kocur108 Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Dopiero zaczynam swoją przygodę z wędzeniem.Sporo już poczytałem, i dzięki temu projekt wędzarni się już zmienił.Miała być drewniana świerkowa wym wewnętrzne ok w*s*d 100*67*55 będzie 150*67*55 + dach (1 skośny ocieplony 5cm) z cokołem przód 20 tył 15cm z otworami 50mm z lewej i prawej strony(bez ocieplenia), ocieplone ścianki 5cm obita wewnątrz blachą czarną 1mm. Palenisko zagłębione w ziemi ok 80*70cm, (myślałem by ocieplić styropianem 10cm), w odległości ok 1-1,5 od wędzarni, (rura piecowa czarna 20cm ocieplona wełną mineralną i owinięta oraz obsypana) w szczycie paleniska. Nad wylotem rury deflektor 30*30, (nie wiem czy dziurawić?) Jeśli ktoś by miał jakieś uwagi to bardzo proszę.Tak to mniej więcej miało by wyglądać jak na rysunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Palenisko zagłębione w ziemi ok 80*70cm, (myślałem by ocieplić styropianem 10cm), Nie bo palenisko może zalać woda z opadów, raczej zawsze będzie wilgotne , nie styropian bo będzie się wypalał , utleniał i śmierdział , rura trochę długa. Sama koncepcja taka sobie. Na Twoim miejscu poczytał bym jeszcze materiały na stronie + relacje , opinie z innych realizacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Kocur.... czy są jakieś specjalne przesłanki do tego że chcesz robić wędzarnię z kanałem? Bo jeżeli nie to moim zdaniem o wiele prościej, łatwiej, szybciej i z mniejszym nakładem finansowym zrobisz sobie wędzarnię z paleniskiem "bezpośrednim" czyli tzw. "kibelek" i z powodzeniem będziesz wędził. Takie jest moje zdanie ... palenisko w ziemi będzie rodziło same problemy, do tego rura.... ja zbudowałem sobie "hybrydę" czyli wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim oraz poprzez system szybrów palenisko z kanałem i mówiąc szczerze to na prawdę rzadko korzystam z paleniska z kanałem, no chyba że chcę coś podwędzić lub "wędzić na zimno" ... lecz teraz bym go w ogóle nie robił tylko zamontował bym sobie do mojej wędzarni dymogenerator i miał bym taki sam efekt z o wiele mniejszymi nakładami pracy i finansów. Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur108 Posted August 17, 2016 Author Report Share Posted August 17, 2016 (edited) na rysunku jest błąd rura fi200 długość 150cm + kolanko, ok, czyli palenisko na ziemi obudowane właśnie dla wędzenia na zimno, szczególnie serów, chcę z kanałem Edited August 17, 2016 by kocur108 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Porównaj koszty dymogeneratora i paleniska kanałowego - tak na spokojnie zrób tabelkę i wpisz po jednej stronie cena generatora dymu i prąd jaki potrzeba by to działało a w drugiej tabelce cenę materiałów potrzebnych do wybudowania kanału i paleniska.Porównasz i wybierzesz co chcesz. Palenisko poniżej poziomu ziemi fajnie się prezentuje ale ciężko utrzymać takie cudeńko w stanie suchym - zbyt rzadkie rozpalanie ognia i ścianki jak i podłoże jest wilgotne -widać to doskonale jak popiół zostanie na kilkanaście dni i zaczyna być wilgotny. Mam palenisko 15 cm zagłębione w ziemi i mam problem z wilgotnością - nie jest to taki problem by przebudować wędzarnię ale jest złe rozwiązanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur108 Posted August 17, 2016 Author Report Share Posted August 17, 2016 Wszyscy odradzają wędzarnie kanałową jest tylko kilka pochlebnych opinii o takiej, większość jednak jest krytycznych opinii. Postanowiłem posłuchać mądrzejszych w temacie i bardziej doświadczonych, i będę chciał postawić wędzarnie jak z tego tematu "Kolejna wędzarnia beiota", dół podobny z tym że 8 warstw cegły, Bloczki które mam kupione posłużą jako płyta fundamentowa, a góra, kibelek jak w moim projekcie, Wkrótce relacja fotograficzna z budowy. Mam pytanie czy o podwójny deflektor będzie chyba z blachy czarnej 2mm (nie zacienki?) 