Maxell Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 (edited) Kolega atcNick z naszego angielskojęzycznego forum, kilka lat temu trochę poeksperymentował. Poniżej przedstawiam fotorelację.W pudle jest grzałka elektryczna, na której stoi naczynie ze zrębkami. Moc grzałki byłą za mała na podpieczenie części kiełbasek (niewątpliwie wpływ miało również bezpieczeństwo ppoż.), więc zostały podpieczone w piekarniku. Część zaś, wędzona i parzona. Edited September 20, 2016 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Da się Choć o wiele wygodniej w czymś bezpieczniejszym Gratulacje dla kolegi atcNick Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Niemozliwe jest tylko jedno.Zalozyc spodnie przez glowe! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 ...........i cała teoria o szamocie, kanałach, deflektorach, szerokich drzwiach, obliczeniach poszła wpi.... teraz tylko kwestia wielkości kartonu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 (edited) Kolega atcNick z naszego angielskojęzycznego forum, kilka lat temu trochę poeksperymentował Z polskojęzycznego forum kolega Gonzo kilka lat temu wędził pstrągi w kartonie. Edited September 20, 2016 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 Z polskojęzycznego forum kolega Gonzo kilka lat temu wędził pstrągi w kartonie. Przecież masz założony osobny temat w tym dziale poświęcony wędzeniu pstrągów w namiocie. Jeśli wędziłeś w kartonie, to trzeba było wkleić lub przesłać zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 ...........i cała teoria o szamocie, kanałach, deflektorach, szerokich drzwiach, obliczeniach poszła wpi.... Akurat w tym przypadku rolę deflektora pełni durszlak położony nad naczyniem stojącym na elektrycznej grzałce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 (edited) Bardziej chyba stanowi zabezpieczenie przed ewentualnym zapaleniem zrębek.Jak widać również z tego materiału, najważniejszą zasadą dla uzyskania dobrych wędlin jest umiejętność wędzenia. Reszta to dodatki, które mogą w tym pomóc lub stwarzać utrudnienie. Edited September 20, 2016 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Przecież masz założony osobny temat w tym dziale poświęcony wędzeniu pstrągów w namiocie. Jeśli wędziłeś w kartonie, to trzeba było wkleić lub przesłać zdjęcia. Było to nad jeziorem, parę ładnych lat temu. Zdjęcia ? nie wiem czy robiłem ale mały-mały i Podlasiak konsumowali Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 I dało się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 I dało się? Wszystko się da, nawet z szamotem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 I dało się? Wszystko się da, nawet z szamotem Jednak takiemu świeżakowi jak ja, to bym go nie polecał, szczególnie w ciasnym palenisku. "Stare wygi" to już co innego Wyższa szkoła dymienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 Jak widać wszędzie można wędzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 (edited) Ja po tych remontach moich wszelakich... Tez twierdzę, że dobry kucharz potrafi wszędzie ugotować ( ważne , żeby wiedział ''co robi ) Sama z początku próbowałam kiełbaskę wędzić w kartonie po TV z kanałem dł. 150 cm ... ( wędzenie tradycyjne ! ) Pewne niedogodności się pojawiły ... ogólnie wyszły kiełbaski smaczne ale i tak trza było sparzyć , a część w piekarniku podpiec Łooo ludzie...kiedy to było :facepalm: Edited September 21, 2016 by Einshell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 nie ważne gdzie, nie ważne jak, ważne że z pozytywnym skutkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 Wiele wędzeń przeprowadziłem w kartonie i to z dymogeneratorem "borniaka" Fotki są na forum - powinny być. Dla mnie to nic ciekawego, da się i to z dobrym skutkiem. Tylko odpowiednich kartonów już brak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts