Jump to content

Dziwny kolor wątróbki drobiowej

Maad

Recommended Posts

Kupiłem sobie 1kg wątróbki drobiowej. Teoretycznie jakość powinna być prima sort, a towar ekologiczny. Ale jest pewien problem. Połowa wątróbki ma normalny kolor, a połowa jest dużo jaśniejsza, wręcz żółta. Kilka kawałków ma odcień pośredni, pomiędzy tym co uznaję za normalny, a tym dziwnym żółtym.

Orientuje się ktoś jaka jest tego przyczyna? Choroba? Pasza? Leki? Można to jeść?

W smaku jest w porządku. Nic podejrzanego nie wyczuwam.

post-39741-0-90471500-1472901335_thumb.jpg

Edited by Maad

....mejbi to była kura alkoholik.... :cool:

A na poważnie, często gęsto zdażają się mi również różnice w kolorystyce wątróbek - ale to ponoć taka ich uroda - kłania się pasza i leki, no i indywidualność ofiary..... :angel:

Edited by jumbo

Wiejska gospodyni by Ci odpowiedziała: "Panie, taka jej uroda". :D

Ja pamiętam , jak kury były hodowane na wolnym wybiegu bez paszy zawsze wątroba  miała ciemny kolor . Jasne kolory się trafiają w teraźniejszości , czyli pasza musi mieć na to wpływ .  Nie trafiłem wątroby jasnej od kaczki czy indyka lub gęsi .   Nie potrafię podać powodu . 

Gorąco pozdrawiam

Dopiero teraz trafiłam na ten temat.

Zdjęcia podesłane przez Grizzly dotyczące ludzi mają odniesienie również do zwierząt.

Wszystkie wątroby drobiu z tuczu bardzo, bardzo intensywnego mają jasny kolor bo są przetłuszczone..

Mam na myśli wątroby przeznaczone na  foie grass.

Są do kupienia w dużych MAKRO za ok. 90zł/kg.