irekfin Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Witam Wszystkich, Dostałem od kolegi szynkę z sarny (bez kości) i chciałbym ją uwędzić.Jednak słyszałem, że po wędzeniu i parzeniu mięso będzie suche - tak?Czy peklować trzeba w specjalnej zalewie? z góry dziękuję za pomoc. zpirekfin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/69-dziczyzna/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Jednak słyszałem, że po wędzeniu i parzeniu mięso będzie suche - tak? Będzie.Lepiej zrób pieczeń wg.przepisów powyżej.Zauważ, że trudno znaleźć przepis na wędzonki z dziczyzny oprócz kiełbas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Moze zrob cos na wzor co robil Kostek ,wiem ze u nas wedza sarnine ,osobiscie nie jadlam i nigdy tez nie wedzilam ,ale czytalam i wedza wlasnie w podobny sposob jak onhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagnięcy-wędzony-wgkostka/?p=278878 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Elektra ale w podanym przez Ciebie temacie Kostek wędził udziec jagnięcy a nie sarninę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Wiem Dlatego napisalam "na wzor" pozatym sam pisal ze ma sprobowac z sarna , chociaz nic o tej probie nie napisal. u nas wedza udzce sarniny dlatego podalam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Szynka to z udźca sarny nie wyjdzie ... będzie wiórowata Najlepszy pomysł to bejca potem pieczeń ... a jak nie lubisz to przemycić do kiełbachy ja tak robię bo inaczej rodzinka tego nie ruszy Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 pozatym sam pisal ze ma sprobowac z sarna Nie da się porównać sarniny z jagnięciną.To zupełnie inna bajka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Nie da się porównać sarniny z jagnięciną.To zupełnie inna bajka. oczywiscie ze to inne mieso wiec nie mozna porownywac ale mozna zrobic na podobny sposob...smak napewno bedzie innyPoczytalam teraz i wedza sarnine tez na zimno.oczywiscie jak ma sie kawalek i nie chce zmarnowac to moze lepiej nie wedzic a po prostu zrobic na inny sposob Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6622-wyroby-z-sarniny/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 .smak napewno bedzie inny Nie chodziło mi o smak tylko o zawartość tłuszczu śródmięśniowego.Ze względu na to że w sarninie jest go niewiele to wyrób wyjdzie suchy i wiórowaty.Już to przerabiałem wielokrotnie i dawno dałem sobie spokój z wędzonkami z dziczyzny. Albo kiełbasa, albo coś kulinarnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Już to przerabiałem wielokrotnie i dawno dałem sobie spokój z wędzonkami z dziczyznyChyba już każdy wie, że udziec sarni smakowałby Ci tylko wtedy, gdyby w środku było podgardle. to wyrób wyjdzie suchy i wiórowaty.To się nazywa chudy, dziczyzna jest chuda i to jest jest zaleta, po to się je dziczyznę bo jest chuda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Wędziłem raz udziec jelenia tak samo jak jagnięcy,powiem tak,niezbyt mi smakował ,nie był aż tak suchy,tylko sam smak mięsa za bardzo mi nie odpowiadał.Drugi raz nie powtórzę tego wyrobu,ale to tylko moja ocena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irekfin Posted September 7, 2016 Author Report Share Posted September 7, 2016 Dzień dobry, Bardzo dziękuję za linki i porady.Bazując na Waszych opiniach zdecyduję się na inny sposób przyrządzenia.Załączone linki bardzo mi pomogą Postaram się napisać co wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 NIe twierdze ze bedzie chudy bo pewnie bedzie ,smak to rzecz gustu , ja smakowalam bedac teraz w PL biff wolowy wedzony ..innym nie smakowal mnie bardzo. Jak tylko zobacze jakis ladny kawalek to musze sama uwedzic Udziec z sarniny wedza tez na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 (edited) Chyba już każdy wie, że udziec sarni smakowałby Ci tylko wtedy, gdyby w środku było podgardle. Co chciałeś wnieść do dyskusji tym wpisem? A poza tym to