BonAir Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Wiosna "za pasem" ;-) i chcielibyśmy w tym roku posadzić czosnek. Polski czosnek. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? PS. Aby było zgodnie z tematyką forum, to chodzi oczywiście o czosnek, który będzie przyprawą do kiełbasy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 I ja się podczepie pod temat.Chce w tym roku założyć warzywniak i zielniik i również szukam porad w tym temacie.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Popatrz BonAir ja dziś próbowałem do tego samego namówić Fentla ale się zaparł :devil: A tak poważnie to można sadzić czosnek ,oczywiście ten do przyprawienia kiełbasy :wink: już jesienią , a spoglądając za okno i jeszcze przy klimacie w jakim mieszkasz /prawie nadmorski/ możesz śmiało zaczynać ,uprawić grządkę i powtykać po ząbku w rozstawie 10 x 25 na ok 8 cm w głąb ,najlepsze stanowisko po strączkowych lub ogórkach czy pomidorach /nie po cebuli- choroby/ ,gdyby nadeszły mrozy beż śniegu nałeży przykryć liśćmi lub słomą i koniecznie musi to być nasz polski ; chińczyk się nie nadaje i tylko czekać i patrzeć na efekty :shock: i potem chuchać ,chuchać :lol: :blush: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Czosnek sadzi się generalnie jesienią, ale można też wiosną. Rośnie na żyznych glebach. Nie należy go sadzić bezpośrednio po oborniku. Zalecany jest dobrze przerobiony kompost. O odmianach poczytaj w necie. Polecam odmianę "Orlik". Jest fioletowa, drobna, i bardzo aromatyczna. Ponadto ma niezbyt wygórowane warunki glebowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 powtykać po ząbku w rozstawie 10 x 25 na ok 8 cm w głąbCzosnek można sadzić trochę gęściej, to jest w rzędach co 15cm, dając odległości w rzędzie 8-10cm. Głębokość sadzenia to 3cm, to znaczy, że nad ząbkiem powinno być 3cm ziemi. Czosnek na wiosnę sadzi sie jak najwcześniej, to jest w końcu marca, lub wcześniej, gdy jest to możliwe. Sadzony jesienią (późną) tworzy większe główki i wcześniej dojrzewa. Czosnek jest bardzo wrażliwy na brak zmianowania i na zakwaszenie gleby. Wymaga miejsca ciepłego i słonecznego. Na glebach mało próchniczych może być uprawiany w pierwszym roku po oborniku, jednak obornik musi być dobrze rozłożony i dany jesienią poprzedniego roku. Na glebach próchniczych uprawia sie czosnek w drugim roku po oborniku. W czasie wzrostu czosnek wypuszcza tak zwane cebulki powietrzne. Należy je obrywać, ponieważ powodują drobnienie główek, a ewentualne wykorzystanie do rozmnazania czosnku jest nieopłacalne, ( główki uzyskuje sie dopiero za dwa lata). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 U mnie się czosnku nie sadzi. Rośnie sam w ogródku. Poprostu co roku kilku czosnkom pozwalam zakwitnąć i wydać nasiona. Te nasiona się rozsieją i za rok mam piękną "cebulkę" czosnku. Z nasion nigdy nie wkształciły mi się ząbki. Z główki która została w ziemi w następnym roku rodzi się piękna kępa czosnków. Polecam odmianę tzw Latowicka (od nazwy miejscowości), ma dużu małych ząbków w główce. Jest też bardzo "mocna" w smaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Z nasion nigdy nie wkształciły mi się ząbki.Wykształcą się dopiero w następnym roku; należy je, podrośniete, ponownie zasadzić. Ale jest to nieopłacalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Wykształcą się dopiero w następnym roku; należy je, podrośniete, ponownie zasadzić. Ale jest to nieopłacalne.Te "cebulki" w smaku się nie różnią od główek z ząbkami, a łatwiej się je obiera. Co do opłacalności, niech sobie rosną, mają miejsce. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzio Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Witam!Chcę podzielić się z Wami tym co bylo moim przewodnikiem w uprawie czosnku (uprawa to mocno powiedziane) Sadzę cosnek już parę lat ale tak naprawdę to udaje mi się dopiero od trzech lat jak dostalem parę glówek czosnku na rozmnożenie od znajomego dzialkowicza uposadzilem go wzorują się na tych informacjach:WARZYWNICTWOCZOSNEK UPRAWA FORM OZIMYCH I JARYCHDr Izabela ŻuradzkaWarunki w Polsce sprzyjają rozwojowi czosnku i dlatego wzrasta zainteresowanie jego uprawą na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i dla przemysłu przetwórczego. Jest popularny także w uprawie amatorskiej. W obrębie tego gatunku występują dwie grupy: czosnek strzałkujący — wytwarzający pędy kwiatostanowe — oraz niestrzałkujący — niewytwarzający takich pędów. W obu grupach występują formy ozime i jare. Dobre ukorzenienie się czosnku i rozwój liści następują przy krótkim dniu i stosunkowo niskiej temperaturze. Utrzymywanie się jej w zakresie 0–10°C w okresie przechowywania główek oraz w polu, gdy rośliny mają jeszcze mały szczypior, sprzyja wykształcaniu się pąków pochwowych liści, z których później tworzą się ząbki czosnku. Optymalna dla tego gatunku jest więc wczesna i chłodna wiosna, z dostateczną ilością opadów, oraz ciepłe lato. W czasie upałów oraz suszy latem dojrzewanie czosnku jest przyspieszone, to jednak ujemnie wpływa na wielkość plonu. Ze względu na płytki system korzeniowy przy długotrwałej suszy gatunek ten wymaga nawadniania.Wymagania glebowe i zmianowanieCzosnek ma duże wymagania glebowe. Do jego uprawy wskazane są gleby organiczne II i III klasy oraz gliniasto-piaszczyste, przepuszczalne, niezlewne, jednak dobrze utrzymujące wodę. Nie powinno się zakładać plantacji na glebach zbyt zwięzłych, ciężkich, gliniastych. Przy uprawie na czarnych ziemiach i czarnoziemach następuje zabrudzenie łuski czosnku, główki takie gorzej się przechowują.Gatunek ten wymaga prawidłowego zmianowania. Nie można go sadzić rok po roku na tym samym polu ani po innych roślinach cebulowych, a także po burakach, ziemniakach, rzepaku, warzywach kapustnych i korzeniowych. Najlepsze dla niego są stanowiska po zbożach (z wyjątkiem owsa, który sprzyja rozwojowi nicienia — niszczyka zjadliwego), trawach, koniczynie i lucernie. Można go również uprawiać po fasoli, ogórkach i pomidorach. Odpowiednia dla uprawy czosnku wartość pH powinna wynosić 6,5–7,0.Nawożenie organiczne i mineralneCzosnek dobrze reaguje na nawożenie organiczne. Na glebach żyznych można go uprawiać w drugim roku po oborniku, na słabszych — w pierwszym. Przy sadzeniu jesienią obornik daje się pod przedplon, a przy sadzeniu wiosną dobrze rozłożony obornik przyoruje się wczesną jesienią. Dawki tego nawozu mogą dochodzić do 60 t/ha. Można go jednak zastąpić dobrym kompostem lub nawozami zielonymi z przewagą gatunków z rodziny bobowatych.Nawożenie mineralne jest uzależnione od zasobności gleby i jej żyzności. Zalecane dawki makroelementów wynoszą (na hektar): 100 kg N, 120–200 kg K, około 100 kg P, przy czym nawozy azotowe wysiewa się w trzech dawkach: 1/3 przed sadzeniem, pozostałe 2/3 w dwóch dawkach pogłównie — pierwszą po wschodach roślin i drugą — na przełomie maja i czerwca. Czosnek dobrze reaguje na dolistne dokarmianie, szczególnie w okresie suszy wiosennej. Metody uprawyOzime formy czosnku powinno się sadzić od połowy października do połowy listopada. Termin sadzenia należy uzależnić od warunków atmosferycznych i dobrać go tak, aby rośliny zdążyły się ukorzenić przed mrozami. Nie powinny się jednak w tym czasie nadmiernie rozwinąć, gdyż byłyby bardziej wrażliwe na niską temperaturę i mogłyby wymarzać.Czosnek jary należy sadzić jak najwcześniej wiosną, gdy tylko warunki pozwolą na przystąpienie do prac polowych. Materiał nasadzeniowy odmian nadających się do uprawy w naszych warunkach powinien pochodzić z plantacji kwalifikowanych, co gwarantuje wysoką jego zdrowotność. Do uprawy ozimej z sadzenia jesiennego przeznaczone są odmiany: Arkus, Harnaś (fot. 1a), Mega, Zawrat, Huzar (fot. 1b), a z sadzenia wiosenne-go odmiany Jarus i Cyryl. Na naszym rynku ostatnio oferowany jest importowany czosnek konsumpcyjny, pochodzący przede wszystkim z Chin. Jego ząbków nie należy przeznaczać do sadzenia, ponieważ nie jest on przystosowany do naszych warunków klimatycznych. FOT. 1. CZOSNEK OZIMY: a — HARNAŚ, b — HUZARCzosnek przed sadzeniem należy zaprawiać przeciwko nicieniom i chorobom grzybowym mocząc ząbki przez 30 minut w roztworze preparatów grzybobójczych (np. Sumilex 500 SC — 0,3% lub Sarfun T 450 FS — 0,4%). Przy wyborze preparatów trzeba przestrzegać aktualnych zaleceń "Programu ochrony warzyw".Do sadzenia należy wybierać duże główki i ząbki, powinny być one zdrowe, nieuszkodzone i o wyglądzie typowym dla danej odmiany.W Polsce popularna jest pasowo-rzędowa uprawa czosnku "na płasko". Rozstawa rzędów i pasów uzależniona jest od sposobu zwalczania chwastów oraz sprzętu, jakim będziemy prowadzić zabiegi ochrony roślin czy zbiór. Najczęściej rozstawa rzędów wynosi 30–40 cm,w rzędzie ząbki czosnku jarego sadzi się co 6 cm, ozimego — co 10 cm. W pasie mieści się 4, 5 rzędów, odstęp między pasami wynosi około 50 cm — co umożliwia swobodny przejazd ciągnikiem. Czosnek sadzi się ręcznie lub specjalnymi sadzarkami, na głębokość 5 cm (odmiany jare) lub 10 cm (ozime). Głębokość sadzenia zależy również od typu gleby: na lekkich ząbki sadzi się nieco głębiej, natomiast na ciężkich — płycej. Wskazane jest ściółkowanie plantacji słomą: odmian ozimych — z nastaniem mrozów, jarych — po sadzeniu. Ściółka chroni rośliny przed przymrozkami, dodatkowo zabezpiecza glebę przed utratą wody, zaskorupieniem się i rozwojem chwastów. W czasie wegetacji należy chronić plantacje przed chwastami, chorobami i szkodnikami — według "Programu ochrony warzyw". Ważnym zabiegiem wpływającym na wielkość plonu jest usuwanie pędów kwiatostanowych (fot. 2), głównie u form ozimych. FOT. 2. PLANTACJA CZOSNKU, Z PRAWEJ — PRZED OGŁOWIENIEM, Z LEWEJ — OGŁOWIONY ZbiórBardzo ważne jest ustalenie właściwego terminu zbioru główek — ma on decydujący wpływ na jakość plonu i przydatność czosnku do przechowywania.Zbiór czosnku niewytwarzającego pędów kwiatostanowych przeprowadza się, gdy ponad 50% roślin załamie szczypior. Odmiany wytwarzające pędy kwiatostanowe są dojrzałe, gdy pęka pierwsza zewnętrzna łuska na główkach i 4 liście (licząc od dołu rośliny) są żółte. Główki po wykopaniu powinny być okryte 3–5 łuskami. Przy opóźnieniu zbioru następuje pękanie łusek i otwieranie się główek, a tym samym obniżenie plonu handlowego. Po zbiorze czosnek należy jak najszybciej dosuszyć, obciąć korzenie i skrócić łodygi — pozostawiając 2–3-cm odcinek nad główkami. Jeżeli czosnek przeznaczony jest do sprzedaży pęczkowej, szczypior należy pozostawić odpowiednio dłuższy.Czosnek przeznaczony do dłuższego przechowywania trzeba umieścić w pomieszczeniu o temperaturze około 0°C i 65–70% wilgotności względnej.Autorka jest pracownikiem KHiNO "Polan" Sp. z o.o.Z pozdrowieniami - życzę obfitych plonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazon Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Jeżeli chodzi o czosnek to chyba wszystko bylo powiedziane , a ja z innej beczki, w tym rejonie rosji gdzie mieszkam robią ciekawą zakąskę z młodych łodyg czosnku , wygląda to tak jak warszawskie ogórki konserwowe tylko w miejsce ogórków sa młode łodygi pocięte na kawałki ok 8 cm , bardzo smaczne o delikatnym smaku polecam pod wódeczkę .Jak bedzie trzeba to sie zapytam o dokładny przepis co i jak .Pozdrawiam z KałkazuGazon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Pytaj Gazon pytaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Witam Może z innej beczki ale dotyczy czosnku . Posiadam może z dziesięć główek czosnku zimę ładnie przetrzymały no ale przychodzi wiosna i na gwałt puszczają kiełki . Czy może ktoś ma jakiś sposób żeby czosnek uratować przed dalszym wypuszczaniem kiełków ? Przechowywany był w ciemnej i chłodnej piwniczce ale wiosna ma swoje prawa . Próbowałem zamrozić (może za mocno ) i po rozmrożeniu zmienił kolor i był miękki . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Dawniej był praktykowany sposób na ta przypadłość (mam na myśli zastosowanie do przetwórstwa mięsa), otóż czosnek należy posiekać z dużą ilością soli i umieścić go w słoiczku, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Dobry sposób,praktykowany. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Andrzeju . Można by całe ząbki łatwiej było by na przykład wyjąć i zastosować powiedzmy do czegoś bez soli , a pokroić zawsze idzie . Może źle myślę?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Przechowywany był w ciemnej i chłodnej piwniczceCzosnek przechowuje sie najlepiej w miejscu chłodnym ale suchym i przewiewnym. Dobrze przechowuje sie w lodówce ale suchej. Bywają lodówki, w których po tylnej ścianie cieknie woda. W piwniczce zawsze wilgotność jest wieksza niż np. na strychu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Można by całe ząbki łatwiej było by na przykład wyjąć i zastosować powiedzmy do czegoś bez soli , a pokroić zawsze idzieCzy będzie zakonserwowany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Jutro będę próbował czyli np jeden słoiczek posiekam czosnek z solą a w drugim przesypię całe ząbki . Zobaczę co z tego wyjdzie . EAnna strychu brak a lodówka tzw mokra muszę się jakoś ratować a każdego ząbka szkoda bo to nasz krajowy . Dzieki i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Mój też już wybija w kiełki ale ja używam taki i też mam go niewiele a na grządkach już się zieleni ten posadzony jesienią, :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzio Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 A będzie urodzaj w tym roku. U mnie na 80 wsadzonych ząbków tyko 2 nie wzeszly. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Ja rachunków nie prowadzę ale myślę ,że wsadzonych mam więcej ząbków i jedne mam z targów z zeszłego roku i te wzeszły bardzo ładnie nie mówiąc ,że wszędzie na grządkach wschodzą mi nie wyciągnięte czosnki z lat ubiegłych ,będe je musiała wykopać teraz. Posadziłam też czosnek niedzwiedzi z którego stosuje się liście ale coś mi słabo rośnie :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 Oto jak wyglada czosnek posadzony 14 pazdiernika ub. roku w namiocie foliowy oraz na grzadce bez oslony. W jednym i drugim przypadku sadzilem na glebokosci ok.8 cm. nawozil bede po Wielka- nocy kurzakiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 Widzę że temat od dawna nie ruszany więc pochwalę się swoimi poczynaniami :tongue: Dzisiaj posadziłem czosnek, w sumie dwie odmiany, pierwsza odmiana to Mega, druga odmiana to Harnaś, sadzę na głębokość 5/6cm, odstęp rzędów 12/14cm, odstęp pomiędzy żabkami 7/8cm, z racji tego że na mojej działce ziemia jest stosunkowo ciężka to czosnek sadzę po oborniku, obornik sezonowany kilka lat więc w sumie to już humus a nie obornik :grin: nigdy nie moczę w preparatach grzybobójczych lub podobnych i problemu z tym nie ma, czosnek wyrasta bardzo ładny i zdrowy, w okresie wzrostu podlewam dość systematycznie Florowitem i nie dopuszczam do zachwaszczenia, ponoć czosnek lubi jak chodzi się koło niego i chyba coś w tym jest :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vitara Posted October 28, 2010 Report Share Posted October 28, 2010 taaa suche chłodne miejsce na przechowywanie czosnku i gwarantuje że będzie pusty jak dziewczyna z dyskoteki i do niczego się nadawał nie będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 temat już dawno umarł, ale dzięki naszym przemytnikom i nagłośnieniu sprawy ile to mógł stracić nasz Skarb Państwa na chińskim badziewiu (szkoda że nikt naprawdę nie wie ile tracimy, bo czosnku chińskiego wszędzie pełno) mam pytanie. Gdzie można kupić czosnek do posadzenia na wiosnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts