Jump to content

Szynka z sarny

irekfin

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Dostałem od kolegi szynkę z sarny (bez kości) i chciałbym ją uwędzić.

Jednak słyszałem, że po wędzeniu i parzeniu mięso będzie suche - tak?

Czy peklować trzeba w specjalnej zalewie?

z góry dziękuję za pomoc.

zp

irekfin 

Nie da się porównać sarniny z jagnięciną.To zupełnie inna bajka. 
  oczywiscie ze to inne mieso wiec nie mozna porownywac ale mozna zrobic na podobny sposob...smak napewno bedzie inny

Poczytalam teraz i wedza sarnine tez na zimno.

oczywiscie jak ma sie kawalek i nie chce zmarnowac to moze lepiej nie wedzic a po prostu zrobic na inny sposob

.smak napewno bedzie inny

Nie chodziło mi o smak tylko o zawartość tłuszczu śródmięśniowego.Ze względu na to że w sarninie jest go niewiele to wyrób wyjdzie suchy i wiórowaty.Już to przerabiałem wielokrotnie i dawno dałem sobie spokój z wędzonkami z dziczyzny. Albo kiełbasa, albo coś kulinarnego.

Już to przerabiałem wielokrotnie i dawno dałem sobie spokój z wędzonkami z dziczyzny

Chyba już każdy wie, że udziec sarni smakowałby Ci tylko wtedy, gdyby w środku było podgardle.  :tongue:

to wyrób wyjdzie suchy i wiórowaty.

To się nazywa chudy, dziczyzna jest chuda i to jest jest zaleta, po to się je dziczyznę bo jest chuda:)

Chyba już każdy wie, że udziec sarni smakowałby Ci tylko wtedy, gdyby w środku było podgardle.

:tongue:

Co chciałeś wnieść do dyskusji tym wpisem?  :facepalm: A poza tym to tłuszcz jest nośnikiem smaku a nie chude mięso. 

To się nazywa chudy, dziczyzna jest chuda i to jest jest zaleta, po to się je dziczyznę bo jest chuda. 

Są różne mięsa.Chude, tłuste, ścięgniste itd. i należy do gotowych wyrobów dobierać odpowiednie elementy.Tak jak z samej golonki nie zrobisz kiełbasy tak i dziczyzna ma swoje zastosowanie i dlatego, że jest chuda nawet robiąc pieczeń szpikuje się ją słoniną.Ja jem dziczyznę  pewnie częściej niż TY, ale staram się dobierać odpowiednie elementy do wykonywanych potraw.Moim zdaniem dziczyzna oprócz combru b/k i polędwiczki nie nadaje się na wędzonki.Co innego kiełbasy czy potrawy kulinarne.

Z drugiej strony nikt nikomu nie zabrania zrobić wędzonkę z szynki daniela czy sarny.A nóż widelec będzie mu smakowało.Zdania jak widzę są podzielone z lekką przewagą na nie.

Edited by arkadiusz

Moim zdaniem dziczyzna oprócz combru b/k i polędwiczki nie nadaje się na wędzonki.

Co innego kiełbasy czy potrawy kulinarne.

Z drugiej strony nikt nikomu nie zabrania zrobić wędzonkę z szynki daniela czy sarny.

A nóż widelec będzie mu smakowało.Zdania jak widzę są podzielone z lekką przewagą na nie.

Bracie Arkadiuszu zgadzam się w 100% z Twoją opinią na temat dziczyzny.  :thumbsup:  :clap: 

Gdy pierwszy raz dostałem do "przerobu" połowę sarny,

miałem nie lada dylemat, ale dzięki wiedzy zdobytej na forum,

rozumowałem w sposób podobny do Twojego!  :cool:

Wszystko poszło w kiełbasę! :cool: 

Pamiętam, że była "ostra" dyskusja na temat "proporcji"

sarniny w "kiełbasie" do pozostałej masy mięsno/tłuszczowej. :cool:  

Jestem ciekawy jakie ma preferencje w tym zakresie

tak Wytrawny Znawca i Smakosz jak Ty?  :)

Gdy pierwszy raz dostałem do "przerobu" połowę sarny, miałem nie lada dylemat, ale dzięki wiedzy zdobytej na forum, rozumowałem w sposób podobny do Twojego!    Wszystko poszło w kiełbasę!  

Misiu, skarbie jeden, pokaz w koncu ta kielbase, tak bym chciala zobaczyc, co z pod Twojej reki wyszlo ;)

• 2 weeks later...
Pamiętam, że była "ostra" dyskusja na temat "proporcji" sarniny w "kiełbasie" do pozostałej masy mięsno/tłuszczowej.      Jestem ciekawy jakie ma preferencje w tym zakresie

Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale  :) Po wielokrotnym wyrobie kiełbasy z dziczyzny, doszedłem do wniosku, że najlepszymi proporcjami przy ich wyrobie są. jeden dzik ok. 50 kg i jedna sarna ok.15 kg. Wszystko należy oczywiście poklasyfikować i jeśli ktoś tak jak ja woli kiełbasy bardziej tłuste należ dodać tłuszcz wp. w postaci słoniny lub podgardla.Kiełbasy robione pod mój gust zawierają ok.25 % tłuszczu wp.Natomiast kiełbasy robione dla moich bliskich ( krakowska) nie zawierają żadnego dodatku wieprzowiny.Sama dziczyzna w czystej postaci.

Szynka jest pyszna! Dziękuję za propozycje!

A co robiłeś.? 

Edited by arkadiusz

• 2 years later...

Dzień dobry,

Jednak uwędziłem szynkę z sarny.

Peklowana była w peklo-soli wg "kalkulatora peklowania". Wędziłem około 3 godzin w 50 stopnia do uzyskania koloru. Parzona do 75 stopni w środku. Do parzenia dodałem 3 ziarenka pieprzu czarnego, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego.

Smak dobry i absolutnie nie jest sucha:), z czego bardzo się cieszę.

post-54287-0-24137200-1545039517_thumb.jpg