Jump to content

Wędzarnia w lesie - komin

Frugo

Recommended Posts

Przejrzałem forum w tym zakresie ale dalej nurtuje mnie pytanie.

Jeśli zrobię wędzarnie w lesie - i nie mam możliwości wycięcia drzew w około to:

1. jaki wysoki komin zrobić - drzewa obok - buk, dąb, brzoza - 15-20m

2. czy nie będzie ryzyka że zapalą się drzewa? głównie pytanie o temperaturę spalin w kominie.

Ma ktoś podobne doświadczenia?

Jeśli zrobię wędzarnie w lesie - i nie mam możliwości wycięcia drzew w około to: 1. jaki wysoki komin zrobić - drzewa obok - buk, dąb, brzoza - 15-20m 2. czy nie będzie ryzyka że zapalą się drzewa? głównie pytanie o temperaturę spalin w kominie.

Wędzarnia traktowana jest jako palenisko otwarte. Poczytaj przepisy ppoż. mówiące o odległościach wymaganych dla ognia otwartego względem lasów i innych palnych obiektów. Nie wspominam już o zakazach obowiązujących na terenach leśnych w zależności od pory roku i stopnia zagrożenia pożarowego.

Panowie nie pytam o przepisy pytam czy i jak da się palić. I spokojnie... strażakiem jestem więc ppoż będzie zgodnie z przepisami.

Paweł jack dzięki za linki. Chyba ostatni najbardziej inspirujący. Czyli jednak się da.

Panowie nie pytam o przepisy pytam czy i jak da się palić. I spokojnie... strażakiem jestem więc ppoż będzie zgodnie z przepisami.

Wyjątkowo spokojnie ;) - wolimy uprzedzić. A tak poważnie, to skąd mamy wiedzieć, że jesteś strażakiem? ;)

Jak na Strażaka Kolego to mnie dziwi, że nie wiesz jakie są temperatury spalin w kominie w wędzarni. :facepalm: :facepalm: Na pewno nie większe niż w komorze.

Nie wiem, czy piszesz do mnie, ale zakładam, że tak. Nie miałem na myśli spalin z komory wędzarniczej, tylko zagrożeń wynikających z otwartego paleniska.

........czy nie będzie ryzyka że zapalą się drzewa? głównie pytanie o temperaturę spalin w kominie......

Panowie nie pytam o przepisy pytam czy i jak da się palić. I spokojnie... strażakiem jestem.

Piszę do Kolegi FRUGO

Edited by 09042

Weż przykład z bimbrowników , najlepiej amerykańskich , tam są gotowe rozwiązania :)  - swoją droga to już masz odpowiedż w paru tych postach jak zbudować wędzarnie w lesie . nie pytam dlaczego masz taki pomysł , ale jeśli jest tak jak piszesz to chyba pozostaje Ci tylko kanałówka ( ze względu na skrajny przypadek , jaki może się pojawić -iskry , ) chyba ta kanałówka musiałaby być zbudowana w jakimś pomieszczeniu , ze względu na poszycie .Pozdrawiam 

Dziękuję za jakże konstruktywne opinie i porady. Coś kapitalnego.

Ty w lesie mieszkasz?  :( Chyba nawet Kemlicze w lesie nie wędzili, to lepszego miejsca nie ma? :facepalm:

i co w tym dziwnego?

Każdy musi mieszkać w mieście a wędzonki wozić maluchem na działkę 15km dalej??!!
Mieszkam i wcale nie czuję się z tym źle!

Ja bym nie robił z kominem . Najważniejsze jest szczelne plenisko. Jeżeli chcesz coś zrobić z kominem to najprostrzym rozwiązaniem jest założenie siatki na komin ( ewntalnie na koniec paleniska co będzie lepszym rozwjązaniem), wychwytującej ewntualne iskry , które mogą powstać w początkowym okresie wygrzewnia wędzarni.Średnica oczek do ustalenia na podstawie doświadczeń tak aby sie nie zatykały i jednocześnie wychwytywały iskry . Myślę ,że ok. 2 do 5 mm.

paweljack podał Ci konkretne linki, dzięki którym będzie łatwiej podjąć właściwy wybór. Z mojej strony mogę dodać, że mam "kibelek", w którym nawet podczas rozpalania i wygrzewania wędzarni nie ma szans na jakiekolwiek niekontrolowane sytuacje z ogniem, pomimo nie zastosowania blachy wewnątrz drewnianej komory wędzarniczej. Im większe palenisko i komora wędzarnicza, tym większa stabilność temperaturowa. Oczywiście podczas rozpalania trzeba pilnować ognia, a później to już doglądanie żaru i delektowanie się widokiem leniwie snującego się dymku :) 

• 2 weeks later...