Jump to content

Palcówka - Biała osłonka

clipol

Recommended Posts

Witam. 2 tygodnie temu zrobiłem kilka pętków palcówki. Kiełbasę zawiesiłem na 2 - 3 dni w ciepłe miejsce. A następnie na kilka nocy do lodówki. Z braku chłodnego przewiewnego miejsca kiełbasa dojrzewała w temp ok 19°C

Po kilku dniach pojawiły się na niej skupiska białej pleśni którą przemyłem wodą z solą i wytarłem do sucha. Po kilku dniach pleśń powróciła ale tym razem przetarłem roztworem soli i natłuściłem olejem. Kiełbasa ma charakterystyczny zapach ale nie śmierdzi czymś zepsutym.

Zamieszczę zdjęcia

post-59968-1469871780,3843_thumb.jpgpost-59968-1469871789,0374_thumb.jpgpost-59968-1469871793,5359_thumb.jpg

Proszę o poradę co z nią zrobić.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Sugerujesz żeby podsuszać jeszcze kilka(naście) dni?

Usuń jak Ci przeszkadza to pleśń suchą ściereczką i zajadaj. :D .

Ok. Niepokoi mnie jedynie ten flak. Jest taki trochę lepki w zgięciach batonu no i nie obkurcza się wraz z wkładem mięsnym. Dodatkowo popełniłem błąd i przemieliłem mięso i tłuszcz w maszynce a nie pokroiłem nożem jak w przepisie i to spowodowało podcieki tłuszczu pod osłonkami.

Przemyłem kiełbaski jeszcze raz roztworem soli i wytarłem do sucha Podsuszę kilka kolejnych dni i zobaczę czy było warto.

Zastanawiam się skąd "podcieki" była podawana jakiejkolwiek obróbce cieplnej ?

Nie. Jak już wspomniałem mięso zostało zmielone maszynką a nie pokrojone. Po dokładnym wymieszaniu część słoniny rozprowadziła się po całej masie mięsnej i pewnie stąd ten tłuszcz pod flakiem.

....warto warto - jak pachnie skarperkowo to dobrze, byle suche i nie robi się śliskie, ale na to woda z solą pomoże....

Poproszę o wytłumaczenie słowa "skarperkowo" [emoji6]

Podłączę się do tematu - pytanko: wokół mojej palcówki lata cała zgraja much (te zielone). Wybijam, ale pojawiają się nowe. Kiełbasa wisi od tej niedzieli (trzeci dzień). Już lekko podeschła. Piwnica, wentylowana, przewiew wymuszony za pomocą wiatraków, temperatura 17-18st.

Jak się ich pozbyć?

Lepy wystarczą?

"Skarpetkowo" , to coś pomiędzy Lazurem błękitnym, a Dor blue.  ;)

...przepięknie to ująłeś - ja chciałem nawiązać do parmegiano regiano, ale zapach mleka w nim mi nie pozwalał - Twoje porównanie jest trafniejsze.... :clap: