Jump to content

Nastrzykiwanie i wędzenie.


DonLeo007

Recommended Posts

witam , bylem dzisiaj u rodaków (we Francji) promować moje wyroby, dowiedziałem się o rzeźniku obwoźnym który jeździł po wioskach i rozbrajał wieprzki i produkował wyroby na miejscu, co ciekawe w ogóle nie peklował - jak chodzi o szynki to szprycował i do wędzenia, Koleżanka mówi ze były bardzo dobre a pochodzi z małopolski - co Wy na to?

Link to comment
Share on other sites

co ciekawe w ogóle nie peklował - jak chodzi o szynki to szprycował i do wędzenia

A nastrzyk to nie peklowanie? ;)

Przecież ten sposób produkcji stosowany jest od wieków na wsiach.

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

...właśnie dlatego pytam o opinie zęby samemu spróbować, ostatnio szynki miałem peklowane 7 dni w dwóch garach. W jednym się zrobiło mleko w drugim było dobrze - później po wędzeniu wewnątrz szynki zrobił się śmierdzący "pasztet", pozostałe są dobre, gdzieś zrobiłem błąd. Teraz jest gorąco wiec chce wypróbować ten wiejski sposób :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...