Jump to content

Grill-wędzarnia i piec chlebowy- budowa


Recommended Posts

Witam wszystkich  :laugh: ! Jako, że moi domownicy posiadają skłonność do kupowania co sezon nowego grilla( jednoroczny chinol), co bardzo mnie irytuje i jest wg. mnie stratą pieniędzy, powiedziałem dość i postanowiłem zbudować coś z rozmachem, ale na lata :) Na początku zaznaczę, że doświadczenie w murowaniu grilli mam niewielkie, ale z drugiej strony zawsze lubiłem się bawić w majsterkowanie. Mam jednak w okolicy kilku fachowców i internet do dyspozycji :tongue: , fundusze niewielkie, bowiem aktualnie jakieś 600zł, nie chcę jednak odwalić fuszerki więc będę budował wszystko na spokojnie. Chcę zdążyć do listopada. Cegły mam zamiar kupić rozbiórkowe, klinkierowe ze starego domu, oraz szamotowe nowe, resztę natomiast szukam na złomie i w internecie. Jako, że 90% forumowiczów ma już swoje cudeńka w ogrodzie będę bardzo wdzięczny za konstruktywną krytykę, wymianę doświadczeń i dyskusję. Na start załączam mój szybki projekt. Przepraszam za brak dokładności. 

20160715_124801.jpgfree image host

środki paleniska jak i grillo-komory, pieca chlebowego planuję wyłożyć cegłą szamotową, zewnętrzną część natomiast klinkierem. Przy piecu chlebowy między obie warstwy oraz przy tunelu z paleniska planuję jeszcze dołożyć jakąś izolację. 

 

Pytanie. Czy łącznikiem między paleniskiem wędzarni a komorą wędzarniczą/grillem może być tunel ułożony z cegieł szamotowych, czy też musi to być rura? Jeśli macie uwagi proszę pisać. Pozdrawiam  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 115
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Witaj GnomekKonstruktor.

Dostaniesz zapewne kilka podpowiedzi, a jedną z nich niech będzie rozdzielenie grilla i wędzarni

-  np. palenisko wędzarni przenieś bezpośrednio na środek pod komorę, a dla grilla zbuduj oddzielną komorę po prawej.

Kolejna podpowiedź, to poświęć dajmy na to przynajmniej z tydzień, na czytanie forum.

Większość problemów / porad w sprawach budowy jest już opisana.

Link to comment
Share on other sites

Czyli tunel nie musi być taki długi i wystarczy taki o długości 30cm znajdujący się bezpośrednio pod paleniskiem :angel:  ? Przeszukując forum natknąłem się na pomysł zrobienia komory wędzarniczej z drewna, gdyż cegła łatwiej się przegrzewa. Mogę to przemyśleć, a cena wyjdzie taka sama :) Jakie gatunki drewna ew. bylibyście w stanie mi polecić?

Edited by GnomekKonstruktor
Link to comment
Share on other sites

Gen dobrze radzi. Przede wszystkim rozdziel komorę wędzarni od grilla. Jeśli zrobisz tak jak masz na rysunku to podczas grilowania dym będzie leciał prosto na Ciebie. W grillu musi być wykonana komora dymowa, która zbierze dym z paleniska i zabezpieczy Twe oczy ????.

Komorę wędzarni można zrobić z drewna nieżywicznego (liściaste). Jeśli zdecydujesz się na komorę murowana go i tak środek obowiązkowo musi być wyłożony drewnem.

 

Pozdrawiam

Adam74

Link to comment
Share on other sites

Kolejny szybki szkic wg. porad Gena :) Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy. @Adam Co masz dokładniej na myśli? bo nie do końca wiem jakby to miało wyglądać :/ 

20160715_172415.jpg

upload gambar

Wybaczcie te przekreślenia, ale nie miałem akurat gumki pod ręką :) Jak będzie wszystko poukładane zrobię ładny projekt i staranny

Edited by GnomekKonstruktor
Link to comment
Share on other sites

"Wymyśliłem sobie, że zrobię coś do grillowania, wędzenia i jeszcze do pieczenia. Wklepuję w internecie jakieś zapytanie. Wyszukało mi forum o wędzeniu. Może już są na nim potrzebne mi informacje, ale kto by to wszystko czytał. Bez zastanowienia piszę nowy temat z pytaniami. Przecież podadzą mi odpowiedzi na tacy!" 

 

Jak długo jeszcze z tego forum będzie robiony śmietnik, w którym ciężko znaleźć coś wartościowego? 

 

Sam zanim przystąpiłem do naszkicowania projektu, nie wspominając o rozpoczęciu budowy, analizowałem informacje przez dobrych kilka miesięcy. W tym czasie moje wyobrażenie o wędzarni i samym wędzeniu sporo się zmieniło. Jak czytam większość nowych tematów, to mam wrażenie, że ludzie to kompletni idioci, lub śmierdzące lenie,

Link to comment
Share on other sites

"Wymyśliłem sobie, że zrobię coś do grillowania, wędzenia i jeszcze do pieczenia. Wklepuję w internecie jakieś zapytanie. Wyszukało mi forum o wędzeniu. Może już są na nim potrzebne mi informacje, ale kto by to wszystko czytał. Bez zastanowienia piszę nowy temat z pytaniami. Przecież podadzą mi odpowiedzi na tacy!" 

 

Jak długo jeszcze z tego forum będzie robiony śmietnik, w którym ciężko znaleźć coś wartościowego? 

 

Sam zanim przystąpiłem do naszkicowania projektu, nie wspominając o rozpoczęciu budowy, analizowałem informacje przez dobrych kilka miesięcy. W tym czasie moje wyobrażenie o wędzarni i samym wędzeniu sporo się zmieniło. Jak czytam większość nowych tematów, to mam wrażenie, że ludzie to kompletni idioci, lub śmierdzące lenie,

 

 

Człowieku, uważaj co Ci żyłka nie pęknie  ;) Forum czytam już od ponad tygodnia, nikt jednak nie porywał się na budowanie grilla z wędzarnią i piecem chlebowym. W niektórych tematach są sprzeczne informacje, które nie dają jednoznaczej odpowiedzi i które chciałbym przedyskutować. Jak masz spinać niepotrzebnie to polecam abyś w taką ładną pogodę podelektował się piwerkiem i kiełbaskami przy swoim ogrodowym cudeńku, bo jak narazie to jedynie Ty zaśmiecasz ten temat  :) pozdro!

@Gen dzięki wielkie

Edited by GnomekKonstruktor
Link to comment
Share on other sites

W wędzeniu nie chodzi o "ciąg".

 

Proponuję jednak poczytać forum.

Jak zrozumiesz zasady wędzenia, łatwiej będzie Ci doradzać na temat budowy.

A jest tego sporo.

Mnie przez pierwszy miesiąc ciągłego czytania pękała głowa od natłoku czasami sprzecznych informacji, ale po pewnym czasie udaje się odsiewać pożyteczne informacje.

 

Są zwolennicy paleniska bezpośrednio pod komorą wędzarniczą, są zwolennicy wędzarni z kanałem. Wędzarni budowanej z cegły czy betonu i budowanej z drewna.

 

Wędzić, czy grillować można w róży sposób i nie ma jednej obowiązującej drogi do celu, ale są zasady i te, są opisane i niestety musisz je poznać.

Nie szukaj opisu całego kompleksu, a poszczególnych elementów.

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/

 

Link to comment
Share on other sites

Na 200cm fundamencie nie zmieścisz tego , co chcesz zbudować. Zobacz:

 

post-67209-0-12732700-1468790182_thumb.jpg

 

Patrząc od prawej: 12 cm ścianka grilla, grill 60 cm, dalej kolejna ścianka, potem 70cm wędzarni (jeszcze się zwęzi po wyłożeniu deskami), kolejna ścianka i na piec chlebowy zostaje 34cm. Nie wejdzie, nie ma siły. Fundament trzeba poszerzyć o min. 50-70cm lub zmienić koncepcję.

 

Poczytaj np. http://wedlinydomowe...m-budowa-adama/ może na coś wpadniesz.

 

pzdr

Adam 74

Link to comment
Share on other sites

Jak kolanem dopchniesz to może się pomieści  :)

 

Ciekawe będzie połączenie "murowanego pomniczka" z "kibelkiem". Takiego zestawienia to jeszcze tutaj chyba nie było.

Rozważyłbym jeszcze usytuowanie wędzarni z któregoś brzegu aby to grill stykał się z piecem chlebowym a nie wędzarnia.

Piec chlebowy staraj się dać jak najwyżej, łatwiej będzie go obsługiwać.

 

pozdrawiam

Adam74

Link to comment
Share on other sites

Fundament już wylany :D 10 betoniarek pełnych zeszło + zbrojenie i stare niezniszczalne zbrojone słupy z płotu. Robiłem 1 worek cementu  9 wiader pospółki i plastyfikator. Wygląda dosyć dobrze, nie kruszy się i nie pęka póki co. Teraz czas załatwić cegły klinkierowe i szamoty, zaprawę i z początkiem sierpnia ruszamy :)

Link to comment
Share on other sites

Możliwe, że jednak odpuszczę sobie piec chlebowy. Priorytetem jest wędzarnia i grill, to miało być tak przy okazji. Byłby używany raz na dwa tygodnie, zwiększa to koszty i ogólnie konstrukcja wyglądałaby strasznie masywnie. Zamiast niego mogę sobie natomiast walnąć blat :) Fundament schnie, po 5 dniach zdjąłem deski, trochę się po bokach pokruszyło, ale ogólnie wydaję się ok póki co. Niestety nie dysponuję ubijarkami itd. Więc sztychowałem, dodałem plastyfikator, z wodą starałem się uważać. Teraz położę papę jako izolację od wody, potem murujemy :) Mam pytanie. Jakie są najpraktyczniejsze wymiary drzwiczek? Potrzebuję jednych na pewno do paleniska wędzarni. Komorę wędzarniczą planuję samemu wykonać z drewna(mimo młodego wieku stolarkę ogarniam) i drzwiczki do niej również drewniane. Nie wiem co z drzwiczkami do grilla. Da radę je również z drewna wykonać liściastego, czy lepiej jakaś blacha żaroodporna? 

Do paleniska http://olx.pl/oferta/drzwiczki-zeliwne-3-szt-wedzarnia-gril-piec32-5x47-5-CID628-ID42DwD.html#cdfc06df47w największym rozmiarze. 

Do grilla ew .http://olx.pl/oferta/drzwiczki-zeliwne-piecowe-chlebowe-wedzarnia-grill-CID628-IDaz2Rj.html#fc7705859c

Edited by GnomekKonstruktor
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...