Frugo Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 Przejrzałem forum w tym zakresie ale dalej nurtuje mnie pytanie.Jeśli zrobię wędzarnie w lesie - i nie mam możliwości wycięcia drzew w około to:1. jaki wysoki komin zrobić - drzewa obok - buk, dąb, brzoza - 15-20m2. czy nie będzie ryzyka że zapalą się drzewa? głównie pytanie o temperaturę spalin w kominie. Ma ktoś podobne doświadczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 Ty w lesie mieszkasz? Chyba nawet Kemlicze w lesie nie wędzili, to lepszego miejsca nie ma? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 Obok może od razu aparaturę do bimbru postawić http://www.siasta.pl/files/zi44-zakaz-palenia-ognia-w-lesie.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 (edited) Przejrzałem forum Przejrzyj jeszcze raz dokładniej, to może się okaże że komin niepotrzebny. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11041-ilustrowany-katalog-w%C4%99dzarni-wb/ Edited August 10, 2016 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 Jeśli zrobię wędzarnie w lesie - i nie mam możliwości wycięcia drzew w około to: 1. jaki wysoki komin zrobić - drzewa obok - buk, dąb, brzoza - 15-20m 2. czy nie będzie ryzyka że zapalą się drzewa? głównie pytanie o temperaturę spalin w kominie. Wędzarnia traktowana jest jako palenisko otwarte. Poczytaj przepisy ppoż. mówiące o odległościach wymaganych dla ognia otwartego względem lasów i innych palnych obiektów. Nie wspominam już o zakazach obowiązujących na terenach leśnych w zależności od pory roku i stopnia zagrożenia pożarowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frugo Posted August 10, 2016 Author Report Share Posted August 10, 2016 Panowie nie pytam o przepisy pytam czy i jak da się palić. I spokojnie... strażakiem jestem więc ppoż będzie zgodnie z przepisami. Paweł jack dzięki za linki. Chyba ostatni najbardziej inspirujący. Czyli jednak się da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 Panowie nie pytam o przepisy pytam czy i jak da się palić. I spokojnie... strażakiem jestem więc ppoż będzie zgodnie z przepisami. Wyjątkowo spokojnie - wolimy uprzedzić. A tak poważnie, to skąd mamy wiedzieć, że jesteś strażakiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
09042 Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 Jak na Strażaka Kolego to mnie dziwi, że nie wiesz jakie są temperatury spalin w kominie w wędzarni. Na pewno nie większe niż w komorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 Jak na Strażaka Kolego to mnie dziwi, że nie wiesz jakie są temperatury spalin w kominie w wędzarni. :facepalm: Na pewno nie większe niż w komorze. Nie wiem, czy piszesz do mnie, ale zakładam, że tak. Nie miałem na myśli spalin z komory wędzarniczej, tylko zagrożeń wynikających z otwartego paleniska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
09042 Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 (edited) ........czy nie będzie ryzyka że zapalą się drzewa? głównie pytanie o temperaturę spalin w kominie...... Panowie nie pytam o przepisy pytam czy i jak da się palić. I spokojnie... strażakiem jestem.Piszę do Kolegi FRUGO Edited August 10, 2016 by 09042 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted August 11, 2016 Report Share Posted August 11, 2016 Weż przykład z bimbrowników , najlepiej amerykańskich , tam są gotowe rozwiązania - swoją droga to już masz odpowiedż w paru tych postach jak zbudować wędzarnie w lesie . nie pytam dlaczego masz taki pomysł , ale jeśli jest tak jak piszesz to chyba pozostaje Ci tylko kanałówka ( ze względu na skrajny przypadek , jaki może się pojawić -iskry , ) chyba ta kanałówka musiałaby być zbudowana w jakimś pomieszczeniu , ze względu na poszycie .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frugo Posted August 11, 2016 Author Report Share Posted August 11, 2016 Dziękuję za jakże konstruktywne opinie i porady. Coś kapitalnego.Ty w lesie mieszkasz? Chyba nawet Kemlicze w lesie nie wędzili, to lepszego miejsca nie ma? i co w tym dziwnego?Każdy musi mieszkać w mieście a wędzonki wozić maluchem na działkę 15km dalej??!!Mieszkam i wcale nie czuję się z tym źle! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted August 11, 2016 Report Share Posted August 11, 2016 Ja bym nie robił z kominem . Najważniejsze jest szczelne plenisko. Jeżeli chcesz coś zrobić z kominem to najprostrzym rozwiązaniem jest założenie siatki na komin ( ewntalnie na koniec paleniska co będzie lepszym rozwjązaniem), wychwytującej ewntualne iskry , które mogą powstać w początkowym okresie wygrzewnia wędzarni.Średnica oczek do ustalenia na podstawie doświadczeń tak aby sie nie zatykały i jednocześnie wychwytywały iskry . Myślę ,że ok. 2 do 5 mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted August 11, 2016 Report Share Posted August 11, 2016 paweljack podał Ci konkretne linki, dzięki którym będzie łatwiej podjąć właściwy wybór. Z mojej strony mogę dodać, że mam "kibelek", w którym nawet podczas rozpalania i wygrzewania wędzarni nie ma szans na jakiekolwiek niekontrolowane sytuacje z ogniem, pomimo nie zastosowania blachy wewnątrz drewnianej komory wędzarniczej. Im większe palenisko i komora wędzarnicza, tym większa stabilność temperaturowa. Oczywiście podczas rozpalania trzeba pilnować ognia, a później to już doglądanie żaru i delektowanie się widokiem leniwie snującego się dymku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frugo Posted August 23, 2016 Author Report Share Posted August 23, 2016 Kazik i qba dzięki. Właśnie o to mi chodziło. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts