marula3 Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 (edited) WitamWczoraj wędziłem między innymi kiełbasę w osłonce wieprzowej 28mm, i w osłonce kolagenowej 45mm,( użyłem łopatki wieprzowej ). Po uwędzeniu stwierdziłem że osłonki trudno odchodzą od kiełbasy. Do wyrobienia masy mięsnej dodałem 0,8litra wody na 10kg, poprzednio dodawałem 0,5litra, Kiełbasę wędziłem przez 4godz., później podpiekałem 1godz, nie parzyłem. Kiełbasę robiłem wieczorem, trzymałem przez noc w lodówce, rano wędziłem.Co może być przyczyną że osłonki trudno odchodzą od kiełbas ?Pozdrawiam Edited August 20, 2016 by marula3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 później podpiekałem 1godz, Osłonki w kiełbasach cienkich podpiekanych trudno się zdejmują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Szczególnie wtedy gdy kiełbasa jest mało tłusta.Jak się podsuszy to może być łatwiej.Czy osłonka 45mm napewno była kolagenowa, bo może białkowa, jeśli tak to przed napełnieniem trzeba ją moczyć w wodzie z dodatkiem soli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted August 20, 2016 Author Report Share Posted August 20, 2016 później podpiekałem 1godz, Osłonki w kiełbasach cienkich podpiekanych trudno się zdejmują. arkadiusz !Kiełbasa była robiona wg Twojego przepisu, smak b. dobry. Czy trzymanie kiełbasy przed wędzeniem w lodówce mogło wpłynąć na trudności z ściąganiem osłonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Kiełbasa była robiona wg Twojego przepisu, smak b. dobry. Z którego.?O której rozmawiamy?.Cienkiej czy grubej.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted August 20, 2016 Author Report Share Posted August 20, 2016 W swoim przepisie nie określałeś jakie mają być osłonki, ja zawsze robię z 28mm, i 45mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 (edited) Który to przepis.Chyba zrobiłeś za chudą jak pisał PePe. Czy trzymanie kiełbasy przed wędzeniem w lodówce mogło wpłynąć na trudności z ściąganiem osłonek. Nie Edited August 20, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted August 20, 2016 Author Report Share Posted August 20, 2016 Trochę pewnie tłuszcz się wykapał, bo grzałem nieźle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 (edited) Trochę pewnie tłuszcz się wykapał, bo grzałem nieźle Tu masz przyczynę.Podpieka się w temp. 90C do uzyskania w środku 68C.Jak Cię znam to hajcowałeś jak w piecu hutniczym i temperatury w środku nie sprawdzałeś.? Edited August 20, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted August 20, 2016 Author Report Share Posted August 20, 2016 arkadiusztemperaturę sprawdzałem, lecz nie mogłem osiągnąć 68 stopni, więc trochę dokładałem, czasem było 100stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Taki urok kiełbas podpiekanych.Z kabanosów też osłonka nie schodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 To jakaś nowa moda na ściąganie osłonki z kiełbasy?Jeszcze zrozumie przy kiełbasie białej, parzonej ale przy zwykłej ściągać osłonkę......to "profanacja" wyrobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Jeszcze zrozumie przy kiełbasie białej, parzonej ale przy zwykłej ściągać osłonkę......to "profanacja" wyrobu. Ja nawet z białej nie ściągam, ale są różne gusta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Czasami ściągnę z białej, ale przy wędzonej to cały jej urok w jelicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruby7074 Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Czasami trafi się jelito o grubej ściance to wtedy z białej zdejmuje,ale dla mnie cały smak kiełbacha ma jak jest we "flaku".Wracając do tematu,to chyba faktycznie za mocno podpiekłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted August 20, 2016 Author Report Share Posted August 20, 2016 Możliwe że trochę podpiekłem, ale ja nie parzę kiełbas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 A tak pytanie , to dlaczego chcesz sciagnac ta oslonke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 (edited) A tak pytanie , to dlaczego chcesz sciagnac ta oslonke? Żeby nie memłała się po zębach Edited August 20, 2016 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.