Muski Posted July 25, 2016 Report Share Posted July 25, 2016 Witam - potrzebuję rady doświadczonych Sióstr i BraciChcę zakupić sprzęcior samojezdny do koszenia trawy - mam dylemat traktorek czy rider - nie ukrywam , że zwrotność ridera mnie zaskakuje - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 25, 2016 Report Share Posted July 25, 2016 To zależy jakie masz pole do koszenia, czy są przeszkody do omijania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 25, 2016 Author Report Share Posted July 25, 2016 To zależy jakie masz pole do koszenia drzew jest niewiele takich do omijania ale groble ? róznice wysokości też niewielkie ok 0.5m to chyba bez konieczności 4x4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 25, 2016 Report Share Posted July 25, 2016 Jak szaleć, to szaleć.....brałbym 4x4 i rider.Łatwiej przodem podjechać pod przeszkodę, niż brać ją bokiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 25, 2016 Report Share Posted July 25, 2016 (edited) Jak masz wyprowadzone do postaci pola golfowego , boiska piłkarskiego , a trawa będzie cięta często (małe przyrosty) a powierzchnia tak 0,5 ha to marketowy traktorek powinien dać radę (z naciskiem na powinień ).Jak nie to używany mały japoniec 4x4 (jak masz kasę nowy też może być ) Kubota , Yanmar itp .Do kosiarki to + 20 KM . Ciągniczek jest lepszy bo masz osprzęt opcjonalnie typu , kosiarka listwowa , bijakowa pług snieżny , zwykły, łupiarka , przyczepka, koparka, wiertnica , ładowacz czołowy itp . Jak tylko kosisz (niską trawę bez zbierania na wyprowadzonym trawniku ) to rider chyba byłby lepszy Edited July 25, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eMKa Posted July 25, 2016 Report Share Posted July 25, 2016 Użytkuję Karsita 122 cm dwa noże 22 KM. To produkt Czeski, składankasilnik B&Sprzekładnia japońskareszta Czesko-ChińskaKatowany non stop lato trawa – 2000 m2, zima lemiesz (ostatnio bez pracy-nie ma śniegu)Co jakiś czas cos się naprawia, ale jest importer w Poznaniu, praktycznie ma większość części.Dorobiłem hak i z przyczepką N410 smigam wg potrzeby.Oczywiście automat, blokada napędu Muszę sprawdzić w dokumentach, ale użytkuję chyba od 10 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 25, 2016 Author Report Share Posted July 25, 2016 Katowany non stop lato trawa – 2000 m2 i super - u mnie człowiek kosiarką bijakową z traktorem kosi 2 godz - i byłoby OK ale jest strasznie niesłowny - i troche się wkurzam - dzięki konkretna odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted July 25, 2016 Report Share Posted July 25, 2016 (edited) Mam Stigę Park Pro. Rewelacja. Niestety swoje kosztuje, za części również zdzierają niesamowicie. Ale maszyna trwała i niezawodna, bardzo zwinna. 4x4 i hydrostatyczna skrzynia. Polecam powyżej 16kM, nie stęka przy niczym, (nawet z odwrotnie założonymi nożami dobrze kosi ). Sporo różnego osprzętu do tego jest.Jeśli używka to trzeba bardzo uważać właśnie na skrzynie. Rozgrzana słabo ciągnie, zwłaszcza do tyłu, a naprawa to kilka tysięcy złotych. Kupując trzeba to koniecznie sprawdzić, aby nie wtopić, jak ja. Zresztą w każdej kosiarce z hydrostatyczną skrzynią trzeba to koniecznie sprawdzać przy zakupie, to są ci sami producenci skrzyń (Stiga, Husqwarna czy też inne wiodące marki nie robią własnych). Edited July 25, 2016 by ZLeP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 25, 2016 Author Report Share Posted July 25, 2016 Raczej coś nowego..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts