Jump to content

Wędzarnia leszka vel andyandy'ego


Recommended Posts

Witam szanownych zadymiarzy po około pół roku czytając forum odważyłem się pobudować.

Wszystko zrobiłem sam fakt, że trwało to około pół  roku, lecz robiłem to w wekendy i to tylko czasem.

Poniżej zdjęcie z każdego etapu nie będę się rozpisywał gdyż chyba wszystko wiadomo :).
Zostały jeszcze detale i przykrycie dachu. 

 rozmiary 100x100x180 na około 80kg wsadu.

Jeszcze nie wędziłem tylko próba.

 

zaczęło się od projektu

post-79923-0-57945500-1474484095_thumb.jpg

tyczenie geodezyjne

post-79923-0-38977400-1474484100_thumb.jpg

wykoppost-79923-0-49516600-1474484102_thumb.jpg

post-79923-0-69584800-1474484106_thumb.jpg

wymiana gruntu

post-79923-0-72712800-1474484110_thumb.jpg

izolacja

post-79923-0-72914300-1474484114_thumb.jpg

zagęszczanie

post-79923-0-93559800-1474484124_thumb.jpg

utwardzanie

post-79923-0-90837500-1474484119_thumb.jpg

szalunek

post-79923-0-62227300-1474484129_thumb.jpg

wylewka

post-79923-0-50093500-1474484133_thumb.jpg

pierwsze cegły

post-79923-0-90028300-1474484206_thumb.jpg

palenisko

post-79923-0-74867000-1474484210_thumb.jpg

strop

post-79923-0-90928500-1474484213_thumb.jpg

post-79923-0-81793700-1474484217_thumb.jpg

kibelek

post-79923-0-42511500-1474484219_thumb.jpg

post-79923-0-37060900-1474484222_thumb.jpg

post-79923-0-45635900-1474484224_thumb.jpg

pierwsza próba

post-79923-0-09099800-1474484228_thumb.jpg

 

i to tyle fotorelacji teraz się rozkoszowac :)

Link to comment
Share on other sites

Lepsze byłyby szersze drzwi, co ułatwiłoby wkładanie zawieszonych na kijach kiełbas lub wędzonek,a i pomyśl o otworach bocznych-dymnych.Ogólnie jestem na :clap:

 

PS.Może te otwory są z tyłu,bo tam dymi? :hmm:

słuszna uwaga Panie Gruby.

Otworów jeszcze nie mam. Ale mam problem z nawierceniem, otóż deska 2,5 cm buk (jeszcze do końca nie suchy) i niestety niczym nie idzie. Otwornica wiertarka, wyrzynarka niestety  nie idzie. Może macie jakieś doświadczenie w tym temacie, tzn czym ukuć żeby dziurkę zrobić tak z 7 cm :)

Zapał z jakim budujesz wędzarnię jest naprawdę godny podziwu!

Teraz prace przybrały tępa już za tydzień pierwsze wędzenie , ze szwagrem ciekawe co pierwsze się uwędzi ja, szwagier czy kiełbasa :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...