tłuszcz jest nośnikiem smaku a nie chude mięso. To się nazywa chudy, dziczyzna jest chuda i to jest jest zaleta, po to się je dziczyznę bo jest chuda. Są różne mięsa.Chude, tłuste, ścięgniste itd. i należy do gotowych wyrobów dobierać odpowiednie elementy.Tak jak z samej golonki nie zrobisz kiełbasy tak i dziczyzna ma swoje zastosowanie i dlatego, że jest chuda nawet robiąc pieczeń szpikuje się ją słoniną.Ja jem dziczyznę pewnie częściej niż TY, ale staram się dobierać odpowiednie elementy do wykonywanych potraw.Moim zdaniem dziczyzna oprócz combru b/k i polędwiczki nie nadaje się na wędzonki.Co innego kiełbasy czy potrawy kulinarne.Z drugiej strony nikt nikomu nie zabrania zrobić wędzonkę z szynki daniela czy sarny.A nóż widelec będzie mu smakowało.Zdania jak widzę są podzielone z lekką przewagą na nie. Edited September 7, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 Moim zdaniem dziczyzna oprócz combru b/k i polędwiczki nie nadaje się na wędzonki.Co innego kiełbasy czy potrawy kulinarne.Z drugiej strony nikt nikomu nie zabrania zrobić wędzonkę z szynki daniela czy sarny.A nóż widelec będzie mu smakowało.Zdania jak widzę są podzielone z lekką przewagą na nie.Bracie Arkadiuszu zgadzam się w 100% z Twoją opinią na temat dziczyzny. Gdy pierwszy raz dostałem do "przerobu" połowę sarny,miałem nie lada dylemat, ale dzięki wiedzy zdobytej na forum,rozumowałem w sposób podobny do Twojego! Wszystko poszło w kiełbasę! Pamiętam, że była "ostra" dyskusja na temat "proporcji"sarniny w "kiełbasie" do pozostałej masy mięsno/tłuszczowej. Jestem ciekawy jakie ma preferencje w tym zakresietak Wytrawny Znawca i Smakosz jak Ty? . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 Gdy pierwszy raz dostałem do "przerobu" połowę sarny, miałem nie lada dylemat, ale dzięki wiedzy zdobytej na forum, rozumowałem w sposób podobny do Twojego! Wszystko poszło w kiełbasę! Misiu, skarbie jeden, pokaz w koncu ta kielbase, tak bym chciala zobaczyc, co z pod Twojej reki wyszlo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 O to to to... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 Misiu, skarbie jeden, pokaz w koncu ta kielbase, tak bym chciala zobaczyc, co z pod Twojej reki wyszlo Może ręka za duża Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oposs Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Szynka jest pyszna! Dziękuję za propozycje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 (edited) Pamiętam, że była "ostra" dyskusja na temat "proporcji" sarniny w "kiełbasie" do pozostałej masy mięsno/tłuszczowej. Jestem ciekawy jakie ma preferencje w tym zakresie Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale Po wielokrotnym wyrobie kiełbasy z dziczyzny, doszedłem do wniosku, że najlepszymi proporcjami przy ich wyrobie są. jeden dzik ok. 50 kg i jedna sarna ok.15 kg. Wszystko należy oczywiście poklasyfikować i jeśli ktoś tak jak ja woli kiełbasy bardziej tłuste należ dodać tłuszcz wp. w postaci słoniny lub podgardla.Kiełbasy robione pod mój gust zawierają ok.25 % tłuszczu wp.Natomiast kiełbasy robione dla moich bliskich ( krakowska) nie zawierają żadnego dodatku wieprzowiny.Sama dziczyzna w czystej postaci. Szynka jest pyszna! Dziękuję za propozycje! A co robiłeś.? Edited September 16, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irekfin Posted December 17, 2018 Author Report Share Posted December 17, 2018 Dzień dobry, Jednak uwędziłem szynkę z sarny.Peklowana była w peklo-soli wg "kalkulatora peklowania". Wędziłem około 3 godzin w 50 stopnia do uzyskania koloru. Parzona do 75 stopni w środku. Do parzenia dodałem 3 ziarenka pieprzu czarnego, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego.Smak dobry i absolutnie nie jest sucha:), z czego bardzo się cieszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 Parzona do 75 stopni w środku. sarence wystarczy 60 - 65 to chudzina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.