tier Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Boczniaka możemy uprawiać praktycznie w każdym miejscu np. piwnice, garaże, działki, itd. Ja do tego celu wykorzystałem zwykłą piwnicę w bloku, żeby zachować minimalną wilgotność balot umieściłem nad kartonem z wodą (karton oczywiście wyłożony folią) Taki balot trzymamy ok 2 tyg. w ciemnym miejscu do momentu pojawienia się pierwszej grzybni/grzybków. Po pojawieniu się pierwszych grzybów należy zapewnić dostęp do światła, np. żarówka lub światło naturalne, ale nie można wystawiać balotu na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Po ok 10 godz. przy zapalonej żarówce balot wyglądał tak Po przeniesieniu do piwnicy z dostępem do światła naturalnego po 1 dniu I kolejne dni uprawy i dzisiaj przed ścięciem, pierwszy rzut ok 2 kg takich rzutów jest kilka, po pierwszym kolejny za ok 3 tyg. Boczniaki powędrowały w słoik, wersja z chilli (płatki z nasionkami od Sla100) jest moc c.d.n. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Uwielbiam, mam swoje ulubione danie z boczniaków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 mam swoje ulubione danie z boczniaków A jakie ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 @halusia@, dnia 11 Lip 2016 - 22:59, napisał: mam swoje ulubione danie z boczniaków A jakie ?? Boczniak krojony na paseczki, podsmażony wraz z cebulą i czosnkiem na oliwie ( odrobina).Kiedy będzie miękki dodaję łyżkę koncentratu , śmietanę kwaśną 12% ( małe opakowanie) doprawiamy do smaku pieprzem i solą ,dodaję ostrą paprykę w proszku. Sos musi być pikantny.Podaję z ciemnym makaronem pełnoziarnistym. Może wygląd nie zachwyca ale smak rewelacyjny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Dziękuję za przepis - wypróbuję gdy tylko kupię boczniaki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 Dla mnie boczniak jest grzybem słabo smacznym.Kilka lat temu hodowałem boczniakiPowtórka owocowania zamiast raz była wielokrotna.Nikt już nie chciał je jeść,po prostu było ich za dużo a smak niezbyt ciekawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 Czy tak samo można hodować pieczarki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted July 26, 2016 Author Report Share Posted July 26, 2016 Drugi wysyp po 15 dniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted July 26, 2016 Report Share Posted July 26, 2016 chudziak Spróbuj zrobić boczniaki tak jak robi się flaki tyle ze, zamiast flaków dajemy boczniaka. Pozdrawiam, smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted July 31, 2016 Author Report Share Posted July 31, 2016 I kolejna porcja boczniaka, dziś 1,2 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KURP Posted July 31, 2016 Report Share Posted July 31, 2016 Chyba do Ciebie na grzybobranie przyjadę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markoserwismm Posted July 31, 2016 Report Share Posted July 31, 2016 Gdzie kupić grzybnię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted July 31, 2016 Report Share Posted July 31, 2016 Boczniaki powędrowały w słoik, wersja z chilli (płatki z nasionkami od Sla100) jest moc Tieru ciesze sie niezmiernie za rok bedzie nastepna porcja !!!!!!!!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted August 4, 2016 Author Report Share Posted August 4, 2016 Chyba do Ciebie na grzybobranie przyjadę Koniecznie Gdzie kupić grzybnię Alledrogo. Boczniaki powędrowały w słoik, wersja z chilli (płatki z nasionkami od Sla100) jest moc Tieru ciesze sie niezmiernie za rok bedzie nastepna porcja !!!!!!!!!!!!! Będzie więcej ostatnią zrobiłem z marynowanym pieprzem i szczyptą chilli, zalewa bardziej słona i ciut więcej octu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek_J Posted October 6, 2016 Report Share Posted October 6, 2016 Witam, mam pytanko. Hoduje w piwnicy na identycznym balocie. Odebrałem już chyba 4-5 rzutów, przy czym każdy kolejny mniejszy. Jednak zauważyłem że w kilku miejscach grzyby nie urosły, widać małe zarodniki wielkości główki od szpilki. Po 3 rzucie namoczyłem balot więc to raczej nie kwestia wilgoci grzybni, może za sucho w piwnicy? Co do konsumpcji to ja preferuje smażone w jajku i bułce jak również ala flaczki Pomysł z słoikami super, zalewa octowa? Zdradzisz przepis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted October 6, 2016 Author Report Share Posted October 6, 2016 Dokładnie mam to samo kilka rzutów i coraz gorzej, 2 dni temu zebrałem mniej niż 1 kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek_J Posted October 6, 2016 Report Share Posted October 6, 2016 (edited) W sumie ostatni rzut wystrzelił w nowych dziurach które zrobiłem po poprzednim zbiorze. Może to jest sposób na poprawę kolejnych rzutów. Zastanawiam się jak rozmnożyć boczniaka na nowej grzybni U kolegi też pewnie cała piwnica pokryta jest białym nalotem, czy nie są to przypadkiem zarodniki? Edited October 6, 2016 by Krzysiek_J Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted June 5, 2020 Report Share Posted June 5, 2020 (edited) Cześć Wiem że odkopuję stary temat, ale ktoś może posłużyć radą.Kupiłem balot zaszczepiony grzybnią boczniaka. Jak widać na zdjęciach pod folią, w miejscach gdzie nie ma zrobionych w folii otworów, zaczyna wyrastać spora ilość grzybów, widać już kapelusze.Reagować na to przez nacięcie folii (wiem że się tego nie praktykuje) boję się że grzyby po prostu się zmiażdżą pod folią. Pozdrawiam Edited June 5, 2020 by bielok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted June 5, 2020 Report Share Posted June 5, 2020 Nigdy nie miałem takiego problemu,zawsze grzybnia była zaszczepiona w okolicy orginalnych otworów. Myślę że możesz naciąć folię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted June 5, 2020 Report Share Posted June 5, 2020 Reagować na to przez nacięcie folii (wiem że się tego nie praktykuje) https://www.youtube.com/watch?v=2Hy-DLEvKYAhttps://www.youtube.com/watch?v=bpwAqk0X7O4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted June 7, 2020 Report Share Posted June 7, 2020 Cześć. Dziękuję za podpowiedzi.Zdecydowałem się naciąć folię, zobaczmy co z tego wyniknie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted July 23, 2020 Report Share Posted July 23, 2020 Grzybki pomalutku zaczynają rosnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted July 27, 2020 Report Share Posted July 27, 2020 Grzybki ładnie rosną a ja muszę jechać na delegacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted September 17, 2020 Report Share Posted September 17, 2020 Zapomniałem o boczniaku a on aż się prosi o zebranie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted September 17, 2020 Report Share Posted September 17, 2020 Nie tylko boczniaki rosna.Na wydmach pojawiły się maślaki, smagane morską bryzą szybko przybierają na wielkości.O czym, na Atlantyk donosi mój sąsiad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts