DonLeo007 Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 witam , bylem dzisiaj u rodaków (we Francji) promować moje wyroby, dowiedziałem się o rzeźniku obwoźnym który jeździł po wioskach i rozbrajał wieprzki i produkował wyroby na miejscu, co ciekawe w ogóle nie peklował - jak chodzi o szynki to szprycował i do wędzenia, Koleżanka mówi ze były bardzo dobre a pochodzi z małopolski - co Wy na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 Pewnie cała tajemnica w "naszczykiwaniu" , bo ja wiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 Produkcja z ciepłego mięsa..... swego czasu mój wujek też tak robił nam wyroby.Jeśli mięso jest różowe w przekroju, to peklosól stosuje, a że nie czeka aż mięso się prawidłowo zapekluje....no cóż, nikt mu nie broni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 (edited) co ciekawe w ogóle nie peklował - jak chodzi o szynki to szprycował i do wędzeniaA nastrzyk to nie peklowanie? Przecież ten sposób produkcji stosowany jest od wieków na wsiach. Edited July 18, 2016 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonLeo007 Posted July 18, 2016 Author Report Share Posted July 18, 2016 ...właśnie dlatego pytam o opinie zęby samemu spróbować, ostatnio szynki miałem peklowane 7 dni w dwóch garach. W jednym się zrobiło mleko w drugim było dobrze - później po wędzeniu wewnątrz szynki zrobił się śmierdzący "pasztet", pozostałe są dobre, gdzieś zrobiłem błąd. Teraz jest gorąco wiec chce wypróbować ten wiejski sposób Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts