miro Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 (edited) Kolega zawsze kupował półtusze wieprzowe od rolnika/hodowcy, a teraz usłyszał że nie może już kupić, bo rolnikowi nie wolno świnki ubić.Tak samo nie może dokonać uboju na własne potrzeby bez zgody i obecności weterynarza. Czy coś się zmieniło w przepisach?Jak to jest u was? Edited September 29, 2016 by Bee Gees literówka w tytule Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Miro nie słyszałes o ścisłej ewidencji inwentarza żywego? Obowiązuje od kilku "ładnych" lat. Teraz chyba zaostrzona w związku z afrykańskim pomorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikami Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Na sprzedaż ubój w gospodarstwie jest zabroniony od co najmniej 2006 roku: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20060170127Trochę komentarza jest tu: http://www.podrb.pl/produkcja-rolnicza/produkcja-zwierzca/1073.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 29, 2016 Author Report Share Posted September 29, 2016 Miro nie słyszałes o ścisłej ewidencji inwentarza żywego? Obowiązuje od kilku "ładnych" lat. Teraz chyba zaostrzona w związku z afrykańskim pomorem. Do tej pory jakoś dawali sobie z tym rady, ale teraz świnia ma swój numer, a hodowla jest dokładnie liczona.Widocznie jest tak jak piszesz i jeszcze bardziej uszczelnili kontrole nad przepływem mięsa na rynku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Mikami Ci napisał o co chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Rolnik może dokonać uboju w rzęźni jako usługa. Problem z głowy i dodatkowy atut: półtusze wystudzone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 ... i zbadane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Może i nie wolno, ale kto chce zawsze da radę... ubić.... i zbadać mięso .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 29, 2016 Author Report Share Posted September 29, 2016 Rolnik może dokonać uboju w rzęźni jako usługa. Problem z głowy i dodatkowy atut: półtusze wystudzoneMoże go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Może go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby? A kto go będzie pytał, co zrobi z półtuszami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 O ile wiem, mięso nie przerobione możesz sprzedac w okreslonych warunkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 29, 2016 Author Report Share Posted September 29, 2016 (edited) Może go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby? A kto go będzie pytał, co zrobi z półtuszami? Ma być dokładnie zanotowane, kto i kiedy kupił świnię z rejestru.Na potrzeby własne może wykorzystać tylko 3 szt z hodowli w ciągu jednego roku. Przepis zmienił się około Lutego 2016r. Edited September 29, 2016 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Ma być dokładnie zanotowane, kto i kiedy kupił świnię z rejestru. Na potrzeby własne może wykorzystać tylko 3 szt z hodowli w ciągu jednego roku. Kto chce ubijać w rejestry nie wpisuje..... Noga się tucznikowi złamie - ubój z konieczności, a ilości takich połamanych nóg nie przewidzisz......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 29, 2016 Author Report Share Posted September 29, 2016 (edited) http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Trzoda-chlewna-obowiazek-rejestracji-jednej-sztuki http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Apel-Glownego-Lekarza-Weterynarii-Wlodzimierza-Skorupskiego-do-Rolnikow-i-Hodowcow-trzody-chlewnej Kto chce ubijać w rejestry nie wpisuje..... Już nie jest to takie proste, jak piszesz. Edited September 29, 2016 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Ministerstwo Rolnictwa informuje, że zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/260 z dnia 23 lutego 2016 r. zmieniającą decyzję 2006/80/WE w odniesieniu do Polski, od 25 lutego br. każdy rolnik utrzymujący świnie, nawet jedną sztukę na własne potrzeby, ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada oraz prowadzić księgę rejestracji świń. Już nie jest to takie proste, jak piszesz. Jakoś nigdy nikt nie powiedział, nie dam ci świni, bo mam ją w papierach. Na szczęście to decyzje komisji z UE , rolników to nie dotyczy..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 29, 2016 Author Report Share Posted September 29, 2016 Temu pytam, bo temat wynikł dzisiaj.Kolega do mnie dzwonił czy wiem o jakichś zmianach w przepisach.Chciał kupić mięso od rolnika tak jak zawsze kupował i mu odmówiono sprzedaży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Sprawdzę po niedzieli, a może już jutro, jak na wieś po mleko pojadę...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted September 30, 2016 Report Share Posted September 30, 2016 w mojej stopce jest recepta na te problemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 30, 2016 Report Share Posted September 30, 2016 Chciał kupić mięso od rolnika tak jak zawsze kupował i mu odmówiono sprzedaży. Jeszcze pozostaje lekarz weterynarii gdzie będziesz badał mięso . Musisz podać od kogo je posiadasz . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted October 9, 2016 Report Share Posted October 9, 2016 zwierze musi być ubite w sposób humanitarny i zachowaniem higieny, więc kłania się rozporządzenie 852 i 853. Zostają rzeźnie lub miejsca zaakceptowane przez WIS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 6, 2016 Report Share Posted December 6, 2016 Witam Wszystkich!Przymierzam się do zakupu pierwszej blondynki.Dzisiaj w rozmowie z jednym gospodarzem dowiedziałem się "dziwnej" dla mnie rzeczy.Powiedzcie jak mrozicie mięso po podziale?Uw gospodarz ostrzegł mnie aby nie mrozić od razu mięsa świeżego (nie chodzi o ciepłe po ubiciu).Gdy zapytałem dlaczego, to powiedział że jeżeli zamrożę świeże mięso to po miesiącu, gdy będę rozmrażał, to mięso będzie śmierdziało "starym mięsem".Aby dłużej zachować świeżość poradził aby przed mrożeniem potrzymać z 2-3 dni w lodówce lub zapeklować je (i też potrzymać 2-3 dni bez mrożenia).Co o tym myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 6, 2016 Report Share Posted December 6, 2016 (edited) Mięso do mrożenia powinno być dojrzałe. Okres dojrzewania to 2-3 dni w warunkach chłodniczych. Jeśli mięso po uboju bedzie przechowywane w wyższej temp. np 10 C to czas dojrzewania ulegnie skróceniu.W opisanym przypadku przez kol. Wróbel75 wolałbym zamrozić mięso świeże ( dojrzałe) niż peklować i zamrażać. Edited December 6, 2016 by Bee Gees edycja wg.zgłoszenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 zamrozić mięso świeże ( dojrzałe) No właśnie ja też zamierzam mrozić nie peklowane. Tylko nie wiedziałem o tym dojrzewaniu.Dzięki bardzo za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 To jak już jestem przy tym temacie, to zapytam jeszcze o jedno. A jak się ma świeże mięso a peklowanie na mokro? Czekać aż dojrzeje i dopiero do wiadra z zalewą czy można od razu świeże (schłodzone) zacząć peklować?Jest w ogóle gdzieś u nas temat typowo o obchodzeniu się z mięsem zaraz po uboju? (właśnie te niuanse typu dojrzewanie itp) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Poczytaj Akademię Dziadka. Właśnie tam, Dziadek przedstawia sposoby obchodzenia się z mięsem, z jakimi głównie na wsi mamy styczność. Poza tym, na forum jest masa materiałów na temat dojrzewania mięsa.Jesli mięso kupujesz w sklepie lub ubojni, to z zasady jest ono już własciwie przygotowane do dalszej obróbki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.