Jump to content

Pierwsze odpalenie i kłopot.


rutusek

Recommended Posts

witam, dzisiaj uruchomiłem wędzarnię, na sucho, wszystko ok, temperatura 80 st. , cug że łeb urywa , ale po przepaleniu na ściankach wędzarni został niewielki lepki osad, pojęcia nie mam skąd. wędzarnia z blachy stalowej, ocieplona wełną i obita sklejką. kanał dymowy 1,5 m, z rury stalowej 200 mm, przepalałem suchym drewnem bukowym.

Link to comment
Share on other sites

dziękuję, duży kamień spadł z serca, cztery kurczaki żona zapeklowała, ruszamy.

 

To jest chyba największy błąd początkującego :( Jak nie będzie zjadliwe to 4 kuraki pójdą w kosz :( a żonka da szlaban na następną próbę. Trzeba próbować po malutku np. z dwoma udkami i trenować.

 

PS.

Ale trzymam kciuki aby się udało :)

Link to comment
Share on other sites

witam, dzisiaj uruchomiłem wędzarnię, na sucho, wszystko ok, temperatura 80 st. , cug że łeb urywa , ale po przepaleniu na ściankach wędzarni został niewielki lepki osad, pojęcia nie mam skąd. wędzarnia z blachy stalowej, ocieplona wełną i obita sklejką. kanał dymowy 1,5 m, z rury stalowej 200 mm, przepalałem suchym drewnem bukowym.

Cug w wędzarni raczej nie powinien "urywać łba". Powinien być spokojny.

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia
Cienka warstewka takiej "żywicy" dodaje nawet prestiżu wędzarni.

 

Rutusek z czasem spodziewaj się takiego widoku w wędzarni..... 

 

post-65335-0-55918800-1472815981_thumb.jpg

 

więc na prawdę nie ma się czym przejmować  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Edited by ArkoGdynia
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...