Pablo123 Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Witam serdecznie, poniżej na zdjęciach przedstawiam Wam mój grill z wędzarnią. Jeżeli chodzi o wędzarnie to nie mam jej nic do zarzucenia. Mam problem z grillem a tak dokładnie z cugiem, nie zabiera mi na tyle żebym był zadowolony, cały czas część leci do przodu zamiast do góry . A więc po kolei mój grill wygląda tak. Doradzono mi bym zrobił dłuższy komin, więc go zrobiłem. Nie pomogło doradzono mi bym zrobił z tyłu dodatkową dziurę żeby, było lepiej więc zrobiłem na wielkość jednej cegły. I tak te wszystkie rzeczy nie zdały do końca egzaminu może trochę poprawiły lepszy ciąg ale nie na tyle, żeby przy grillowaniu nie być zadymionym. Nadmienię jeszcze że przy zamkniętych drzwiach wszystko jest ok ale jak tylko otworzę drzwi to już jest gorzej. Zasłaniałem tak 30% przód przy otwartych drzwiach by zwiększyć podciśnienie ale też nie wiele pomogło. Mam jeszcze parę pomysłów ale wolałbym dostać jakąś podpowiedź, żeby na darmo się nie narobić (myślałem jeszcze o nasadzie kominowej, bądź o wywierceniu otworów w miejscu w którym rozpalam ogień). Dodam że w miejscu w którym stoi grill nie ma za dużego przewiewu.Dzięki za podpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 A gdzie ten grill? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo123 Posted August 20, 2016 Author Report Share Posted August 20, 2016 Jeżeli chodzi o miejscowość to Małogoszcz a jeżeli o dokładne miejsce w którym stoi to z każdej strony jest otoczony z tyłu ściana sąsiada z boku domu, z drugiego boku sad a przed nim tuje. Także za dużego obiegi powietrza to tam nie ma:-) czekam na propozycje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 No fajnie....jajcarsko odpisałeś, ale dobrej fotki grilla to za cholerę nie widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo123 Posted August 20, 2016 Author Report Share Posted August 20, 2016 Jutro zrobię dokładne zdjęcia i dorzucę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo123 Posted August 22, 2016 Author Report Share Posted August 22, 2016 (edited) Dodaje zdjęcia grilla. Grill jest regulowany na lince Edited August 22, 2016 by Pablo123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted August 22, 2016 Report Share Posted August 22, 2016 Ciekawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo123 Posted August 22, 2016 Author Report Share Posted August 22, 2016 Bardzo bym prosił o jakieś podpowiedzi bo tak jak pisałem wcześniej pomysły mi się wyczerpały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted August 22, 2016 Report Share Posted August 22, 2016 (edited) Na fotce twojego grilla widzę że palisz na płaskim betonie u mnie palenisko jest z nierdzewnej blachy ,z wywierconymi otworami . . Przede wszystkim komin powinien być o wiele niższy i szerszy , nie wiem co za fachowiec doradził Ci takie ustrojstwo do wędzarni , przecież to nie piec hutniczy . Edited August 22, 2016 by bogdan b Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted August 22, 2016 Report Share Posted August 22, 2016 Problem jest w "wysokości" drzwiczek....Cokolwiek zrób, karton wetknij, jakby drzwiczki koniowe, stajniowe, dzielone pozioemo... jakieś szczotkowe rozwiązanie może... Dym gupi nie jest woli wyleźć gdzie łatwiej.... Obniżaj nadproże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo123 Posted August 22, 2016 Author Report Share Posted August 22, 2016 Co do zastawiania otworu drzwi od góry to próbowałem tak około 50cm ale nie dało to pożądanych efektów, a co do wielkości komina to na początku był bardzo krótki i nie ciągnał wogóle a teraz poprawił trochę cug ale jeszcze nie na tyle, żeby się dało spokojnie grillować (apropo nie jest tak że im dłuższy tym lepszy, może być za długi).A co do paleniska na betonie to rzeczywiście jesteś już drugą osobą która mi to mówi więc chyba zacznę poprawki od tego że zamontuje palenisko tak około 50cm nad betonem.A co myślicie o nasadzie kominowej pomoże czy po prostu niepotrzebny wydatek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 22, 2016 Report Share Posted August 22, 2016 Podobny problem jak u kolegi: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13289-s%C5%82aby-ciag-grilla/ tam też dałem odpowiedź, która również pasuje do twojego grilla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo123 Posted August 23, 2016 Author Report Share Posted August 23, 2016 Miro a orientujesz się w temacie nasady kominowej bo większość które znalazłem napisane jest, że tylko wentylacyjne nie nadają się do kominów odprowadzających spalin. Więc jeżeli już bym miał szukać to jaką żeby była dobra. ( Tak to jest jako laik zbudowałem grilla ale dokończyć tego już nie potrafię :-) ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam74 Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Masz za duża odległość pomiędzy poziomem paleniska a komora dymowa.Możesz albo podnieść poziom paleniska albo obniżyć kmorę dymowa. Jaki jest przekrój komina? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.