Jump to content

Słaby ciag grilla


Recommended Posts

Witam, mam do was mała prośbę przy rozwiązaniu mojego błędu amatorskiego. Chodzi o budowlę post-71305-0-12830500-1471715410_thumb.jpg a wada budowli to prawie płaski strop zamiast czubiastego, czy jest szansa bez zdejmowania dachu i demolki stropu poprawić ciąg komin wystaje o,5 metra nad daszek grilla i obecnie zasłonięty od góry otwór na 20cm lecz myślałem jeszcze nad wycięciem dziur w tylnej ściance tylko czy coś to da...?post-71305-0-84375000-1471715774_thumb.jpg post-71305-0-74060400-1471715800_thumb.jpg Odrazu informuję że budowla powstała przez 3 dni moimi rękoma samouka

Link to comment
Share on other sites

Tak jak pisałem wrzucam foto jak to wygląda od środka  post-71305-0-38820200-1471792312_thumb.jpg a tak wyglądają testy i jest poprawa o jakieś 40%post-71305-0-93734200-1471792352_thumb.jpg i tak myślę nad tym lecz wiem że strop mam dość gruby i skucie go bez interwencji w ściany będzie wyzwaniem, czy jak miro podpowiada taki okap z trzech stron + opuścił się jeszcze o 10cm z przodu czyli ogólnie to polowa obecnej blachy + przed przykręceniem blach upchanie wełny by ocieplić okap dla lepszego ciągu... tylko czy to wypali bo nie chce utopić funduszu

Link to comment
Share on other sites

ale raczej będę kombinował zrobić taki typowy okap z większymi spadami, a wentylator hm mam zamówioną taką czapkę by deszcz nie padał w komin i podobno pomaga tez dla ciągu ale wentylator jeśli nie potrzebował by prądu to chętnie bym chciał zobaczyć foto i namiary na te cudo...

Link to comment
Share on other sites

Dym wylatuje otwartą przestrzenią  z przodu grilla, bo takie są prawa fizyki.

Jedynie możesz go "wciągnąć" wentylatorem lub mocniejszym ciągiem komina.

Wentylator potrzebuje prądu, takiego bezprądowego jeszcze nie widziałem na oczy.

 

Tylko tak szczerze powiedz, w czym ten dym ci przeszkadza?

Edited by miro
Link to comment
Share on other sites

Tak jak ładna pogoda o w niczym lecz wiatr trochę powieje to go kręci pod altanką i trochę to przeszkadza przy siedzeniu, akurat żebym był dobry z fizyki został bym inżynierem lecz obecnie zajmuję się budowlanką i na błędach się uczę jak każdy samouk. Lecz dzięki za pomoc a mi zostaje kombinować by jednak w komin szło 90% zamiast 50%, mam tylko do kogoś mądrzejszego pytanko czy jak ocieplę welną strop czy coś mi to da dla poprawy ciagu...?

Link to comment
Share on other sites

Taki pomysł:

Drzwiczki ładnie wykonane, nie za masywne.

Od strony grilla szyba żaroodporna lub częściowo wypełnione blachą.

Te poniżej są za masywne, ale może coś wykombinujesz.

 

post-39755-0-33417200-1471805470_thumb.jpg

 

Mimo wszystko byłbym za najtańszym rozwiązaniem:

 

post-39755-0-52586600-1471805761.jpg

 

Fizyką się nie przejmuj....też nie za bardzo mi podchodziła w szkole. :thumbsup:

Edited by miro
Link to comment
Share on other sites

Moim skromnym zdaniem nic to nie da. Ja osobiście przed grilowaniem nagrzałbym komin czymkolwiek. Chodzi o to, aby ciepłe powietrze wypchnęło z komina czapę zimnego powietrza  (czyli chodzi o wytworzenie różnicy ciśnień, ciepłe powietrze jest lżejsze od zimnego). Teraz nad paleniskiem grilla masz dużo wolnej przestrzeni, której rozpalony grill nie daje rady nagrzać. Trzeba zrobić tak jak w piecu, jak nie ma cugu, nagrzać trochę palenisko a pod kominem spalić np. gazetę. Wydłużyłbym również blachę, którą widać na zdjęciu z postu nr 6, wymusisz w ten sposób "zaciągnięcie" powietrza tylko z dolnej części paleniska, dodałbym również w blaszce w której masz węgiel otwory w dnie (ruszt) i posadowił na jakiś metalowych prowadnicach.

Link to comment
Share on other sites

Z przodu jest taki zamiar obniżyć się 6cm poniżej okapu którego teraz widać czyli cala dziura będzie przykryta jak obecnie była około 18-20cm a z tym ociepleniem cały czas chodzi mi po głowie wepchanie waty miedzy betonowy a metalowy strop + ocieplenie komina tylko czy to coś da? Bo zdrowym myśleniem i prawem grawitacji cieplo leci do góry, a tak propo to czy na uszczelnienie przeswitow miedzy moimi dzaszkami jak uszczelnie masa ogniodporna w silikonie zda to egzamin masa jest do 1500stopni?

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj postawić palenisko na ruszcie. Pozwól na grawitacyjne krążenie powietrza, czyli, jeśli paliwo położysz na podniesionym jakieś 25-30 cm nad podłogą grilla ruszcie ( perforowanym, oczywiście, nie na blasze z piekarnika, jak w tej chwili ), spowodujesz, że powietrze niezbędne do procesu spalania będzie pobierane również pod rusztem. Wytworzony w ten sposób prawie równomierny i duży słup ciepła powinien  swobodnie zostać odebrany przez okap i komin. Na czas rozpalania paliwa zastosowałbym przesłonę komory paleniska w 2/3 lub więcej, wysokości licząc od góry. Osiągniesz większe podciśnienie pod paleniskiem, oczywiście nie żałuj węgla, bo ilość paliwa, co za tym idzie spalin, czyli ciepłego powietrza w Twojej dużej komorze paleniska ma znaczenie. 

Powodzenia.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Nowy sezon się zbliza a grill potrzebuje paleniska i tu pytanie do was czy lepsza szuflada czy coś na zasadzie paleniska i popielnika 775c067cd9884e6dgen.png

Popielnik mial by z przodu scianke wys 20cm co zaslanialo by jeszcze palenisko na ruszcie by wzmocnic ciag grilla co wy na to...? warto inwestowac czy pozostac przy szufladzie?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

okej długo mnie nie było od ostatniego postu przez brak dostępu do internetu ale już nadrabiam zaległości, poczytałem jeszcze co nieco i wiem że zamiast fi150 powinienem dać min fi 300 ale już za późno trochę na modernizację i z mojego rozumowania najlepszą opcja na palenisko będzie

http://spplthumb.blob.core.windows.net/1000x901c/ff/2b/0d/ruszto-ruszt-zeliwny-do-pieca-kominka-na-kazdy-drewno-314133227.jpg

do tego jeszcze szuflada popielnik wystająca 10cm ponad palenisko z dziurami pod paleniskiem by przeplyw powietrza byl pod paleniskiem a nie bezpośrednio w palenisku.

Link to comment
Share on other sites

O " cugu " decyduje stosunek światła paleniska ( powierzchnie wlotu ) do iloczynu wysokości i przekroju komina.

Po ludzku , kształt stropu nie ma znaczenia bo wylot z paleniska może być nawet na dole. Listy się wysokość komina razy jego przekrój. Na zdjęciu widzę krótką rurkę . Potrzeba conajmniej 3 razy tyle i przekrój dwakroć większy.

Polecam do przemyślenia tabelę wymiarów kominków , tam mamy przekroje i ich stosunek , gardziel i wynikające z tego zjawiska przepływu , sposoby pomiaru " cugu " itp. Wystarczy zastosować te proporcje w przybliżeniu.

 

 

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

okej, to już wiem i większośc z kim o tym rozmawiam własnie przypomina ze komin, lecz za duzo modernizacji teraz lecz jeśli już będzie konieczność odkryje dach i sprubuję coś przerobić. A jak na razie chyba będę uparty bo i tak muszę ogarnąć normalne palenisko i zrobię popielnik z paleniskiem dziurkowanym, moze 10% będzie poprawy. w kazdym badz razie dzieki za wszelkie uwagi i jak osiagnę cel napewno się pochwalę jak to wyszło.

Link to comment
Share on other sites

musi byc tzw. łapacz dymu, jeżeli strop jest rowny z krawędzią to nie ma bata że na zewnątrz nie bedzie  wydobywac sie dym, musi byc kieszeń trzeba obniżyć swiatło grilla zrobić scianke z desek od gory, i wtedy jak bedzie sie palic w grilu to dym unoszący sie do gory nie bedzie miał ujscia i pojdzie w komin, tak to wyglada z mego punktu widzenia "teoretycznie" a praktycznie sie przekonam tak zrobię u siebie czy zda egzamin czy też nie. Na takiej samej zasadzie działaja piece centralnego ogrzewania. Pozdro. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...