Jump to content

Jaka to cześć szynki


orange

Recommended Posts

Cześć, uwędziłem ostatnio kilka szynek w smaku i wyglądzie prawie wszystkie ok :) Poza jedną. Jest bardziej żylasta oraz gumowata od pozostałych(reszta wyszła idealna). I tutaj rodzi się pytanie jaki jest to kawałek szynki? Dodam że nie rozbieram sam półtuszy tylko kupuje gotowe szynki w sklepie.

 

Szynki peklowane były 5 dni. Proces wędzenia wyglądał następująco:rozgrzanie wędzarni,  osuszanie bez dymu około 1h w temperaturze około 40 stopni a następnie wędzenie w temperaturze 60 stopni przez 4h. Parzone przez 1h w temperaturze 75-80 stopni. Masa każdej z szynek jakie miałem to około 1kg. 

 

Przy okazji mam pytanie jaka część szynki jest najlepsza do wędzenia? 

 

post-77552-0-14583400-1475492106_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Gdybyś pokazał  obydwie połowy, wówczas może łatwiej byłoby wskazać mięśnie wchodzące w skład prezentowanego kawałka.

Bardzo mylące jest to, że "zapakowałeś" mięśnie szynki do siatki wędzarniczej wpychając na siłę, co spowodowało zmianę anatomicznego  ułożenia mięśnia ( przekrój wzdłuż włókien ).

Niepokoi mnie widoczna w środku kremowa warstwa w mięśniu przeciętym wzdłuż włókien.

Mogę tylko domyślić się, że prezentujesz mięsień dwugłowy wraz z m. brzuchatym albo dwugłowy z m. pół błoniastym.

 

 

 

Przy okazji mam pytanie jaka część szynki jest najlepsza do wędzenia?

Najlepsze do wędzenia są całe mięśnie i dodatkowo muszą być ładnie obrobione ( bez żył, grubych powięzi, grubszych omięsnych, etc)

Osobiście: mięsień dwugłowy z warstwą tłuszczu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...