rutusek Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 witam, dzisiaj uruchomiłem wędzarnię, na sucho, wszystko ok, temperatura 80 st. , cug że łeb urywa , ale po przepaleniu na ściankach wędzarni został niewielki lepki osad, pojęcia nie mam skąd. wędzarnia z blachy stalowej, ocieplona wełną i obita sklejką. kanał dymowy 1,5 m, z rury stalowej 200 mm, przepalałem suchym drewnem bukowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 (edited) ale po przepaleniu na ściankach wędzarni został niewielki lepki osad, "Smółka" pewnie Edited August 25, 2016 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rutusek Posted August 25, 2016 Author Report Share Posted August 25, 2016 a z czego zaś się ona urodziła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Ten osad, to jak pisze Gonzo, smółki, które są normalnym zjawiskiem. Jak zapełnisz komorę, to ciąg trochę siądzie. Pamiętaj o suchym drewnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andym Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 To jak pierwsza kupka niemowlęcia. Nie przejmuj się.Ja bym się nie przejmował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Tak ma być..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Cienka warstewka takiej "żywicy" dodaje nawet prestiżu wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 a z czego zaś się ona urodziła? Z dymu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rutusek Posted August 26, 2016 Author Report Share Posted August 26, 2016 dziękuję, duży kamień spadł z serca, cztery kurczaki żona zapeklowała, ruszamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted August 26, 2016 Report Share Posted August 26, 2016 dziękuję, duży kamień spadł z serca, cztery kurczaki żona zapeklowała, ruszamy. To jest chyba największy błąd początkującego Jak nie będzie zjadliwe to 4 kuraki pójdą w kosz a żonka da szlaban na następną próbę. Trzeba próbować po malutku np. z dwoma udkami i trenować. PS.Ale trzymam kciuki aby się udało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romk Posted August 26, 2016 Report Share Posted August 26, 2016 witam, dzisiaj uruchomiłem wędzarnię, na sucho, wszystko ok, temperatura 80 st. , cug że łeb urywa , ale po przepaleniu na ściankach wędzarni został niewielki lepki osad, pojęcia nie mam skąd. wędzarnia z blachy stalowej, ocieplona wełną i obita sklejką. kanał dymowy 1,5 m, z rury stalowej 200 mm, przepalałem suchym drewnem bukowym.Cug w wędzarni raczej nie powinien "urywać łba". Powinien być spokojny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted August 27, 2016 Report Share Posted August 27, 2016 Powinien być spokojny. ... ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 (edited) Cienka warstewka takiej "żywicy" dodaje nawet prestiżu wędzarni. Rutusek z czasem spodziewaj się takiego widoku w wędzarni..... więc na prawdę nie ma się czym przejmować Z Dymnym pozdrowieniem... Edited September 2, 2016 by ArkoGdynia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts