Guest Grzegorz Z. Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 Nie tylko wędzonym człowiek żyje. Czasem lubię na szybko coś w szynkowarze zrobić. To mielonka, ale nie pytajcie o przepis Poszła dawno temu, wtedy jeszcze nie zapisywałem. Pierwszy boczek rolowany z szynkowaru Czasem też coś z kurczaka się zrobi Piersi z kaczki w szynkowarze? Czemu nie? Patent do dopracowania, bo za mało skleiło. Ale ogólnie było ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Z. Posted December 19, 2016 Report Share Posted December 19, 2016 Piersi kacze z praski Składniki:- piersi kacze ze skórą (ilość w zależności od pojemności szynkowara lub praski)- mieszanka soli i peklosoli (50/50) - 18g/kg- pieprz grubo mielony - 3g/kg- czosnek świeży - 1g/kgSposób przygotowania:Odkrawamy skórę z piersi kaczych. W moim przypadku mięso i skórę peklowałem osobno. Mięso delikatnie ubijamy tłuczkiem. Dodajemy do niego mieszankę soli z peklosolą i dokładnie mieszamy. Skóry zasypujemy peklosolą i również dokładnie mieszamy. . Mięso i skóry włożyłem do woreczków, dodałem kilka gałązek świeżego rozmarynu i zapakowałem próżniowo. Tak zapeklowane mięso odstawiłem do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyjąłem mięso i skóry, dodałem do nich pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie zapakowałem próżniowo i wstawiłem do lodówki na kolejne 24 godziny.Po upływie tego czasu mięso zapakowałem do praski. Skóry ułożyłem dookoła praski. W środek włożyłem mięso. Na górę również położyłem skórę. Mocno docisnąłem praskę. I znów zostało odstawione do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie przystąpiłem do parzenia. Parzyłem w temperaturze 70-75 stopni do uzyskania w środku mięsa temperatury 72 stopnie. Praskę schłodziłem i odstawiłem do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie kaczka jest gotowa do jedzenia.P.S. Peklowanie można wykonać bez pakowania w próżnię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 19, 2016 Report Share Posted December 19, 2016 ....piękne....ale rozmaryn nie zakłóca smaku?....no i robione w prasce, a nie w łusce z armaty..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Z. Posted December 19, 2016 Report Share Posted December 19, 2016 ale rozmaryn nie zakłóca smaku? Nie zakłóca. Czuć w gotowym wyrobie bardzo delikatną nutkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts