) doprawiamy do smaku pieprzem i solą ,dodaję ostrą paprykę w proszku. Sos musi być pikantny.

Podaję z ciemnym makaronem pełnoziarnistym. Może wygląd nie zachwyca ale smak rewelacyjny.

Link to comment
Share on other sites

Dla mnie boczniak jest grzybem słabo smacznym.Kilka lat temu hodowałem boczniakiPowtórka owocowania zamiast raz była wielokrotna.Nikt już nie chciał je jeść,po prostu było ich za dużo a smak niezbyt ciekawy.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Chyba do Ciebie na grzybobranie przyjadę ;)

 

Koniecznie :D

 

 

Gdzie kupić grzybnię

 

Alledrogo.  :cool:

 

 

 

Boczniaki powędrowały w słoik, wersja z chilli (płatki z nasionkami od Sla100) jest moc

 

Tieru ciesze sie niezmiernie za rok bedzie nastepna porcja !!!!!!!!!!!!! 

 

 

Będzie więcej :) ostatnią zrobiłem z marynowanym pieprzem i szczyptą chilli, zalewa bardziej słona i ciut więcej octu.  ;)

 

post-39848-0-95158000-1470339152_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Witam, mam pytanko. Hoduje w piwnicy na identycznym balocie. Odebrałem już chyba 4-5 rzutów, przy czym każdy kolejny mniejszy. Jednak zauważyłem że w kilku miejscach grzyby nie urosły, widać małe zarodniki wielkości główki od szpilki. Po 3 rzucie namoczyłem balot więc to raczej nie kwestia wilgoci grzybni, może za sucho w piwnicy?

 

Co do konsumpcji to ja preferuje smażone w jajku i bułce jak również ala flaczki ;) Pomysł z słoikami super, zalewa octowa? Zdradzisz przepis?

Link to comment
Share on other sites

W sumie ostatni rzut wystrzelił w nowych dziurach które zrobiłem po poprzednim zbiorze. Może to jest sposób na poprawę kolejnych rzutów. Zastanawiam się jak rozmnożyć boczniaka na nowej grzybni ;) U kolegi też pewnie cała piwnica pokryta jest białym nalotem, czy nie są to przypadkiem zarodniki?

Edited by Krzysiek_J
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Cześć :)

Wiem że odkopuję stary temat, ale ktoś może posłużyć radą.

Kupiłem balot zaszczepiony grzybnią boczniaka. Jak widać na zdjęciach pod folią, w miejscach gdzie nie ma zrobionych w folii otworów, zaczyna wyrastać spora ilość grzybów, widać już kapelusze.

Reagować na to przez nacięcie folii (wiem że się tego nie praktykuje) boję się że grzyby po prostu się zmiażdżą pod folią.

 

 

Pozdrawiam

post-39891-0-05941600-1591339414_thumb.jpg

post-39891-0-58444000-1591340076_thumb.jpg

Edited by bielok
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...