Jump to content

Zakup półtuszy wieprzowej - coś się zmieniło w przepisach?


miro

Recommended Posts

Kolega zawsze kupował półtusze wieprzowe od rolnika/hodowcy, a teraz usłyszał że nie może już kupić, bo rolnikowi nie wolno świnki ubić.

Tak samo nie może dokonać uboju na własne potrzeby bez zgody i obecności weterynarza.

 

Czy coś się zmieniło w przepisach?

Jak to jest u was?

Edited by Bee Gees
literówka w tytule
Link to comment
Share on other sites

Miro nie słyszałes o ścisłej ewidencji inwentarza żywego? Obowiązuje od kilku "ładnych" lat. Teraz chyba zaostrzona w związku z afrykańskim pomorem.

 

Do tej pory jakoś dawali sobie z tym rady, ale teraz świnia ma swój numer, a hodowla jest dokładnie liczona.

Widocznie jest tak jak piszesz i jeszcze bardziej uszczelnili kontrole nad przepływem mięsa na rynku.

Link to comment
Share on other sites

 

Może go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby?

 

A kto go będzie pytał, co zrobi z półtuszami?  :cool:

 

Ma być dokładnie zanotowane, kto i kiedy kupił świnię z rejestru.

Na potrzeby własne może wykorzystać tylko 3 szt z hodowli w ciągu jednego roku.

 

Przepis zmienił się około Lutego 2016r.

Edited by miro
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ma być dokładnie zanotowane, kto i kiedy kupił świnię z rejestru. Na potrzeby własne może wykorzystać tylko 3 szt z hodowli w ciągu jednego roku.

 

Kto chce ubijać w rejestry nie wpisuje.....   :cool: 

Noga się tucznikowi złamie - ubój z konieczności, a ilości takich połamanych nóg nie przewidzisz.........  :cool: 

Link to comment
Share on other sites

Ministerstwo Rolnictwa informuje, że zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/260 z dnia 23 lutego 2016 r. zmieniającą decyzję 2006/80/WE w odniesieniu do Polski, od 25 lutego br. każdy rolnik utrzymujący świnie, nawet jedną sztukę na własne potrzeby, ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada oraz prowadzić księgę rejestracji świń.

 

 

 

Już nie jest to takie proste, jak piszesz.

 

Jakoś nigdy nikt nie powiedział, nie dam ci świni, bo mam ją w papierach.  Na szczęście to decyzje komisji z UE , rolników to nie dotyczy.....  :cool:  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Witam Wszystkich!

Przymierzam się do zakupu pierwszej blondynki.

Dzisiaj w rozmowie z jednym gospodarzem dowiedziałem się "dziwnej" dla mnie rzeczy.

Powiedzcie jak mrozicie mięso po podziale?

Uw gospodarz ostrzegł mnie aby nie mrozić od razu mięsa świeżego (nie chodzi o ciepłe po ubiciu).

Gdy zapytałem dlaczego, to powiedział że jeżeli zamrożę świeże mięso to po miesiącu, gdy będę rozmrażał, to mięso będzie śmierdziało "starym mięsem".

Aby dłużej zachować świeżość poradził aby przed mrożeniem potrzymać z 2-3 dni w lodówce lub zapeklować je (i też potrzymać 2-3 dni bez mrożenia).

Co o tym myślicie?

Link to comment
Share on other sites

Mięso do mrożenia powinno być dojrzałe. Okres dojrzewania to 2-3 dni w warunkach chłodniczych. Jeśli mięso po uboju bedzie przechowywane w wyższej temp. np 10 C to czas dojrzewania ulegnie skróceniu.

W opisanym przypadku przez kol. Wróbel75 wolałbym zamrozić mięso świeże ( dojrzałe) niż peklować i zamrażać.

Edited by Bee Gees
edycja wg.zgłoszenia
Link to comment
Share on other sites

To jak już jestem przy tym temacie, to zapytam jeszcze o jedno. A jak się ma świeże mięso a peklowanie na mokro? Czekać aż dojrzeje i dopiero do wiadra z zalewą czy można od razu świeże (schłodzone) zacząć peklować?

Jest w ogóle gdzieś u nas temat typowo o obchodzeniu się z mięsem zaraz po uboju? (właśnie te niuanse typu dojrzewanie itp)

Link to comment
Share on other sites

Poczytaj Akademię Dziadka. Właśnie tam, Dziadek przedstawia sposoby obchodzenia się z mięsem, z jakimi głównie na wsi mamy styczność.  Poza tym, na forum jest masa materiałów na temat dojrzewania mięsa.

Jesli mięso kupujesz w sklepie lub ubojni, to z zasady jest ono już własciwie przygotowane do dalszej obróbki.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...