Boan Posted October 1, 2016 Report Share Posted October 1, 2016 Kaczkę marynujemy schłodzoną marynatą. Marynata(na 1l wody):100g soli(80g zwykłej i 20g soli peklowanej)10 ziarenek czarnego pieprzu1g gałki muszkatołowej2 goździki10 ziarenek kolendry Kaczkę nastrzykujemy sztrzykawką (około 60ml na 1kg) Wkładamy kaczkę do naczynia, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 48 godzin.Po upływie czasu, wyciągamy kaczkę z marynaty, trochę opłukujemy, suszymy ręcznikiem papierowym, owijamy folią kuchenną i dajemy do gotowania przy temperaturze wody nie przekraczającej 80 stopni dopóki wnętrze kaczki nie osiągnie 70-72 stopni.Po osiągnięciu wymaganej temperatury wsadzamy kaczkę do zimnej wody, aby się schłodziła. Po schłodzeniu suszymy ją przez 4-5 godzin.Wsadzamy kaczkę do wędzarki i wędzimy przy temperaturze 50 stopni przez 2 godziny i przy 70 stopniach przez jeszcze 2 godziny. Po wędzeniu należy kaczkę wywiesić w chłodnawym miejscu. Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 1, 2016 Report Share Posted October 1, 2016 Bardzo ciekawy przepis.A jak z soczystością i miękkością mięsa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mani3k Posted October 1, 2016 Report Share Posted October 1, 2016 Boan ciekawy sposób na kaczkę. Coś mi się wydaje że następny weekend będzie zmiana.Zamiast kuraka będzie kaczuszka wędzona.Nastrzyk robiłeś całej tuszki czy tylko piersi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 owijamy folią kuchenną i dajemy do gotowania Czy ptak powinien być odizolowany tą folią od wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boan Posted October 2, 2016 Author Report Share Posted October 2, 2016 Bardzo ciekawy przepis.A jak z soczystością i miękkością mięsa?Bardzo miękkie i soczyste.Boan ciekawy sposób na kaczkę. Coś mi się wydaje że następny weekend będzie zmiana.Zamiast kuraka będzie kaczuszka wędzona.Nastrzyk robiłeś całej tuszki czy tylko Рiersi? Рiersi i wzdłuż kości nóg. owijamy folią kuchenną i dajemy do gotowaniaCzy ptak powinien być odizolowany tą folią od wody? tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Tak się zastanawiam jaki jest cel w praktycznie dwukrotnej obróbce termicznej ... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boan Posted October 3, 2016 Author Report Share Posted October 3, 2016 Tak się zastanawiam jaki jest cel w praktycznie dwukrotnej obróbce termicznej ... ? Zwykły gotowano-wędzone technologii. Więc soczyste i miękkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Nie nie u Ciebie jest parzone... wędzone i znowu bardzo gorąco wędzone przez 2h Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boan Posted October 4, 2016 Author Report Share Posted October 4, 2016 Nie nie u Ciebie jest parzone... wędzone i znowu bardzo gorąco wędzone przez 2h Tapniete z GT-I9500 Więcej smaczne skóry. A kolor szybciej i bardziej piękne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mani3k Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 Roger na sobotę planuje wykonać tą kaczuszkę.Więc będzie możliwość sprawdzić co i jak.Jak pogoda pozwoli, w zeszłą sobotę przy mojej beczce tak zmokłem .Tak jeszcze nie robiłem kaczki i właśnie to mnie zaciekawiło.Zrobim i ocenim jakie w smaku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boan Posted October 5, 2016 Author Report Share Posted October 5, 2016 Roger na sobotę planuje wykonać tą kaczuszkę.Więc będzie możliwość sprawdzić co i jak.Jak pogoda pozwoli, w zeszłą sobotę przy mojej beczce tak zmokłem .Tak jeszcze nie robiłem kaczki i właśnie to mnie zaciekawiło.Zrobim i ocenim jakie w smaku Będę czekać na wynik. Mam nadzieję, że wszystko okaże się smaczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts