Jump to content

Wedzarka

artlib

Recommended Posts

Witam. Jeśli mam coś podpowiedzieć to sam probowałem zrobić taką lokomotywę. Próby nie wyszły za ciekawie. A mianowicie, wszystko byłoby OK ale jest problem z zapanowaniem nad temperaturą, a dokładniej aby utrzymać około 40 stopni trzeba cały czas stać i pilnować. Lokomotywa jak najbardziej nadaje się na jakieś imprezy gdzie trzeba coś na szybkiego upiec a przy okazji odymić. Jeśli takie jest twoje założenie to jak najbardziej polecam bo jest to bardzo efektowny grill z możliwością wędzenia w bardzo gorącym dymie. Mój projekt został trochę zmodyfikowany i mogę nadal grillować a także wędzić nie pilnując temperatury. Wygląda to teraz takhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1188&postdays=0&postorder=asc&highlight=grilo+w%EAdzarka&start=30,

może nie aż tak efektownie ale jest jak dla mnie super.

Mam nadzieję że na coś się przydadzą moje wypociny i pomoże ci to w wyborze wędzarni.

Pozdrawiam

Ale za 1500 PLN :o ???

Nie wiem jak ty ale ja jako poczatkujacy (bo pierwszy raz wedzilem przedwczoraj) kupilem blaszana beczeke 200L za 30PLN. I, jesli sie naucze, i mi sie spodoba, to wtedy zastanowie sie nad czyms powazniejszym.

Nie znam tez twojej wiedzy i praktyki w tym fachu ale widze ze to pierwszy post ... ;)

Jesli jestes "zielony" to wyglada jakbys kupil samochod i potem poszedl na prawko.

... no i mi podobaja sie takie stacjonarne, murowane ... :)

Nie znam tez twojej wiedzy i praktyki w tym fachu

Cześc mundry

Witamy na zadymionym pokładzie :wink:

"Najpierw zrób prawko - później kup samochód " :???:

czyli:

najpierw zapoznaj się z "Akademią Dziadka" a później rób takie pyszności ...jakie my robimy :rolleyes:

Dzieki za podpowiedzi jesli chodzi o miejsce na murowana to nie ma z tym problemu mam duzy ogród jeszcze sie zastanawiam czy w tej cenie moge cos fajnego wymurowac. Cały dzien zapoznawałe sie z wasza super stronka i musze powiedziec ze jestem bardzo miło zaskoczony jest duzo fajnych projektow

Jesli chodzi o przeznaczenie to chodziło mi raczej o szybkie uwedzenie czegos na imprezia ,ale wiadomo apetyt rosnie i teraz coraz bardziej mysle o czyms bardziej konkretnym czyli o grillo- wedzarni z prawdziwego zdarzenia

Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

Cześc mundry

Witamy na zadymionym pokładzie

chyle czola Waszmosci :)

najpierw zapoznaj się z "Akademią Dziadka" a później rób takie pyszności ...jakie my robimy :rolleyes:

Akademie czytalem juz wielokrotnie a i tak jednak o czyms zapominam.

Teraz kolej na praktyke. Pysznosci robie juz od przedwczoraj :)

Witam jeszcze raz :)

Czytam czytam wasza stronke i czym wiecej czytam tym mam wiecej watpliwosci

A mianowicie juz miałem zamiar zrezygnowac z kupna "parowozu " i samemu wybudowac wedzarnie ładna według projektu zamieszczonych na waszych stronach.Ale czytajac opinie dowiedziałem sie ze nie zawsze to co efektownie i pieknie wyglada spełnia swoja funkcje, a kosztuje duzo i jest zabudowane na stałe .

A wiec moze dla mnie jako poczatkujacega zadymiacza :) lepiej bedzie kupic cos sprawdzonego nie zajmujacego duzo miejsca i dajacego sie łatwo przeniesc w dowolne miejsce . Juz sam nie wiem, jesli mozecie poradzcie coś jeszcze

Pozdrawiam

Artur

Naucz się sztuki wędzenia a do tego najlepsze prowizorki -beczka lub coś w tym stylu jak opanujesz to praktycznie i potrafisz uczyć się na własnych błędach , to wtedy sam zbudujesz sobie wędzarnię -chyba że jesteś kasiasty i zakupy nie są problemem .Popatrz jak wędzą na wsiach ostatnia wędzarnia jest tego dowodem wystarczy dobranie wymiarów do swoich potrzeb Nie trzeba żadnych fundamentów stawiasz gdzie chcesz dostawiasz palenisko i wędzisz . Jutro przedstawię podobną mniejszą składaną Pozdrawiam

Witaj artlib,

Ja bym postąpił tak, jak proponują poprzednicy, beczka+termometr+ kanał dymowy to koszt ok 100zł.Te 1400zł które Ci zostanie...przeznaczył bym na wyroby do wędzarni :grin: I uczył się,uczył.....A z czasem zdecydujesz....Czy lepsza stacjonarna wędzarnia.....czy też taki przenośny kombajn.

• 5 years later...