Jump to content

Układ pomiarowy gęstości dymu

Recommended Posts

Witam, jako ze wiele jest tutaj ciekawych pomyslow to mam pytanie gdyz musze zaprojektowac uklad pomiarowy gestosci dymu w komorze wędzarniczej. Istnieje jakis skuteczny uklad pomiarowy czy tylko ta przypuszczalna gestosc, czyli przepuszczenie strumienia swiatla przez dym i jezeli z 60cm nie widac wiazki swiatla to jest gesty? czy istnieje jakis uklad pozwalajacy okreslic stezenie (gestosc) dymu? Prosze o odpowiedz.:)

Witam, jako ze wiele jest tutaj ciekawych pomyslow to mam pytanie gdyz musze zaprojektowac uklad pomiarowy gestosci dymu w komorze wędzarniczej. Istnieje jakis skuteczny uklad pomiarowy czy tylko ta przypuszczalna gestosc, czyli przepuszczenie strumienia swiatla przez dym i jezeli z 60cm nie widac wiazki swiatla to jest gesty? czy istnieje jakis uklad pozwalajacy okreslic stezenie (gestosc) dymu? Prosze o odpowiedz.:)

A to jest zadanie w ramach szkoły czy hobby?

Zadanie w ramach projektu zaliczeniowego z inzynierii procesowej ;) Ja wlasnie tez myslalem o przepuszczeni w odpowiedniej komorze wiazki swiatla lub promieni podczerwonych ktora bylaby kierowana na komorke fotoelektryczna i wiadomo, im wieksza gestosc tym mniej dociera swiatla do fotokomorke i tym samym wzbudza mnie pradu, a reszta to kwestia skalibrowania ilosci wytworzonego pradu do gestosci, ale to tez raczej dosc orientacyjnie tylko :). A jezeli chodzi o dymomierz to zasada dzialania jest chyba podobna :) ale jezeli mozesz to podeslij jakis schemat, ja doczytam cos i bede kombinowac :)

Wydaje mi się żw wspomniany wyżej "dymomierz samochodowy" nie bada gęstości dymu tylko ilość wydalanego dwutlenku węgla, a to z gęstośią dymu ma niewiele wspólnego, chyba że się mylę.

Co do promieni podczerwonych to chyba raczej się nie nadają, gdyż noktowizory z aktywnym podświetlaniem na podczerwień, działają na sporą odległość we mgle.

Więc do pomiaru dymu będa takie sobie. Ale to tylko moje zdanie.

W silnkach ZI bada się toksyczność spalin, czyli to o czym pisał MirekB. W silnikach ZS (diesel) bada się zadymienie spalin. Tzw. dymomierz przepuszcz przez komorę w której są spaliny światło a na drugiej ścianie komory jest przeprowadzany pomiar, ile tych promieni dotarło. Tak to wygląda w teorii.

Dla potrzeb KWL śmiało można zaadaplować dymomierz samochodowy. Stacje diagnostyczne mają nieraz wycofane (nie ważna legalizacja) dymomierze i analizatory spalin). Myśle że taki sprzęt był by dla potrzeb tego pomiaru wystarczający.

PZDR

W silniku o ZS i w ZI bada się jednocześnie skład spalin i zadymienie (co prawda nie podczas badań technicznych).

Zadymienie spalin to nic innego jak zawartość cząstek stałych ,a które pochłaniają promieniowanie widzialne.

Podczerwień, na nic się nie zda.

Gdzieś w robocie powinienem mieć głowicę pomiarową od takiego dymomierza.

Jak znajdę to mogę odstąpić.

mirass

• 1 month later...