GnomekKonstruktor Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 Witam wszystkich ! Jako, że moi domownicy posiadają skłonność do kupowania co sezon nowego grilla( jednoroczny chinol), co bardzo mnie irytuje i jest wg. mnie stratą pieniędzy, powiedziałem dość i postanowiłem zbudować coś z rozmachem, ale na lata Na początku zaznaczę, że doświadczenie w murowaniu grilli mam niewielkie, ale z drugiej strony zawsze lubiłem się bawić w majsterkowanie. Mam jednak w okolicy kilku fachowców i internet do dyspozycji , fundusze niewielkie, bowiem aktualnie jakieś 600zł, nie chcę jednak odwalić fuszerki więc będę budował wszystko na spokojnie. Chcę zdążyć do listopada. Cegły mam zamiar kupić rozbiórkowe, klinkierowe ze starego domu, oraz szamotowe nowe, resztę natomiast szukam na złomie i w internecie. Jako, że 90% forumowiczów ma już swoje cudeńka w ogrodzie będę bardzo wdzięczny za konstruktywną krytykę, wymianę doświadczeń i dyskusję. Na start załączam mój szybki projekt. Przepraszam za brak dokładności. free image hostśrodki paleniska jak i grillo-komory, pieca chlebowego planuję wyłożyć cegłą szamotową, zewnętrzną część natomiast klinkierem. Przy piecu chlebowy między obie warstwy oraz przy tunelu z paleniska planuję jeszcze dołożyć jakąś izolację. Pytanie. Czy łącznikiem między paleniskiem wędzarni a komorą wędzarniczą/grillem może być tunel ułożony z cegieł szamotowych, czy też musi to być rura? Jeśli macie uwagi proszę pisać. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gen Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 Witaj GnomekKonstruktor.Dostaniesz zapewne kilka podpowiedzi, a jedną z nich niech będzie rozdzielenie grilla i wędzarni- np. palenisko wędzarni przenieś bezpośrednio na środek pod komorę, a dla grilla zbuduj oddzielną komorę po prawej.Kolejna podpowiedź, to poświęć dajmy na to przynajmniej z tydzień, na czytanie forum.Większość problemów / porad w sprawach budowy jest już opisana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 15, 2016 Author Report Share Posted July 15, 2016 (edited) Czyli tunel nie musi być taki długi i wystarczy taki o długości 30cm znajdujący się bezpośrednio pod paleniskiem ? Przeszukując forum natknąłem się na pomysł zrobienia komory wędzarniczej z drewna, gdyż cegła łatwiej się przegrzewa. Mogę to przemyśleć, a cena wyjdzie taka sama Jakie gatunki drewna ew. bylibyście w stanie mi polecić? Edited July 15, 2016 by GnomekKonstruktor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 Gnomek poszukaj na forum ludzi z Rybnika- parę doświadczonych osób jest- pogadasz... najprościej chyba... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam74 Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 Gen dobrze radzi. Przede wszystkim rozdziel komorę wędzarni od grilla. Jeśli zrobisz tak jak masz na rysunku to podczas grilowania dym będzie leciał prosto na Ciebie. W grillu musi być wykonana komora dymowa, która zbierze dym z paleniska i zabezpieczy Twe oczy ????.Komorę wędzarni można zrobić z drewna nieżywicznego (liściaste). Jeśli zdecydujesz się na komorę murowana go i tak środek obowiązkowo musi być wyłożony drewnem. PozdrawiamAdam74 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 15, 2016 Author Report Share Posted July 15, 2016 (edited) Kolejny szybki szkic wg. porad Gena Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy. @Adam Co masz dokładniej na myśli? bo nie do końca wiem jakby to miało wyglądać :/ upload gambarWybaczcie te przekreślenia, ale nie miałem akurat gumki pod ręką Jak będzie wszystko poukładane zrobię ładny projekt i staranny Edited July 15, 2016 by GnomekKonstruktor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 "Wymyśliłem sobie, że zrobię coś do grillowania, wędzenia i jeszcze do pieczenia. Wklepuję w internecie jakieś zapytanie. Wyszukało mi forum o wędzeniu. Może już są na nim potrzebne mi informacje, ale kto by to wszystko czytał. Bez zastanowienia piszę nowy temat z pytaniami. Przecież podadzą mi odpowiedzi na tacy!" Jak długo jeszcze z tego forum będzie robiony śmietnik, w którym ciężko znaleźć coś wartościowego? Sam zanim przystąpiłem do naszkicowania projektu, nie wspominając o rozpoczęciu budowy, analizowałem informacje przez dobrych kilka miesięcy. W tym czasie moje wyobrażenie o wędzarni i samym wędzeniu sporo się zmieniło. Jak czytam większość nowych tematów, to mam wrażenie, że ludzie to kompletni idioci, lub śmierdzące lenie, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gen Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 Prawie dobrze mnie zrozumiałeś.Tylko nie skorzystałeś z mojej drugiej porady i powyżej masz efekty. Ps. Grill nie potrzebuje drzwi, tylko czopuch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 15, 2016 Author Report Share Posted July 15, 2016 (edited) "Wymyśliłem sobie, że zrobię coś do grillowania, wędzenia i jeszcze do pieczenia. Wklepuję w internecie jakieś zapytanie. Wyszukało mi forum o wędzeniu. Może już są na nim potrzebne mi informacje, ale kto by to wszystko czytał. Bez zastanowienia piszę nowy temat z pytaniami. Przecież podadzą mi odpowiedzi na tacy!" Jak długo jeszcze z tego forum będzie robiony śmietnik, w którym ciężko znaleźć coś wartościowego? Sam zanim przystąpiłem do naszkicowania projektu, nie wspominając o rozpoczęciu budowy, analizowałem informacje przez dobrych kilka miesięcy. W tym czasie moje wyobrażenie o wędzarni i samym wędzeniu sporo się zmieniło. Jak czytam większość nowych tematów, to mam wrażenie, że ludzie to kompletni idioci, lub śmierdzące lenie, Człowieku, uważaj co Ci żyłka nie pęknie Forum czytam już od ponad tygodnia, nikt jednak nie porywał się na budowanie grilla z wędzarnią i piecem chlebowym. W niektórych tematach są sprzeczne informacje, które nie dają jednoznaczej odpowiedzi i które chciałbym przedyskutować. Jak masz spinać niepotrzebnie to polecam abyś w taką ładną pogodę podelektował się piwerkiem i kiełbaskami przy swoim ogrodowym cudeńku, bo jak narazie to jedynie Ty zaśmiecasz ten temat pozdro!@Gen dzięki wielkie Edited July 15, 2016 by GnomekKonstruktor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 Kolego szukaj dalej bo jest na tym forum budowa grilo wedzarni z piecem chlebowym! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 15, 2016 Author Report Share Posted July 15, 2016 Kolego szukaj dalej bo jest na tym forum budowa grilo wedzarni z piecem chlebowym!Ah to przepraszam Sporo tych tematów tutaj, mogłem pominąćGen- Czy dobrze rozumuję, że palenisko pod wędzarnią= lepszy ciąg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gen Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 W wędzeniu nie chodzi o "ciąg". Proponuję jednak poczytać forum.Jak zrozumiesz zasady wędzenia, łatwiej będzie Ci doradzać na temat budowy.A jest tego sporo.Mnie przez pierwszy miesiąc ciągłego czytania pękała głowa od natłoku czasami sprzecznych informacji, ale po pewnym czasie udaje się odsiewać pożyteczne informacje. Są zwolennicy paleniska bezpośrednio pod komorą wędzarniczą, są zwolennicy wędzarni z kanałem. Wędzarni budowanej z cegły czy betonu i budowanej z drewna. Wędzić, czy grillować można w róży sposób i nie ma jednej obowiązującej drogi do celu, ale są zasady i te, są opisane i niestety musisz je poznać.Nie szukaj opisu całego kompleksu, a poszczególnych elementów.https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 15, 2016 Author Report Share Posted July 15, 2016 Ok W takim razie póki co nie będę wam truł. Wyleję fundament( to akurat trudno zepsuć), będę miał czas aż przeschnie, poszperam w temacie i nie będę głupio pytał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 (edited) Wyleję fundament( to akurat trudno zepsuć)Ale trudno zwymiarować jak się nie wie co na nim będzie "stać" P.S.Spoko zepsuć też można i to łatwo Edited July 15, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 15, 2016 Author Report Share Posted July 15, 2016 Wyleję fundament( to akurat trudno zepsuć)Ale trudno zwymiarować jak się nie wie co na nim będzie "stać" P.S.Spoko zepsuć też można i to łatwo Wymiary znam. Robię 2m na metr, fundament wylewam z zapasem 210 na 120 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 Ustaw sobie cegły na ziemi i będziesz wiedział jaki długi i szeroki musisz mieć fundament. 2 metry chyba będzie za mało patrząc po Twoim rysunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted July 16, 2016 Report Share Posted July 16, 2016 Ja planuje taka alternatywe dla pieca chlebowego https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13084-piec-chlebowy-z-wanny/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 16, 2016 Author Report Share Posted July 16, 2016 Wykopałem dół na 60cm, 20 cm gruzu z piaskiem, na to luźno jakieś betonowe bloczki z płotu starego zbrojone i zbrojenie. To planuję zalać betonem. Wystarczy głębokość? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 16, 2016 Author Report Share Posted July 16, 2016 Pozostaje jeszcze kwestia betonu Beton B15 będzie dobry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 T Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam74 Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 Na 200cm fundamencie nie zmieścisz tego , co chcesz zbudować. Zobacz: Patrząc od prawej: 12 cm ścianka grilla, grill 60 cm, dalej kolejna ścianka, potem 70cm wędzarni (jeszcze się zwęzi po wyłożeniu deskami), kolejna ścianka i na piec chlebowy zostaje 34cm. Nie wejdzie, nie ma siły. Fundament trzeba poszerzyć o min. 50-70cm lub zmienić koncepcję. Poczytaj np. http://wedlinydomowe...m-budowa-adama/ może na coś wpadniesz. pzdrAdam 74 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 18, 2016 Author Report Share Posted July 18, 2016 (edited) Wędzarnie zrobię z pomalowanego drewna, w środku izolacja i blacha, więc nie będzie tak szeroko, fundament jest poszerzony do 240cm. Więcej nie da rady, ale dzięki za czujność Edited July 18, 2016 by GnomekKonstruktor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam74 Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 Jak kolanem dopchniesz to może się pomieści Ciekawe będzie połączenie "murowanego pomniczka" z "kibelkiem". Takiego zestawienia to jeszcze tutaj chyba nie było.Rozważyłbym jeszcze usytuowanie wędzarni z któregoś brzegu aby to grill stykał się z piecem chlebowym a nie wędzarnia.Piec chlebowy staraj się dać jak najwyżej, łatwiej będzie go obsługiwać. pozdrawiamAdam74 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 24, 2016 Author Report Share Posted July 24, 2016 Fundament już wylany 10 betoniarek pełnych zeszło + zbrojenie i stare niezniszczalne zbrojone słupy z płotu. Robiłem 1 worek cementu 9 wiader pospółki i plastyfikator. Wygląda dosyć dobrze, nie kruszy się i nie pęka póki co. Teraz czas załatwić cegły klinkierowe i szamoty, zaprawę i z początkiem sierpnia ruszamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GnomekKonstruktor Posted July 31, 2016 Author Report Share Posted July 31, 2016 (edited) Możliwe, że jednak odpuszczę sobie piec chlebowy. Priorytetem jest wędzarnia i grill, to miało być tak przy okazji. Byłby używany raz na dwa tygodnie, zwiększa to koszty i ogólnie konstrukcja wyglądałaby strasznie masywnie. Zamiast niego mogę sobie natomiast walnąć blat Fundament schnie, po 5 dniach zdjąłem deski, trochę się po bokach pokruszyło, ale ogólnie wydaję się ok póki co. Niestety nie dysponuję ubijarkami itd. Więc sztychowałem, dodałem plastyfikator, z wodą starałem się uważać. Teraz położę papę jako izolację od wody, potem murujemy Mam pytanie. Jakie są najpraktyczniejsze wymiary drzwiczek? Potrzebuję jednych na pewno do paleniska wędzarni. Komorę wędzarniczą planuję samemu wykonać z drewna(mimo młodego wieku stolarkę ogarniam) i drzwiczki do niej również drewniane. Nie wiem co z drzwiczkami do grilla. Da radę je również z drewna wykonać liściastego, czy lepiej jakaś blacha żaroodporna? Do paleniska http://olx.pl/oferta/drzwiczki-zeliwne-3-szt-wedzarnia-gril-piec32-5x47-5-CID628-ID42DwD.html#cdfc06df47w największym rozmiarze. Do grilla ew .http://olx.pl/oferta/drzwiczki-zeliwne-piecowe-chlebowe-wedzarnia-grill-CID628-IDaz2Rj.html#fc7705859c Edited July 31, 2016 by GnomekKonstruktor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.