Jump to content

Budowa wędzarni pośredniej

Recommended Posts

Dopiero zaczynam swoją przygodę z wędzeniem.

Sporo już poczytałem, i dzięki temu projekt wędzarni się już zmienił.

Miała być drewniana świerkowa wym wewnętrzne ok w*s*d 100*67*55 będzie 150*67*55 + dach (1 skośny ocieplony 5cm) z cokołem przód 20 tył 15cm z otworami 50mm z lewej i prawej strony(bez ocieplenia), ocieplone ścianki 5cm obita wewnątrz blachą czarną 1mm. Palenisko zagłębione w ziemi ok 80*70cm, (myślałem by ocieplić styropianem 10cm), w odległości ok 1-1,5 od wędzarni, (rura piecowa czarna 20cm ocieplona wełną mineralną i owinięta oraz obsypana) w szczycie paleniska. Nad wylotem rury deflektor 30*30, (nie wiem czy dziurawić?) Jeśli ktoś by miał jakieś uwagi to bardzo proszę.

Tak to mniej więcej miało by wyglądać jak na rysunku

post-81978-0-28090300-1471430381_thumb.jpg

Palenisko zagłębione w ziemi ok 80*70cm, (myślałem by ocieplić styropianem 10cm),

Nie  bo palenisko może zalać woda z opadów,  raczej zawsze będzie wilgotne , nie styropian bo  będzie się wypalał , utleniał i śmierdział , rura trochę długa. Sama koncepcja taka sobie. Na Twoim miejscu poczytał bym jeszcze materiały na stronie  + relacje , opinie z innych realizacji  

Guest ArkoGdynia

Kocur.... czy są jakieś specjalne przesłanki do tego że chcesz robić wędzarnię z kanałem? Bo jeżeli nie to moim zdaniem o wiele prościej, łatwiej, szybciej i z mniejszym nakładem finansowym zrobisz sobie wędzarnię z paleniskiem "bezpośrednim" czyli tzw. "kibelek" i z powodzeniem będziesz wędził. 

Takie jest moje zdanie ... palenisko w ziemi będzie rodziło same problemy, do tego rura.... ja zbudowałem sobie "hybrydę" czyli wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim oraz poprzez system szybrów palenisko z kanałem i mówiąc szczerze to na prawdę rzadko korzystam z paleniska z kanałem, no chyba że chcę coś podwędzić lub "wędzić na zimno" ... lecz teraz bym go w ogóle nie robił tylko zamontował bym sobie do mojej wędzarni dymogenerator i miał bym taki sam efekt z o wiele mniejszymi nakładami pracy i finansów. 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Porównaj koszty dymogeneratora i paleniska kanałowego - tak na spokojnie zrób tabelkę i wpisz  po jednej stronie cena generatora dymu i prąd jaki potrzeba by to działało a w drugiej tabelce cenę materiałów potrzebnych  do wybudowania kanału i paleniska.

Porównasz i wybierzesz co chcesz.

Palenisko poniżej poziomu ziemi fajnie się prezentuje ale ciężko utrzymać takie cudeńko w stanie suchym - zbyt rzadkie rozpalanie ognia i ścianki jak i podłoże jest wilgotne -

widać to doskonale jak popiół zostanie na kilkanaście dni i zaczyna być wilgotny.

Mam palenisko 15 cm zagłębione w ziemi i mam problem z wilgotnością - nie jest to taki problem by przebudować wędzarnię ale jest złe rozwiązanie. 

Wszyscy odradzają wędzarnie kanałową jest tylko kilka pochlebnych opinii o takiej, większość jednak jest krytycznych opinii. Postanowiłem posłuchać mądrzejszych w temacie i bardziej doświadczonych, i będę chciał postawić wędzarnie jak z tego tematu "Kolejna wędzarnia beiota", dół podobny z tym że 8 warstw cegły, Bloczki które mam kupione posłużą jako płyta fundamentowa, a góra, kibelek jak w moim projekcie, Wkrótce relacja fotograficzna z budowy. Mam pytanie czy o podwójny deflektor będzie chyba z blachy czarnej 2mm (nie zacienki?) 30*30 górny 35*35, tylko dolny ma mieć otwory czy nie?.   

Pozdrawiam brać wędzarniczą i dziękuję za rady i proszę jeszcze o wskazówki.

Na deflektor nie działa wysoka temperatura w trakcie wędzenia; jedynie podwyższona w trakcje podpiekania - ale to ciągle jest niski zakres temperatur. 

Deflektor możesz spokojnie dopasować na samym końcu i nawet wg własnych spostrzeżeń. 

Spora część osób na etapie wylewania stropu mocuje na stałe szpili (czy inne pręty gwintowane) i do tego dopasowuje blachy (deflektor); można de deflektora przykręcić szpilki i postawić na wylanym stropie bez wiercenia - daje to możliwość przestawiania i manewrowania deflektorem.

W poprzednim moim wpisie nie odradzał Ci kanałówki tylko zaproponowałem porównanie kosztów.

Większość odradza kanałówkę bo wędzarni typu "kibelek" łatwiej się wędzi. Osoby które wędziły w obu wersjach mają porównanie i w większości skłaniają się do wersji bez rury.  

Dzięki @Artur Dor

Miałem faktycznie zalewać szpilki, nie pomyślałem że deflektor może być ruchomy (wszystko przez to że się ogląda zdjęcia a tam szpilki na stałe), człowiek uczy się całe życie :),  choć ziemia mnie nosi już dość długo.

Rure trzeba będzie gdzieś spieniężyć komuś do pieca ;), A generator do wędzenia na zimno kiedyś dokupię a teraz wolę postawić coś co będzie lepsze i z czym nie będę się musiał męczyć.

Widzę też że bardzo dobrze sprawdza się też palenisko otwarte, regulowane tylko drewnem, palenisko zrobię tylko zamykane blachą by nic nie wchodziło. U mnie wiatry najczęściej wieją zachodnie i północno zachodnie, od tej strony to u mnie same pola, więc chyba postawię wędzarnie tyłem na zachód, lub na północ.

pozdrawiam

Guest ArkoGdynia

Postanowiłem posłuchać mądrzejszych w temacie i bardziej doświadczonych, i będę chciał postawić wędzarnie jak z tego tematu "Kolejna wędzarnia beiota"

No i moim zdaniem bardzo dobra decyzja...chodź by z tego względu że jest to rozwiązanie o wiele mniej wymagające niż kanałówka a poza tym tańsze w realizacji.

Deflektor spokojnie może być ruchomy a jego wielkość dobierzesz sobie w momencie kiedy będziesz miał już wymiary paleniska i przepustu do komory dymowej!

Powodzenia w realizacji i czekamy oczywiście na fotorelację z budowy :thumbsup: 

Z Dymnym pozdrowieniem...  

Witam

Tak jak obiecałem, zaczynam fotorelację z budowy wędzarni podobnej do wędzarni Beiota.

Robię ją całkowicie we własnym zakresie. Postaram się również pisać o cenach elementów.

Postanowiłem fundamentu nie wkopywać, po wybraniu miejsca na wymiar płyty fundamentowo-paleniskowej podsypałem 3cm warstwą piasku, po ubiciu położyłem folię izolacyjną i pape w celu zaizolowania,

Miałem już zakupione bloczki fundamentowe więc postanowiłem je wykorzystać.

Ułożyłem je w sposób jak na rysunku, wypoziomowałem za pomocą suchego betonu (1/2), powstały kwadrat w środku wypełniłem gruzem ceglano-betonowym, na to położyłem siatke wzmacniającą 1m*1m stalową, zakupioną w markecie,

Kwadrat zewnętrzny zaszalowałem, i zalałem to betonem w proporcji 1/2, (worek cementu /2 worki piasku) na wysokość ok 7,5 -8cm.

Wykaz i ceny materiałów

piasek - miałem w markecie kosztuje ok 8zł za worek ok 2 szt - 16zł

folia 1m*1m - miałem

papa 1m*1m - miałem

8*bloczki fundamentowe ok 3zł szt - 24zł

siatka wzmacniająca 1m*1m (połowa arkusza) cały kosztuje ok 8zł czyli 4zł

4 worki piasku - ok 8zł szt - 32zł

2 worki cementu extra ok 10zł szt - 20 zł

czyli całkowity koszt wykonania płyty w moim wykonaniu bez ceny izolacji i gruzu ok 96zł

nie zapomnijcie co najmniej raz dziennie podlewać płyty przez kilka dni wodą by cement się nie spalił.

Pozdrawiam cdn.

post-81978-0-08212500-1471780927_thumb.jpg

post-81978-0-80715500-1471780943_thumb.jpg

Edited by kocur108

@filip filipon chyba nie docztałeś tematu, zmieniłem zdanie i buduje wędzarnię bezpośrednią podobną do wędzarni "beiota".

Ta płyta fundamentowa jest zaizolowana, i jest właśnie pod takie palenisko do wędzarni bezpośredniej.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Palenisko wymurowane, pozostanie jeszcze wyfugowanie

ok 82 cegły po ok 1zł ja płaciłem po 75gr - ok 80zł

zaprawa do murowania 3/1

ok 3/4 worka cementu ok 10zł

ok 2 1/4 worka piasku ok 14 zł

drut fi 8 wzmocnienie otworu paleniska ok 2m pocięte na 3części  ok 3zł

czyli wymurowanie  paleniska ok 107 zł

post-81978-0-75588200-1472930338_thumb.jpg

Mam nadzieję, że te bloczki nie będą zachowywać się jak płyty tektoniczne naszej planety, bo całkiem zacny "kibelasek" się zapowiada :) Przed wybetonowaniem płyty stropowej paleniska, dobrze by było jakbyś przygotował sobie coś do przymocowania komory wędzarniczej. Jakieś płaskowniki lub gwintowany pręt, Przykręcisz drewno do takiej kotwy zabetonowanej razem ze zbrojeniem płyty i żadna siła tego nie ruszy :) Powodzenia w kontynuowaniu podjętego dzieła :)

Tak oczywiście wypuściłem pręty gwintowane 4*8mm, przyspawane do żebrowanych prętów fi12mm, otwór do wędzarni za wzór wiadro po farbie,  fi 200mm napełnione żwirem i owinięte folią

koszt zbrojenia

ok 3m pręta zbrojeniowego fi 12mm ok 8zł

druga część siatki zbrojeniowej koszt całości 8zł czyli ok 4zł

koszt szpilek gwintowanych ok 3zł

koszt zbrojenia ok 15zł

qba-69 dzięki za słowa otuchy

bloczki powinny być ok, środek to gruz zalany betonem

post-81978-0-46247600-1473005553_thumb.jpg

post-81978-0-23508800-1473005570_thumb.jpg

Edited by kocur108

I zacząłem zbijać komorę wędzarniczą

Materiały

Formatki 50*50 mm ok 22,5m

40*25 mm ok 12,5m

ok 80zł

Boazeria wierzchnia g*s*d  16*110*3000 mm 19 desek czyli 6,27mkw 30zł mkw ok 190zł

boazeria środkowa g*s*d  11*90*2600 mm 8 desek czyli 1,87mkw 24zł mkw ok 45zł

folia aluminiowa Zosia samosia ;) ok 4zł

blacha czarna 1mm 2mkw*2 arkusze ok 100zł

wkręty  ok 10zł

kątowniki ok 40 szt ok 30 zł

ocieplenie płyty wełny skalnej 5mkw 34zł

czyli koszt ok 500zł

CDN

post-81978-0-61004800-1473702476_thumb.jpg

post-81978-0-99300500-1473702490_thumb.jpg

Dlaczego nie masz wstawionego kawałka rury do otworu w stropie. Rura ma wystawać około 1,5 cm.  Będziesz dopiekać więcej ćwiartek kurczaka i kapiący tłuszcz nagromadzi się i wcieknie do paleniska. Pożar gotowy,  Dodasz do kosztów stratę wędzarni, wsadu i przyjazd strażaków.  :cry:

Witam

Nie wstawiałem rury może i błąd, może obuduję otwór kawałkiem blachy zgiętej w kąt, ale wędzarnia ma być amatorska od czasu do czasu jakaś szyneczka, boczek, karczuś (baleronik) Choć podobno apetyt rośnie w miarę jedzenia ;) i sery, uwielbiam wędzone sery.  Także tłuszczu dużo być nie powinno.

Myślę by dół może wyłożyć blachą, może wygiąć wokół otworu i zaspawać na szczelnie kwadrat?

Pozdrawiam,