kanobos Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Witajcie;)Ostatnio otrzymałem w prezencie drewnianą skrzynię o wymiarach:długość: 130 cmszerokość: 80 cmwysokość: 120 cmJako, że wcześniej wędziłem w beczce 200, a palenisko było robione "na już" wątpię, że było ok. Teraz chciałbym zagospodarować wędzarnie ze zdjęcia i wykonać do niej palenisko oraz podstawę - nie będzie przecież stała na ziemi.Proszę was o poradę jakie palenisko pasuje do niej najbardziej, abym później nie miał problemów z wędzeniem.Poniżej zdjęcia wędzarni oraz moich "planów" A to moje plany, palenisko "obudowane" betonem komórkowym, na górę planuję wylać płytę. Pod paleniskiem i pod wędzarnią wylewka z betonu - jakieś 10cm. Pozdrawiam Radek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mireq46 Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 WitamNie mam chyba uprawnień ani zamiaru by Cię pouczać bo też jestem tu nowy ale chyba zacząłeś od końca.Tu kopalnia wiedzy jak się zabrać za budowę wędzarni--moja rada--czytaj.Zacznij od tegohttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/Może uda Ci się tą skrzynie dostosować jakoś by szło w tym uwedzić dobre wędzonki pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Witaj Kanobos Palenisko o wymiarach 130 x 80 wymuruj z cegły czerwonej pełnej.Wylewka betonowa 10-15cm zazbrojona Na górę strop betonowy grubości jednej cegły - około 8cm również zazbrojony Otwór dymowy ( z szybrem dla ułatwienia lub bez) fi 220 - 250mm To tak ode mnie... Nie mam chyba uprawnień ani zamiaru by Cię pouczać bo też jestem tu nowy... Mireq, każdy kiedyś zaczynał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Postawił bym tą skrzynię w pionie, zerwał deski z dna i postawił to na wymurowanym z cegieł czerwonych palenisku. Czyli typowy kibelek. Łatwo, szybko i przyjemnie, a przy tym zawodowa wędzarnia w której łatwo i dobrze się wędzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mireq46 Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 To dokładnie chciałem Kanobosowi powiedzieć tak trochę z pewną dozą nieśmiałości Czekamy na co się zdecydowałeś i jak wyszło--pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krupnioczek Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Też mam konstrukcję drewnianą 80*80*90cm. I chciałbym mieć składaną czyli murowane palenisko odpada. Pod drewnianą częscią planuje jakiś stelaż z kątowników i w środku palenisko z wylotem pionowym .Paleniska oferowane jako duże mają 30*30, co wg mnie za małe jest.Czy widzieliście jakieś większe kupne 60*60 czy pozostaje dać zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filip filipon Posted August 21, 2016 Report Share Posted August 21, 2016 idziesz w zlym kierunku,,masz w glowie jakis projekt,ktory jest bledny,,nie draz,nie idz tym sladem,potem bedziesz szukal udoskonalen czegos czego nie da sie uratowac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts