Jump to content

Kiblobeczka wg projektu Tsosny


Recommended Posts

Nie chcąc nadwyrężać uprzejmości mojego kolegi, który udostępniał mi swoją taką oto super wędzarnię beczkową,


post-46258-0-88741800-1470897753_thumb.jpg


postanowiłem wybudować własną i stać się niezależnym zadymiaczem.


Miejsce na wędzarnię się znalazło, na działce oddalonej ode mnie o 35 km, więc ta odległość to nie problem. Problem pojawił się w momencie, kiedy zastanawiałem się jak ta wędzarnia ma wyglądać. Ponieważ zapotrzebowania mam skromne, więc nie zależało mi na full wypasach z grillem, piecem itp. Chciałem zwykły kibelek.


Jako że do zamożnych nie należę, postanowiłem zrobić coś po najtańszych kosztach. A że wala się u mnie sporo różnych śmieci, których historia jest często nieznana, podjąłem decyzję, aby to wszystko wykorzystać. I tak w głowie powstał mi pomysł na zbudowanie…  KIBLOBECZKI - połączenia kibelka z beczką.


a więc do konkretów:


w takim oto miejscu był sobie 30-letni chodniczek, na którego końcu znalazło się miejsce na moje "dzieło"


post-46258-0-45183100-1470897768_thumb.jpg


Ponieważ chodniczek był bardzo wysłużony, wbiłem w niego i dodatkowo zabetonowałem  4 solidne stalowe kątowniki mające spełniać rolę słupków, a fragment potrzebny mi na palenisko pokryłem świeżym betonem.


post-46258-0-11830000-1470897798_thumb.jpg


Jako że słupki posiadały już otwory, przymocowałem do nich za pomocą śrub - kątowniki montażowe, do których będzie przymocowana konstrukcja kibelka.


post-46258-0-94980300-1470897813_thumb.jpgpost-46258-0-38215400-1470897828_thumb.jpg


Słupki za proste nie były, ale połapałem piony, poziomy i kąty szkieletu kibelka (aparat okłamuje)


wymiary to 80 x 60 x 120 cm


post-46258-0-52771300-1470897843_thumb.jpgpost-46258-0-37112300-1470897859_thumb.jpg


Przyszedł czas na podłogę. Wycięta stara ale zdrowa blacha 2mm, w niej otwór, a w otworze wkładka ścienna fi 180 mm.


post-46258-0-40679500-1470897873_thumb.jpgpost-46258-0-98434300-1470897889_thumb.jpgpost-46258-0-86442000-1470897905_thumb.jpg


Teraz daszek. Daszek na zawiasach z tyłu, podnoszony. Chciałem początkowo pokryć dachówką bitumiczną, bo kilka sztuk miałem, ale stwierdziłem, że ten lepik od spodu niech lepiej mi na wędzonki nie spada. Dlatego wybór padł na blachę falowaną. 


post-46258-0-15151000-1470897925_thumb.jpgpost-46258-0-63081600-1470897941_thumb.jpgpost-46258-0-52875400-1470897966_thumb.jpg


Kolej na deflektor. Pod blachą na brzegach otworu są oczywiście poprzeczki. Wiertarka w ruch, pręty gwintowane 6mm, śruby i przykręcone. Później deflektor będzie jeszcze odkręcany, blacha wypalana z ocynku.


post-46258-0-04781900-1470898017_thumb.jpgpost-46258-0-53368700-1470898034_thumb.jpgpost-46258-0-41566200-1470898049_thumb.jpg


Jeszcze zastrzały i zapięcie do daszku :)


post-46258-0-16788700-1470898063_thumb.jpgpost-46258-0-06314300-1470898107_thumb.jpg


Pora na obijanie kibelka. Deski z odzysku, ale w dobrym stanie.


post-46258-0-80403800-1470898123_thumb.jpg


Z ten samej blachy co podłoga, obiłem boki do połowy wysokości kibelka


post-46258-0-41005800-1470898138_thumb.jpg


Beczka przecięta na odpowiednią wysokość, wypalona, otwór wywiercony, gotowa do montażu (zdjęcia zaginęły)


Jeszcze drzwiczki… ze starych mebli kuchennych z boazerii. Oj to trzeba będzie dobrze przepalić


post-46258-0-64641500-1470898159_thumb.jpgpost-46258-0-06481500-1470898177_thumb.jpg


Początkowo paleniskiem miała być sama beczka, ale zdecydowałem się jednak na dołożenie szuflady. 


Szuflada jakoś zmontowana i wypalona razem z blachą z deflektora


post-46258-0-95833300-1470898204_thumb.jpg


Zasuwka i termometr zamontowane


post-46258-0-92715800-1470898223_thumb.jpgpost-46258-0-07648400-1470898240_thumb.jpg


Teraz rozruch na pusto, niech komora się poci. A pociła się nieźle. Trzeba będzie jeszcze ze 2-3 razy wygrzac, aż żywica wyjdzie.


post-46258-0-42317900-1470898292_thumb.jpg


Kolejne przepalanie a na koniec próba dymowa. Jest OK. Temperatura 50-60°C. Jest stabilnie.


post-46258-0-89780800-1470898312_thumb.jpgpost-46258-0-43118900-1470898330_thumb.jpgpost-46258-0-96711300-1470898345_thumb.jpg


________


 


W sobotę pierwsze wędzenie !!!


________


 


Link to comment
Share on other sites

Z wyczajowo,

a utomatycznie

j est

e manacja

b ardzo

i ntensywnego

s zukania

t rafnego

a aa... rozwiązania  :thumbsup:

.... i Urzekająca

:clap: Coś pięknego! Prymitywizm wręcz eksplodujący! Kolaż siermiężności i prostoty, spowity użytecznością...

Punkt G konstrukcji, formy i funkcji  :laugh:  :clap:

 

Może dorób takie cuś (widełko/wieszaki) do odstawiania/przewieszania kijów plus blacik składany...

Link to comment
Share on other sites

Najważniejszy jest pomysł :), a jednak można zrobić coś z niczego, gratulacje, na pewno będzie spełniać swoją funkcję ;)

Sugerował bym z czasem dół obudować cegłami, będzie trwalsze palenisko niż z beczki, ale nie ma ciśnienia, jak trzyma temperaturę.

Mnie się najbardziej podoba ten trzydziestoletni chodnik, bo prowadzi do samej wędzarni, jak czerwony dywan :D  jeszcze raz brawo! :)

Link to comment
Share on other sites

miło mi że się podoba

zazielony - jakiś stojak wykombunuję, coś tam w głowie mam, muszę jeszcze zrobić malutką pułeczkę na termometr z sondą

szaja - obudowywać cegłami nie będę, z jednej beczki mam 2 paleniska, beczek mam jeszcze ze 3 więc na baaaardzo długo, tym bardziej że jak jest szuflada to beczka będzie miała dłuższą żywotność :):):)

Link to comment
Share on other sites

Oszlifuj trochę i zaimpregnuj drewno z zewnątrz, a ta wędzarenka przeżyje Twoje wnuki :) W praniu wyjdzie co ewentualnie poprawić, a teraz dawaj w dym :) Ja bym był za paleniskiem z cegły, ale skoro beczek masz pod dostatkiem, to nie ma co cudować :) Pochwal się koniecznie fotkami wyrobów. Powodzenia.

Link to comment
Share on other sites

Coś z niczego! Gratulacje!  :clap:

Mam przy tej okazji pytanie do wszystkich - jak to jest, że są podzielone głosy przy stosowaniu desek z drzew iglastych wewnątrz (tu sądząc po opisie są takowe).

Czy faktycznie iglaste mają aż taki wpływ na pogorszenie jakości (czytaj smaku i aromatu) wędzonek? Mój wujek, który jest kucharzem (ma własną wędzarnię) i myśliwym zarazem twierdzi, że z iglastego nie może być, bo olejki eteryczne żywicy szkodzą wyrobom. 

Jakie jest Wasze zdanie (najchętniej potwierdzone praktyką)?

Link to comment
Share on other sites

Nie ma stresu może być i iglaste byle nie było żywiczne bo właśnie żywica daje gorycz i te "niechciane aromaty" po dwóch wędzeniach i tak będzie "zaimpregnowane" dymem ;)

 

PS

Znacznie gorzej jak jest to drewno impregnowane ... wtedy i dąb się nie nadaje ;)

Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

miło mi że się podoba

 

A mnie jak zwykle nie . :D Czytam tu same ochy i achy , ale nikt Ci zwrócił uwagi , że zrobiłeś za krótkie drzwi.Nie wiem czym się kierowałeś, ale gdyby były do samego doły zyskał byś jeszcze jeden poziom.Może na razie się nie przyda, ale jak się rozkręcisz będzie jak znalazł  :D .Da to się jeszcze spokojnie poprawić.Przenieś tą przednią belkę na dół i dorób jeszcze z tych przybitych desek małe drzwi od dołu , żeby już nie przerabiać tych górnych.Chyba , że te górne  przerobisz na dłuższe.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

 

 

Czytam tu same ochy i achy , ale nikt Ci zwrócił uwagi , że zrobiłeś za krótkie drzwi

 

Nie da się zrobić trzeciego poziomu, deflektor jest zbyt blisko, chyba  że jakąś siatkę dać na sery itp.  A nawet gdyby było miejsce na trzeci poziom to przecież spokojnie może wieszać tak ja w beczce ;)

Link to comment
Share on other sites

Nie da się zrobić trzeciego poziomu,

 

A moim się da.Trzeba podnieść górną i środkową  belkę, skrócić nogi od deflektora jak piszesz i będzie ok. Ja bym dał pełne drzwi, ale każdy ma jakąś swoją koncepcje.Wystarczy odstęp między belkami 45 cm.

 

P.S

Ile ma wysokości ta wędzarnia?

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

 

miło mi że się podoba

 

A mnie jak zwykle nie . :D Czytam tu same ochy i achy , ale nikt Ci zwrócił uwagi , że zrobiłeś za krótkie drzwi.Nie wiem czym się kierowałeś, ale gdyby były do samego doły zyskał byś jeszcze jeden poziom.Może na razie się nie przyda, ale jak się rozkręcisz będzie jak znalazł  :D .Da to się jeszcze spokojnie poprawić.Przenieś tą przednią belkę na dół i dorób jeszcze z tych przybitych desek małe drzwi od dołu , żeby już nie przerabiać tych górnych.Chyba , że te górne  przerobisz na dłuższe.

 

 

 

 

Nie da się zrobić trzeciego poziomu,

 

A moim się da.Trzeba podnieść górną i środkową  belkę, skrócić nogi od deflektora jak piszesz i będzie ok. Ja bym dał pełne drzwi, ale każdy ma jakąś swoją koncepcje.Wystarczy odstęp między belkami 45 cm.

 

P.S

Ile ma wysokości ta wędzarnia?

 

Wiem że chciałbyś jak najwięcej wycisnąć z projektu. :) i wiem że to są dobre intencje :)

Nie czytałeś uważnie. Robiłem wędzarnię z materiału jaki miałem. A miałem gotowe drzwiczki ze starych szafek (takich 20-letnich) i do ich wymiaru się dostosowywałem. Jak drzwiczki będą do wymiany to może przerobię.
Pisałem też, że wymiary kibelka to 80 x 60 x 120 cm. Belki to część konstrukcji kibelka więc są nie do przesunięcia. Ale zawsze można zrobić dodatkowe na innych wysokościach. Zwróć uwagę że blacha wewnątrz jest do dolnego poziomu.
Defelktor spokojnie można regulować (obecnie jest 14 cm nad otworem). W fazie projektowania rozważałem nie tylko 3 poziomy, ale też większe wymiary. Po analizie stwierdziłem że te 2 poziomy to i tak więcej niż potrzeby.
Arkadiuszu, popatrz na długość chodnika, jak się rozkręcę to postawię jeszcze ze 3 takie budowle, większe, mniejsze, różne i podłużne.
Czas pokaże czy masz rację, nawet wolałbym żebyś miał, a jeśli masz, na pewno Ci ją przyznam. :):)
i dziękuję za szczere uwagi, to dla mnie ważne.
Link to comment
Share on other sites

I będzie wyglądało jak wejście do stajni....  

