Jump to content

Kaczka


Boan

Recommended Posts

Kaczkę marynujemy schłodzoną marynatą.

 

Marynata(na 1l wody):

100g soli(80g zwykłej i 20g soli peklowanej)

10 ziarenek czarnego pieprzu

1g gałki muszkatołowej

2 goździki

10 ziarenek kolendry

 

Kaczkę nastrzykujemy sztrzykawką (około 60ml na 1kg)

 

Wkładamy kaczkę do naczynia, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 48 godzin.

Po upływie czasu, wyciągamy kaczkę z marynaty, trochę opłukujemy, suszymy ręcznikiem papierowym, owijamy folią kuchenną i dajemy do gotowania przy temperaturze wody nie przekraczającej 80 stopni dopóki wnętrze kaczki nie osiągnie 70-72 stopni.

Po osiągnięciu wymaganej temperatury wsadzamy kaczkę do zimnej wody, aby się schłodziła. Po schłodzeniu suszymy ją przez 4-5 godzin.

Wsadzamy kaczkę do wędzarki i wędzimy przy temperaturze 50 stopni przez 2 godziny i przy 70 stopniach przez jeszcze 2 godziny.

 

Po wędzeniu należy kaczkę wywiesić w chłodnawym miejscu. 

 

Smacznego.

post-44092-0-79326000-1475335125_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bardzo ciekawy przepis.

A jak z soczystością i miękkością mięsa?

Bardzo miękkie i soczyste.

Boan ciekawy sposób na kaczkę. 

Coś mi się wydaje że następny weekend będzie zmiana.

Zamiast kuraka będzie kaczuszka wędzona.

Nastrzyk robiłeś całej tuszki czy tylko Рiersi? 

 Рiersi wzdłuż kości nóg.

 

owijamy folią kuchenną i dajemy do gotowania

Czy ptak powinien być odizolowany tą folią od wody? 

 

 

tak

Link to comment
Share on other sites

Roger na sobotę planuje wykonać tą kaczuszkę.

Więc będzie możliwość sprawdzić co i jak.

Jak pogoda pozwoli, w zeszłą sobotę przy mojej beczce tak zmokłem  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm: .

Tak jeszcze nie robiłem kaczki i właśnie to mnie zaciekawiło.

Zrobim i ocenim jakie w smaku  :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Roger na sobotę planuje wykonać tą kaczuszkę.

Więc będzie możliwość sprawdzić co i jak.

Jak pogoda pozwoli, w zeszłą sobotę przy mojej beczce tak zmokłem  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm: .

Tak jeszcze nie robiłem kaczki i właśnie to mnie zaciekawiło.

Zrobim i ocenim jakie w smaku  :tongue:

 

Będę czekać na wynik. Mam nadzieję, że wszystko okaże się smaczne.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...