30*30 górny 35*35, tylko dolny ma mieć otwory czy nie?. Pozdrawiam brać wędzarniczą i dziękuję za rady i proszę jeszcze o wskazówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Na deflektor nie działa wysoka temperatura w trakcie wędzenia; jedynie podwyższona w trakcje podpiekania - ale to ciągle jest niski zakres temperatur. Deflektor możesz spokojnie dopasować na samym końcu i nawet wg własnych spostrzeżeń. Spora część osób na etapie wylewania stropu mocuje na stałe szpili (czy inne pręty gwintowane) i do tego dopasowuje blachy (deflektor); można de deflektora przykręcić szpilki i postawić na wylanym stropie bez wiercenia - daje to możliwość przestawiania i manewrowania deflektorem. W poprzednim moim wpisie nie odradzał Ci kanałówki tylko zaproponowałem porównanie kosztów.Większość odradza kanałówkę bo wędzarni typu "kibelek" łatwiej się wędzi. Osoby które wędziły w obu wersjach mają porównanie i w większości skłaniają się do wersji bez rury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur108 Posted August 17, 2016 Author Report Share Posted August 17, 2016 Dzięki @Artur DorMiałem faktycznie zalewać szpilki, nie pomyślałem że deflektor może być ruchomy (wszystko przez to że się ogląda zdjęcia a tam szpilki na stałe), człowiek uczy się całe życie , choć ziemia mnie nosi już dość długo.Rure trzeba będzie gdzieś spieniężyć komuś do pieca , A generator do wędzenia na zimno kiedyś dokupię a teraz wolę postawić coś co będzie lepsze i z czym nie będę się musiał męczyć.Widzę też że bardzo dobrze sprawdza się też palenisko otwarte, regulowane tylko drewnem, palenisko zrobię tylko zamykane blachą by nic nie wchodziło. U mnie wiatry najczęściej wieją zachodnie i północno zachodnie, od tej strony to u mnie same pola, więc chyba postawię wędzarnie tyłem na zachód, lub na północ.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted August 18, 2016 Report Share Posted August 18, 2016 Postanowiłem posłuchać mądrzejszych w temacie i bardziej doświadczonych, i będę chciał postawić wędzarnie jak z tego tematu "Kolejna wędzarnia beiota" No i moim zdaniem bardzo dobra decyzja...chodź by z tego względu że jest to rozwiązanie o wiele mniej wymagające niż kanałówka a poza tym tańsze w realizacji.Deflektor spokojnie może być ruchomy a jego wielkość dobierzesz sobie w momencie kiedy będziesz miał już wymiary paleniska i przepustu do komory dymowej! Powodzenia w realizacji i czekamy oczywiście na fotorelację z budowy Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur108 Posted August 21, 2016 Author Report Share Posted August 21, 2016 (edited) WitamTak jak obiecałem, zaczynam fotorelację z budowy wędzarni podobnej do wędzarni Beiota.Robię ją całkowicie we własnym zakresie. Postaram się również pisać o cenach elementów. Postanowiłem fundamentu nie wkopywać, po wybraniu miejsca na wymiar płyty fundamentowo-paleniskowej podsypałem 3cm warstwą piasku, po ubiciu położyłem folię izolacyjną i pape w celu zaizolowania,Miałem już zakupione bloczki fundamentowe więc postanowiłem je wykorzystać.Ułożyłem je w sposób jak na rysunku, wypoziomowałem za pomocą suchego betonu (1/2), powstały kwadrat w środku wypełniłem gruzem ceglano-betonowym, na to położyłem siatke wzmacniającą 1m*1m stalową, zakupioną w markecie,Kwadrat zewnętrzny zaszalowałem, i zalałem to betonem w proporcji 1/2, (worek cementu /2 worki piasku) na wysokość ok 7,5 -8cm.Wykaz i ceny materiałówpiasek - miałem w markecie kosztuje ok 8zł za worek ok 2 szt - 16złfolia 1m*1m - miałempapa 1m*1m - miałem8*bloczki fundamentowe ok 3zł szt - 24złsiatka wzmacniająca 1m*1m (połowa arkusza) cały kosztuje ok 8zł czyli 4zł4 worki piasku - ok 8zł szt - 32zł2 worki cementu extra ok 10zł szt - 20 złczyli całkowity koszt wykonania płyty w moim wykonaniu bez ceny izolacji i gruzu ok 96złnie zapomnijcie co najmniej raz dziennie podlewać płyty przez kilka dni wodą by cement się nie spalił.Pozdrawiam cdn. Edited August 21, 2016 by kocur108 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filip filipon Posted August 21, 2016 Report Share Posted August 21, 2016 skad sie bierze uwielbienie do kanalow??Nie rob tego bedziesz mial wiecej problemow niz przyjemnosci,,wal palenisko bezposrednie,kanal cie wpedzi w kanalte wylewke pod palenisko odizoluj jakas cegla zaroodporna zeby nie ciagnelo wilgoci z gleby i jedz dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur108 Posted August 22, 2016 Author Report Share Posted August 22, 2016 @filip filipon chyba nie docztałeś tematu, zmieniłem zdanie i buduje wędzarnię bezpośrednią podobną do wędzarni "beiota".Ta płyta fundamentowa jest zaizolowana, i jest właśnie pod takie palenisko do wędzarni bezpośredniej.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur108 Posted September 3, 2016 Author Report Share Posted September 3, 2016 Palenisko wymurowane, pozostanie jeszcze wyfugowanie ok 82 cegły po ok 1zł ja płaciłem po 75gr - ok 80złzaprawa do murowania 3/1ok 3/4 worka cementu ok 10złok 2 1/4 worka piasku ok 14 złdrut fi 8 wzmocnienie otworu paleniska ok 2m pocięte na 3części ok 3złczyli wymurowanie paleniska ok 107 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Mam nadzieję, że te bloczki nie będą zachowywać się jak płyty tektoniczne naszej planety, bo całkiem zacny "kibelasek" się zapowiada Przed wybetonowaniem płyty stropowej paleniska, dobrze by było jakbyś przygotował sobie coś do przymocowania komory wędzarniczej. Jakieś płaskowniki lub gwintowany pręt, Przykręcisz drewno do takiej kotwy zabetonowanej razem ze zbrojeniem płyty i żadna siła tego nie ruszy Powodzenia w kontynuowaniu podjętego dzieła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur108 Posted September 4, 2016 Author Report Share Posted September 4, 2016 (edited) Tak oczywiście wypuściłem pręty gwintowane 4*8mm, przyspawane do żebrowanych prętów fi12mm, otwór do wędzarni za wzór wiadro po farbie, fi 200mm napełnione żwirem i owinięte foliąkoszt zbrojeniaok 3m pręta zbrojeniowego fi 12mm ok 8złdruga część siatki zbrojeniowej koszt całości 8zł czyli ok 4złkoszt szpilek gwintowanych ok 3złkoszt zbrojenia ok 15złqba-69 dzięki za słowa otuchybloczki powinny być ok, środek to gruz zalany betonem Edited September 4, 2016 by kocur108 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur108 Posted September 6, 2016 Author Report Share Posted September 6, 2016 Płyta wierzchnia już zalanabeton 1/21 i 1/2 worka cementu ok15zł3 worki piasku ok 21 złcałość kosztów paleniska to ok 254złTeraz pozostała do wykonania drewniana komora wędzarnicza.CDN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur108 Posted September 12, 2016 Author Report Share Posted September 12, 2016 I zacząłem zbijać komorę wędzarnicząMateriałyFormatki 50*50 mm ok 22,5m 40*25 mm ok 12,5mok 80złBoazeria wierzchnia g*s*d 16*110*3000 mm 19 desek czyli 6,27mkw 30zł mkw ok 190złboazeria środkowa g*s*d 11*90*2600 mm 8 desek czyli 1,87mkw 24zł mkw ok 45złfolia aluminiowa Zosia samosia ok 4złblacha czarna 1mm 2mkw*2 arkusze ok 100złwkręty ok 10złkątowniki ok 40 szt ok 30 złocieplenie płyty wełny skalnej 5mkw 34złczyli koszt ok 500złCDN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 13, 2016 Report Share Posted September 13, 2016 Dlaczego nie masz wstawionego kawałka rury do otworu w stropie. Rura ma wystawać około 1,5 cm. Będziesz dopiekać więcej ćwiartek kurczaka i kapiący tłuszcz nagromadzi się i wcieknie do paleniska. Pożar gotowy, Dodasz do kosztów stratę wędzarni, wsadu i przyjazd strażaków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted September 13, 2016 Report Share Posted September 13, 2016 Oj Andy, teraz to trochę przesadziłeś z tym czarnym scenariuszem. Ileż to wędzarni w ogóle nie ma takiego ustrojstwa?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 13, 2016 Report Share Posted September 13, 2016 Oj Andy, teraz to trochę przesadziłeś z tym czarnym scenariuszem. Ileż to wędzarni w ogóle nie ma takiego ustrojstwa?? A ile spłonęło! Gorący, każdy rozgrzany tłuszcz jest doskonałym paliwem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted September 13, 2016 Report Share Posted September 13, 2016 kapiący tłuszcz nagromadzi się i wcieknie do paleniska. Pożar gotowyRura ma wystawać około 1,5 cm.....A ile litrow tego tluszczu z tych pare kurczakow wycieknie....? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 13, 2016 Report Share Posted September 13, 2016 Z 30 ćwiartek potrafi wycieknąć około 2 litrów. Z całych kurczaków trochę więcej. Dużo drobiu wędzę i zawsze mnie trafia jak potem mam czyścić wędzarnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted September 13, 2016 Report Share Posted September 13, 2016 Z 30 ćwiartek potrafi wycieknąć około 2 litrów. Z całych kurczaków trochę więcej.I jeszcze wiecej,bo mieso to w X% woda, nie tluszcz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur108 Posted September 14, 2016 Author Report Share Posted September 14, 2016 WitamNie wstawiałem rury może i błąd, może obuduję otwór kawałkiem blachy zgiętej w kąt, ale wędzarnia ma być amatorska od czasu do czasu jakaś szyneczka, boczek, karczuś (baleronik) Choć podobno apetyt rośnie w miarę jedzenia i sery, uwielbiam wędzone sery. Także tłuszczu dużo być nie powinno.Myślę by dół może wyłożyć blachą, może wygiąć wokół otworu i zaspawać na szczelnie kwadrat?Pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted September 14, 2016 Report Share Posted September 14, 2016 Wstaw stare blachy do pieczenia. Takie łatwiej wyczyścić lub zmienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.