clipol Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Witam. 2 tygodnie temu zrobiłem kilka pętków palcówki. Kiełbasę zawiesiłem na 2 - 3 dni w ciepłe miejsce. A następnie na kilka nocy do lodówki. Z braku chłodnego przewiewnego miejsca kiełbasa dojrzewała w temp ok 19°CPo kilku dniach pojawiły się na niej skupiska białej pleśni którą przemyłem wodą z solą i wytarłem do sucha. Po kilku dniach pleśń powróciła ale tym razem przetarłem roztworem soli i natłuściłem olejem. Kiełbasa ma charakterystyczny zapach ale nie śmierdzi czymś zepsutym. Zamieszczę zdjęcia Proszę o poradę co z nią zrobić. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 (edited) Proszę o poradę co z nią zrobić. Wyślij do mnie a ja już będę wiedział co z nią zrobić. Edited July 30, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted July 30, 2016 Author Report Share Posted July 30, 2016 Proszę o poradę co z nią zrobić.Wyślij do mnie a ja już będę wiedział co z nią zrobić. Sugerujesz żeby podsuszać jeszcze kilka(naście) dni? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Jak masz tego więcej to bym delikatnie podwędził... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Sugerujesz żeby podsuszać jeszcze kilka(naście) dni? Usuń jak Ci przeszkadza to pleśń suchą ściereczką i zajadaj. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted July 30, 2016 Author Report Share Posted July 30, 2016 Sugerujesz żeby podsuszać jeszcze kilka(naście) dni?Usuń jak Ci przeszkadza to pleśń suchą ściereczką i zajadaj. . Ok. Niepokoi mnie jedynie ten flak. Jest taki trochę lepki w zgięciach batonu no i nie obkurcza się wraz z wkładem mięsnym. Dodatkowo popełniłem błąd i przemieliłem mięso i tłuszcz w maszynce a nie pokroiłem nożem jak w przepisie i to spowodowało podcieki tłuszczu pod osłonkami. Przemyłem kiełbaski jeszcze raz roztworem soli i wytarłem do sucha Podsuszę kilka kolejnych dni i zobaczę czy było warto. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 ....warto warto - jak pachnie skarperkowo to dobrze, byle suche i nie robi się śliskie, ale na to woda z solą pomoże.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted July 31, 2016 Report Share Posted July 31, 2016 Zastanawiam się skąd "podcieki" była podawana jakiejkolwiek obróbce cieplnej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted August 2, 2016 Author Report Share Posted August 2, 2016 Zastanawiam się skąd "podcieki" była podawana jakiejkolwiek obróbce cieplnej ?Nie. Jak już wspomniałem mięso zostało zmielone maszynką a nie pokrojone. Po dokładnym wymieszaniu część słoniny rozprowadziła się po całej masie mięsnej i pewnie stąd ten tłuszcz pod flakiem. Sent from my SM-G925F using Tapatalk....warto warto - jak pachnie skarperkowo to dobrze, byle suche i nie robi się śliskie, ale na to woda z solą pomoże....Poproszę o wytłumaczenie słowa "skarperkowo" [emoji6] Sent from my SM-G925F using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted August 2, 2016 Report Share Posted August 2, 2016 "Skarpetkowo" , to coś pomiędzy Lazurem błękitnym, a Dor blue. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narayaan Posted August 2, 2016 Report Share Posted August 2, 2016 Podłączę się do tematu - pytanko: wokół mojej palcówki lata cała zgraja much (te zielone). Wybijam, ale pojawiają się nowe. Kiełbasa wisi od tej niedzieli (trzeci dzień). Już lekko podeschła. Piwnica, wentylowana, przewiew wymuszony za pomocą wiatraków, temperatura 17-18st.Jak się ich pozbyć?Lepy wystarczą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mani3k Posted August 2, 2016 Report Share Posted August 2, 2016 Narayaan proponuję zrobić taką ramkę obłożyć to moskitierą (można kupić taką jak się wkleja w okna). Muchy i inne latające paskudy się nie dostaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narayaan Posted August 2, 2016 Report Share Posted August 2, 2016 Dziękować! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted August 3, 2016 Report Share Posted August 3, 2016 "Skarpetkowo" , to coś pomiędzy Lazurem błękitnym, a Dor blue. ...przepięknie to ująłeś - ja chciałem nawiązać do parmegiano regiano, ale zapach mleka w nim mi nie pozwalał - Twoje porównanie jest trafniejsze.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narayaan Posted August 4, 2016 Report Share Posted August 4, 2016 obłożyć to moskitierą kupiłem lampę na muchy - pomogło. Raz jeszcze dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 "Skarpetkowo" , to coś pomiędzy Lazurem błękitnym, a Dor blue. Raczej limburger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narayaan Posted August 12, 2016 Report Share Posted August 12, 2016 Po kilku dniach pojawiły się na niej skupiska białej pleśni którą przemyłem wodą z solą u mnie było to samo - i ww. zabieg przyniósł pożądany efekt, tzn. pomogło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts