Jump to content

Wędzarnia elektryczna Wojtka

Recommended Posts

Witam. Od jakiegoś czasu przeglądałem to forum i na podstawie zasięgniętej  od Kolegów wiedzy zbudowałem taką oto wędzarnie 

Materiał budowy to deska pióro wpust wewnątrz wszystko ocieplone wełną 5cm, drzwi płyta kominkowa 3cm. Wymiary wewnątrz to 55cm x 55cm x 110cm, grzałka z grillem 1600W, termostat Chiński 10A do 110st, generator dymu Dymbox.

Wędzenie przebiega bezproblemowo, temperatura osiąga maksymalne parametry termostatu tj. 110st C.

Przeprowadziłem 3 wędzenia z zadowalającym efektem z czego tylko przy ciepłym  kurczaku miałem delikatny posmak goryczki z cierpkim uczuciem na języku. W kolejnym wędzeniu w połowie czasu wędzenia schabu wystąpił ten sam objaw, który zniknął całkowicie przy zadaniu temperatury 100st C. Domniemam, iż błędem było zakończenie wędzenia kurczaka po dymieniu w 55st C do kolorku bez podniesienia temperatury w końcowej fazie wędzenia.

Uwagi mile widziane i  bardzo dziękuję za wiedzę jaką mogłem  zdobyć czytając to forum.

Wędzarnia byla tylko podgrzana gdyż wygrzewanie wykonuję w fazie osuszania mięs co ostatnio zajęło około 2h łącznie z nagrzaniem mięsa do 25st zanim puściłem dym. Nie zauważyłem rosy na żadnym elemencie wędzarni. Nie wiem czy jest sens grzania drewna ktore nawet po ogrzaniu da się trzymać gołą dłonią. Okopcenia wędlin nigdy nie było zatem osuszanie było raczej wystarczające. Jeśli chodzi o kiszenie w dymie to poprzednim razem na drobiu faktycznie zatkałem komin i efekt ciepłych wedlin był średni. Ostatnim razem przytkalem komin do polowy tylko w fazie podpiekania, jednak goryczka była na wolnym przebiegu i zimnym mięsie.

Wojtl , nie odpowiedziałeś na pytanie kolegów , jakimi dysponowałeś zrębkami , czy kupiłeś kwalifikowane zrębki , czy tez może nie wiesz jakim materiałem wędziłeś .Goryczka może byc skutkiem złego drewna do wędzenia , żle wykonanego osuszania wsadu , lub też  żle spalającego zrębki dymogeneratora ( regulacja ilości powietrza , czy z DG wypływała ciecz w czasie wędzenia ) .Pozdrawiam

Witam. Zrębki 6mm olcha-buk kupiłem w worku 20kg od firmy Springer na aledrogo. Co do wielkości komina to nie wydaje mi się, że jest za mały bo fi 120 rura spiro. W czasie wędzenia wydziela się smoła, która swobodnie spływa.

Jeśli chodzi o osuszanie to puszczam dym  jak wszystko jest suche i nie ma wilgoci na mięsie. Po zakończonym  wędzeniu smak schabu jest idealny brak goryczki jednak była goryczka w połowie długości wędzenia i komin nie był w ogóle przytkany także dym swobodnie opuszczał wędzarnie. Jesli chodzi o dopływ powietrza to na drzwiczkach mam otwór wentylacyjny który był otwarty i powietrza było dużo. Rozmawiałem z kolegą, który wędzi Borniakiem i mówi że zatyka komin całkowicie i nigdy nie miał goryczki jednak wędzi 3h na 110st, czyli raczej piecze. Jeszcze zastanawiam się nad nieokorowanymi kijami, których używam do wieszania mięsa czy kora w reakcji z dymem i temperaturą może to powodować?

Edited by Wojtl

Jeszcze zastanawiam się nad nieokorowanymi kijami, których używam do wieszania mięsa czy kora w reakcji z dymem i temperaturą może to powodować?
Jedno jest zapewne pewne. Za goryczkę odpowiadają szkopertony i tarankitle. :cry: Te pierwsze plują, a drugie oblizują wędzonki. :D  Zanim je wygonisz musisz się zastanowić, którą poradę zastosować. Piszesz i żądasz odpowiedzi - po "kiego" jak sam wiesz lepiej i stawiasz kolejną diagnozę. Każde drewno da goryczkę jeżeli jest nie odpowiednio spalane. Pytaj palaczy jak przeciągną papierosy co się dzieje i jak zmienia się papieros. Jak palisz sam spróbuj. Dymbox działa podobnie.