Maad Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 (edited) Kupiłem sobie 1kg wątróbki drobiowej. Teoretycznie jakość powinna być prima sort, a towar ekologiczny. Ale jest pewien problem. Połowa wątróbki ma normalny kolor, a połowa jest dużo jaśniejsza, wręcz żółta. Kilka kawałków ma odcień pośredni, pomiędzy tym co uznaję za normalny, a tym dziwnym żółtym.Orientuje się ktoś jaka jest tego przyczyna? Choroba? Pasza? Leki? Można to jeść?W smaku jest w porządku. Nic podejrzanego nie wyczuwam. Edited September 3, 2016 by Maad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Maad, trzeba było brać te co wyglądają normalnie, chyba , że sprzedawali w czarnej torbie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted September 3, 2016 Author Report Share Posted September 3, 2016 Sprzedaż w pewnym sensie wysyłkowa, nie miałem możliwości obejrzenia towaru. Wcześniejsze zamówienia od tego samego dostawcy były ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Maad, to znak sorki ale nie wytrzymałem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 (edited) ....mejbi to była kura alkoholik.... A na poważnie, często gęsto zdażają się mi również różnice w kolorystyce wątróbek - ale to ponoć taka ich uroda - kłania się pasza i leki, no i indywidualność ofiary..... Edited September 3, 2016 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Maad, a tak poważnie, to ja bym jedną posolił, doprawił i usmażył, spróbował czy wszystko ok. Może tylko z innej partii, albo , różnica w chłodzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Możesz spokojnie jeść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Orientuje się ktoś jaka jest tego przyczyna? Choroba? Pasza? Leki? Dieta LC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Jak mi się zdarzy, to wyrzucam......zawsze była dla mnie podejrzanie nieciekawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Jak mi się zdarzy, to wyrzucam. Oj to nie wyrzucaj.Podeślij do mnie.Adres znasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted September 3, 2016 Author Report Share Posted September 3, 2016 No fajnie, ale potrafi ktoś wytłumaczyć co powoduje zmianę koloru wątróbki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 No fajnie, ale potrafi ktoś wytłumaczyć co powoduje zmianę koloru wątróbki? ...napisałbym, że używki, ale nie wiem czy qrczaczą nację to dotyczy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Stawiam na jej "świeżość".Od dobrych 30 lat mam do czynienia z kurą z chowu mamy, to jeszcze taka mi się nie trafiła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 ....tą samą.....jak Prometeusz ...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted September 3, 2016 Author Report Share Posted September 3, 2016 Stawiam na jej "świeżość". odpada - obie wersje kolorystyczne są tak samo świeże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Wiejska gospodyni by Ci odpowiedziała: "Panie, taka jej uroda". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Wiejska gospodyni by Ci odpowiedziała: "Panie, taka jej uroda". Ja pamiętam , jak kury były hodowane na wolnym wybiegu bez paszy zawsze wątroba miała ciemny kolor . Jasne kolory się trafiają w teraźniejszości , czyli pasza musi mieć na to wpływ . Nie trafiłem wątroby jasnej od kaczki czy indyka lub gęsi . Nie potrafię podać powodu . Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 (edited) No to ja mogę Wam podpowiedzieć! (praktyka z okresu przed studiami i ze studiów) Mam, czy nie chcecie? Edited September 3, 2016 by grizzly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Warto zrobić coś pożytecznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 A więc, wszystko wskazuje, że mamy do czynienia z tzw."stłuszczeniem wątroby". Zobaczcie fotki, co prawda nie kurzej, ale widać o co chodzi: http://krokdozdrowia.pl/wp-content/uploads/2015/03/st%C5%82uszczenie-w%C4%85troby.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 miałem rację - alkoholiczka.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 miałem rację - alkoholiczka.. Alkoholizm ponoć nie niszczy wątroby ............ tylko brak najlepszych białek do jej regeneracji . Alkoholicy mało albo wcale nie jedzą tylko piją :D Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Zobaczcie fotki, Czy fotki są z prosektorium ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Dopiero teraz trafiłam na ten temat.Zdjęcia podesłane przez Grizzly dotyczące ludzi mają odniesienie również do zwierząt.Wszystkie wątroby drobiu z tuczu bardzo, bardzo intensywnego mają jasny kolor bo są przetłuszczone..Mam na myśli wątroby przeznaczone na foie grass.Są do kupienia w dużych MAKRO za ok. 90zł/kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Gonzo, a jakie to ma znaczenie?Główną przyczyną stłuszczenia wątroby jest nadmierne spożywanie wysokoenergetycznych pokarmów, co w tym przypadku by się zgadzało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts