Wojtl Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Witam. Od jakiegoś czasu przeglądałem to forum i na podstawie zasięgniętej od Kolegów wiedzy zbudowałem taką oto wędzarnie Materiał budowy to deska pióro wpust wewnątrz wszystko ocieplone wełną 5cm, drzwi płyta kominkowa 3cm. Wymiary wewnątrz to 55cm x 55cm x 110cm, grzałka z grillem 1600W, termostat Chiński 10A do 110st, generator dymu Dymbox.Wędzenie przebiega bezproblemowo, temperatura osiąga maksymalne parametry termostatu tj. 110st C.Przeprowadziłem 3 wędzenia z zadowalającym efektem z czego tylko przy ciepłym kurczaku miałem delikatny posmak goryczki z cierpkim uczuciem na języku. W kolejnym wędzeniu w połowie czasu wędzenia schabu wystąpił ten sam objaw, który zniknął całkowicie przy zadaniu temperatury 100st C. Domniemam, iż błędem było zakończenie wędzenia kurczaka po dymieniu w 55st C do kolorku bez podniesienia temperatury w końcowej fazie wędzenia.Uwagi mile widziane i bardzo dziękuję za wiedzę jaką mogłem zdobyć czytając to forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
targal Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Bardzo zacna wędzarnia. A smak goryczki ... no cóż pewnie odpowiedź na te pytania pozwoli wyjaśnić problem. Czy wędzarnia była wygrzana? Czy wędzonki nabrały temperatury otoczenia przed ich włożeniem? Czy były osuszane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walldi Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 pozostaje jeszcze zapytać o rodzaj i jakość wiórków wędzarniczych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Za szczelna wędzarnia, "kisisz dym" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtl Posted September 21, 2016 Author Report Share Posted September 21, 2016 Wędzarnia byla tylko podgrzana gdyż wygrzewanie wykonuję w fazie osuszania mięs co ostatnio zajęło około 2h łącznie z nagrzaniem mięsa do 25st zanim puściłem dym. Nie zauważyłem rosy na żadnym elemencie wędzarni. Nie wiem czy jest sens grzania drewna ktore nawet po ogrzaniu da się trzymać gołą dłonią. Okopcenia wędlin nigdy nie było zatem osuszanie było raczej wystarczające. Jeśli chodzi o kiszenie w dymie to poprzednim razem na drobiu faktycznie zatkałem komin i efekt ciepłych wedlin był średni. Ostatnim razem przytkalem komin do polowy tylko w fazie podpiekania, jednak goryczka była na wolnym przebiegu i zimnym mięsie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 Bo masz za mały komin, brak przepływu dymu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 Pewnie jest tak jak koledzy napisali, czyli "kisisz dym"Za mało jest dostarczane świeżego powietrza , w mojej zadymiarce elektrycznej mam zrobiony szyber z boku. Ile jest otwarty na dole wlot, tyle samo otwarty jest komin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 Ustaw pracę tego dymogeneratora. Dymbox zapewne posiada zbyt dużą temperaturę spalania. Jeżeli posiadasz dogrzewanie elektryczne, ustaw pompkę na mniejszy zakres, tylko żeby nie zgasło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 (edited) Za szczelna wędzarnia, "kisisz dym" Też jestem za tą opcją + musisz popracować nad dobrym osuszaniem co w Twoim przypadku nie jest trudne. Nie jest to wina Dymboxa i jego ustawień. Edited September 21, 2016 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 Wojtl , nie odpowiedziałeś na pytanie kolegów , jakimi dysponowałeś zrębkami , czy kupiłeś kwalifikowane zrębki , czy tez może nie wiesz jakim materiałem wędziłeś .Goryczka może byc skutkiem złego drewna do wędzenia , żle wykonanego osuszania wsadu , lub też żle spalającego zrębki dymogeneratora ( regulacja ilości powietrza , czy z DG wypływała ciecz w czasie wędzenia ) .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtl Posted September 22, 2016 Author Report Share Posted September 22, 2016 (edited) Witam. Zrębki 6mm olcha-buk kupiłem w worku 20kg od firmy Springer na aledrogo. Co do wielkości komina to nie wydaje mi się, że jest za mały bo fi 120 rura spiro. W czasie wędzenia wydziela się smoła, która swobodnie spływa.Jeśli chodzi o osuszanie to puszczam dym jak wszystko jest suche i nie ma wilgoci na mięsie. Po zakończonym wędzeniu smak schabu jest idealny brak goryczki jednak była goryczka w połowie długości wędzenia i komin nie był w ogóle przytkany także dym swobodnie opuszczał wędzarnie. Jesli chodzi o dopływ powietrza to na drzwiczkach mam otwór wentylacyjny który był otwarty i powietrza było dużo. Rozmawiałem z kolegą, który wędzi Borniakiem i mówi że zatyka komin całkowicie i nigdy nie miał goryczki jednak wędzi 3h na 110st, czyli raczej piecze. Jeszcze zastanawiam się nad nieokorowanymi kijami, których używam do wieszania mięsa czy kora w reakcji z dymem i temperaturą może to powodować? Edited September 22, 2016 by Wojtl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 22, 2016 Report Share Posted September 22, 2016 Jeszcze zastanawiam się nad nieokorowanymi kijami, których używam do wieszania mięsa czy kora w reakcji z dymem i temperaturą może to powodować? Jedno jest zapewne pewne. Za goryczkę odpowiadają szkopertony i tarankitle. Te pierwsze plują, a drugie oblizują wędzonki. Zanim je wygonisz musisz się zastanowić, którą poradę zastosować. Piszesz i żądasz odpowiedzi - po "kiego" jak sam wiesz lepiej i stawiasz kolejną diagnozę. Każde drewno da goryczkę jeżeli jest nie odpowiednio spalane. Pytaj palaczy jak przeciągną papierosy co się dzieje i jak zmienia się papieros. Jak palisz sam spróbuj. Dymbox działa podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts