Sla100 Posted July 29, 2016 Report Share Posted July 29, 2016 Witam sedecznie w dniu dzisiajszym znalazlo mnie sie takie cus .... No i wlasnie czy to zda egzamin robienia wlasnego maselka w niewielkich ilosciach oczywiscie . Co wy na to bedzie dzialc czy nie ???? http://www.kilnerjar.co.uk/index.php/kilner-range/butter-making/butter-churner.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 29, 2016 Report Share Posted July 29, 2016 Mleka kupić, wlać i kręcić, kręcić, kręcić..... Da radę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Z mleka to raczej ciężko, ale jak wlejesz śmietanę, to trochę masła ukręcisz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Bylem w tym tygodniu w TK-MAXX i mialem to w rekach.Mysle ze jak bedziesz mial troche szczescia to 1 raz ci sie uda cos zrobic. Przekladnia (kola zebate )z blachy ca.2mm szpiczate i zazebiaja sie(pod kontem 90°) tez chba jakies 2mm.Proporcja mieszadla do przekladni mowi sama za siebie. Z filmiku od Miro jest stare,ale solidne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Swego czasu miałem dostęp do mleka prosto od krowy, maselnicę i masełko było, a może najpierw robiłem śmietanę......?Toś mnie teraz Papcio wbił klina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Swego czasu miałem dostęp do mleka prosto od krowy, maselnicę i masełko było, a może najpierw robiłem śmietanę......?Toś mnie teraz Papcio wbił klina. Ja!? Tobie klina? Miro, toż ja jestem niespotykanie spokojny ludzik! :laugh: :D ;) :)Pozdrawiam serdecznie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 (edited) Żebyś wiedział że tak.Pamiętam że mleko było bardzo tłuste, nie to co sklepowe i praktycznie to idąc z nim do domu tak się utrzepało że było widać trochę masła.Czy robiłem z niego śmietanę, a dopiero potem do maselnicy, czy od razu trzepałem mleko? Nie pamiętam. Edited July 30, 2016 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted August 1, 2016 Report Share Posted August 1, 2016 Mleko od krowy może mieć najwyżej ok.7% tłuszczu,z tego Miro masła nie zrobisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Odstawiasz mleko i zbierasz z góry śmietanę lub zlewasz z dołu mleko i to dopiero ubijasz. Wiejskie mleko ma z zasady koło 6% tłuszczu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.