 

A teraz to jak wygląda?.Jak pałac :facepalm: .To ma wędzić i być praktyczne.A jak chcesz pałac to postaw jakiś pomniczek.Drzwi w wędzarni powinny być od gwizdka do gwizdka.Ułatwia to wkładanie , wyciąganie i przekładanie kijów.Każde zwężenie powoduje gorszy dostęp do wędzonek.Ja w swoim kibelku mam ramiak od środka, ale jak będę robił drugą to nawet ramiak będzie na zewnątrz.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

 

I będzie wyglądało jak wejście do stajni....  

 

A teraz to jak wygląda?.Jak pałac :facepalm: .To ma wędzić i być praktyczne.A jak chcesz pałac to postaw jakiś pomniczek.Drzwi w wędzarni powinny być od gwizdka do gwizdka.Ułatwia to wkładanie , wyciąganie i przekładanie kijów.Każde zwężenie powoduje gorszy dostęp do wędzonek.Ja w swoim kibelku mam ramiak od środka, ale jak będę robił drugą to nawet ramiak będzie na zewnątrz.

 

I co żeś się tych drzwi uczepił :D , przeczytaj uważnie pierwsze posty i założenia autora. To w założeniu miała być prosta konstrukcja, po taniości, z "bele czego" na własne potrzeby. Pałacem nie jest i nigdy nie miało być. Gdyby chcieć się przyczepić, to można do każdego elementu się przyczepić, ale po co?  Że trudno kije wkładać, no nie żartuj, że nie poradziłbyś sobie z kilkoma kijami raz na jakiś czas.. Gdyby chciał postawić "pałac", żeby sąsiadów w oczy bolało , to pewnie zrobiłby bardziej praktyczną, projektów na forum jest wiele. Ma wędzić i być praktyczna, jak sam powiedziałeś, a te drzwi wiele tej praktyczności nie zabierają. ;) Trzeba poczekać na efekty, a na pewno  "będzie pan zadowolony" :) Pozdrawia.

Link to comment
Share on other sites

 

 

To w założeniu miała być prosta konstrukcja, po taniości, z "bele czego" na własne potrzeby.

 

Proste i tanie nie znaczy , że ma być niepraktyczne.Swoje zdanie wyraziłem i nikogo nie zamierzam na siłę przekonywać do moich racji.Doradzam bo mam w tym pewne doświadczenie a to czy ktoś posłucha moich rad czy nie to już jego sprawa. 

 

 

 

 Że trudno kije wkładać, no nie żartuj, że nie poradziłbyś sobie z kilkoma kijami raz na jakiś czas

 

Oczywiście , że sobie bym poradził tylko po co sobie utrudniać życie nawet raz na jakiś czas.  ;)

Link to comment
Share on other sites

Pierwsze wędzenie już za mną. Muszę przyznać że było bezstresowe, Kiblobeczka sprawiła się wzorowo.

Towaru jak dla mnie mnóstwo, a weszło wszystko na jednym poziomie.

 

Przygotowany towar na profesjonalnym stojaku :)

post-46258-0-38313500-1471323240_thumb.jpg

 

i w komorze

post-46258-0-32874200-1471323251_thumb.jpg

 

dymienie (oczywiście po nagrzaniu i wysuszaniu)

post-46258-0-83401300-1471323262_thumb.jpg post-46258-0-16238400-1471323277_thumb.jpg

 

po dymieniu

post-46258-0-06167600-1471323287_thumb.jpg post-46258-0-35076300-1471323301_thumb.jpg

post-46258-0-43527900-1471323314_thumb.jpg

 

i jeszcze zdjęcie połączenia beczki z kiblem

post-46258-0-37378400-1471323324_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...